Helyi hírek

 • 2007-05-17 18:03 Márványtábla Móra emlékére

  Márványtáblát avattak az Avas középsor 648-as számú pince előtt lévő borház falán Móra Ferenc tiszteletére. Az író sokszor megfordult Miskolcon a múlt század első harmadában, általában Leszih Andor vagy Marjalaki Kiss Lajos meghívására, és sokszor járt az avasi pincében is. Az író Marjalaki Kiss Lajos meghívására 1933-ban vett itt utoljára részt egy baráti találkozón, mielőtt 54 éves korában meghalt volna. A miskolci barátok már egy évvel később táblát avattak ennek emlékére. „Móra pince, itt volt utoljára gondtalan és boldog Móra Ferenc 1933. május 16-án” – ez a szöveg állt rajta. A hagyományt most a Vasasztal Társaság és a Miskolci Városszépítő Egyesület kelti ismét életre. Az eredeti márványtábla ugyanis eltűnt, a második világháború pusztítása után a barátok meghaltak, az irodalomtörténeti jelentőségű pincének pedig új tulajdonosa lett. A városszépítők és a Vasasztal Társaság azt tervezi, hogy ezután minden év május 16-án újra elhelyezik majd a táblánál az emlékezés virágait.

 • 2007-05-17 17:42 Az ápolókat ünnepelték

  Az Ápolók Nemzetközi napját ünnepelték a Semmelweis Kórházban. A jeles napról 35 éve emlékeznek meg Magyarországon. A tudományos ülésen idén az egészségügyi reform határairól, az intézmény érintő átalakításokról szóltak az előadások. Az ápolók napja nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenhol azokról az emberekről szól, akik a betegekkel a legközvetlenebb kapcsolatban vannak, a keresztnevükön szólítják őket és a nap minden percében odafigyelnek rájuk. Május 12-én született az az angol ápolónő, aki a krími háborúban lámpással kereste a sérülteket és látta el őket. A XIX. században élt ápolónő dolgozta ki a modern ápolási elveket és tette megbecsült hivatássá az ápolónői munkát.Az idei tudományos ülés témájának aktualitását az egészségügyi reform adta, így az előadások többnyire a kórház struktúrájának átalakulásáról és a változások hatásairól szóltak. Az ülésen ugyanakkor Koleszár Lajos, a kórház igazgatója megemlítette és köszöntötte azokat az egészségügyben dolgozó szakembereket is, akiket május 11-én Miskolc Város Napján kitüntettek. Professzor Dr. Újszászy László, főiskolai tanárt, osztályvezető főorvost, akinek a Közgyűlés 2007-ben Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott. Megemlékeztek a néhai gyermekgyógyász főorvosról Sidló Lászlóról, aki Pro Urbe kitüntető címet kapott és köszöntötték Juhászné Ceglédi Tünde, addiktológust, a Drogambulancia Alapítvány vezetőjét, aki Nívódíjas lett idén a város ünnepén.K. A.

 • 2007-05-17 17:20 Lopott motorral fogták el

  Néhány nappal ezelőtt a kora délutáni órákban Miskolcon, a Blaskovics úton állítottak meg a forgalomellenőrző járőrök egy motorost. A 24 éves miskolci fiatalember a jármű származásáról, tulajdonjogáról vagy annak megszerzéséről semmilyen igazolást nem tudott felmutatni. A rendszám nélküli motort ezért a rendőrök tüzetesebb vizsgálat alá vették.

 • 2007-05-17 17:13 Oktatási konferencia

  A közoktatási törvény aktuális változásai, illetve az integrált oktatás volt a fő témája annak a tanácskozásnak, amelyet a Lillafüredi Palota Szállóban rendeztek meg. A szakmai konferenciára immár hetedik alkalommal kerül sor. A háromnapos szakmai konferencián gyógypedagógusok, pszichológusok, nevelési tanácsadók, tanulási képességet vizsgáló szakértők, valamint a pedagógusképzésben résztvevő felsőfokú intézmények képviselői vesznek részt. Sarka Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálati Intézet igazgatója szerint szükséges az is, hogy a pedagógusok módszereket, eszközöket kapjanak ezen a tanácskozáson, mind a tanulási nehézségek megoldására, mind a tanulási stílusok, tanulási módszerek bevitelére. A konferencia célja, hogy áttekintsék a közoktatási törvény aktuális változásait, illetve egyeztessék a sajátos nevelési igényű gyermek felülvizsgálatára vonatkozó vizsgálataik eredményeit, emellett segítséget nyújtsanak az integrált nevelést felvállaló intézményeknek.Koncz Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, nagy kérdés, hogy az eltérő nevelési sajátosságú gyerekek milyen módon, milyen formában kerüljenek be az oktatásba, integrációról, differenciálásról, illetve ezek módjairól szól ez a konferencia. Az elmúlt években olyan módszereket és eszközöket fejlesztettek ki Európai Uniós támogatással, amelyek az eltérő képességű gyermekek együttnevelését segítik. Az integrált nevelés kérdése a társadalom egészét érintő probléma, a cél az, hogy minden egyes gyermekre vonatkoztatva kiderüljön: számára valóban hatékony-e az együttnevelés módszere. M. B. L.

