Külföld

 • 2009-06-15 09:13 A Holland Parlament Külügyi bizottsága Tóásó Előd ügyét is megtárgyalja

  A Holland Parlament Külügyi bizottsága hamarosan megtárgyalja az európai polgárok ellen elkövetett emberjogi sértéseket, köztük Tóásó Előd ügyét is.

 • 2009-06-13 13:57 Átrendeződőben a politikai színtér - lavinát indított el az EP-választás

  A szomszédos országok többségében az EP-választás belpolitikai lavinát indított el, a szlovák és román szélsőségesek bekerülése pedig borsot törhet a határon túli magyar kisebbségek orra alá. A térségben tapasztalható rekord alacsony részvételi arány megmutatta, hogy a tíz új tagállam nem érzi sajátjának az uniót, és egyre inkább fellazítja a szervezetet. Az EP-választások a környező országok többségében a politikai színtér átrendeződését hozták, a kis pártok összefogása, illetve új pártok megalakulása várható a jövőben. Habár a szomszédaink közül Románia és Szlovákia is bejuttatott szélsőséges politikusokat, Csehország pedig a kommunistákat vitte be az EP-be, általános tendencia, hogy Kelet- Közép Európában a többség továbbra is fél a szélsőségesektől – mondta Hamberger Judit, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa az uniós választásokat értékelve.A szélsőségesek enyhe előretörése mellett jellemző volt, hogy a környező országokban az európai uniós kampányt, Szlovénia kivételével, szinte mindenhol belpolitikai erőpróbának tekintették, amelyből következtetéseket próbálnak levonni a nemzeti választások kimenetelére. A romániai EP-választás például egyértelműen az ősszel esedékes elnökválasztás főpróbájának tekinthető – véli Kántor Zoltán, a Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Habár a két kormánypárt között egyre feszültebb a hangulat, nem valószínű, hogy szakad a koalíció és Basescu-t valószínűleg újraválasztják – véli a szakértő.

 • 2009-06-12 15:47 Magyar-szlovák történelmi szöveggyűjtemény készül

  Az olvasókönyvet a szlovák és magyar középiskolások illetve egyetemisták már a következő tanévtől használhatják majd. Kiss Péter társadalompolitikai miniszter és Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes tegnap a szlovákiai Rozsnyón nyitotta meg a „Közös történelem - közös jövő” című tudományos konferenciát, itt volt szó arról a kétnyelvű történelmi szöveggyűjteményről, amit a két ország közösen készít el.

 • 2009-06-12 09:49 Sugárutat neveztek el Rákócziról Rodostóban

  II. Rákóczi Ferenc magyar fejedelemről nevezték el csütörtökön a törökországi Rodostóban (Tekirdag) azt a sugárutat, ahol a fejedelem emigrációjának otthont adó egykori háza áll, és amely már 40 éve emlékmúzeum.

 • 2009-06-11 17:02 Világjárvány az új influenza, közölte a WHO

  74 országban 27 ezer 737 ember fertőződött meg

 • 2009-06-10 12:25 A szimfonikusok nemzetközi szakmai sikere

  Az egyik legtekintélyesebb francia komolyzenei szaklap, a Diapason júniusban Arany Hangvillával (Diapason d’Or) jutalmazta a Kovács László vezényelte Miskolci Szimfonikus Zenekar Weiner: Toldi című felvételét.

 • 2009-06-09 07:46 Öt határon túli magyar képviselője lesz az ET-nak

  Romániában a végleges eredmények szerint 8,92 százalékra esett vissza az RMDSZ-re leadott szavazatok száma. Tegnap még 10 % körüli eredményt becsültek a magyar összefogás listájának. Eszerint három romániai magyar képviselő utazhat Brüsszelbe. Jól szerepeltek a magyarok Szlovákiában is -ahol az unió legalacsonyabb részvételét könyvelhették el-, a Magyar Koalíció Pártja várhatóan újra két képviselőjét küldheti ki az Európai Parlamentbe.

