Helyi hírek

 • 2007-06-01 12:39 Rocklegendák a Csanyikban

  Ismét a rock városává válik Miskolc július végén. A háromnapos JMB Rock Feszt-en, július 26–27–28-án olyan rocklegendák csapnak a húrok közé a csanyiki majális parkban, mint a Bikini, a Skorpió, az Ossian, az Omen, a Lord, a Moby Dick, a Prognózis és még sokan mások. A szervezők a fiatalabb generációra is gondoltak, így a fellépők között lesz egyebek mellett a Zorall, a Junkies és a Cool Head Clan is.

 • 2007-06-01 12:31 Francia delegáció Miskolcon

  Háromnapos magyarországi tapasztalatcserén vettek részt az EPF Lorraine (Lotharingiai Állami Föld- és Ingatlanhasznosító Hivatal) igazgatósági tagja május végén. A francia szakemberek szerdán Miskolcra és Tokajba látogattak, s több szakmai programon, konzultáción vettek részt.

 • 2007-05-31 16:07 Éghajlatvédelmi akciónap

  Mostanság alig telik el nap anélkül, hogy a klímaváltozásról, annak bizonyítékairól és sajnos következményeiről ne hallanánk. Bár egyes kutatók jó pár éve – ha nem évtizede – „riogatnak” az éghajlatváltozás mumusával, volt pár konferencia, készültek tanulmányok és vannak tudományosan bizonyított eredmények, melyek mind azt bizonyítják, hogy valami történik a földi éghajlattal, sem a döntési helyzetben lévők, sem mi többiek nem tulajdonítottunk túl nagy jelentőséget ennek a problémának. Mígnem az utóbbi idők időjárási eseményei rá nem döbbentettek sokakat – vagy inkább keveseket – arra, bizony nem csak száz év múlva vagy még később fordulhat komolyra a dolog. Mára hivatalos álláspont, hogy klímaváltozás van. Tehát tennünk kell(ene) valamit.A probléma megoldásáért életünk szinte minden szintjén és területén sokat tehetünk. Amire leginkább befolyásunk van, az a saját tevékenységeink, életvitelünk. A globális, országos, regionális szinteken elindult folyamatokat a helyi közélet befolyásolásával mi magunk is gyorsíthatjuk. A helyi kezdeményezések már nálunk is elindultak. Egyre több helyen tűnnek fel és fognak feltűnni a napkollektorok, egyre többet fogunk hallani biogáz- és bioüzemanyag-üzemekről, energiaerdőkről, biomasszáról, nap- és szélenergiából előállított elektromos áramról és az energiafelhasználás csökkentését elősegítő takarékos módszerekről.A Zöld Akció Egyesület is bekapcsolódik az éghajlatvédelmi munkába. E tevékenységüket a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált országos klímavédelmi kampány keretében kezdték meg. A kampányban országszerte több mint húsz társadalmi szervezet vesz részt különböző programokkal. Miskolcon a Holocén Természetvédelmi Egyesület (ők állították a jégkockát a Kossuth utca elejére) és a Zöld Akció a kampány résztvevője. A kampány során a lakossági tájékoztatásra és néhány önkormányzat energetikai helyzetének és a témához való hozzáállásuk felmérésére vállalkoztak. E program keretében június 5-én, a környezetvédelmi világnapon a Kossuth és a Széchenyi utcák sarkán a jégkocka mellett szerveznek egy egész napos akciót, ahol a klímavédelem fontosságára szeretnénk felhívni a figyelmet. A jégkockát is ezen a napon bontják ki a szigetelésből, ekkor derül ki, mennyire is hatékony ez az energiatakarékossági módszer. Ezen kívül bemutatnak több olyan módszert és terméket, melyet fel lehet használni a háztartásunkban a klímavédelem érdekében. E módszerek és termékek nem meglepő módon az energiatakarékosságra és a fosszilis energiahordozók kiváltására, a megújuló energiaforrások felhasználására valók. A háztartások fűtési költségeit, mely az energiafogyasztás 60-80%-át teszi ki és a CO2- kibocsátást az épületek megfelelő szigetelésével is csökkenthetjük. Ezzel két legyet üthetünk egy csapásra, ugyanis a fosszilis energiahordozók elégetésének mérséklése egyben a fűtési költségek csökkenésével is jár.

