Külföld

 • 2008-10-14 09:29 Fellép az EU melamin-ügyben

  Az Európai Bizottság állásfoglalását a kínai melamin-botránnyal kapcsolatban hétfőn, október 13-án kapták meg az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának tagjai. Hegyi Gyula, a bizottság magyar tagja fontosnak tartja, hogy minden tagállamban megismerjék és végrehajtsák ezeket az óvintézkedéseket. Az átmeneti intézkedések több pontot tartalmaznak. Uniós szinten betiltják a Kínából származó, csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt tejtermékek importját. A tagállamoktól elvárják, hogy tervszerű ellenőrzéseket végezzenek azokon a több összetevőjű termékeken, melyek több mint 15% tejet vagy tejterméket tartalmaznak, vagy amelyeken a tej mennyisége nincs feltüntetve. A 2,5 mg/kg-nál több melamint tartalmazó árukat azonnal meg kell semmisíteni. A melamint egyébként különböző ipari célokra használják, papírok impregnálásához, illetve többnyire műanyag evőeszközök, bútorlapok kötőanyaga, bevonó anyaga. Kisebb mennyiségben nem mérgező, de hosszabb ideig a szervezetbe jutva hólyag- és veseköveket, hólyagrákot okozhat.Hegyi Gyula arra is felhívja a figyelmet, hogy – az eddigi sajtóhírekkel szemben – nem csak a kínai tejtermékek kerültek gyanúba. Az Európai Bizottság szerint ugyanis más, Kínából érkező, magas fehérjetartalmú készítményeket is érdemes megvizsgálni. Ez a tagállamok feladata, akik szúrópróbaszerű vizsgálatokat végezhetnek ilyen importtermékeken. Az EU azt is előírja, hogy a vizsgálatok költségeit a tagállamoknak meg kell fizettetniük az importért felelősökkel.

 • 2008-10-09 08:43 Szlovák–magyar vadászati tagozat

  Hatodik alkalommal szervezi meg a Sajó-Rima Eurorégió, a szlovák–magyar határon átnyúló együttműködés vásárát, az eurorégiós napot. Tavaly Putnokon rendezték meg, az idén pedig Rozsnyó a színhelye. A találkozó keretében üzletemberek, polgármesterek, civil szervek képviselői találkoznak, s cserélnek eszmét, hol, miként lehetne tovább gazdagítani a határon inneni és túli együttműködés különböző formáit. A Putnoki Gömör Expó része az euro-régiós programnak, amelynek kínálatát legutóbb nemzetközi vadászati kiállítással bővítették. Akkor született meg a gondolat egy közös vadászati tagozat létrehozására, amelynek megtörténtek az előkészületei. Ennek jegyében vett részt a héten a rozsnyói találkozón, dr. Székely Lászlónak, a B.-A.-Z. Megyei Vadászkamara elnökének vezetésével, az a delegáció, amelynek tagjai a borsodi vadászokat képviselték, s lehettek jelen egyben a szlovák-magyar vadászati tagozatot hivatalosan is létrehozó alapító okirat ünnepélyes aláírásánál.

 • 2008-10-06 11:15 Holcim Awards

  Szeptember 25-én Madridban osztották ki az öt földrészen párhuzamosan zajló Holcim Awards verseny európai fődíjait, melyen kiemelkedően környezetbarát és a fenntartható fejlődést szem előtt tartó megoldásokat felmutató projektek pályáztak.

 • 2008-10-04 06:13 Nyelvoktatási- és használati viták a szomszédokkal

  A szlovák miniszterelnök-helyettes felszólította a magyar külügyminisztert, hogy ne avatkozzon be Szlovákia belügyeibe. Dusan Caplovic a pozsonyi közszolgálati rádiónak nyilatkozott. Itthon Göncz Kinga külügyminiszter azt mondta: Budapest Brüsszelhez fordul, ha bebizonyosodik, hogy a felvidéki magyar iskolák kevesebbet kapnak az uniós támogatásokból, mint a szlovák iskolák. Hozzátette: az elmúlt hetek magyarellenes kijelentései ellenére folytatódnak az informális miniszterelnöki tárgyalások és a külügyminiszteri egyeztetések.

 • 2008-10-01 05:55 USA vízum: az utolsó aláírás MA

  A vízumkötelezettség eltörlésével akár 25-30 százalékkal is emelkedhet az Amerikai Egyesült Államokba utazó magyar turisták száma a következő egy-másfél évben. Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó – bűnügyi adatokról szóló – egyezményt ma írják alá, így várhatóan január 12-e körül életbe lép az amerikai–magyar megállapodás. A kötelezettség eltörlése várhatóan meghozza a turisták kedvét, akik eddig a vízummal járó nehézségek miatt inkább más úti célokat választottak, nem az Újvilágot.

