Kultúra

 • 2007-06-07 13:22 Bolgár vendégkoncert

  Bulgáriába utazott a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A Szófiai Zenei Hetek elnevezésű rangos nemzetközi fesztiválra kapott meghívást az együttes. Egy könnyedebb hangvételű koncerttel, Stolz- és Gershwin-művekkel, valamint magyar szerzők – Kodály, Liszt, Erkel, Ránki műveiből összeállított műsorral szerepel a zenekar a Bulgária Hallban. Ezen kívül egy alkalommal a szófiai magyar nagykövetségen kamaraműveket játszanak a zenekar tagjai. A miskolci szimfonikusok nemzetközi kapcsolatai révén különböző helyeken adtak koncerteket az elmúlt két hétben – így Kassán vendégszerepeltek, valamint két hangversenyt adtak Miskolcon és Debrecenben az Asschaffenburgi Oratóriumkórussal.

 • 2007-06-07 13:19 Aukciós kiállítás

  A Városi Művészeti Múzeumban rendezte a harmadik aukciós kiállítását a MissionArt Galéria. Több mint 230 képet mutattak be, melyekre szerdán licitálhattak a műgyűjtők a MAB- székházban. Akik nem akartak vásárolni, azok is különlegességeket láthattak a majd egy hétig tartó tárlaton a Miskolci Galériában. Egy mértéket követtek a művészettörténészek, amikor összeválogatták a tárlat anyagát: a kvalitás elvét. A XIX. század közepétől a XX. század végéig született képeket állítottak ki – sőt volt 2004-es dátummal ellátott alkotás is a munkák között, melyek stílusban is sokszínűek voltak. A legtöbb kép a nagybányai festők műhelyeiből került ki. Jelentős volt a két világháború közötti anyag is a tárlaton – Fényes Adolf, Bazilides Barna és Bazilides Sándor, Járicz Józsa alkotásai mellett, akik inkább a római iskolához vagy a neoklasszicizmushoz kötődtek – láthatott az érdeklődő avantgard és modern törekvéseket képviselő festészeti remekeket. Miskolc a grafika fővárosa – a tárlat rendezői e téren is kitettek magukért. Az eredeti és sokszorosított grafikai munkák között Munkácsy, Rippl-Rónai, Vasary, Hincz Gyula vagy Kondor Béla alkotásai is a falakra kerültek a Miskolci Galériában.-czikora- (Fotó: Dobrik Rezső)

 • 2007-06-06 12:20 Ízek és illatok az operafesztiválon

  – A miskolci Bartók-fesztivál olyan esemény, amelyet egyre többen csodálnak. Szerepel az Európai Fesztivál Szövetség nemzetközi listáján, és általa ismerheti meg Miskolcot a világ. A város példátlanul nagy összeggel, 140 millió forinttal támogatja a rendezvényt, jelezve ezzel is, hogy fontos szerepet szán a fesztiválnak a kulturális palettán – mondta Fedor Vilmos, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyet a seregszemle előtti finisben tartottak. A Bartók + Párizs Miskolci Nemzetközi Operafesztivál június 13-án parádés felvonulással kezdődik a belvárosban.Az elmúlt hat évben a koncepció, mely szerint az operafesztiválokat szervezik nem tette lehetővé, hogy barokk zenét is hallhasson a közönség. Az idén lesz ebben részünk bőségesen. A művek megválogatása e mellett azt is megengedi, hogy több előadásnak is színházon kívül legyen helye – így Lully Karnevál című zenés darabját a Tapolcai Barlangfürdőben játsszák, míg Rameau Artemis diadala című művét az egyetemi fűtőműben láthatja a közönség. De szerepet kapnak a francia romantika operaszerzői és Bartók kortársai is, mint Debussy, Poulenc, Honegger, akiktől nemcsak operát, hanem oratorikus műveket is bemutatnak. Ami pedig az előadókat illeti, lesznek visszatérő és első alkalommal Miskolcon fellépő énekesek is a fesztiválon.A hazai operahírességek közül Miklósa Erika, Sass Sylvia, Meláth Andrea lép fel a fesztiválon, melynek főprogramjai mellett számos kiegészítő rendezvény csalogatja a közönséget Miskolc belvárosába. A Szinva teraszon Francia salátát szolgálnak fel – helyesebben ezzel a fantázianévvel fiatalos, temperamentumos zenék csendülnek fel, míg a most megújult Hősök terén az illatok, az ízek és a finom falatok harmóniáját találhatja meg a látogató. A Rákóczi-ház udvarán ínyenceknek kínálnak szórakozást – így például verseket Párizsból, a Déryné kertben Moulen Rouge mulatót terveznek kialakítani, az Erzsébet téren a szokásos borfesztivál kap helyet, a Széchenyin kirakodóvásár, a Kandia közben pedig népművészeti foglalkozásokkal várják a szórakozni vágyókat. -czikora-

 • 2007-06-06 12:13 A legkedvesebb könyvek

  A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár Legkedvesebb könyvem címmel rajzpályázatot hirdetett az általános iskolások részére. Témája egy szabadon választott mese, vers, regény illusztrálása volt.