 • 2007-05-30 17:27 Baseballütővel támadt

  A hétvégén az Iránytű Avasi Szociális Szolgálat munkatársai egy intézetből szökött kislányt keresve csöngettek be egy miskolci lakásba. A lányt ott is találták, ám a barátja váratlanul rátámadt a látogatókra, egyiküket meg is ütötte egy baseball-ütővel. A fiatalembert az anyja fékezte meg, ekkor azonban a sértettek már rendőrt hívtak. A tettes időközben elmenekült a lakásból, ám két nappal később mégis rendőrkézre került, egy belvárosi verekedés résztvevőjeként. Ezután derült ki, hogy a bíróság alig néhány nap leforgása alatt, három erőszakos bűncselekménye miatt 2 hónap, 7 hónap, illetve 2 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte. A fiatalembert a két újabb bűncselekmény miatt őrizetbe vették a városi kapitányságon.

 • 2007-05-30 17:20 Atrocitásoktól tartanak Olaszliszkán

  Atrocitásoktól és kiszélesedő konfliktus-sorozattól tart az olaszliszkai Cigány Kisebbségi Önkormányzat a településen hamarosan megrendezésre kerülő segélykoncert kapcsán. Fercsák László, a szervezet elnöke minderről Miskolcon nyilatkozott, a sajtótájékoztatón szóba került a Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatot fenyegető anyagi ellehetetlenülés is. Szórólapokkal és narancssárga, illetve vörös pólót viselő roma polgárjogi aktivistákkal kívánják holnap reggel a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés ülésére érkező képviselők figyelmét felhívni, hogy szavazatukkal támogassák a Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat éves munkatervének beterjesztett költségvetését.

 • 2007-05-30 16:23 Nők a gazdaságban

  A nők gazdasági döntéshozatalban betöltött szerepéről tanácskoztak közgazdászok, civilek, a Szociális és Családügyi Minisztérium képviselői és maguk a vezető pozíciót betöltő nők. A hagyományos közgazdász napok keretében az Esélyek Éve uniós programhoz kapcsolódóan szervezett konferenciát a Magyar Közgazdász Társaság B.-A.-Z. megyei szervezete.Vezető pozíciót betöltő nők is megosztották tapasztalataikat a nők gazdasági döntéshozatalban betöltött szerepét vizsgáló konferencián. Január elsején kezdődött az Európai Unióban az esélyegyenlőség éve. Kiemelt kérdésként kezelik, hogy senkit ne érjen hátrány a neme, kora, faja, felekezete, szexuális beállítottsága miatt. Magyarország egyedül vállalta, hogy mind a hat terület ütemtervét megvalósítja. A nők szerepének tisztázására nagy igény van, nemcsak a gazdasági élet, hanem az egész társadalom szempontjából. Sokan ugyanis még mindig úgy gondolják, hogy a lányoknak, asszonyoknak a tűzhely mellett a helye. A szemléletváltásra pedig nagy szükség van. Egy uniós kutatásban a magyarok értettek a leginkább egyet azzal, hogy a férfi dolga a család eltartása, a nőé pedig a háztartás vezetése. Magyarországon egy nő átlagosan 16%-kal keres kevesebbet, mint férfi kollégája. A dolgozó nők pedig háromszor-négyszer több időt töltenek házimunkával, mint a dolgozó férfiak.P. A.

