Külföld

 • 2009-05-05 10:16 Két újabb környezetvédelmi nagyprojekt kapott brüsszeli jóváhagyást

  Az Európai Bizottság – a projektek előkészítettségének és a kormány gyorsító intézkedéseinek köszönhetően – újabb két környezetvédelmi nagyprojektet hagyott jóvá. Zöld utat kapott a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági árvízszint-csökkentő tározó megépítése, az árvízvédelmi fejlesztések együttes értéke 38 milliárd forint.

 • 2009-05-04 13:40 Nyolcmillió munkahely szűnik meg az EU-ban

  Megállhat a gazdasági visszaesés ez év végére az Európai Unióban az Európai Bizottság gazdasági előrejelzése szerint, de idén az összesített GDP még várhatóan 4 százalékkal csökken.A prognózisból kiderül, hogy súlyosak a következmények a munkaerőpiac és az államháztartás tekintetében. Két év alatt körülbelül 8,5 millió munkahely szűnik meg, szemben a 2006–2008 közötti időszakban létrejött 9,5 millió új munkahellyel - jósolja a bizottság.Jövőre a gazdaság növekvőbe fordulhat át, de éves szinten Brüsszel még 2010-ben is 0,1 százalékos csökkenést vár. Ugyanezek a számok érvényesek az euróövezetre is. Mindkét adat jelentős csökkenés a legutóbbi, januári előrejelzéshez képest, amelyben Brüsszel még csak 1,9 százalékos csökkenést várt idén, jövőre pedig 0,4 százalék növekedést.A munkanélküliségi ráta jövőre 11 százalékra nő az EU-ban a bizottság várakozási szerint, az államháztartási deficit pedig átlagosan 1,5 százalékra.Joaquín Almunia pénzügyi biztos úgy fogalmazott, hogy Európa gazdasága a második világháború utáni időszak legmélyebb és legkiterjedtebb visszaesését szenvedi el. A kormányzatok és központi bankok "ambiciózus" intézkedései azonban várhatóan megállítják a visszaesést.A recesszió fő okai Almunia szerint a globális pénzügyi válság súlyosbodása, a világkereskedelem gyors szűkülése, valamint az egyes országok gazdaságában zajló lakáspiaci korrekció. - Minél gyorsabban meg kell tisztítani a bankok mérlegeit az értékvesztett eszközöktől, és a bankokat szükség szerint fel kell tőkésíteni - mondta Joaquín Almunia sajtótájékoztatóján.A lassulás az összes tagállamot érinti, de az egyes országok jövőbeni kilátásai a pénzügyi válságnak való viszonylagos kitettségüktől, lakáspiacuk dinamikájától és nyitottságuk mértékétől függően különbözőek - mutatott rá a bizottság. A növekedéshez az idei évben csak az állami fogyasztás és az állami beruházások fognak hozzájárulni, részben az EU helyreállítási tervének keretében hozott költségvetési serkentő intézkedéseknek köszönhetően - tette hozzá.Az infláció az elmúlt hónapok során erőteljesen csökkent, és ez a tendencia – a bázishatások, a borús gazdasági kilátások és a nyersanyagok árának feltételezett csökkenése következtében – az év második és harmadik negyedévében várhatóan tovább folytatódik. Az áremelkedés idén egy százalék alatt marad az EU-ban, és 0,5 százalék alatt az euróövezetben.A meghatározó uniós országok közül Németországban 5,4, Franciaországban 3, Spanyolországban 3,2 százalékos csökkenést vár idén Brüsszel. A balti államokban a visszaesés a 10 százalékot is meghaladja. Magyarországon az előrejelzés 6,3 százalékos csökkenést, vár idén, 0,3 százaléknyit jövőre. Az államháztartási deficit 3,4, illetve 3,9 százalékkal csökken, a munkanélküliség pedig 9,5, illetve 11,2 százalékra nő.

 • 2009-05-04 13:38 Sertésinfluenza: tizenhét országban nyolcszáz fertőzött

  Száz gyanús esetet szűrtek ki Ferihegyen, de egyik sem sertésinfluenzás. Az új vírus eddig nyolcszáz embert fertőzött meg a világon, tizenhét országban. Amint az Egészségügyi Szervezet (WHO) úgy ítéli meg, hogy izolálták a betegséget okozó vírust, azt azonnal megküldik Magyarországnak - mondta újságíróknak Székely Tamás egészségügyi miniszter. Továbbra sincs új vírussal fertőzött beteg hazánkban, a reptéri ellenőrzéseknél nagyjából száz gyanús esetet szűrtek ki. "Az elmúlt napokhoz képest nincs új fejlemény" - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve: naponta több alkalommal kapnak jelentést az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), amelynek legfrissebb adatai szerint 800 beteget regisztráltak világszerte, 17 országból. A legtöbb eset Mexikóban és Spanyolországban van.A Ferihegyi repülőtéren naponta nyolcezer ember halad el a múlt héten felállított infrakamerák előtt, de azoknál sem igazolódott a vírusfertőzés, akiket a kamera kiszűrt vagy akik jelentkeztek az ellenőrző pultnál - mondta Székely Tamás.

