Kultúra

 • 2007-06-01 12:48 Szófiában a miskolci szimfonikusok

  A Miskolci Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt Szófiában hétfőn, a 38. Szófiai Nemzetközi Zenei Hetek keretében - tájékoztatott Arató György, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója. Az 1300 főt befogadó gyönyörű, modern szófiai hangversenyteremben a Miskolci Szimfonikusok Kovács László vezényletével Erkel-, Liszt-, Kodály- és Ránki művekkel szerepelnek.A fesztivál további programjában fellép Jávorkai Sándor hegedűművész és Varga Tamás gordonkaművész. A koncertek társszervezője a szófiai magyar intézet - tette hozzá az igazgató.

 • 2007-05-30 17:09 Kiállítják a rajzokat

  A Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szinte már hagyományosan hirdette meg ebben az évben is a Megyei Közlekedés-biztonsági Rajz- és Plakátpályázatot. A kezdeti rajzpályázatok kiírása még a Közlekedésbiztonsági Tanácsok idejére nyúlik vissza.

 • 2007-05-30 11:54 A Matyó Múzeum lett Az Év Múzeuma

  Az Év Múzeuma Díjjal tüntették ki a Matyó Múzeumot. Az elismerést május 19-én a Múzeumi Majálison adták át. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 12 éve minden évben meghirdeti Az „Év Múzeuma” pályázatot, amelyre 2006-ban 6 intézmény nyújtotta be anyagát, köztük a kövesdi Matyó Múzeum is, amely a regionális múzeumok kategóriájában el is nyerte ezt a címet. A kitüntetésről szóló oklevél és réztábla mellett 1 millió 500 ezer forinttal gazdagodott az intézmény, amelyet szakmai munkára, fejlesztésre fognak fordítani. Ebből a jutalomból szeretnék befejezni a matyó hímzéstörténetet bemutató gyűjtemény összeállítását, amely az állandó kiállítóterem utolsó helyiségében kapna helyet.

 • 2007-05-29 13:35 Gyerekek szállták meg a várat

  Nemcsak a repülőtéren, Diósgyőrben is kínáltak programokat a gyerekeknek. Az ódon falak között az apródok cselekedetei elevenedtek meg a Diósgyőri várjátékok ez évi programjában. Vásári forgatag, lovas- és íjászbemutatók várták az érdeklődőket.A gyermeknapi hétvége középkori hangulatban telt a Diósgyőri várban. Azt a kort idézték meg, amikor jelentős szerepet kapott a lovagi eszmény. A hétvége során a gyerekek megismerhették az apródok életét a lovaggá ütésig vezető hosszú úton. A gyermeknapi hétvége a várban már sokéves hagyomány. Idén immár 22. éve adott otthont a gyermeknapi programoknak. A résztvevők bekapcsolódhattak a viadalokba, izgulhattak, szurkolhattak a bajvívásokon, lovagi tornákon. A várban a következő program is a gyermekekről szól. Május 30-a és június 5 között rendezik meg a Gyermek Borsodi fonót, amelyen a diákok rendhagyó néprajz- és történelemóra keretében ismerkedhetnek meg a Diósgyőri Vár történetével, Északkelet-Magyarország népművészetével, népi hagyományaival. K. A.

 • 2007-05-25 12:39 Egyetemi egyeztetés

  A tudás és a piac találkozásával, az egyetemek, az állam, és a piaci szereplők együttműködésével Magyarország ismét Európa egyik legversenyképesebb államává válhat. A Miskolci Egyetem vezetői felismerve az innováció fontosságát, a napokban a régió vállalkozóival egyeztettek.

 • 2007-05-23 13:32 Távközlési múzeum Miskolcon

  Megnyílt a Teletár, a távközléstechnika 140 éves fejlődését bemutató raktár és múzeum, amelyet a volt avasi telefonközpont épületében alakítottak ki. A látványraktárban a Morse-távírótól a telefaxig, a Bell-hallgatóktól a mobiltelefonig minden megtekinthető, amely a technológia és a műszaki megoldások robbanásszerű fejlődését szemlélteti. 1867-ből származik az a Morse-gép, amely a legrégebbi darabja a múzeumnak. Az elkészült látványraktár teljesen új, eddig ismeretlen környezetbe viszi a látogatót, kicsit a kulisszák mögé. A polcokon a hazai távközlés történetének szinte minden érdekes és látványos távíró- és telefonkészüléke megtalálható. Az itt összegyűjtött és bemutatott ismeretanyag a tanárok kincsesbányájává is válhat, és azt remélik: a Teletár iskolák tanulmányi kirándulásainak, szakdolgozatok, diplomamunkák forrásának tárgya lesz. A kiállított darabok nem steril múzeumi környezetben jelennek meg, inkább közvetlen ismerkedésre ösztönzik az érdeklődőket, akiket a keresgélésben tárlatvezető, muzeológus segíti. Most még leltároznak, de júniusban nyit a Teletár, amely hetente két alkalommal fogadja majd a látogatókat.K. A.

