Kultúra

 • 2007-07-16 13:18 Kulturális és közéleti fórum romáknak

  Színes és változatos programok várták mindazokat, akik pénteken kilátogattak a Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat kulturális seregszemléjére, az avasi kilátóhoz. A gyerekeknek játszóházzal és különféle műsorokkal kedveskednek, a felnőttek pedig főzőversenyen, közéleti fórumon s koncerteken vehettek részt. A fórumon a meghívott roma politikusok a határozott érdekérvényesítést, a legszegényebb, legelesettebb emberek megsegítését sürgették, az európai uniós pályázatok tervezésénél is.

 • 2007-07-13 13:34 Elkezdődött a Kaláka Fesztivál

  Elkezdődött Magyarország legrégebbi népzenei találkozója, a miskolci Kaláka Folkfesztivál. A rendezvény csütörtöktől vasárnapig több tucatnyi fellépővel, kiállításokkal, kirakodó vásárral és gyermekprogramokkal várja a közönséget. A 28. fesztiválon a házigazda Kaláka zenekar mellett olyan együttesek lépnek fel, mint a Besh-o-droM, Gerendás Péter és zenekara, a magyar népzenét játszó Csík zenekar, vagy a Fabula Rasa. A számos külföldi fellépő közül az olasz Nakiara, a lengyel Trebunie-Tutki, a szlovák Muzicka, és a cseh Czechomor játszik majd a négy napon.

 • 2007-07-12 16:09 Idén is parádéznak a díszalegységek

  Július végén ismét katonai vezényszavaktól lesz hangos a miskolci belváros. A Díszelgő Alegységek és Katonazenekarok II. Nemzetközi Fesztiválján, a lengyel, cseh, magyar, osztrák, amerikai, görög, horvát és szlovák díszegységek mellett idén négy katonazenekarral is megismerkedhetnek az érdeklődők. A fesztivál ötlete Fodor Zoltán képviselőtől származik, aki elmondta: az európai mércével mérve is egyedülállónak mondható hadászati, hadtörténeti seregszemle az elmúlt évben nagy sikert aratott Miskolcon, idén pedig még többet szeretnének nyújtani a szervezők. Itt lesznek, és látványos bemutatókat tartanak a lengyel, cseh, magyar, osztrák, amerikai, görög, horvát és szlovák hadseregek díszegységei, s a magyar honvédség négy zenekara. Erre az alkalomra idén is Miskolcra hozzák és kiállítják a Szent Korona  egyik hivatalos másolatát a minorita templomban. A rendezvény ideje alatt, július 27–28–29-én végig látható lesz a „Most jó lenni katonának” elnevezésű toborzó-kiállítás, és számos egyéb kulturális program is színesíti a fesztivált. Kiállítják Mező István katonai tárgyú karikatúráit, találkozót adnak egymásnak Miskolcon a veterán autók és motorok tulajdonosai, emellett borfalu, és egész napos, vásárral egybekötött népművészeti bemutató is várja a közönséget. Az Avason honvédségi programokat, családi napot szerveznek, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség bemutatójával, történelmi akadályversennyel. Aki tehetséget érez magában, annak lehetősége lesz korabeli hadi címerek, jelvények gipszöntésére és csákókészítésre is. A miskolci önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium közös rendezvényének sajtótájékoztatóját július 12-én tartották. Itt Bocskai István minisztériumi szóvivő egyebek mellett hangsúlyozta: a hagyományteremtő szándékkal szervezett, igen látványos fesztiválnak csupán egyik célja, hogy bemutassák a különböző országok díszelgő alegységeit, s a magyar szerződéses haderő egyes elemeit. – A fesztivál reményeink szerint – mindemellett – jól szolgálja a honvédség népszerűsítését, a „katonai imázs” növelését, a toborzást, a pályára irányítást, továbbá a katonai hagyományok ápolását is – fogalmazott Bocskai István.(szepesi)   

 • 2007-07-12 15:23 Dolgozik a helytörténeti tábor

  Idén a Szent Anna temető sírjait kutatják, regisztrálják a miskolci helytörténeti kutatótábor középiskolás diákjai. Az ünnepélyes megnyitón előadások hangzottak el a Szent Anna Egyházközség és templom történetéről, az idetartozó temetőkről, s a nyughelyek kutatásának jelentőségéről is. Elhangzott: a temetők az elmúlásról szólnak, mégis mindegyik élő, organikus szervezeti egység, amíg működik. Az, hogy 25 év után a megváltatlan sírokat elbontják, s másokat temetnek oda, hihetetlen értékek pusztulásával járhat. Képgaléria

 • 2007-07-12 11:23 A huszárvár feltárásán dolgoznak

  Folytatódik az évekkel ezelőtt elkezdett ásatás a Diósgyőri vár melletti területen. A régészek a XV. században épült huszárvár falainak feltárásán dolgoznak. Az érdeklődők előreláthatóan a jövő év végén láthatják a vár helyreállított falait. A szakemberek eddig elszenesedett gerendákat, átégett padlózatot és összeomlott épületmaradványokat találtak. Korábban is végeztek már itt ásatást, akkor vissza kellett ásni a leleteket. A most feltárt területen egyelőre két helyiség és egy négyszögletű torony alaprajza látható.