 • 2009-05-02 20:01 A Hernádba zuhant egy magyar nő Szlovákiában

  Kirándulás közben balesetet szenvedett egy magyar turista a Szlovák-paradicsom (Slovensky Raj) nemzeti parkban szombaton délután - közölte a poprádi légi mentőszolgálat szóvivője, Sylvia Galajda. A 31 éves budapesti nő séta közben megcsúszott és mintegy 15 méteres magasságból a Hernád folyóba zuhant. A hegyi mentőszolgálat emberei húzták ki a vízből, a helyszínen elsősegélyben részesítették. Ezután kihívták a mentőket, s az orvos csörlő segítségével szállt le a helikopter fedélzetéről az asszonyhoz, aki egész testén több könnyebb sérülést szenvedett. Miután az orvos kezelte, helikopterrel a poprádi kórházba szállították.

 • 2009-04-29 11:53 Közeledik a sertésinfluenza - készül az oltóanyag

  Napokon belül Magyarországra érkezhet az az új, A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs, amelynek segítségével elindulhat az oltóanyaggyártás - mondta el Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke szerdán, a parlament egészségügyi bizottsága előtt. A szakember közölte: az úgynevezett vadvírust már korábban megkérték, a törzs az Egyesült Államokból érkezik.Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag - mondta el Bujdosó László.Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint összesen 2374 gyanús esetet tartanak nyilván, 87 betegnél igazolták az említett vírus jelenlétét. Európában 106 gyanús páciensről tudnak, közülük négy embernél mutatták ki a vírust.

 • 2009-04-29 10:51 Madridban fogták el a tiszaújvárosi rablót

  Az egyik tiszaújvárosi játékterem kirablásának szálai egészen Spanyolországig vezettek. A kitartó nyomozás eredményeként Madridban sikerült elfogni az egyik elkövetőt.

 • 2009-04-28 10:06 Az Egyesült Államok elnöke táviratban gratulált

  Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke táviratban gratulált Bajnai Gordon miniszterelnöknek hivatalba lépése alkalmából. Az amerikai elnök üdvözletében hangsúlyozta az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét a Magyarországgal folytatott együttműködés mellett, többek közt a globális méretű gazdasági válság enyhítését szolgáló lépések, vagy az afganisztáni biztonság és stabilitás megteremtése területén.Bajnai Gordon kinevezése óta számos politikai vezető, köztük Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is gratulált a kormányfő megválasztásához.

 • 2009-04-28 06:08 Sertésinfluenza: 4-es fokozatú a riasztás!

  Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. "Egy olyan korban, amikor az emberek repülőgéppel nagyon gyorsan utaznak szerte a világban, nincs olyan térség, ahova a vírus ne juthatna el" - mondta Fukuda Keidzsi, a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese, aki felszólította a világ országait, hogy fokozottan készüljenek. Hozzátette azonban, hogy a határok lezárása és utazási korlátozások bevezetése jelen pillanatban nem lenne helyes döntés. Hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg nem tekintik elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését.

 • 2009-04-27 16:05 Brüsszeli igen a magyar vállalkozás-segítő programra

  Az Európai Bizottság engedélyezte azt a magyar programot, amelynek célja a hitelszűke miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások segítése. Ennek alapján a hatóságok kezességvállalás formájában támogatnák a 2010. végéig megkötött beruházási és forgóeszközhiteleket. Az indoklás szerint a magyar program összhangban van a brüsszeli bizottság ideiglenes stratégiájával, amely a nemzetközi válságra tekintettel megkönnyíti az állami támogatások nyújtását. A bizottság Bajnai Gordon miniszterelnök holnapi brüsszeli látogatása előtt tette közzé a bejelentést.

