Külföld

 • 2009-04-20 12:22 Szlovákul kell tanulniuk a magyar anyanyelvű óvodásoknak

  Szlovák nyelvoktatást vezetnek be a szlovákiai magyar tannyelvű óvodákban – közölte a Pravda című független szlovák napilap hétfőn. A magyar gyerekek nyelvoktatását az oktatási minisztérium írta elő, amely még azt is megszabta, milyen szókincskészletet kell elsajátítaniuk az óvodásoknak. Az Új Szó arról adott hírt, hogy az új szlovák KRESZ-törvényhez készült magyar nyelvű gépjárművezetői vizsga tesztlapjainak néhány kérdésére – rossz fordítás miatt – más a helyes válasz magyarul, mint szlovákul, a javításnál viszont a szlovák vizsgalapot veszik alapul.

 • 2009-04-19 18:19 Ismét sportolót gyilkoltak

  Halálra késelték a bolgár, jégkorong válogatott kapusát, Kiril Varajovot. A fiatal sportolót az egyik szófiai éjszakai szórakozóhely előtt szúrták le. Nem csak a népszerű hokissal végeztek, hanem barátjával is, akinek épp születésnapját ünnepelték a végzetes éjszakán.

 • 2009-04-17 07:20 A határon átnyúló együttműködésről Kassán

  Fontos lenne, hogy a kis- és középvállalkozások mielőbb a nemzetközi piac szereplőivé váljanak, hangzott el egy csütörtöki konferencián Kassán. A rendezvényen Garamhegyi Ábel a gazdasági tárca szakállamtitkára azt ígérte, hogy minden eszközzel igyekeznek segíteni a kis- és középvállalkozásokat.

 • 2009-04-15 11:44 Tűz volt egy határközeli szlovák erőműben

  A Sátoraljaújhelytől légvonalban 20 kilóméterre lévő Vojany mellett lévő széntüzelésű erőműben tegnap késő este csaptak fel a lángok. A tűz miatt két blokkot teljesen le kellett állítani - senki sem sérült meg. A hírt szerda délelőtt közölte a Szlovák Elektromos Művek (SE) szóvivője. A tüzet a hamar kiérkező tűzoltók ma hajnalra, három óra alatt elfojtották.

 • 2009-04-15 10:58 Osztódás előtt a hollóházi porcelángyár

  Óriási adósságot görget maga előtt a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. A porcelángyár adósságállománya a 600 millió forintot is eléri, ennek jelentős része állami hitel. Ezen túl a tavaly 800 millió forintos árbevételt elérő cég szállítói tartozása is mintegy 100 millió forint.

 • 2009-04-12 19:40 „Holt lelkek" szavaztak Moldovában?

  Nem éri be a szavazatok újraszámlálásával a moldovai ellenzék. A tüntetők szerint csalással nyertek a kommunisták és több halott ember adataival éltek vissza, ezért a választói névjegyzék felülvizsgálatát követelik, és újabb tűntetéseket helyeztek kilátásba. Az Európai Unió Bizottsága Felszólította Moldova politikusait, tartsák tiszteletben az alapvető szabadságjogokat és kerüljék az erő alkalmazását.

 • 2009-04-12 16:31 Nem nyomoznak a vereckei rongálás ügyében

  A rendőrség beszüntette a nyomozást a Vereckei-hágón álló honfoglalási emlékmű megrongálásának ügyében, mert az … jogilag nem is létezik. Pavlo Konovenko megyei rendőrkapitány negyedév-záró sajtóértekezletén sok egyéb mellett kitért a vereckei magyar honfoglalási emlékmű és az ungvári Petőfi-szobor megrongálásának ügyére is.

 • 2009-04-12 15:26 Mélyebbre zuhant szlovákiában az ipari termelés a magyarországinál

  A szlovák gazdaság jóval nagyobb zuhanást produkált, mint a magyar, vagy a cseh -derül ki a most nyílvánosságra hozott adatokból. A meredek esés a gázválság, a drága autók és az euró bevezetésének számlájára írható, ráadásul nem látni az alagút végét. A szlovák gazdaság az előző évi adatokhoz képest 28 százalékkal teljesít gyengébben, a termelés tehát több, mint a negyedével esett. Januárban harminc százalék fölött álltak a mutatók, ennyire rossz adatokat utoljára a föderáció szétesése idején produkált a gazdaság.

 • 2009-04-11 21:44 Aláírtak a kisebbségi jogok korlátozása ellen

  Mintegy tizenötezren írták alá a szlovákiai magyar kisebbség jogainak korlátozása elleni petíciót - közölte szombaton Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke. A szlovákiai magyar szervezetek ezzel a - Pátria Rádióért és jogainkért címet viselő - közös petícióval kívánnak tiltakozni a magyar kisebbség jogainak korlátozása ellen Szlovákiában.

 • 2009-04-08 14:36 Rendőrfejek hullottak Kassán

  Rendőrségi vezetőket váltottak le Kassán azt követően, hogy nyilvánosságra került egy videofelvétel, amely szerint a szlovák rendőrök márciusban részben kiskorú roma fiúkat arra kényszerítettek, hogy vetkőzzenek meztelenre és pofozzák meg egymást.  szlovák rendőrség országos főkapitánya szerdán Kassán bejelentette: kilenc rendőrnek hivatali visszaélés miatt azonnali hatállyal felfüggesztették a munkaviszonyát, s további sorsukról a botrányos ügy kivizsgálásának befejezése után döntenek.

 • 2009-04-08 14:27 Berlusconi megint beszólt

  Fogják fel kampingezésként ezt az egészet, hiszen van mit enniük, inniuk - tanácsolta az olasz miniszterelnök, azoknak az embereknek, akik a tragikus olaszországi földrengés miatt sátrakba kényszerültek.  Richter-skála szerint 5,8-es erősségű, hétfő hajnali földrengésben rengeteg ember vesztette életét és legalább 17 ezren váltak hajléktalanná.

 • 2009-04-08 14:21 Elfogyott a roncsprémium

  Szlovákiában elfogyott a roncsprémiumra szánt második, 22 millió eurós csomag is. Tegnap délutánig 15 ezer öreg kocsit adtak le az autóbontókban. A szlovák autóipari szövetség elnöke azt mondja, a programmal jól járt az állam.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-11 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!