Helyi hírek

 • 2007-05-15 15:36 Május 25-ig írásbeli érettségik

  Kedden reggel nyolc órától a kémia írásbelivel folytatódott az érettségi. Földrajzból délután kettőkor kezdődött a vizsga és ma tartották az ének-zene érettségiket is. Szerdán az emelt szintű informatika vizsga, a latin és a héber érettségi következik, csütörtökön biológiából, ember- és társadalomismeretből lehet vizsgázni. Az írásbelik május 25-ig tartanak, a szóbeli vizsgákat június elején kezdődnek.

 • 2007-05-15 15:19 Folytatódott az érettségi

  A fizika írásbeli vizsgákkal folytatódott hétfőn reggel az érettségi. Idén több mint nyolcezren maturálnak ebből a tárgyból, csaknem hétezren középszinten. A magyar mellett van, aki angolul vagy németül teszi le a vizsgát. Délután rajz- és vizuális kultúra tárgyból vizsgáztak, ezt kicsit többen, mint 1700-an választották.  A feladat itt egy három órás művészettörténeti, illetve műelemező sorból áll, és ugyanannyit ér, mint a szóbeli.

 • 2007-05-15 15:07 Bombariadó

  Bombariadó volt vasárnap a Miskolc belvárosában lévő bevásárlóközpontban, amelyet délután fenyegettek meg robbantással. A rendőrség bombakereső kutyákkal és szakemberekkel érkezett a helyszínre, és a tűzoltók is a plázához vonultak. Az épületet kiűrítették, lezárták és átvizsgálták, de végül robbanószerkezetet nem találtak, így öt óra körül visszaengedték a vásárlókat.

 • 2007-05-15 14:44 Közlekedésbiztonsági vetélkedő

  Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság - az Országos Polgárőr Szövetséggel kötött együttműködés alapján - idén is felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági vetélkedőt hirdetett meg, a polgárőrök részére. A területi vetélkedők megrendezése a B-A-Z Megyei Polgárőr Szövetség feladata, de segítséget nyújtanak a területi rendőrkapitányságok is. A megyei versenyre – a B-A-Z Megyei Balesetmegelőzési Bizottság rendezésében – 2007. május 17-én (csütörtökön) 08.30 órától kerül sor. A megméretésre 13 csapat nevezett: Sátoraljaújhelyről, Encsről, Edelényből, Ózdról, Sárospatakról, Kazincbarcikáról, Miskolcról, Szerencsről, Tiszaújvárosból és Tokajból. Egy polgárőr egyesületi régióból több csapat is indul.  A verseny KRESZ-elméleti és szakmai tesztlap, valamint autós ügyességi feladatokból tevődik össze. Az elméleti részek lebonyolítására a Nemzeti Közlekedési Hatóság  vizsgabázisán, az ügyességi feladatok végrehajtására pedig a B-A-Z MRFK Kiképzőbázisán kerül sor. A megyei döntőn egyéni kategóriában elért első két versenyző képviseli majd megyénket a 2007. augusztusában, Debrecenben megrendezendő országos döntőn.

 • 2007-05-15 14:10 Baleset Alsózsolcán

  Személyi sérüléssel végződő balese történt Alsózsolcán ma délelőtt.  Egy, a Kossuth utcán utcán haladó motorost egy jobbról érkező Lada személygépkocsi fellökött, a motor ezt követően átsodródott a szemközti sávba, ahol összeütközött egy szemből érkező Opel személygépkocsival. A motor vezetőjét lábsérülésekkel szállították kórházba, a rendőrség elsődleges megállapításai szerint a baleset azért következett be, mert a Lada sofőrje körültekintés nélkül indult el álló helyzetből.  

 • 2007-05-15 13:59 Hulladékkezelés, a jövő feladata Miskolcon

  Orosz Lajos, sportügyekért és városüzemeltetésért felelős alpolgármester a MiNapnak úgy nyilatkozott, hogy a városi szolgáltató cégek holdinggá szervezése a városüzemeltetés területén is jelentősen érezteti a hatását. Mint mondta, a Miskoc Holding Zrt. létrehozása mind a városüzemeltetés, mind a szolgáltatások területén mérföldkőnek számít. A közös gondolkodás, együttműködés, a hatékony feladatellátásra való törekvés nem feltétlenül racionalizálást, illetve kiszervezéseket jelent: a lakosság azt is tapasztalhatja, hogy a pénz, amit szolgáltatási díjként fizet, nem egy feneketlen kútba kerül, hanem egy hamar megtérülő befektésnek számít a részéről, amelyet visszakap a szolgáltatások minőségében, az ügyintézések színvonalában - fogalmazott Orosz Lajos, azt is elmondva: a holding működése egy nagyon rendszerezett, áttekinthető struktúrát takar, melyben minden területen a leghatékonyabban lehet a szolgáltatások minőségére költeni.