 • 2009-04-27 14:00 Helyreállt a Tisza vízminősége

  Helyreállt a Tisza kárpátaljai szakaszának vízminősége az után, hogy Románia területéről a határértéket 2-4-szeresen meghaladó nehézfémszennyezés került a folyóba. A Kárpátalja megyei állami környezetvédelmi felügyelőség jelentése szerint az eltelt napokban a hivatal szakemberei hatóránként vettek vízmintákat a Tisza ukrajnai szakaszának hat mérőhelyén, és a nehézfémtartalmat vizsgálták.

 • 2009-04-26 14:03 Bemutatkozik Bajnai

  Bajnai Gordon miniszterelnök április 28-án bemutatkozó látogatásra utazik Brüsszelbe, ahol José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével és Jaap de Hoop Scheffer NATO főtitkárral is megbeszéléseket folytat.A magyar kormányfő az Európai Bizottság elnökével ismereti kormánya válságkezelő programját, a NATO főtitkárral pedig várhatóan értékelik a NATO áprilisi jubileumi csúcstalálkozójának eredményeit, illetve áttekintik Magyarország szövetségesi kötelezettség-vállalásának helyzetét.Szintén április 28-án, Bécsben kerül sor Bajnai Gordon és Werner Faymann osztrák kancellár találkozójára. A találkozón a két ország aktuális ügyeinek áttekintésén túl a felek várhatóan szót ejtenek a gazdasági válság okozta kihívásokról, illetve az azokra adható válaszokról.

 • 2009-04-25 14:05 Jogi lépésekre készül a bolíviai kormány a Rózsa Flores-interjú miatt

  Jogi lépésekre készül a bolíviai kormány Kepes András újságíró ellen a Bolíviában múlt héten megölt magyarral, Rózsa Flores Eduardóval készített interjú miatt. - Minden lehetséges jogi lépést megteszünk az újságíró ellen az ország határain belül és kívül egyaránt, mert hallgatása veszélyeztette az ország integritását - jelentette be társadalmi mozgalmak koordinálásáért felelős bolíviai miniszterhelyettes, Sacha Llorenti helyi idő szerint pénteken. A miniszter-helyettes szerint Kepes Andrásnak rögtön az interjú után tájékoztatnia kellett volna a magyar hatóságokat Rózsa Flores Eduardo terveiről, akik ezt követően nyilvánvalóan átadták volna az információkat a bolíviai szerveknek.Rózsa-Flores Eduardo bolíviai születésű magyar írót, publicistát és két másik férfit, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert április 16-án lőtték le a bolíviai hatóságok Santa Cruzban. A Las Américas nevű szálloda negyedik emeletén megszállt csoportra azután támadtak rá kommandósok, hogy Evo Morales bolíviai elnök utasítást adott egy ellene tervezett merénylet meghiúsítására. A bolíviai hatóság két embert letartóztattak az állítólagos merényletkísérletettel kapcsolatban: a horvát Mario Tadicot és a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt. A magyar diplomácia megpróbált lépéseket tenni az ügy felderítése érdekében.Hivatalos okmányok hiányában közben továbbra is tétlenségre kárhoztatott Józsa Mátyás, a Bolíviában tartózkodó Buenos-Aires-i magyar nagykövet. A diplomata elmondta, hogy a legújabb ígéretek szerint szombat délelőtt átadják neki az okmányokat, amelyek birtokában vasárnap Santa Cruzba utazik. Péntek estig nem kapta meg azokat a dokumentumokat sem, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Santa Cruzban a múlt héten lelőtt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestét a dél-amerikai országból Budapestre szállítsák. A nagykövet szerint a fogva tartott Tóásó Elődről vett orvosi látleletet a védelmét ellátó ügyvédi iroda a helyi sajtóban valószínűleg leközli. A diplomata szerint ez akár nagy vihart is kavarhat, mert a fiatalember testén a több mint egy héttel ezelőtti elfogása után még mindig súlyos zúzódások látszanak. A La Paz-i San Pedro börtönben fogvatartott Tóásónak az ügyvédi iroda egyelőre magyar-spanyol tolmácsot keres, mert Tóásó sem spanyolul, sem angolul nem beszél olyan szinten, hogy kihallgatásai ne ütközzenek nyelvi nehézségekbe. Magyar és ír külképviselet-vezetők közben ismét felajánlották, hogy országuk segítséget nyújt a bolíviai kormánynak és a dél-amerikai ország ügyészi szerveinek a múlt héten Santa Cruzban történt események hátterének tisztázásához. Az ABI bolíviai hírügynökség péntek éjszakai beszámolója szerint ezt Peter O,Tool, Írország bolíviai főkonzulja és Józsa Mátyás közölte Juan Ramón Quintanával, a bolíviai elnöki hivatal kabinetfőnökével.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-11 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!