 • 2007-07-12 11:03 Régi konyha, balkáni kultúra

  Két kiállítást is szervezett Miskolcon a B.-A.-Z. Megyei Múzeumi Igazgatóság a hagyományos Kaláka Folkfesztivál rendezvényeihez kapcsolódóan. A „Balkán hangja” elnevezésű fotótárlaton balkáni kultúrákat bemutató, díjnyertes képalkotásokat láthat a közönség - arra a tájra jellemző tárgyakkal, népviseletekkel, hagszerekkel, képzőművészeti alkotásokkal, egyedi videofelvételekkel, balkáni muzsikákkal kiegészítve. Az ételkészítés, fogyasztás emlékeit bemutató vándorkiállítás már a visegrádi országok asztali örömökhöz kapcsolódó tárgyi kultúrájából ad gazdag ízelítőt. Képgaléria

 • 2007-07-11 14:00 A Spanyolnátha köztéri spanyolnátha-szobra

  A nagyrábéi képzőművészeti alkotótáborban július 6–8. között elkészült a világ első köztéri Spanyolnátha-szobra. A szobrot a valaha volt legnagyobb influenzajárványban elhunytak emlékére a Spanyolnátha művészeti hálóterem készítette. A főhajtás hordozója egy forgalomból kivont Trabant típusú személygépjármű.

 • 2007-07-09 13:23 Kaláka Fesztivál

  Huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg idén a T-Com Kaláka Fesztivált július 12. és 15. között, Diósgyőrben és Miskolcon. A fellépők közt mások mellett Gerendás Pétert, Bognár Szilviát és természetesen a Kaláka együttest is megtalálják az érdeklődők. Gryllus Dánieltől, a programsorozat művészeti vezetőjétől megtudtuk, egész évben szervezik a Diósgyőri hétvégét, melynek több visszatérő vendége van. Volt, aki mind a 28 alkalommal megjelent. A kultúrának nem feltétlenül kell unalmasnak lennie, és erre kiváló bizonyíték a T-Com Kaláka Fesztivál is – mondta lapunknak Gryllus Dániel, az immáron 28. alkalommal megrendezendő Kaláka Fesztivál főszervezője, a névadó Kaláka zenekar alapító tagja.

 • 2007-07-05 16:32 Új néven az Új Holnap

  Új Holnap - új főszerkesztő, új név, új tipográfia, új tartalom. Röviden ez lehetne a summázata mindannak, ami jelenleg a patinás irodalmi, művészeti folyóirat körül zajlik. A kiadó alapítvány kuratóriuma nemrégiben Zemlényi Attila költőt kérte fel a főszerkesztői feladatok ellátására, aki munkatársaival hetek óta dolgozik a lap arculatának megújításán. Annyit elárult, hogy a folyóirat neve Új Holnap-ról MŰÚT-ra (művészet útja) változik, alcímként pedig az "irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat" megjelölés szerepel.

 • 2007-07-03 18:05 Vendégjátékok

  Az ötvennyolcadik dubrovniki Nyári Játékokon vendégszerepel a Miskolci Nemzeti Színház társulata. Az „Agyő Európa, Európa agyő” című darabbal lépnek közönség elé Horvátország legnagyobb és legismertebb kulturális eseményén július 15-én és 16-án. A seregszemlén több, mint 70 szabadtéri dráma, balett- és operaelőadás, kiállítás és hangverseny szórakoztatja az érdeklődőket.

 • 2007-07-03 18:01 Kabdebó-emlékek

  Kabdebó Lóránt irodalomtörténész kedvenc tárgyaiból nyitottak kiállítást a Herman Ottó Múzeumban. A professzor Szentkuthy Miklóshoz és Határ Győzőhöz, a huszadik század két nagy magyar prózaírójához, valamint Schéner Mihály, Kossuth-díjas festőművészhez fűződő emlékei kapnak helyet a tárlaton. Közöttük Szentkuthy franciául is napvilágot látott Frivolitások és hitvallások című életösszegzése, valamint Határ Győző háromkötetes Életút címen összefogott dialógusa. A szellemi gyűjtemény mellett Schéner Mihály több festménye is látható a falakon a család kedves kutyusáról Wendyről, és cipőkről, melyek különleges alkalmakat idéznek.

 • 2007-07-03 17:46 Szimfonikus koncertek

  A BudaFest Nyári Zenei Fesztiválon vendégszerepel a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Július 5-én csütörtökön este fél nyolckor a budapesti Szent István Bazilika előtti téren lép föl az együttes. A műsorban Kodály Galántai táncok, Kálmán Imre Ördöglovas – Palotás, Gershwin Egy Amerikai Párizsban című műve és további népszerű regtime-ok is elhangzanak majd Kovács László vezényletével. A budapesti fellépés előtt kedd délután szokásos promenád koncertjét tartja a zenekar a Miskolci Nemzeti Színház szabadtéri színpadán. A műsorban híres nyitányok, polkák, indulók csendülnek fel szintén a csoport zeneigazgatója Kovács László vezényletével.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!