 • 2007-06-05 17:23 Párizsi kiállítás

  Berkes Antal párizsi témájú alkotásaiból nyílt kiállítás a RadaR – Európai Kortárs Művészetért Egyesület szervezésében Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban. A Párizs magyar szemmel című tárlaton a XIX. és XX. század fordulóján a francia fővárosban dolgozó festőművész kellemes, nosztalgikus hangulatú, dekoratív művei a száz évvel ezelőtti Párizsba kalauzolják a kiállításra látogatókat. Berkes Antal most kiállított alkotásai a részben valós, részben csak a képzeletünkben élő idillikus egykori Párizsra nyitnak ablakot. Művei lehetőséget nyújtanak a ma emberének, hogy egy száz éve élt kortárs szemével tekinthessen végig az utcákon, tereken, figyelhesse a járókelők nyüzsgését, a konflisokat, omnibuszokat. A kiállításra látogatók képzeletbeli sétát tehetnek a tavaszi fényben ébredező bulvárokon, egy esős őszi este korzózhatnak a kivilágított pavilonsoroknál, bejárhatják a havas sugárutakat, parkokat, valamint megcsodálhatják a Notre Dame-ot esti szürkületben.

 • 2007-06-05 17:18 Informatikai klaszter

  Egy több mint négymilliárd forintos beruházással informatikai klaszter jöhet létre Miskolcon – az erre vonatkozó alapító nyilatkozatot kedden írták alá a Miskolci Egyetemen. Az összefogás elsődleges célja a helyi informatikai vállalkozások piaci helyzetének javítása.Az összefogás az egyik helyi informatikai vállalkozás ötlete volt, amelyhez a város mellett az egyetemtől és egy befektető cégtől is támogatást kaptak. A klaszter tudás- és szakember-bázisát a helyi cégek mellett a miskolci egyetem informatikus- és mérnökhallgatói adnák, akik a diploma megszerzése után az összefogásban részt vevő vállalkozásoknál kezdhetnék meg karrierjüket.Miskolc polgármestere szerint az informatikai fejlesztőcégek által kínált, a becslések szerint mintegy 1200 munkahely valóban hozzájárulhat a régióból való elvándorlás mérsékléséhez.A miskolci Infopark és a hozzá kapcsolódó klaszter elsődleges célja, hogy a hasonló problémákkal küzdő helyi informatikai vállalkozások együtt jobb piaci pozíciót tudjanak elérni, és közös munkájukkal hozzájáruljanak a régió versenyképességének javulásához is.petruskó

 • 2007-06-05 16:37 Kutatók Éjszakája

  A láthatatlan információ terjedése, színes hő felvételek készítése, hangunk színe, a belsőégésű motorok fejlődéstörténete – csupán ízelítőnyi felsorolás abból a sokszínű, összesen 5 helyszínen zajló mintegy 70 programból, melyekkel a Miskolci Egyetem várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án, pénteken este 6 órától.

 • 2007-06-04 16:21 Kortárs irodalom a Könyvhéten

  Szombaton lebontották a sátrakat az Erzsébet téren – véget ért a könyvheti kirakodóvásár. A programok azonban még tovább folytatódnak a hónapban. A Tompa Mihály Könyvtárban hétfőn Nógrádi Gábor író találkozott olvasóival és Spanyolnátha-estet tartottak az Ifjúsági és Szabadidő Házban. Nagy Bandó András humorista lesz a vendég a megyei könyvtárban június 8-án, június 13-án pedig Bosnyák Viktória írónőt várják a József Attila Könyvtárba. A kortárs költészetet kedvelők számára azonban a múlt hét péntek este volt a legizgalmasabb a Könyvhéten. Miskolci vagy innen elszármazott irodalmárok jöttek össze egy rendhagyó találkozóra. Az Új Holnap és a Szoba Kiadó estjét a Tér-kép Egyesület közreműködésével és a Bíbor Kiadó támogatásával rendezték. Slam címmel nyitott versestet tartottak, ahol K. Kabai Lóránt és Zemlényi Attila vezetésével bárki szót kaphatott és elmondhatta saját írásait. feLugossy László Kék Pánik Kávéház című abszurd regényéből és Ficsku Pál Gyerekgyár című könyvéből olvasott fel részleteket, majd mindkét író a kötetekhez készült kísérőfilmjét is levetítették. Kikötői hírek címmel Kupcsik Lidi, Bujdos Attila, Mihálik Roland és Zemlényi Attila írásai kapcsán készült klipek is helyet kaptak a programban, amely a kortárs irodalom népszerűsítését célozta. Az írók szerint ugyanis ebbe több energiát kell fektetni, mint effektíve a munkába. Mintegy a pénteki program folytatásaként ma tartják a Spanyolnátha nyári számának bemutatóját az Ifjúsági és Szabadidő Házban. Európa kulturális főhálójában – ahogy az internetes fórumot nevezik – Szekszárd városa a vendég, az irodalmi estre ezért két dunántúli folyóiratszerkesztő is meghívást kapott. E mellett kiosztják a Miskolci Tavaszi Diáknapok irodalmi és képzőművészeti pályázatának díjait.