 • 2007-05-17 17:11 Faipari remekek

  A szakképzési törvény értelmében a végzős faipari tanulóknak vizsgaremeket kell készíteniük. A Vasgyári Közösségi Házban immár második alkalommal rendeztek kiállítást a tanulók munkáiból, amelyek minősége ez alkalommal minden eddiginél magasabb színvonalú volt. A megye öt szakképző intézményéből érkezett fiatalok közül volt olyan is, aki azért választotta ezt a nem kis kézügyességet igénylő szakmát, mivel családjában hagyomány az asztalosmesterség.Az Országos Asztalos és Faipari Szövetség vezetője szerint idén szebb és jobb minőségű vizsgaremekek készültek, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy az intézményekben egyre javul az elméleti és a gyakorlati képzés színvonala.Mára kialakult az a vásárlói réteg, amely igényt tart a kiváló minőségre és azt meg is tudja fizetni. A megye munkanélküliségi adatai ellenére a jó szakemberre mindig van kereslet. Nagy István, az Országos Asztalos és Faipari Szövetség megyei elnöke szerint azoknak, akik kevésbé igényesek a munkájukra, tovább kell képezniük magukat, át kell gondolniuk a szakma becsületét, mert a gazdaságnak csak kiváló felkészültségű, jó szakemberekre van szüksége.B. G.

 • 2007-05-17 17:09 Rendőri segítséggel az utcáról a rokonokhoz

  Késő este érkezett a Miskolci Rendőrkapitányságra a bejelentés, miszerint a Tizeshonvéd utcában az egyik épület melletti közterületen többgyermekes család ütött tábort.A kiérkező rendőrjárőr a megjelölt helyen találta a 34 éves családfőt, a vele lévő 21 éves nővel, fiatalkorú 16 éves lánnyal, valamint a felügyeletük alatt lévő 8 (1–13 év közötti – 3 fiú, 5 lány) gyermekkel. A férfi elmondta, hogy előző nap érkeztek Csenyétéről Miskolcra a rokonokhoz, azonban lekésték a hazafelé tartó buszt, ezért egy éjszakát már az utcán töltöttek. Annak ellenére, hogy fedél nem volt a fejük felett, a gyerekek „mindennel el voltak látva”.A Miskolci Rendőrkapitányság rendőrei nemcsak a téli időszakban, hanem szükség szerint – az időjárási viszonyoktól függetlenül – humánusan lépnek fel és nyújtanak a lehetőségekhez mérten segítséget nemcsak a hajléktalanoknak, hanem minden arra rászorulónak. Ez történt most is. Az egyenruhások felajánlották, hogy a Vöröskereszt munkatársaitól segítséget kérve ideiglenes szálláshelyre szállíttatják valamennyiüket, azonban ezt a családfő és a nők elutasították. Inkább úgy döntöttek, hogy a férfi anyjánál, annak bérházi lakásában töltenek el egy éjszakát és indulnak másnap haza. A járőrök a népes családot a megjelölt lakásig kísérték, melynek tulajdonosa másnap reggelig elszállásolta rokonait.

 • 2007-05-17 16:30 Nincs meg az elkövető

  Továbbra sincs meg az a férfi, aki tegnap délután rabolt ki egy postahivatalt Miskolc-Görömbölyön. A városban idén ez volt a harmadik pénzintézet elleni rablótámadás.A fegyveres támadó ezúttal megfenyegette az alkalmazottakat, pénzt követelt, majd futva menekült el a zsákmánnyal. Ebben az évben Miskolcon korábban már egy másik postát és egy takarékszövetkezet is kiraboltak.

 • 2007-05-17 14:17 Közlekedésbiztonsági akadályverseny

  A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében május 18-án (pénteken) Közlekedésbiztonsági akadályverseny lebonyolítására kerül sor Ragályon.A rendezvény lebonyolításához a B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálati Intézet, illetve a ragályi Balassi Bálint Általános Iskola és Óvoda ad szakmai segítséget. A 10 órakor kezdődő esemény célja a 6–14 éves korosztályú diákok közlekedési ismereteinek felmérése, a helyes közlekedésre nevelés fontosságának hangsúlyozása. Az elméleti (KRESZ-totó, puzzle, memóriajáték) és gyakorlati (kerékpár ügyességi feladatok) versenyt egyéb programok is kísérik, színesítik (Mini Police – bűnmegelőzési játék, kötetlen beszélgetés a rendőrökkel).

