Helyi hírek

 • 2007-05-14 12:40 Emelkedik a szemétszállítási díj

  Csütörtökön tartotta májusi ülését Miskolc közgyűlése, a képviselő-testület többek között a hulladékkezelésről és a reklámvagyon- hasznosításról döntött.A közgyűlés döntésének értelmében Miskolcon június 1-jétől átlagosan 25%-kal emelkedik a szemétszállítási díj, ami magánházaknál havi 133, míg társasházaknál 34 forintos többletkiadást jelent háztartásonként. A szolgáltató hulladékudvarokat hoz létre, amelyekben augusztustól ingyenesen helyezhetik el a városlakók az otthon évek óta felhalmozódó veszélyes hulladékot, használaton kívüli televíziót, egyéb régi háztartási gépet. Rangjához viszonyítva méltatlanul alacsony, pár millió forint bevételt jelentenek Miskolcnak a közterületeken elhelyezett reklámok. A város reklámvagyonának hasznosítását célzó előterjesztés változtatni kíván ezen és szabályozza azt is, hogy az illegálisan, indokolatlanul kihelyezett reklámok mielőbb lekerüljenek Miskolc közterületeiről. Elsősorban az önkormányzati tulajdonú intézményeket fogja érinteni a közbeszerzés központosítása. Az erre vonatkozó előterjesztés elfogadásával takarékosabb, költségkímélőbb gazdálkodást remélnek a képviselők. Lenártek András, a Fidesz képviselője kijelentette: nem értenek egyet a központosított közbeszerzés bevezetésével. Az önkormányzati intézmények vezetőivel nem történt szakmai egyeztetés, ezért előkészítetlen napirend került a képviselők asztalára. Simon Gábor, a szocialista frakció vezetője viszont kijelentette, szükséges a közbeszerzés központosítása, mert ezzel takarékosabb és gazdaságosabb lesz a közbeszerzés.A szavazáskor szintén zöld utat kapott a város bűnmegelőzési stratégiájának tavalyi teljesülése, a városi rendőrkapitányság támogatásával kapcsolatban pedig azt mondta az előterjesztő: a város segítségét nem egy-egy technikai eszköz megvásárlásában, hanem – a kapitánysággal együttműködve – komplex bűnmegelőzési stratégia kidolgozásával kell mérni, amelynek természetesen az eszközbeszerzés is része lehet. Szinay Attila, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, a panelprogram pályázatai hiába felelnek meg formailag a feltételeknek, az önkormányzatnak nem lesz forrása a felújítások finanszírozására még akkor sem, ha a lakók az önrészt biztosítják.Simon Gábor erre reagálva elmondta, a panelprogram folytatódik, a felújítások pénzügyi fedezetének biztosítására a közbeszerzési eljárást továbbra is a város végzi. A jövőben nem csupán egy lakóépületben élőknek kell összefogni, hanem egy adott lakótelepen lévő több lakótömbnek kell együttműködni.B. G.

 • 2007-05-14 12:34 Elismerésekkel, avatásokkal ünnepelt a város

  Szép időben, változatos programokkal ünnepelték a miskolciak a Város Napját május 11-én. A Szinva terasz színpadán már délelőtt 10 órától gyermektáncosok, színjátszók, bábosok szórakoztattak, de volt judo-, aerobik- és kutya bemutató is.

 • 2007-05-14 12:25 Interneten is lehet feljelentést tenni

  Akár már interneten, elektronikus levél formájában is lehet feljelentést tenni a Miskolci Rendőrkapitányságon. A május 7-től életbe lépett újdonság elsősorban az állampolgárok helyzetét hivatott megkönnyíteni. Persze a rendőrség is sokat profitálhat az új rendszer bevezetéséből.Hogy miért? Dr. Pásztor Albert ezredest, a kapitányság vezetőjét faggattuk a részletek felől.– Elsősorban azért örülünk ennek az újdonságnak, mert sokkal könnyebbé teszi a kapcsolatteremtést az állampolgárokkal, s ezáltal a legszélesebb rétegek is – tehát például azok, akik a megyeszékhelytől távolabb laknak, avagy dolgoznak, netán állandó időszűkében vannak – megoszthassanak a rendőrséggel minden olyan gondolatukat, amelyeket fontosnak tartanak közölni velünk.– Ezek szerint nem csupán feljelentéssel élhetnek e-mail-en?– Bármilyen, persze hozzánk tartozó, panaszt, javaslatot, közérdekű- vagy szabálysértési bejelentést is várunk elektronikus postafiókunkba. A világhálón történő bejelentésekkel tartalmuktól függetlenül foglalkozunk. Persze az nem árt, ha az emberek minél konkrétabb, neveket, elérhetőségeket, adatokat is tartalmazóan írják le a velük történteket.– Miért jó a rendőrségnek az, hogy esetlegesen semmitmondó, hovatovább fals információkat kelljen elemeznie?– Ez természetesen benne van a pakliban, no de évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt is megesett, hogy időnként, akaratlanul bár, mégis hasztalan ellenőriztük egy-egy információ hitelességét. Nem is beszélve a manapság már egyre ritkább telefonos fenyegetésekről, amelyek elkövetőit túlnyomó többségben elfogták kollégáim.– Nem tartja tehát aggályosnak az esetlegesen előfordulható számítástechnikai szélhámoskodást?– Már csak azért sem, mivel informatikai szakembereink – például a hackerek felderítésében is – jól produkálnak évek óta. Ezt mutatja a különböző szintű elismerések mellett az is, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) meglehetősen komoly berendezésekkel, illetve computeres technikával segíti munkánkat.A rendőrség következő e-mail címen várja az állampolgárok bejelentéseit: miskolcrk@borsod.police.hufeczkó

