Kultúra

 • 2007-07-03 17:04 A Spanyolnátha szobra

  A valaha volt legnagyobb influenzajárványban elhunytak emlékére állít köztéri szobrot a Spanyolnátha művészeti hálóterem. A járvány áldozatául esett művészek (többek között Kaffka Margit, Apollinaire, Ady Endre, Egon Schiele) megidézésével Nagyrábén, a VII. Képzőművészeti Alkotótáborban, július 6-8. között készül el a világ első köztéri spanyolnátha-szobra. A Spanyolnátha, mint Európa kulturális főhálósa (http://www.spanyolnatha.hu/index.php?menu=3&rovat_id=769&id=806) ezzel elindítja Európa kulturális főhajtása projektjét. Az áldozatok előtti főhajtás hordozója egy forgalomból kivont Trabant típusú személygépjármű lesz. A szobor készítője Vass Tibor (http://www.hamismas.hu), a Spanyolnátha főszerkesztője, a projektben közreműködik a lap webmestere, Török-Szofi László (http://www.szivlapat.hu). A Kortárs Magyar Írók I. Horgásztáborával egy időben zajló program záróeseménye a spanyolnátha köztéri szobrának avatása. A projekt fotódokumentációját július 10-től közli a Spanyolnátha.Támogatók: Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár, Nagyrábé, Példa Képfőiskola Kortárs Művészeti Alapítvány.

 • 2007-07-02 18:36 Évadzáró Miskolci Páholy

  Korcsmáros György rendezésében a Charley nénje című zenés játék bemutató előadásával július 6-án zárul az idei évad utolsó Páholy rendezvénye a Nyári Színházban. A hagyományoktól eltérő előadás előtti, este 7 órakor kezdődő összejövetelen a Páholy-tagok éves szavazatai alapján az évad legjobb színésznője és színésze díjban részesül. A díjátadást Kozma Attila koreográfiája, a Moulin Rouge revü követi. Az est műsorvezető házigazdája Fodor János lesz.

 • 2007-06-29 14:08 Újra él a szabadtéri színpad

  Nemrégiben újra élet költözött Pereces nagy múltú szabadtéri színpadára. A létesítményt felújították, környékét rendezték, s a hagyományos bányásznapi ünnepséget már itt tartották, múlt év szeptemberében. Persze, sok még a tennivaló a színpad körül, de tervekben nincs hiány, s remélhetőleg a pénz is összejön majd - legalábbis ebben reménykedik Németh Éva, a Bányász Kulturális Egyesület vezetője. Az egyesület Pereces egyetlen kulturális, közművelődési alapfeladatokat ellátó intézményeként öt évre használatba kapta a színpadot a miskolci önkormányzattól.A múltat, és a történet kereteit vázolva Németh Éva elmondta, hogy a szabadtéri színpad – mely az ország második ilyen szabadtéri létesítménye volt – 1938-–964 között működött. A kulturális és sportélet feltételeit és működtetését a helyi bánya biztosította Perecesen, így a színpad fenntartása is hozzátartozott. A bánya bezárásával aztán ez is enyészetnek indult, berendezéseit 1965 után széthordták, környéke, az Erzsébet-kert elgazosodott, tönkrement. Az elmúlt években a városrész önkormányzati képviselője, a részönkormányzat és más helyi szervezetek többször kezdeményezték a szabadtéri színpad helyreállítását, végül 2006-ban a Belügyminisztérium pályázatán elnyert támogatásból a részönkormányzat megkezdhette a létesítmény felújítását, állagmegóvását. Rendezték a területet, újjáépítették a színpad felületét, kialakították a szükséges infrastruktúrát, áramellátást. Németh Éva nem titkolta, hogy vannak még hiányosságok, ezt az egyesület és a részönkormányzat helyi forrásokból, pályázati pénzekből folyamatosan igyekszik majd pótolni. Az anyagi lehetőségek egyelőre behatárolják a programok szervezését is, az egyesület nem kapott külön keretet a színpad működtetésére, egyelőre a Mecénás Alaptól nyertek százezer forintot. Az első év egyébként is az útkeresés jegyében zajlik, zömmel zenés programokat terveznek a megújult színpadra. Lesz fúvószenekari fesztivál, fellép G. Molnár Judit énekes a barátaival, az idei Bányásznapra pedig zenés esztrádműsorral készülnek, s bemutatják a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról c. rock-musicalt is.

 • 2007-06-29 13:58 Megújult az emlékház

  Július 2-án adják át a felújított Herman Ottó Emlékházat Lillafüreden. A tudós Pele-háznak nevezett egykori nyaralója az Alfa-program keretében kívül-belül megújult, akadálymentesítő rámpát, látogatói vizesblokkot alakítottak ki.  Az új kiállítás Herman Ottó széleskörű tudományos munkásságát, politikai és közéleti tevékenységét, magánéletét, és annak lillafüredi vonatkozásait mutatja be.

