Külföld

 • 2009-04-07 20:25 Roma gyerekeket aláztak meg kassai rendőrök

  Megdöbbentő felvételeket tett közzé kedd délután internetes honlapján a pozsonyi Sme napilap. A mobilon rögzített képsorokon az látható, hogy az egyik kassai rendőrőrsön a szolgálatban levő hivatalos személyek arra kényszerítenek roma gyermekeket, hogy vetkőzzenek le, pofozzák, majd pedig csókolgassák meg egymást. A felvételeken a rendőrök röhögése és kutyaugatás is hallatszik.

 • 2009-04-06 21:04 Az európaiak zöme utazni akar

  Günter Verheugen. az Európai Bizottság alelnöke az európai turisztikai ágazat erejét és jelentőségét látja bizonyítottnak a napokban nyilvánosságra hozott felmérés eredményeként. A Bizottság megbízásából, február folyamán az unió 27 tagállamában, összesen 27 ezer felnőtt állampolgárt kérdeztek meg utazási szokásairól. A legfontosabb megállapítás, hogy az uniós polgárok 50 százaléka vesz részt utazásban, minden évben. A felmérés további eredményei: - Erősödik a belföld: 2008-ban az európaiaknak csak 43 százaléka vett részt belföldi turizmusban, 2009-ben viszont már 48 százalékuk tervezi saját országának a megismerését. - Még van szabad jövedelem: az utazni szándékozók 40 százaléka biztos abban, hogy finanszírozni is tudja majd elképzeléseit, s további 40 százalék vélte úgy, hogy, ha nehezebben is, de elő tudja teremteni a pénzt az utazásra. - Nem minden az alacsony ár: az utazni szándékozók 33 százaléka ragaszkodik a minőségi szolgáltatásokhoz, s elsődleges szempontnak az ár-érték arányt tartja, s csupán 18 százalék azoknak az aránya, akiknél az alacsony ár a legfontosabb döntési kritérium. - Erős az utazási hajlandóság: a megkérdezettek 19 százaléka véli úgy, hogy biztosan nem jut pénze utazásra 2009-ben, s ez igencsak alacsony érték ahhoz képest, hogy 2008-ban 32 százalékot tett ki az utazásban részt nem vevők aránya. - Vége az előre-tervezésnek: a döntést sokan hagyják majd az utolsó pillanatra, a megkérdezettek 28 százaléka még sem a desztinációról, sem utazása időtartamáról nem tudott nyilatkozni. - Nyomul az internet: Növekszik az egyéni szervezésben utazók aránya, ami 2009-ben már eléri az 56 százalékot. - Járt utat nem elhagyni: az európaiak 54 százaléka a hagyományos turisztikai célországokat preferálja, s csak 28 százalékuk vállalná, hogy nyaralását összekösse az ismeretlen felfedezésével. - Dél-Európa az élen: az utazókat sorrendben Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország érdekli a leginkább. - Az indíték: az utazni vágyók 31 százaléka az úti cél attraktivitása alapján választ, 24 százaléknak a kulturális örökség a legfontosabb, s csak 15 százalék tette első helyre a szórakozási lehetőségeket. - Sláger a nyár: a megkérdezettek 42 százaléka először a téli utazásait adná fel, ha rákényszerülne, s csupán 23 százalék mondta azt, hogy a kedvezőbb árban bízva a főszezonon kívül utazik majd.Forrás: MMJV Kulturális és Vendégforgalmi Osztály

 • 2009-04-06 05:30 A szomszédoknál Gasparovic újra elnök

  Ivan Gasparovic győzött a szlovákiai elnökválasztás szombati, második fordulójában. Az újraválasztott államfő az érvényes szavazatok 55,53 százalékát szerezte meg. Iveta Radicovára, a szlovákiai ellenzék - köztük a Magyar Koalíció Pártjának - jelöltjére pedig a polgárok 44,47 százaléka voksolt. A részvételi arány ezúttal lényegesen nagyobb, 51,67 százalékos volt, mint a két héttel ezelőtti első fordulóban, amikor a szavazásra jogosult polgárok 43,63 százaléka járult az urnákhoz.

 • 2009-04-04 22:52 Befejeződött a köztársasági elnökválasztás Szlovákiában.

  A szavazóhelyiségek szombat esti zárása után közzétett első becslések szerint a választási részvétel magasabb volt, mint az első fordulóban. Két hete a bejegyzett 4,3 millió választó mintegy 43 százaléka járult az urnákhoz, most a részvételt 50 százalék körülire becsülik. A szavazóhelyiségek szombaton este tíz órakor bezártak. Semmiféle incidensről, amely befolyásolta volna a voksolást, a nap folyamán nem érkezett jelentés - közölte késő este az országos választási bizottság. Az elnöki tisztségért két jelölt - Ivan Gasparovic hivatalban lévő államfő, valamint ellenzéki vetélytársa, Iveta Radicová - versengett. A részeredményeket folyamatosan teszik közzé; várható, hogy néhány órán belül ismert lesz a nem hivatalos végeredmény.Az elnökválasztás hivatalos eredményét vasárnap délelőttre ígérte az országos választási bizottság.