 • 2007-06-04 12:27 Évadzáró társulati ülés

  Hivatalosan vége a 2006–2007-es szezonnak a Miskolci Nemzeti Színházban. Az évadzáró társulati ülést szombat délelőtt a Déryné kertben tartották. A művészek este két rendhagyó előadást játszanak még – a Nagyszínházban a Valahol Európában, a Kamaraszínházban pedig Páholy bérletben a Hajmeresztő című darabokat adják elő. Mégsem pihennek zavartalanul a nyáron a társulat tagjai – a közelgő operafesztivál idején és később vendégszereplések miatt is megszakad a nyaralás. Az operafesztiválon Offenbach Hoffmann meséi című darabját játsszák a társulat tagjai, de hátra van még egy egri fellépés és júliusban egy vendégszereplés az 58-ik Dubrovniki Nyári Fesztiválon. A színház zenekara pedig opera- és operettslágereket játszik Münchenben a nyáron. Eddig is 430 hazai előadással és 32 vendégszerepléssel örvendeztették meg a közönséget a miskolci művészek. Közel 200 ezer embert vonzottak a darabokkal itthon, de bemutatkoztak többek között Szarajevóben, Pratóban és Regensburgban is. Több mint százszor játszották a Portugált, hetvenszer a Csárdáskirálynőt, félszázszor a Hamupipőkét, az Indul a bakterházat, a Valahol Európában című darabokat. Nemcsak a számok tükrében értékelték azonban az évadot az utolsó napon, hanem a művészek teljesítménye alapján is. A társulat szavazatai alapján a legjobb színésznő Bodor Németi Gyöngyi, aki a legjobb karakternőnek járó díjat is megkapta. A művésznő három darabban játszott az elmúlt szezonban.A legjobb színésznő az évadban a közönség szerint Müller Júlia. A legjobb előadás a szakma szerint a Hoffmann meséi, a nézők szerint a Hyppolit, a lakáj. A legjobb színész a társulat és a közönség szavazatai alapján is Bakai László.Az újabb évad szeptember 3-án kezdődik, azon a napon, amikor 150 éve lesz, hogy a Miskolci Nemzeti Színház épülete elkészült. Az első bemutató szeptember 21-én Seres Ildikó rendezésében a Kamaraszínházban a Mumus című gyermekmusical lesz.-czikora- Képgalériánk: http://mikom.hu/plugins/coppermine_menu/thumbnails.php?album=26

 • 2007-06-04 11:09 Kutatók Éjszakája

  A láthatatlan információ terjedése, színes hőfelvételek készítése, hangunk színe, a belsőégésű motorok fejlődéstörténete, az innováció-marketing, a Doppler-effektus, nemzetközi kísérletek és számos társadalom-, illetve természettudományi érdekesség – csupán ízelítőnyi felsorolás ez abból a sokszínű, összesen 5 helyszínen zajló mintegy 70 programból, melyekkel a Miskolci Egyetem várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án, pénteken este 6 órától.

 • 2007-06-01 16:51 Spanyolnátha lapszámbemutató, 2007. nyár

  A 78. Ünnepi Könyvhét hivatalos Miskolc városi rendezvénye június 4., hétfő, este hat órától Ifi-Net Kávézó, Ifjúsági és Szabadidő Ház (Miskolc, Győri kapu 27.). Európa kulturális főhálójában: Szekszárd. Vendégek az összeállítás vendégszerkesztői: Jankovics Zoltán és Dicső Zsolt, a Pad című folyóirat szerkesztői és Gacsályi József. A Miskolci Tavaszi Diáknapok irodalmi, képzőművészeti pályázatának díjkiosztója. Közreműködnek: Lutter Imre és Gerhát Barbara előadóművészek és Komjáthi Tamás gitáron.

 • 2007-06-01 12:56 Amerikába megy a fiatal festőzseni

  Az Egyesült Államokban készül festményeit kiállítani Miskolc legifjabb büszkesége, a tízéves Kovács Attila Roland. A kisfiúnak az ICAF Nemzetközi Gyermekrajz- versenyére beküldött olajfestményét beválasztották a washingtoni tárlatba, ahol hazánkat képviseli. Száz ország 3 millió gyerekének alkotásából válogatott a zsűri! - Apukám régen festett, mostanában festményeket restaurál. Ő fedezte fel a tehetségemet 4 éves koromban - mesélte Attila.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!