 • 2007-05-22 13:07 Egyetemi számítógépes tábor

  A korábbi évekhez hasonlóan a Miskolci Egyetem Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete idén is nyári, számítógépes tanfolyamot - tábort szervez gyerekek számára. A tanfolyamok egy hetesek, minden nap 8 órától 12 óráig tartanak.

 • 2007-05-22 11:52 Elmarad a Dixieland Fesztivál

  Elmarad a 23. Nemzetközi Dixieland Fesztivál az idén Miskolcon, a szervezők ugyanis a szűkös anyagi keretek miatt nem tudták megrendezni az eseményt - közölte Tánczos Tamás, a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Ház igazgatója.Bár a 23. fesztivál elmarad, az 50 éves a Benkó Dixieland Band mégis ünnepel majd Miskolcon. Tánczos Tamás elmondása szerint, az együttes a tervek szerint november közepén nagyszabású születésnapi koncertet ad a városban, ahol "meglepetésvendégek" is fellépnek.

 • 2007-05-21 14:15 Spedial Life–Magic Days

  Véget a Csontó Lajos és Gerhes Gábor munkáiból nyitott tárlat a Miskolci Galériában. A hónap elején egy hétig dolgozott a két Munkácsy-díjas képzőművész a Városi Művészeti Múzeumban, hogy a közönség szeme láttára megszülessenek alkotásaik. A tárlat alapja egy vizuális napló volt, melyet mindketten egymástól függetlenül hoztak létre, majd párhuzamosan festettek meg. Ötleteiket egymásra építették lineárisan összekapcsolódó történetekből, vázlatokból, emblematikus gondolatfoszlányokból, melyeket angol idézettöredékek teljesítenek ki. A Spedial Life–Magic Days című tárlat péntek zárult finisszázsal, ahol kerekasztalbeszélgetést szerveztek a művészekkel, bemutatták a kiállítás katalógusát és zárópartyt tartottak a Bront zenekarral.

 • 2007-05-21 14:14 Európai koncert

  Hazánk kapta meg a 9. európai ifjúsági zenei fesztivál rendezésének jogát – az alkalomból Miskolcon tartott gálahangversenyt a három zeneiskola. Kilencedik alkalommal rendezte meg az Európai Zeneiskolák Szövetsége az ifjúsági találkozót. A szervezet minden esztendőben más európai országot választ a gála színteréül, idén hazánkra esett a választás. A miskolci gálaesttel egy időben Pécsett, Székesfehérváron és a fővárosban, Budapesten csendültek fel a muzsika hangjai az európai ifjúsági zenei fesztivál alkalmával. A gálaest a miskolci zeneiskolák hagyományaihoz is illeszkedik, hiszen a tehetséges tanulók évente legalább egyszer fellépnek a nagyobb közönség előtt.

 • 2007-05-21 14:05 Az emberi méltóságért

  „Jogvédelmi műhely az emberi méltóságért” címmel, a szociális intézményekben, gondozási területeken dolgozók számára tartottak szakmai továbbképzést a Szépkorúak Házában. Mint elhangzott: szolgáltatónak és ellátottnak egyaránt érdeke a jog ismerete és helyes alkalmazása.Mindenki számára fontos, hogy tisztában legyen jogaival főleg a vele született emberi jogokkal. Törvény is van már erre-hangzott el a szociális területen dolgozók számára rendezett szakmai továbbképzésen. A szolgáltató intézményekben különösen fontos az ellátotti jogok betartása ám ez kölcsönös kell, hogy legyen a szolgáltató és a szolgáltatást igénybevevő ellátott között. A szakdolgozók az elméleti foglalkozáson túl szituációs játékokon is gyakorolták a mindennapi munkájuk alkalmával előforduló, a jogvédelem alkalmazásával kapcsolatos helyzeteket.

 • 2007-05-18 14:45 Három Vénusz Miskolcon

  Miskolcra költöztek a székesfehérvári Szent István Múzeum egyedi műtárgyai május 18-án, a Múzeumi Világnap alkalmából. A Herman Ottó Múzeumban mini ásványbörze, időszakos kamarakiállítás is várta az érdeklődőket ezen a napon, s szakértők segítségével lehetőség nyílt az üvegfestés és a kerámiakészítés alapjainak elsajátítására is. 

Miskolc TV mai műsora

2021-12-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!