 • 2007-05-10 18:00 Feljelentések autóreklám miatt

  Érkezett feljelentés a Miskolci Rendőrkapitányságra is az egyik autóreklámmal foglalkozó cég miskolci irodájának tevékenységével összefüggésben.A feljelentést a rendőrhatóság – figyelembe véve, hogy az érintett gazdasági társaság az ország több pontján működtet irodát, székhelye pedig Pest megyében van – a Pest megyei rendőri szervhez juttatja el. Amennyiben további feljelentések érkeznek, ezeket is ide továbbítják.Tekintettel arra, hogy vélhetően jelentős számú szerződéskötések születtek a borsodi megyeszékhelyen is, ezért a rendőrség kérése az érintettek felé, hogy bejelentésüket, feljelentésüket az ügymenet gyorsítása érdekében ne személyesen, hanem írásban juttassák el a rendőri szervekhez.

 • 2007-05-10 17:47 A minisztérium segítségét kérik

  Az egész ország területén nagy károkat okozott a május elejei, éjszakai fagy, a kár mértéke mintegy 40 milliárd forint. A termelők most a minisztériumhoz fordulnak segítségért, mivel az anyagi veszteség miatt nem tudják tovább gondozni az ültetvényeket.Felsőzsolcán 59 hektár almásban pusztított a fagykár. Ezt a virágok színén kívül, a gyümölcsképződmény puhasága jelezte, ami kézzel is jól kitapintható volt. A május elejei, hajnali -7, -8 fokos hideg azonban nemcsak a zsolcai almásban tett kárt. Megyénkben csaknem 16 ezer hektár ültetvény van, főleg alma, kajszibarack és szőlő, aminek nagy része 50-90 százalékosan megsérült a fagy miatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Koncz Ferenc levélben fordult segítségért Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez. Erre azonban konkrét válasz még nem érkezett a minisztériumtól. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, nem azt várják a szaktárcától, hogy a kiesett bevételt térítsék meg, hanem, hogy a további gondozáshoz adjanak támogatást a gazdáknak. Az elnök szerint a minisztérium kifizetné a károkat, csak a megfelelő forrás hiányzik ehhez. A gazdák elmondása szerint a minisztérium 25 milliárd forinttal kevesebb támogatást adott a termelőknek 2006-ban, mint az előző években. Így azt szeretnék, ha ezt az összeget visszavezetnék most hozzájuk támogatás formájában Ezen kívül számos megoldási lehetőséget javasolnak a termelők. Az Európai Unió például azt is lehetővé teszi, hogy a nemzeti támogatások terhére kárenyhítést fizessenek ki a termelők részére. A gazdák azt is kérték, hogy támogatás hiányában a foglalkoztatottaik után fizetendő járulékfizetési kötelezettséget halasszák el 2008-ig. A szaktárca egyelőre nem reagált a javaslatokra.lénárt

 • 2007-05-10 17:45 Lévai Anikó: A konyhaablakból

  Ízek minden évszakra – valahogy így lehetne összefoglalni Lévai Anikó szakácskönyvének lényegét. Orbán Viktor felesége kedden délután dedikálta receptgyűjteményét az egyik miskolci bevásárlóközpont könyvesboltjában. A szerző aláírásáért hosszú sor kígyózott az üzletközpont folyosóján.A könyv az évszakoknak megfelelően négy részre tagozódik, mindegyik fejezet egy-egy Krúdy idézettel indul, ezt pedig egy 2-3 oldalas néprajzi blokk követi az évszaknak megfelelő hagyományokról. Persze nem maradnak ki a gyűjteményből az Orbán család, és Lévai Anikó kedvenc ételei sem, a főzés és az olvasás savát-borsát pedig az ismert és kevésbé ismert receptek mellet a könyv anekdotázó stílusa adja meg.

