Külföld

Mélyebbre zuhant szlovákiában az ipari termelés a magyarországinál

2009-04-12 15:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A szlovák gazdaság jóval nagyobb zuhanást produkált, mint a magyar, vagy a cseh -derül ki a most nyílvánosságra hozott adatokból. A meredek esés a gázválság, a drága autók és az euró bevezetésének számlájára írható, ráadásul nem látni az alagút végét. A szlovák gazdaság az előző évi adatokhoz képest 28 százalékkal teljesít gyengébben, a termelés tehát több, mint a negyedével esett. Januárban harminc százalék fölött álltak a mutatók, ennyire rossz adatokat utoljára a föderáció szétesése idején produkált a gazdaság.

Magyarország termelése 25 százalékkal zsugorodott, a cseh adatokat nem hozták még nyilvánosságra, de a feltételezések szerint 18 százalék körüli a zuhanás. A szakemberek szerint a termelés elsősorban azért csökkent, mert az autóipar a drága járművek előállítására szakosodott - azokat pedig nem veszik. Ezzel együtt zuhan a tartozékok gyártására szakodott vállalatok mutatója is, az autógyártás krízise több más iparágat is magával ránt. Míg a szlovák gyárak egy része amerikai exportra gyárt drága kocsikat, a szomszédos országokban a továbbra is viszonylag kelendő alsó kategóriás járműveket állítják össze. A szlovák autóipart a hasonló stratégiát követő Peugeot és a KIA menti meg.

magyar_szlova_ipari_termeles.jpg

A válságot mélyíti, hogy a gázkrízist követő termeléskiesés miatt megbízhatatlan beszállítóknak tartják a szlovák cégeket. A megszorítások miatt több cég sem tudta időre teljesíteni külföldi megrendeléseit. Az euró bevezetése miatt már a korona árfolyamával sem tudtak manipulálni a Nemzeti Bankban, hogy növeljék az exportot.

A szakértők a munkanélküliség további növekedését várják, pár hónapon belül 350 ezren maradhatnak állás nélkül - ami 13,5 százalékos munkanélküliségi mutatókat jelent.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!