Külföld

Szlovákul kell tanulniuk a magyar anyanyelvű óvodásoknak

2009-04-20 12:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szlovák nyelvoktatást vezetnek be a szlovákiai magyar tannyelvű óvodákban – közölte a Pravda című független szlovák napilap hétfőn. A magyar gyerekek nyelvoktatását az oktatási minisztérium írta elő, amely még azt is megszabta, milyen szókincskészletet kell elsajátítaniuk az óvodásoknak. Az Új Szó arról adott hírt, hogy az új szlovák KRESZ-törvényhez készült magyar nyelvű gépjárművezetői vizsga tesztlapjainak néhány kérdésére – rossz fordítás miatt – más a helyes válasz magyarul, mint szlovákul, a javításnál viszont a szlovák vizsgalapot veszik alapul.

A magyar tannyelvű óvodákban eddig magyarul folyt az oktatás és a kommunikáció. A pedagógusoknak a rendelkezés alapján mostantól biztosítaniuk kell majd, hogy a magyar gyerekek játék közben anyanyelvük mellett a szlovák nyelvet is használják. A minisztérium azt a szókincskészletet is meghatározta, amelyet a gyerekeknek el kellene sajátítaniuk. „A tanító játék közben anyanyelven kérdést tesz fel a gyerekeknek, majd a játékot az államnyelven is megnevezi” – idézi a módszertani rendeletet a Pravda. A magyar tannyelvű óvodáknak ennek érdekében szlovák nyelvű gyermekkönyveket kell majd vásárolniuk. A Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó Ján Mikolaj által vezetett oktatási tárca már korábban is erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a magyar tannyelvű iskolákban magasabb óraszámban oktassák a szlovák nyelvet. Mikolajék arra hivatkoznak, hogy a magyar gyermekek szlovák nyelvtudása hiányos és elégtelen. Az általános iskolák utolsó, kilencedik osztályos tanulói között készített felmérés azonban azt jelzi, hogy nincs lényeges különbség a magyar tannyelvű iskolák és a szlovák tannyelvű iskolák diákjai között. A magyar kilencedikesek átlagosan 42 százalékban értették meg jól a szlovák nyelvű szöveget, míg a szlovák kilencedikesek, akiknek ez a nyelv az anyanyelvük, 50 százalékban. Szintén az SNS kezdeményezése volt, hogy a magyar iskolák honismereti tankönyveiben kizárólag szlovák nyelvűek legyenek a földrajzi megnevezések. Ebben a kérdésben végül is kompromisszumos megoldás született, s az új tankönyvekben kétnyelvűek lesznek a megnevezések, s az első helyen az anyanyelvű név fog szerepelni. Bár a parlament ezt a szabályt elfogadta, Ján Mikolaj többször is hangoztatta, hogy a jogszabályt nem fogja betartani, mert az szerinte zavaros.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja folyamatosan tiltakozik a magyar oktatásügyet korlátozó intézkedések és igyekezet ellen. A kérdés Budapest és Pozsony viszonyában is feszültséget keltett. A pedagógusok egy része helytelennek tartja, hogy a 3-6 éves gyermekek idegen nyelvű oktatást kapjanak, mert szerintük ilyen korban még anyanyelvükön sem ismernek minden megnevezést.

Félrefordított tesztlapok

Az új szlovák KRESZ-törvényhez készült magyar nyelvű gépjárművezetői vizsga tesztlapjainak néhány kérdésére – rossz fordítás miatt – más a helyes válasz magyarul, mint szlovákul, a javításnál viszont a szlovák vizsgalapot veszik alapul – írja hétfői számában az Új Szó pozsonyi napilap. Az új tesztlapok magyarra fordítása a szlovák közúti közlekedésről szóló törvény módosítása miatt vált szükségessé, mivel Szlovákiában magyarul is vizsgázhatnak, akik jogosítványt szeretnének. A magyar fordításban szereplő szavak viszont nem minden esetben azonosak a Magyarországon használatos közlekedési szakkifejezésekkel, és több félrevezető tükörfordítás került a szövegbe. Néhány kérdésből szavak is kimaradtak, így a mondat teljesen más értelmet kapott. Egy vizsgalapon például a nesposobily szót alkalmasnak fordították, mert lemaradt a nem szó. Egy másik kérdésből kimaradt a motor, illetve a gázüzemű berendezés kifejezés. A lap által megkeresett szlovák közlekedési minisztérium és a belügyi tárca egymásra mutogat. Mindkettő a másik illetékességi körébe tartozónak tartja a félrefordított tesztlapokat. Ezért egyelőre nem világos, ki a felelős, és az sem, hogy meddig lesznek használatban a hibás magyar tesztlapok.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!