 • 2007-05-15 09:37 Boszorkák a várban

  A boszorkák elűzték az esőt a Diósgyőri Vár felől – a szombat délelőtti kellemetlen időjárás után kisütött a nap és egész hétvégén felhőtlenül szórakozhattak a Királynék Tavasza résztvevői a Diósgyőri Várban. Sültek illata áradt a levegőben és szüntelenül szólt a muzsika az ódon falak között. Gólyalábasok, középkori muzsikusok, bábszínházi társulatok szórakoztatták a közönséget két napon át a Diósgyőri Várban – lovagok versengtek a lányok, asszonyok kegyeiért és maguk a szépségek is megmérettettek egy reneszánsz szépségversenyen. Korabeli frizurák, gyönyörű ruhák ékítették a kisasszonyokat, akik tánctudásukat is megcsillantották a színpadon. Csak egyvalakinek nem tetszett a látvány. A banya véleményét két napon át sűrűn hallhatta a közönség a várban. A kotnyeles boszorkány leginkább mégis szombat késő este jutott főszerephez, amikor társaival együtt az egyetlen fennmaradt boszorkányoskönyvet keresték az ódon falak között. Nemcsak a boszorkányszombatok közszájon forgó rémtettei elevenedtek meg a várban – egy meseíró pályázatra beérkezett munkáknak is fontos szerep jutott. Az Általános Iskolásoknak pedig nem kellett ötletekért a szomszédba menni, van aki több mesét is írt és ezekkel mérettetett meg. A várszínpad és annak környéke adott helyet elsősorban a mulatságnak a hétvégén, de a Déryné ház előtti téren is volt látnivaló – a legkisebbeknek itt bábosok mókáztak és ezen a helyen állította ki portékáit a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület is. Nagy siker volt a középkori játszóház, amely hagyományos játékokkal vonzotta a kicsiket. -czikora-

 • 2007-05-15 09:33 Új helyen a Miskolci Bölcsész Egyesület

  Új helyre költözik a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyeteme. Szeptembertől a diákok a diósgyőri vár mellett kialakítandó iskolaépületben végezhetik tanulmányaikat.A Miskolci Bölcsész Egyesület 1989-ben alakult meg. A vasgyári épületbe 1992-ben költöztek, előtte rövid ideig a megyei könyvtárban, majd az ITC székházban működtek.Az állami tulajdonban lévő vasgyári épületet ingyenesen használhatták, ám ezt most az állam minden előzetes egyeztetés nélkül eladta, így az intézménynek ki kell onnan költöznie. Amint Gyárfás Ágnes elnök fogalmazott, a Nagy Lajos Király Magánegyetem „hazatért”, köszönhetően az evangélikus egyháznak, Molnár József lelkésznek és Fellegvári Zoltán iskolaigazgatónak.Az épület ugyanis az evangélikus egyház tulajdonában van, a diósgyőri evangélikus templom mellett. Az iskola tíz évre kapja meg ingyenes használatra az épületet a felújításért cserébe.Gyárfás Ágnes hozzátette, annak idején az indulásnál is sokat segítettek a miskolciak adományaikkal. Most is rengeteg felajánlás érkezett, már összegyűlt mintegy kétmillió forint, ám ennek a többszörösére lenne szükség, hogy minél jobban sikerüljön felújítani a nagyon leromlott állapotban lévő épületet.A tervek szerint a június 8-i díszdoktor avatási ünnepséget, már az új épületben tartja az iskola. A tanulók pedig a szeptemberben kezdődő tanévben vehetik birtokukba a diósgyőri vár tőszomszédságában lévő épületet. S. G.

 • 2007-05-15 09:24 Rákbetegek fóruma

  A Hiteles szó erejével. Ezzel a címmel szerevett fórumot a Rákbetegek Országos Szövetségének miskolci Klubja. A programon gyógyult betegek, orvosok és az ÁNTSZ szakemberei tájékoztatták a klub tagjait a gyógyulás lehetőségeiről és megelőzéséről.A miskolci szervezet 15 évvel ezelőtt, az országban a 46-ként jött létre. Akkor még csak néhány gyógyulni vágyó beteg járt össze, hogy támogassák egymást. Mára csak nem kilencven tagja van a Rákbetegek és Barátaik Klubjának, köztük támogatók és már gyógyultak.Az ÁNTSZ Regionális Intézetében megrendezett programon a szakembereken kívül egykori betegek saját előadásaikkal és tapasztalataikkal bátorították sorstársaikat. A sugárterápia működéséről, az egészségtudatos táplálkozásról és az egészséges életmódról is szó volt a programon. Ezen kívül a jelenlévők azt is megtudhatták, hogy mi az ÁNTSZ feladata és szerepe a rák megelőzésében. A dohányzásról való leszoktatással, a hepatitis B megelőzősével és a szűrővizsgálatok szervezésével is hozzájárul a tisztiorvosi szolgálat a rák megelőzéséhez.