 • 2007-05-16 18:47 Megújul a Herman-emlékház

  Összesen huszonkét millió forintból újul meg a Herman Ottó Emlékház Lillafüreden. Az utolsó magyar polihisztor egykori otthonát azért kellett renoválni és átalakítani, mert az évek során jelentősen leromlott az állapota. A felújításnak köszönhetően az épület nem csak szebb lesz, de a mozgáskorlátozottak is zökkenőmentesen bejuthatnak majd a belsejében berendezett tárlatra.Már a belső falak vakolásánál tartanak a Herman Ottó Emlékház felújításán dolgozó kőművesek. A munkálatok ez év áprilisában kezdődtek meg, a belső tér felújítása pedig már a végéhez közeledik, így remélhetőleg már ebben a hónapban megkezdhetik a kiállítás-rendezők is a munkát az épület falai között. Az idő mind a kivitelezőket, mind pedig a tárlatrendezőket sürgeti, hiszen a tervek szerint június 28-ára teljes egészében el kell készülniük.Helyes Sándor, a Herman Ottó Múzeum műszaki előadója honlapunknak elmondta, a teljes 22 milliós összegből 10,6 milliót fordíthatnak a konkrét építési munkálatokra, ebből azonban nem csak teljes belső felújítást fedezik, hanem egy új látogatói, illetve mozgássérült mosdót is kialakítanak, pályázati forrásból pedig egy olyan rámpa kiépítését is tervezik, amelynek segítségével a mozgáskorlátozottak is megközelíthetik az emlékházat. A tervek között szerepel a tető és a homlokzat megújítása is, ehhez azonban szükség van a tulajdonos megyei önkormányzat anyagi segítségére is.petruskó

 • 2007-05-16 18:42 Veszélyes kereszteződések

  Ahogy az ország más területein, Miskolcon is egyre többen közlekednek személygépkocsival, ami nem csak az úthálózatra ró jelentős terheket, hanem mind többször okoz forgalmi dugókat és kígyózó autósorokat. Különösen rossz a helyzet az olyan kereszteződésekben, ahol bár a forgalom indokolná, még sincs jelzőlámpa. Az Ifjúság és a Klapka utcák kereszteződésénél ottjártunkkor nem kellet sokat várakozniuk az autósoknak, legfeljebb az aluljáró helyett az úttesten átkelő gyalogosok okozhattak nekik némi bosszúságot. A reggeli munkába indulás, és a délutáni csúcsforgalom idején azonban a szabadságharc utca felől érkező sofőrök a jelzőlámpa hiánya miatt gyakran hosszú percekig kénytelenek egyhelyben állni.Ez pedig már a Kazincbarcika felé vezető főút Sajóecsegi és Sajóbábonyi kereszteződése, ahol szintén nincs se zebra, se jelzőlámpa. A 26-os út nagy forgalma miatt az alsóbbrendű utakról érkezőknek itt gyakran akár megyed órát is várniuk kell, sokan pedig elveszítve türelmüket, meggondolatlanul hajtanak rá a főútra, ami könnyen balesethez vezethet.Persze nem ez az egyetlen olyan forgalmi csomópont a borsodi megyeszékhelyen és környékén, ahol nem működik villanyrendőr. A Magyar Közút Kht. szakembere szerint ennek az az oka, hogy manapság főleg építkezéseknél és új beruházások környékén alakítanak ki lámpás kereszteződést, már meglévő csomópontokhoz pedig akkor szerelnek fel lámpát, ha azt a baleseti statisztikák szükségesnek mutatják. A szakember azt mondja, amennyiben lesz rá forrásuk, több helyre is szeretnének lámpát kihelyezni.Stohl Gábor (fotónkon), a Magyar Közút Kht. B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának vezetője szerint most talán a 3-as számú főút kistokaji kereszteződésének a lámpázása lenne a legsürgetőbb feladat, amit egyébként már évek óta terveznek is, és amennyiben lehetőségük lesz rá, idén szeretnék is elkezdeni a munkát. Ott tehát már tervezik jelzőlámpák felszerelését, de Stohl Gábor annak is örülne, ha a Futó utcai lámpás csomópont bővítésére is jutna az egyre szűkösebb forrásokból.petruskó

 • 2007-05-16 14:19 Egészségügyi fejlesztések

  Szűcs Erika szerint nagyon komoly fejlesztések történtek és történnek a miskolci egészségügyben, bár az egyes reformintézkedések kapcsán kialakult konfliktusok kicsit elterelik ezekről a figyelmet. Több mint kétmilliárdos beruházással létrehozták a térségi diagnosztikai szűrőcentrumot, amelynek meghatározó szerepe lehet abban, hogy időben felismerjék - s elkezdjék kezelni - a betegségeket meglehetősen szomorú egészségügyi mutatókkal rendelkező régiónkban. Áprilisban megkezdte működését a Semmelweis Kórházban egy összevont sürgősségi ügyeleti osztály is, a 130 millió forintos beruházás keretében két, a kórházban nélkülözhetetlen osztály teljes felújítását, felszerelését végezték el. A miskolci alpolgármester minderről a MiNap-nak nyilatkozott.

 • 2007-05-16 12:36 Nevelőszülők tanácskoznak

  Nevelőszülők, lakásotthonok és intézmények gondoskodnak a gyermekvédelmi ellátás igénybevételére szorult gyermekek sorsáról. Tíz évvel ezelőtt törvény is született ellátásukról ennek a jubileuma alkalmából tartottak konferenciát az ITC Székházban.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-05 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!