 • 2007-05-10 13:26 Beszállítanának a hazai cégek

  Egy űripari klaszter létrehozására vonatkozó szándéknyilatkozatot írtak alá 12 cég képviselői a miskolci Vigadóban. Az összefogás célja, hogy a magyar ipari cégek együtt hatékonyabban tudjanak beszállítóként részt venni az európai, amerikai és ázsiai űrügynökségek munkájában.

 • 2007-05-09 16:13 Daganatos betegek találkoztak

  Tizenhatodik alkalommal találkoztak a daganatos betegek a B.-A.-Z. Megyei Kórházban. A rendezvény ötlete a fül-orr-gége osztálytól származik, idén először az ott műtött páciensekhez más problémákkal küzdő társaik is csatlakoztak.Fontosak az ilyen alkalmak, a hasonló problémákkal küzdő betegek ugyanis ilyenkor tudják átadni társaiknak azokat a tapasztalatokat, amelyek elősegíthetik a gyógyulást – vélik a találkozó résztvevői. A sikeres felépülés megerősítheti a többiek akaraterejét is.A különféle daganatok civilizációs népbetegségnek számítanak, amelyek hazánkban a második vezető halálokot jelentik. Az Észak-magyarországi régió helyzete még a magyarországi átlaghoz képest is nehéz.Szájüregi daganatok a rendszerváltás óta különösen megszaporodtak, a betegek többsége pedig későn fordul orvoshoz. A jövő feltehetően a műtét nélküli daganatterápiás lehetőségeké. A szakemberek addig is a megelőzés és a szűrések, a korai felismerés fontosságát hangsúlyozzák.

 • 2007-05-09 16:09 Esküt tettek az ülnökök

  Letették az esküt és átvették megbízóleveleiket a megválasztott ülnökök a megyei bíróságon. Ők azok, akik mintegy társadalmi csatornaként működnek a bíróság és a polgárok között. A megyei jogú városnak, a megyei önkormányzatnak és a most létrejövő kisebbségi önkormányzatoknak van lehetőségük arra, hogy bírósági ülnököket válasszanak. Az ülnökök megbízatása négy évre szól, választásuk törvényesen, az előírt határidőn belül megtörtént. Az eskütétel után a bírósági tanácsokba osztják be őket és teljesítenek szolgálatot.

 • 2007-05-09 14:48 Lakásvásár Miskolcon

  Harmadik alkalommal rendeznek lakásvásárt Miskolcon a hétvégén. Szombaton és vasárnap 10-18 óra között átfogó lakáspiaci képpel várják az ITC Központban az otthonkeresőket. Új és használt lakások kínálatával, a vásárláshoz szükséges hitelekkel találkozhat, aki kilátogat a Lakásvásárra. Az ingyenes kiállításon minden jelentős beruházó és értékesítő cég képviselteti magát, így bárki reális képet kaphat a miskolci lakáspiacról.

 • 2007-05-09 10:40 Jótékony segítség

  Jelentősebb adomány kedvezményezettje lett a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete. A Sinergy Kft. támogatásával, két darab fénymásoló gépet vásárolt az egyesületnek, melyekkel kiváltották a már gazdaságtalanul javítható technikai eszközeiket. A két fénymásoló jelentősen segíti az irodai munkát, és az ügyfelek kiszolgálását.

 • 2007-05-09 10:38 Bábszínházi kitüntetés

  Miniszteri elismerésben részesült a Miskolci Csodamalom Bábszínház. A sérült és fogyatékkal élő fiatalok művészeti neveléséért Kiss Péter szociális és családügyi miniszter köszönte meg az esélyegyenlőség világnapján a bábpedagógusok munkáját, akik hét éve foglalkoznak sérült gyerekekkel. Amikor a miskolci Csodamalom Bábszínházban elindult a kezdeményezés hazai gyakorlat híján még csak a szakirodalom segítségével tájékozódtak a bábművészek. Egy folyamat indult be 2000-ben azzal a céllal, hogy terápiás foglalkozásokkal segítsék a sérült és fogyatékos fiatalok fejlődését. Heiszmann Ildikó és Juhász Judit bábművészek vették át az oklevelet, akik 2000 óta évente 10 hónapon át foglalkoznak sérült és fogyatékos gyerekekkel. A Szimbiózis Alapítvány Martin-kertvárosi, Forgács utcai lakásotthonában húszan vesznek részt heti rendszerességgel a foglalkozásokon. A legújabb projekt különböző népek meséire és táncaira épül. A kezdeményezés, amely sérült és fogyatékkal élő fiatalok művelődését bábpedagógiai módszerekkel segíti, svájci szociálpedagógusok kezdeményezése és mára Magyarországon is számos helyen élnek a lehetőséggel.

Miskolc TV mai műsora

2020-12-04 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!