 • 2009-04-03 09:44 A panelfelújítást is támogatja az EU

  Az EP csütörtökön 629 igen, 17 nem, 12 tartózkodó vokssal megszavazta azt a jogszabályt, amely értelmében társfinaszírozás nyújtható az egész unióban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból az energiahatékonysági beruházásokra nemzeti, regionális vagy helyi szinten.

 • 2009-04-01 09:12 Hiánycikk a forint a szomszédban

  A szlovák pénzintézeteket olyan szinten elérte a forintmánia, hogy a legtöbb kereskedelmi bank átmeneti forinthiánnyal küszködik. A furcsa jelenség az északi szomszédunk állampolgárai számára rendkívül kedvező forintárfolyammal függ össze. A jelenlegi 300 forint feletti euró árfolyam ugyanis olyanokat is magyarországi vásárlásra késztet, akik egyébként nem jönnének át hazánkba.

 • 2009-03-28 17:12 Ígéret a kárpátaljaiaknak

  Kettős állampolgárságot ígért Orbán Viktor Ungváron. A Fidesz elnöke a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közgyűlésén azt mondta: a magyar nemzet újraegyesítése pártja programjának egyik alappillére. Magyarország gyenge ország lett, a kormány immár nem csupán a határon túliakat, de a saját polgárait is cserbenhagyta - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a Fidesz rendelkezik olyan szellemi erővel, amely képes kivezetni az országot és a Kárpát-medencei magyarságot a jelenlegi súlyos helyzetből.

 • 2009-03-27 10:20 Máshol hogyan nem csődölnek be az acélművek

  A DAM 2004 dolgozóit aligha vigasztalja a hír: ,,A válság közben is bíztató ágazatokban, ezúttal az infrastruktúra-fejlesztésben keres kiutat az osztrák Voestalpine acélművek." A bűvös fogalom, az infrastruktúra fejlesztés pedig magában foglalja a vasút-, a villamospálya építést is, amihez tonnaszámra kell a sín.

 • 2009-03-27 08:44 Megfenyegették az ellenzőket

  Kedden hamuval telt borítékot kézbesítettek a tőketerebesi széntüzelésű erőmű ellenzőinek és a tiltakozásokat figyelemmel kísérő regionális lap újságírójának. Ez fenyegetést jelent a helyi alvilág szótárában. Amint azt az erőmű ellenzőit összefogó polgári egyesület elnöke elmondta, családjuk védelmében felfüggesztik a tevékenységüket.

 • 2009-03-26 10:54 Roncskassza: nálunk be sem vezetik

  A Szlovák Autóipari Szövetség közlése szerint az utolsó támogatásokat csütörtökön fizetik ki, s ettől a naptól kezdve a gyűjtőtelepeken leadott gépkocsik után már nincs jogosultság roncsprémiumra. A roncsprémiumot március 9-én vezették be, s a kormány erre a célra 33,2 millió eurós összeget hasított ki az állami költségvetésből. Hazánkban a támogatás bevezetését nem is tervezik.

 • 2009-03-26 10:32 Árvízveszély van Kárpátalján

  A nagy mennyiségű csapadék következtében a Tisza és a Latorca folyók vízhozama kritikusan megemelkedett - közölték a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának kárpátaljai főosztályánál. Csapnál a következő napokban akár 1,5 méterrel is megemelkedhet a Tisza vízszintje. A meteorológiai előrejelzések szerint Kárpátalján lehűlés és fagyok várhatóak, ami csökkentheti a hirtelen hóolvadás következtében kialakuló további vízszintemelkedést.A hegyekben közben továbbra is lavinaveszély van érvényben. A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumánál mindezek ellenére azt állítják, hogy az esetleges újabb árvizek közel sem fognak akkora károkat okozni, mint a júniusi árvíz. Júniusban az árvíz következtében Nyugat-Ukrajnában 40 ezer lakóház került víz alá. A keletkezett károkat 170 millió hrivnyára becsülték.

 • 2009-03-24 19:42 Hejce és Rudolf Chmel kapták a Jószomszédságért díjat

  Hejce község, illetve Rudolf Chmel szlovák irodalomtudós, értelmiségi és politikus lettek a közelmúltban alapított magyar-szlovák külügyminiszteri Jószomszédságért és megértésért díj első kitüntetettjei. Az elismerést rövid ünnepség keretében Pozsonyban vette át a két ország diplomáciájának vezetője - Miroslav Lajcák és Göncz Kinga - kezéből Rohály Géza, Hejce polgármestere és Rudolf Chmel.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-21 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!