 • 2007-05-14 12:46 Tüdőgyógyászokat keresnek

  Tüdőgyógyász szakorvosokat, szakdolgozókat, szakasszisztenseket keres a Semmelweis Kórház.Az egészségügyi miniszter határozata értelmében a Semmelweis Kórházban július 1-jén egy 50 ágyas aktív tüdőgyógyászati osztályt kell létrehozni, a hozzá tartozó szakambulanciákkal és járóbeteg-ellátással együtt. Ezt a kórházon belül, a jelenleg üresen álló, régi belgyógyászati épületben már elkezdték kialakítani. Ugyanitt 30 ágyas, krónikus tüdőgyógyászati osztályt is létrehoznak, valamint egy részleget – különálló egységként – a járóbetegek, illetve a tüdőgyógyászathoz kapcsolódó speciális szakambulanciák számára. Az osztály szoros egységben működik majd a közvetlenül mellette elhelyezkedő Térségi Diagnosztikai és Szűrőcentrummal. Az új tüdőgyógyászati osztály számára beszerzés alatt állnak a legmodernebb bronchoszkópos, illetve légzésfunkciós vizsgálatra használt eszközök, valamint minden olyan orvosi gép, műszer, ami szükséges az osztály korszerű működéséhez. Az épületben olyan digitális röntgent is szeretnének elhelyezni, amely képes a betegek korábbi, más intézményekben meglévő, digitális leleteit tárolni. (Az egészségügyi intézményekben készült leletek jogilag a beteg tulajdonát képezik, az rendelkezik vele, a kórházak ezeket csak kezelik és őrzik.). Az új tüdőgyógyászati osztály működéséhez keres a Semmelweis Kórház tüdőgyógyász szakorvosokat, szakorvos-jelölteket, tüdőgyógyászatban jártas, vagy szakvizsgát szerezni kívánó orvosokat, szakdolgozókat és szakasszisztenseket.

 • 2007-05-14 12:44 Milliárdos középiskolai beruházások

  Letette az Avasi Gimnázium új szárnyának alapkövét a Miskolcra látogató oktatási és kulturális miniszter. Hiller István a Ferenczi Sándor Szakközépiskola új épületét is felavatta. Fontos, hogy a középiskolás diákok kulturált körülmények és jó infrastrukturális viszonyok között tanulhassanak, hogy jó alapokkal indulhassanak a felsőoktatási intézményekbe – mondta az oktatási és kulturális miniszter miskolci beszédében. Hiller István először az Avasi Gimnázium új épületszárnyának alapkövét tette le. Itt egy nagyrészt állami támogatásból megvalósuló, mintegy kétezer négyzetméteres épületszárny készül el – a tervek szerint – jövő nyárra.Az Avasiból a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolába kísérték a minisztert, ahol a diákok ünnepi műsora után, hivatalosan is átadta a februárban elkészült épületet Hiller István. A több mint egymilliárd forint értékű beruházást ebben az intézményben is közösen finanszírozta az állam és a miskolci önkormányzat. Hiller István, látogatása alkalmából az Avasi Gimnáziumnak 500 ezer forintot, a Ferenczi Egészségügyi Szakközépiskolának pedig hárommillió forintot adományozott, melyet az intézmények kulturális programokra és infrastrukturális bővítésre használhatnak fel.lénárt

 • 2007-05-14 12:43 Miskolc monográfia

  A Miskolc monográfia ötödik kötetét mutatták be a szerkesztők, dr. Dobrossy István (fotónkon), dr. Stipta István és dr. Veres László május 11-én, a Város Napján. A Miskolc történetét feldolgozó munka legújabb darabja a város 1919-1949 közötti időszakát mutatja be.A könyv készítőit Káli Sándor polgármester köszöntötte, hangsúlyozva, mennyire fontos hogy Miskolc mély és értékes történelme hiteles feltárásra kerüljön, s hogy ez minél szélesebb körben – de főleg a fiatalok között – ismertté váljon. Dr. Dobrossy István a kötetről szólva elmondta, hogy egy igen izgalmas és érdekes, ugyanakkor sok szempontból ellentmondásos, és eltérő megítélésű időszak feldolgozására vállalkoztak a miskolci monográfia ezen darabjában. Éppen ezért a könyv hangvétele is eltér némileg a monográfiánál megszokottól, kevésbé tudományos, és – a történeti hitelesség, objektivitás megőrzése mellett – jóval olvasmányosabb. Dobrossy István arra is kitért, hogy a XX. század első felével foglalkozó, magyarországi forrásmunkák általában 1945-ben, a II. világháború végével szoktak lezárni egy korszakot. Ők azonban úgy gondolták, hogy igazi változás 1949-ben, a tanácsrendszer s az ehhez kapcsolódó közigazgatási, gazdasági-társadalmi viszonyok kialakulásával következett be az országban. A megyei levéltár igazgatója elmondta, mekkora hiányát érzik, s mekkora nehézségeket okozhat majd a monográfia következő, a tanácsrendszer működését 1989-ig bemutató kötetének készítésénél, hogy az 1950-es, '60-as évek miskolci eseményeiről akkoriban nem készült a kor atmoszféráját idéző, monográfiai feldolgozás, s később, az 1970-es, '80-as években is jószerével csak meghiúsult kísérletek voltak erre, egészen 1993-ig.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-05 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!