 • 2009-06-08 13:59 Hamarosan olcsóbban SMS-ezhetünk

  Hivatalosan elfogadták a huszonhét európai uniós tagállam miniszterei hétfőn a mobiltelefonos barangolási díjak új szabályozását, amelynek köszönhetően július 1-jétől olcsóbbá válnak a nemzetközi üzenetváltások és adatátvitel. Az Európai Bizottság a döntést bejelentve emlékeztetett arra, hogy az új szabályok szerint a lakosságnak nem kerülhet 0,11 eurónál többe, ha mobiltelefonjukon egy másik uniós tagállamból szöveges üzenetet küldenek.

 • 2009-06-08 12:56 EU: alacsony részvétel, jobbközép előretörés

  Minden eddiginél alacsonyabb volt uniós szinten a részvételi arány a mostani európai parlamenti (EP-) választásokon. Szlovákiában, Szlovéniában és Csehországban volt a legalacsonyabb a szavazási kedv - derül ki az EP honlapján közzétett adatokból. A június 4. és 7. között tartott EP-választáson a részvételi arány 43,09 százalékos volt.

 • 2009-06-08 12:47 Németországban álltak újra rajthoz

  A hétvégén a németországi Hildsheim városának sportarénájában mérték össze teljesítményüket az áprilisban Miskolcon megrendezett Elektromobil verseny magyar résztvevői. A nemzetközi eseményen hazánkból három felsőoktatási intézmény csapata vett részt.

 • 2009-06-06 14:41 Doberdón emlékeztek

  A Széchenyi Tudományos Társaság szervezésében emlékkápolnát építettek és avattak fel az olaszországi Visintiniben, a Doberdon elhunyt első világháborús bakák emlékére. Az ünnepségen május 29-én olasz, szlovén vezetők, egyházi méltóságok képviseletében részt vett Sólyom László köztársasági elnök, valamint nagy számú zarándok, köztük a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének borsodi küldöttsége.

 • 2009-06-04 16:15 Bajnai–Fico találkozó?

  Továbbra is a tervek között szerepel a Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök magyarországi találkozója - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.  A szóvivő elmondta: folynak az egyeztetések a találkozó lehetséges időpontjáról, a meghívólevelet Balázs Péter külügyminiszter májusban átadta a szlovák félnek.Budai Bernadett kiemelte, hogy a két kormánynak továbbra is az a szándéka, hogy új fejezetet nyisson a két ország kapcsolatában.Balázs Péter külügyminiszter május közepén szlovákiai látogatásán - amelyen fogadta őt Robert Fico szlovák miniszterelnök, illetve Ivan Gasparovic államfő - Bajnai Gordon kormányfő nevében magyarországi látogatásra szóló meghívót adott át Robert Ficónak. Akkor az hangzott el, hogy a látogatásra a közeljövőben, "várhatóan még a nyári szabadságok előtt" sor kerül.Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Krakkóban, ahol a visegrádi csoport kormányfőivel találkozott, azt mondta: "méltatlan megjegyzésekkel" illették szlovákiai politikusok Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. A miniszterelnök szerint a magyar ellenzéki vezető múlt heti esztergomi kijelentései nyomán Pozsonyban kialakult feszültségbe "belejátszik" a Szlovákiában zajló európai parlamenti választási kampány. "Ezek a konfliktusok nem szerencsések, felelőtlenség olyan állításokat tenni, amelyek konfliktust gerjesztenek" - szögezte le.Bajnai Gordon elmondta: a kézfogásnál jelezte Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, hogy aggodalommal tölti el az, ami az elmúlt hetekben a szlovák-magyar viszonyban történt.A két kormányfő - Bajnai Gordon javaslatára - megállapodott, hogy telefonon fog konzultálni ezekről az ügyekről. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormány jelezte Pozsonynak: kölcsönös tiszteleten alapuló, új fejezetet szeretne nyitni Szlovákiával, ám ennek megvalósulásához a szlovák fél részéről is pozitív gesztusokra van szükség. Szerdán a szlovák parlament rendkívüli ülésen elfogadott nyilatkozatában ítélte el Orbán Viktor és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseit".A Fidesz elnöke a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) május végén közösen megtartott esztergomi EP-választási nagygyűlésen egyebek között úgy fogalmazott: az EP-választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a júniusi döntés öt évre meghatározza a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-05 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!