Külföld

 • 2009-03-24 19:23 Megbukott a cseh kormány

  Az Európai Unió soros elnökségét adó kabinet addig marad a helyén, amíg Václav Klaus államfő ki nem nevez egy új miniszterelnököt, vagy előre nem hozza az egyébként a jövő év közepén esedékes parlamenti választást. Ennek megszervezéséhez öt hónapra lenne szükség a cseh voksolásokat szervező statisztikai hivatal szerint. A kormány ellen szavazott négy, korábban koalíciós képviselő is, aki időközben függetlenné vált. Mirek Topolánek közölte, hogy elfogadja a szavazás eredményét, le fog mondani, kormánya szigorúan az alkotmány előírásainak megfelelően jár el.

 • 2009-03-24 15:02 Növekvő adóterhek a dohányosokra

  Elfogadta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő jelentését, amelynek tárgya az Európai Bizottság Kovács László adóügyi biztos által előterjesztett javaslata volt a dohánytermékek jövedéki adójának felülvizsgálatáról. Ez lehetővé teszi, hogy az uniós tagországok pénzügyminisztereinek tanácsa meghozhassa a végleges döntést.

 • 2009-03-24 10:47 Káros erőműberuházások

  Hétfőn napirend előtt szólalt fel Olajos Péter EP képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén az unió klímapolitikájával ellentétes tőketerebesi erőműberuházás és a mátrai erőműbővítés ellen tiltakozva. Felhívta a képviselők figyelmet a klímacélokkal összegegyeztethetetlen beruházásokra.

 • 2009-03-24 08:30 Libatolltépés uniós-módra

  A kíméletes libatolltépés összeegyeztethető az uniós szabályokkal - mondta az Európai Unió felelőse egy brüsszeli tanácskozáson. A mezőgazdasági miniszterek svéd kérésre foglalkoztak a témával, miután egy tévé olyan, állítólag Magyarországon készült felvételeket mutatott be, ahol a libák megsérültek a tolltépés során. Forgács Barnabás, az agrártárca szakállamtitkára az ülésen megerősítette: a filmen szereplő eljárás ellentétes a magyar joggal, ha ilyen Magyarországon megtörténik, a felelősöket szigorúan megbüntetik.

 • 2009-03-23 14:12 Világháborúba torkollhat a válság?

  Dominique Strauss-Kahn szerint a helyzet sürgős cselekvést igényel, a gazdasági válság ugyanis milliókat taszít majd szegénységbe és munkanélküliségbe. Az IMF elnöke úgy fogalmazott: a világ "szörnyű" gazdasági válságon megy keresztül - a helyzet nem javulhat, amíg a pénzpiac helyre nem áll, s a krízis nyomán háború is kialakulhat."Őszintén szólva, a helyzet szörnyű" – mondta a Nemzetközi Valutaalap elnöke az ENSZ munkaügyi szervezetének ülésén. Strauss-Kahn arra figyelmeztetett: az elszegényedő, állásukat vesztő tömegek egyes országokban a demokrácia megingását idézhetik elő, ami bizonyos esetekben háborúba is torkolhat – írja a Reuters.

 • 2009-03-23 05:19 A szlovák elnökválasztás első fordulója az ellenzék sikere

  Az ellenzék nagy sikerének tartja a szlovákiai elnökválasztás első fordulójának eredményét a Magyar Koalíció Pártja. "Beigazolódott, hogy a közvélemény-kutatások adatai nem teljesen felelnek meg a politikai erők valóságos eloszlásának Szlovákiában. A választások első fordulójának eredményei az ellenzék számára esélyt jelentenek arra, hogy a köztársaságielnök-választás második fordulójában - mint ahogy az európai parlamenti választások során is - törés álljon be a kormánykoalícióval folytatott politikai párharcban" - olvasható a MKP vasárnapi közleményében. "A szombati köztársaságielnök-választás is megerősítette azt a tényt, hogy az MKP és a magyar nemzetiségű választók támogatása nélkül most sem szerezhető meg a demokratikus erők többsége Szlovákiában" - mutat rá a közlemény. A közzétett nem hivatalos eredmények azt mutatják, hogy a magyarlakta régiókban az országos átlagot meghaladó volt a részvételi arány, és sok helyen Radicová nyert. A Szlovák Nemzeti Párt vezére, Jan Slota máris kijelentette: sajnálja az ellenzéki jelöltre adott szavazatokat, mert azok a magyarok érdekét szolgálják. 

 • 2009-03-21 10:12 Árvízi jelzőrendszer

  Kárpátalján befejeződött a Tisza-völgyi automatizált árvízi előrejelző rendszer kiépítése. A 15 millió dolláros beruházással elkészült információs-elemző rendszer részét képezi a 110 ezer hektárnyi területre kiterjedő kárpátaljai árvízvédelmi komplexumnak – közölte pénteki kijevi sajtókonferenciáján Mihajlo Jacuk, az Ukrán Vízgazdálkodási Állami Bizottság elnökhelyettese. Elmondása szerint az automatizált rendszer révén lehetővé válik annak néhány tízméternyi pontosságú előrejelzése, hogy az áradás egy adott övezetben mekkora területet érint.