 • 2007-06-29 13:30 Bábosok tárlata

  Bábok és bábosok a főszereplői annak a tárlatnak, amelyet csütörtöktől láthat a közönség Miskolcon, a Színháztörténeti és Színészmúzeumban. A kiállításon a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Csodamalom Bábszínház mutatkozik be.A tárlat bábok, tervek, fotók, jelmezek segítségével idézi fel másfél évtized emlékezetes produkcióit, köztük a társulat első bemutatója, a Jancsi és Juliska című előadás Bródy Vera által tervezett bábjait.

 • 2007-06-26 08:52 Végzős hallgatók az egyetemen

  Megkezdődtek a diplomakiosztó ünnepségek régiónk egyetemein és főiskoláin. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán 370-en kaptak diplomát és oklevelet. A végzősöknek elsősorban a gazdasági és a közigazgatási szféra nyújt elhelyezkedési lehetőséget. A diplomaosztó ünnepségek sorát az Állam- és Jogtudományi Kar nyitotta meg, ma pedig a gépészmérnökök, az informatikusok és a zeneművészeti kar végzős hallgatói vehetik át diplomájukat.

 • 2007-06-25 16:50 Még többen a múzeumokban

  Megdőlt a tavalyi csúcs - idén 235 ezren virrasztottak a Múzeumok Éjszakáján. Az ország 156 múzeumában mintegy 1300 programra várták az érdeklődőket június 23-án. Budapesten a két leglátogatottabb múzeum a Magyar Nemzeti Galéria és Szépművészeti Múzeum volt, mindkét helyre 12 000 ember látogatott el. Vidéken a miskolci Herman Ottó Múzeumban és a hozzá tartozó intézményekben voltak a legtöbben, összesen 20 ezren.

 • 2007-06-25 14:05 A Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékai

  Horvátország legnagyobb és legismertebb kulturális eseményén vendégszerepel az „Agyő Európa, Európa agyő” című zenés fantáziájával a Miskolci Nemzeti Színház július 15-én, és 16-án. A július 10. és augusztus 20. között megrendezendő fesztiválon több mint 70 szabadtéri dráma, balett- és operaelőadás, kiállítás és hangverseny szórakoztatja az érdeklődőket. A programok között szerepel többek között Shakespeare Szentivánéji álom című drámája, illetve a Párizsi Opera balettbemutatói. Színházunk ismét külföldre viszi tehát a magyar forradalom hírét egy olyan miskolci darabbal, amely részben társulatuk színészeinek ’56-os történeteiből született, részben külföldiek – Paolo Magelli olasz rendező, Alexander Balanescu román–angol zeneszerző és ®eljka Udovičić horvát dramaturg – jegyeznek.Az „Agyő Európa, Európa agyő” című fantázia tavaly októberben a MESS Nemzetközi Színházi és Filmfesztiválon Szarajevóban, majd Pratoban a Teatro Metastasioban vendégszerepelt, az elmúlt évadban pedig megjárta a Bogotai Nemzetközi Színházi Fesztivált és a Pécsi Országos Színházi Találkozót.13. Agria Nyári Játékok – CsárdáskirálynőKálmán Imre népszerű operettje, a Csárdáskirálynő a 13. Agria Nyári Játékokon vendégszerepel július 18–21-ig. Esőnap: július 22. Az előadások 21 órakor kezdődnek a líceum udvarán. Halasi Imre színházigazgató rendezését több mint 70 alkalommal láthatta a miskolci közönség.

 • 2007-06-25 09:31 Csaknem kétszázezer látogató

  Csaknem 180 ezren látták a június 13-ai kezdete óta a vasárnap este befejeződő Bartók+Párizs 2007 Miskolci Nemzetközi Operafesztivál programjait. - Bartók kifogyhatatlan tárháza a művészi inspirációnak, a legkülönbözőbb módon dolgozták fel, adták elő műveit a világban, és mindez viszonyítási pont lehet egy művészeti fesztivál életében - fogalmazott Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a rendezvényt záró sajtótájékoztatón Miskolcon, vasárnap.

 • 2007-06-21 18:00 Cserkész könyvbemutató

  Könyvbemutatót tartottak az Európa Házban. A szerző, Litvay Ottó Bogár Károlynak, a II. cserkészkerület örökös tiszteletbeli elnökének életútját foglalta össze a bemutatott kötetben. „Esztergályos” Bogár Károly 13 éves korában csatlakozott a cserkészmozgalomhoz. A második cserkészkerület örökös tiszteletbeli elnöke azt mondja, neki a mozgalom és az általa képviselt értékek segítettek átvészelni a történelem viharait.

 • 2007-06-21 12:39 Állva tapsolt a közönség

  Az idei operafesztivál legnépszerűbb koncertjei között Sass Sylvia dal- és áriaestjét is számon tartják majd, amelyet a zsinagógában rendeztek. Közel ezren látták az előadást, amelyen a művésznőnek óriási sikere volt – a közönség állva tapsolt.

 • 2007-06-20 10:41 Félidőben a rendezvénysorozat

  Félidejéhez érkezett a miskolci operafesztivál, a színházi és szabadtéri programokon eddig több tízezren vettek részt. Barázda Eszter sajtófőnök elmondása szerint a fesztivál a szó jó értelmében „hatalmába kerítette” Miskolcot; hatodik napja az opera lázában ég a város, az eddig megtartott 27 előadást hatalmas érdeklődés kísérte.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!