 • 2008-10-01 05:31 Kötelező lesz a nappali menetlámpa

  Az Európai Unióban a következő évtized elejétől kötelező lesz minden új gépjárművet felszerelni úgynevezett nappali menetlámpával (DRL). Erről döntött az Európai Bizottság.A DRL olyan speciális fényszóró lesz, amelynek automatikusan fel kell gyulladnia, ha beindítják a gépjármű motorját.

 • 2008-09-30 08:54 Román-magyar tárgyalás

  Közös környezetvédelmi kérdésekről tárgyal a magyar és a román környezetvédelmi miniszter kedden Snagovban. A Magyar–Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság éves ülésén miniszterek és szakértőik egyeztetnek szeptember 29-én és 30-án a Bukarest-közeli romániai településen. A bizottság napirendjén szerepel az októberi román-magyar közös kormányülés környezetvédelmi témáinak előkészítésre és a verespataki bánya hatásvizsgálatának helyzetével kapcsolatos román beszámoló. A testület – Szabó Imre magyar és Kóródi Attila román miniszter elnökletével – áttekinti a közös természetvédelmi, környezetvédelmi és nemzetközi programokkal foglalkozó szakértői csoportok elmúlt évi működését is. A tárgyalásokon szóba kerülnek a határmenti természetvédelmi kapcsolatok és a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) kérdésköre is.

 • 2008-09-27 16:27 Komoly forráshoz jut a magyar halászat

  Az Európai Bizottság a héten jó-váhagyta a magyar halászat tá-mogatását érintő operatív programot. Az ágazatban, a 2007–2013-as közösségi költségvetési időszakra eső támogatásból 34 291 357 eurót a gyorsabb felzárkóztatásra szoruló, azaz konvergenciarégiók számára különítenek el. Így jelentős támogatásban részesül az Észak-Alföld régió, az Észak-Magyarország régió, a Dél-Alföld régió, a Dél-Dunántúl régió, a Nyugat-Dunántúl régió és a Közép-Dunántúl régió is.

 • 2008-09-27 08:30 Romaügyben tárgyalt Szűcs Erika szlovák kollégájával

  A „Munkalehetőségek hiányától a képzett munkaerő hiányáig” című nemzetközi miniszteri konferencia vitafórumát tartották Pozsonyban.A kilenc ország (Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia) részvételével megrendezett miniszteri vitafórum a szakképzett munkaerő-hiány problematikájára keresték a megoldásokat mind nemzeti, mind pedig uniós szinten.A konferencia célja az volt, hogy bemutassa a külföldiek integrációjához szükséges feltételek megteremtésének nemzeti és nemzetközi tapasztalatait az érintett országokban, valamint, hogy megossza az e téren rendelkezésre álló legjobb gyakorlatokat. A konferencia első napján Magyarország képviseletében Tölgyes Gabriella, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezető főtanácsosa tartott előadást a magyar munkaerő-piaci helyzet, a munkaerő-vándorlás, a migrációs politika alapvető jellemzőihez kapcsolódóan.A szlovák szociális rendszer – különös tekintettel a roma népesség helyzetére – témakörében kétoldalú találkozóra kerütl sor a konferencia lezárását követően. A találkozón szlovák részről többek között Viera Tomanová munkaügyi, szociális és családügyi miniszter, valamint Anina Botošová, a szlovák kormány roma közösségekért felelős megbízottja vett részt. Szűcs Erika miniszter asszony mellet a bilaterális megbeszélésen magyar részről Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár és Teleki Lászlón roma ügyekért felelős miniszteri megbízott is jelen volt.

