Külföld

Aláírtak a kisebbségi jogok korlátozása ellen

2009-04-11 21:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Mintegy tizenötezren írták alá a szlovákiai magyar kisebbség jogainak korlátozása elleni petíciót - közölte szombaton Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke. A szlovákiai magyar szervezetek ezzel a - Pátria Rádióért és jogainkért címet viselő - közös petícióval kívánnak tiltakozni a magyar kisebbség jogainak korlátozása ellen Szlovákiában.

A tiltakozó akcióban február végén egyeztek meg a Magyar Koalíció Pártja (MKP), a Csemadok, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség és a Via Nova ICS Ifjúsági Csoport képviselői. 

A petíció első aláírói az MKP parlamenti képviselői voltak, közöttük volt a párt elnöke, Csáky Pál is. 

A petíció aláírói számára elfogadhatatlan, hogy a közszolgálati Pátria Rádió műsora - a február 2-án végrehajtott frekvenciaváltás után - a szlovákiai magyarok lakta vidékek jelentős részén nem fogható. Ezért azt kérik rádió vezetésétől, illetve a Szlovák Köztársaság kormányától, hogy azonnal biztosítsák az adás vételének lehetőségét mind a 18 magyarok által is lakott dél-szlovákiai járásban.
A hét szervezet a petícióban követeli továbbá, hogy a törvény engedélyezzen magyar nyelvű regionális rádió- és televízióadókat, ne legyen kötelező a kétnyelvű sugárzás; ne korlátozzák tovább a kisebbségek nyelvi jogait a szlovák államnyelvről szóló törvény tervezett változásával, hiszen éppen ellenkezőleg, igény van a magyar nyelv regionális nyelvként való elismerésére Szlovákiában és használatának kiszélesítésére a magyarok lakta régiókban; a szlovák oktatási minisztérium tartsa be a szabad tankönyvhasználat jogát és a tankönyvek nyelvhasználatának 2006 előtti gyakorlatát.
Mézes Rudolf közölte: a Csemadok képviselői átadják a petíciót Ivan Gasparovic elnöknek, Robert Fico kormányfőnek és Pavol Paska házelnöknek. 
Ha kérésüket nem teljesítik, tovább folytatják az akciót - közölte Mézes Rudolf.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!