 • 2009-03-21 05:09 A szomszédok köztársasági elnököt választanak

  A legutolsó közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi államfő a legesélyesebb a hét jelölt közül a szlovák köztársasági elnökválasztáson. Ivan Gasparovics független jelöltként méretteti meg magát, de a kormánykoalíció két legerősebb pártja, az Irány-Szociáldemokrácia és a Szlovák Nemzeti Párt is támogatja. A parlamenti ellenzék közös elnökjelöltje Iveta Radicsová, akit a Magyar Koalíció Pártja is támogat. Az elnöki tisztség megszerzéséhez ötven százalékos többség szükséges, ezért várhatóan második fordulót is tartanak. Reggel 7 és este 10 óra között lehet az úrnákhoz járulni szlovákiában.

 • 2009-03-19 04:35 Nemzetközi bíróság elé kerülhet az erőmű ügye

  A Tőketerebesre (Trebišov) tervezett széntüzelésű hőerőmű mellett és ellen érveltek sokan transzparensekkel is a kelet-szlovákiai városban szerdán. A Kassai Kerületi Építési Hivatal a tőketerebesi városházán szerdán a sajtó kizárásával úgynevezett helyi meghallgatást tartott, amely része az engedélyeztetési eljárásának. A beruházás ellen élénken tiltakozott jószerivel mindenki, a helybéliek, és a határon inneni, magyarországi települések képviselői is.

 • 2009-03-16 13:24 Ötödik alkalommal rendezik meg a Víz Világfórumot

  Magyarország is részt vesz a vízügyi szakma legrangosabb nemzetközi találkozóján, az ötödik alkalommal megrendezett Víz Világfórumon. A ma elkezdődött rendezvénysorozatnak az idén Isztambul ad otthont, a szervezők 20 ezer résztvevőt várnak a világ minden tájáról. A tanácskozás március 20-22-i kiemelt szakaszában Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára képviseli hazánkat, az egyhetes tanácskozáson részt vesz Kóthay László vízügyi szakállamtitkár is.A világfórum lehetőséget teremt arra, hogy a vízügyi szakemberek, az egyes országok önkormányzati szereplői, a parlamentek képviselői, a kormányzati vezetők és a különböző nemzetközi szakmai szervezetek eszmét cseréljenek a vízzel kapcsolatos kihívásokról, és megoldási javaslatokat tegyenek azokra. A háromévente megrendezett konferencia idei központi témája a vízért való összefogás és a vízkészletekhez való hozzáférés különbségeinek áthidalása. A Víz Világfórum az idén olyan fontos témákkal foglalkozik részletesen, mint a globális változások és az ehhez kapcsolódó kockázatok kezelése, a vízkészletekkel való gazdálkodás, azok védelme vagy a vízügyi oktatás és továbbképzés. Szó lesz még a vízgazdálkodás finanszírozási kérdéseiről, illetve az ember és környezete vízkészlet-igényének kielégítéséről is. A március 16. és 22. között megrendezett eseményen 24 témakörben, mintegy 100 szekcióban hangoznak majd el előadások, a szervezők a hangsúlyt az interaktív szekcióülésekre kívánják helyezni. Március 20. és 22. között kerül sor a fórum legmagasabb szintű szakaszára, amelyen Magyarországot Oláh Lajos, a KvVM államtitkára fogja képviselni, aki pénteken fel is szólal a kormányzati szakasz megnyitóján. Az államtitkár ezen kívül tárgyalásokat folytat török kollégájával, és részt vesz a miniszteri kerekasztal ülésén is. Kóthay László vízügyi szakállamtitkár, aki egyben a Vízgyűjtő Szervezetek Nemzetközi Hálózatának (INBO) elnöke is, számos szekcióülésen elnököl majd, két és többoldalú tárgyalásokon vesz részt, és találkozik a Víz Világtanács vezetőjével is. A „vízgyűjtőgazdálkodás és határon átnyúló együttműködés szekcióban” pénteken előadást tart Kovács Péter, a KvVM munkatársa a Tisza-völgyi együttműködésről.Az egyhetes szakmai tanácskozás ideje alatt expo és vásár is lesz, ennek keretében kedden magyar üzleti napot tartanak, és egy magyar információs pavilon is várja az érdeklődőket. A kormányzati szereplők tanácskozásának végén egy közös nyilatkozatot fogadnak majd el, amelyben megfogalmazzák azokat a célokat és intézkedéseket, amelyek egy fenntartható vízgazdálkodás folytatásához szükségesek. Az első Víz Világfórumot 1997-ben Marrakech-ben rendezték meg, miután az egy évvel korábban létrehozott Víz Világtanács kezdeményezésére egy globális vízmozgalom kezdett kialakulni. A rendezvény sikerére való tekintettel 2000-ben Hágában; 2003-ban Kiotóban, 2006-ban pedig Mexikóvárosban rendezték meg a fórumot, amely a vízügy legfontosabb nemzetközi eseményévé vált.

 • 2009-03-09 15:13 Megrongálták az emlékművet

  Kárpátalján megrongálták a tavaly fölavatott vereckei magyar honfoglalási emlékművet. Leverték az emlékmű két alsó tömbjének kőburkolatát, megbontották a sarkait, és letörtén az oltárkő sarkait is.

 • 2009-03-08 20:04 A kassai kohászokon segít a szlovák kormány

  Állami segítséget ígért az amerikai U.S. Steel-nek a válság leküzdésére a szlovák kormányfő. A kassai székhelyű acélipari gyár 14 ezer embernek ad munkát. A térség legnagyobb munkáltatója a jelentősen visszaesett megrendelések miatt már korábban négynaposra szűkítette a munkahetet, a kormány pedig 2 hónapra átvállalta az egészségügyi és a szociális járulékok fizetését. Emellett szó van a segély felső határának 200 ezerről, fél millió euróra emeléséről is. A részleteket a jövő héten dolgozzák ki.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-21 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!