 • 2008-09-26 16:07 Épül az új szűrőrendszer

  A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság az idén februárban döntött arról, – magyar kezdeményezésre – hogy a két ország közösen végezze el a Rába vízminőségi hossz-szelvény vizsgálatát a forrásvidéktől a Dunáig. A magyar és az osztrák szakemberek júniusban 52 helyszínen – főként a jelentős szennyvízbevezetések fölött és alatt, valamint néhány duzzasztó alvizén – vettek mintát a folyóból, amelyeket azután 92 féle komponensre megvizsgáltak. A folyó teljes hosszára kiterjedő vízminőség-felmérés átfogó képet nyújt a Rába általános állapotáról, a víz minőségéről, és a folyót terhelő tisztított szennyvizek hatásáról. Ilyen széleskörű vizsgálatot eddig csak a Dunán végeztek, a Rábán ez volt az első. A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság 2008. szeptember 30-án (kedden) ülést tart az ausztriai Feldbachban, amelyen megtárgyalja a Rába közös vízminőségi hossz-szelvény vizsgálatának eredményét.2009-re lényegesen javulhat a Rába vízminősége, az ezt célzó cselekvési program ugyanis az ütemterv szerint halad. A Rába vízminőségének javítására tett intézkedésekről legutóbb szeptember 10-én tárgyalt Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter Josef Pröll osztrák miniszterrel Bécsben. Akkor, Szabó Imre kezdeményezésére, megállapodtak abban, hogy a magyar tárca szakemberei a közeljövőben megtekintik a Boxmark cég feldbachi bőrgyárában épülő új, kiegészítő szűrőberendezés kivitelezési munkálatait. A magasabb fokozatú, ún. „harmadik szintű” tisztítást biztosító szűrőberendezés építése szeptember elején kezdődött meg.

 • 2008-09-25 08:48 Környezetvédelmi miniszteri találkozó Londonban

  Elsősorban klíma- és energiapolitikai, környezetszennyezési, génmódosított szervezetekkel kapcsolatos témákban folytatott tárgyalást szerda délután Szabó Imre magyar- és Hilary Benn angol környezetvédelmi miniszter a brit fővárosban.A megbeszélésen szóba került a két ország klímapolitikával kapcsolatos stratégiája, valamint az EU klíma-energiacsomaggal kapcsolatos nemzeti álláspontok és az EU nemzetközi klímatárgyalásai. A magyar miniszter kérésére brit kollégája bemutatta a brit klímatörvényt, amely a világ első részletes ilyen témájú törvénye. Szabó Imre kedden kezdődött kétnapos angliai látogatásán mások mellett találkozott a brit Éghajlatváltozási Iroda igazgatójával, a parlament környezetvédelemmel foglalkozó bizottságának elnökével és a Fenntartható Fejlődés Tanács brit igazgatójával. A KvVM minisztere Dél-Londonban megtekintette a BedZED öko-falut: a fenntartható fejlődés jegyében épült lakópark a legmodernebb technológiákkal igyekszik a lehető legtisztább levegőjű, élhető környezetet teremteni lakosainak. Szabó Imre Londonból izlandi hivatalos látogatásra indul tovább.

 • 2008-09-24 14:30 A Dráva jövőjéről tanácskoznak

  Szeptember 23-25-e között a Dráva jövőjével foglalkoznak szlovén, osztrák, magyar, horvát és olasz szakemberek, valamint a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság Szlovéniában a Dráva-szimpóziumon. Szeptember 23-án, kedden 12 órakor, a szimpózium hivatalos megnyitója előtt egy órával Mariborban a Piramida Hotel konferenciatermében sajtótájékoztatón ismertetik a szervezők a rendezvény legfőbb célkitűzését, amely egy közös egyetértés kialakítása a Dráva vízgyűjtő jövőjét illetően.Holló Gyula, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztályának vezetője lesz a szimpózium fenntartható árvízvédelemmel foglalkozó szekciójának vezetője. A fenntartható vízgyűjtőgazdálkodás csak kölcsönös megismerés és megértés, a közös érdekek keresése, a különböző szakágak/tudományágak közötti kommunikáció és a jó gyakorlatról való ismeretek megosztása útján lehetséges. Ezért a Dráva-szimpózium lehetőség a Dráva vízgyűjtő fenntartható gazdálkodásnak kialakításához vezető közös megoldások megtalálásához, az Európai Unió vízpolitikáját és természetvédelmi előírásait szem előtt tartó megoldásokkal.A szimpózium során öt szekcióban folytatnak konzultációkat a szakemberek a Dráva együttműködés jelenéről, jövőjéről, hasznosítási lehetőségeiről (általános nemzetközi vízgyűjtőgazdálkodási kérdések; a Dráva vízgyűjtőgazdálkodás fenntarthatóságának lehetőségei; természetvédelmi kihívások; vízi energia hasznosítási kihívások; árvízvédelmi kihívások). Az utolsó napon egy panelvita keretében a jelenlévők véglegesítik a szakértői/résztvevői ajánlásokat összefoglaló Deklarációt, amely rögzíti a Dráva vízgyűjtő sajátosságait és értékeit, illetve megfogalmazza a jövőre vonatkozó célokat.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!