Külföld

Osztódás előtt a hollóházi porcelángyár

2009-04-15 10:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE porcelan.jpg

Óriási adósságot görget maga előtt a Hollóházi Porcelánmanufaktúra Zrt. A porcelángyár adósságállománya a 600 millió forintot is eléri, ennek jelentős része állami hitel. Ezen túl a tavaly 800 millió forintos árbevételt elérő cég szállítói tartozása is mintegy 100 millió forint.

A keresletcsökkenéssel és a gazdasági válsággal együtt mind ez nehézzé teszi a társaság működtetését. A legnagyobb (a részvények 76 százalékát birtokló) tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a nemzeti értékként kezelt márkanév megmentése és a jelenlegi 210 dolgozó munkahelyének megtartása miatt tervezi az új cég létrehozását, a termelés átmentését. Bár a gyár helyzetének javítására több elképzelés is született, a többségi tulajdonos szerint ezek nem valósultak meg. A tervek szerint új cég alakulhat a hollóházi porcelán gyártására.

A gyár Borsod-Abaúj-Zemplén megye -és Magyarország - egyik legrosszabb foglalkoztatási mutatójú térségének egyetlen jelentősebb munkáltatója. A nyolcvanas években még több mint ezer embernek munkát adó gyár 2001 és 2005 között veszteségesen működött. A 2005-ben kinevezett jelenlegi vezérigazgató, Pálfi József által irányított program eredményeként 2006-ban újra minimális nyereséget produkált Hollóháza, 2007-et pedig nullszaldósan zárta. A tavalyi mérleg még elfogadásra vár, az azonban már látható, hogy a gazdasági válság hatására ismét mínuszban zárt a cég. 

A kiutat az jelentheti, hogy a porcelángyártás megtartása mellett egyre nagyobb teret adnak a ma sokkal keresettebb kőedények gyártásának. Ehhez nemrég találtak egy osztrák partnert, a Gmundner Keramik Manufakturt. Ez a cég nem bírja kiszolgálni megrendelőit, emiatt a gyártás egy részét áthelyezi Hollóházára. A gyár dolgozói most tanulják az új technológiát. A porcelánkészítésből 2006-ban még egymilliárd forintos bevételük származott, tavaly 800 millió, idén pedig már csak 600 millióra számítanak. Kőedénygyártásból idén százmillió forint bevétele lehet a társaságnak, ami reményeik szerint fokozatosan bővülni fog. Hamarosan saját termékkel is piacra lépnének. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!