 • 2007-05-30 15:52 Kulturális Antropológiai Konferencia

  A Miskolci Egyetemen rendezi meg a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság idei vándorkonferenciáját. A kulturális másság reprezentációi című előadássorozat május 31-én, csütörtökön kezdődik, és vasárnapig tart. A vándorkonferencián több neves kulturális antropológus tart előadást az idegenség – másság témakörében. A csütörtöki megnyitó után, a szekcióüléseken például Bindorffer Györgyi beszél az idegenség érzékeléséről, megéléséről és reprezentációjáról, de az előadók konkrét példákon keresztül is érzékeltetik a kulturális másság és idegenség konstrukcióját.

 • 2007-05-30 15:50 Bezárt a Művészetek Háza

  Be kellett zárni a Művészetek Házát - kedden kapta meg a független szakértő véleményét a miskolci önkormányzat arról, hogy milyen állapotban van az épület mennyezete. Az előzetes tervek szerint legfeljebb két héten át tart zárva a ház. Mint emlékezetes: az egyik oldalfolyosón körülbelül két négyzetméternyi vakolat zuhant le, ami fejsérüléseket okozott egy ott tartózkodó kislánynak. Az elkészült szakvélemény szerint ott, ahol a régi mennyezeti vakolatra új került, egyes részeken fennáll a veszélye az újabb omlásnak, ezért ezen a helyen el kell távolítani a vakolatot.

 • 2007-05-30 12:49 Dohányzásmentes világnap

  Május 31-e dohányzásmentes világnap – ebből az alkalomból tartottak előadásokat és kiállítást a miskolci Eötvös József Szakképző és Szakközépiskolában. A rendezvényen arra szerették volna felhívni a diákok figyelmét, hogy a cigarettázás nemcsak saját, hanem mások egészségét is veszélyezteti.A világon évente mintegy ötmillió ember hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben, Magyarországon pedig 28 ezer életet követel ez a káros szenvedély. A felmérések azt mutatják, hogy a fiatalok egyre korábban kezdenek cigarettázni.Az Eötvös József Szakközépiskolában megtartott Dohányzás vagy egészség című rendezvénynek éppen az volt a célja, hogy informálja a fiatalokat a dohányzás káros hatásairól, és megpróbálja visszatartani őket attól, hogy rágyújtsanak. A cigarettázás következtében kialakuló betegségekről dr. Kiss János sebész főorvos tartott előadást a diákoknak.Az iskola aulájában egy kiállítás is helyet kapott, a paravánokon a megyei ÁNTSZ munkatársai fotókkal illusztrálták, milyen egészségromboló hatásai vannak a cigarettafüstnek. A dohányzásellenes rendezvényen összesen 32 középiskola diákjai vettek részt. Ők az előadások és a kiállítás mellett egy diákszíndarabot is megtekinthettek arról, milyen veszélyeket hordoz a cigaretta a fiatalok számára.petruskó

 • 2007-05-30 11:56 Jegyzőt választanak Mezőkövesden

  Szerdán tartja soron következő ülését Mezőkövesd város képviselő-testülete reggel 9 órától a Polgármesteri Hivatal B épületében. Május végi ülésükön a képviselők elbírálják egyebek mellett a helyi népszavazás és népi kezdeményezés egyes kérdéseiről szóló, illetve a közterület eltérő használatáról és a használat díjának meghatározásáról szóló rendeletet. Emellett tárgyalják az önkormányzat 2007-es évi költségvetésének módosítását.

 • 2007-05-29 16:40 Lehet még jelentkezni a képzésekre

  2007. május 18-án, pénteken indult a Humánerőforrás Operatív Program támogatásával a SZOCIO-NORD - Szakemberek felkészítése a hátrányos helyzetűek társadalmi befogadásának javítása érdekében pályázati projekt első képzése. Az első képzés júniusban fejeződik be. A nyári szünet után szeptemberben indul a második, és 2008 januárjában kezdődik a harmadik csoport képzése. Ezekbe a csoportokba – korlátozott számban – még van lehetőség jelentkezni.

 • 2007-05-29 15:18 A gyerekeket ünnepeltük

  Május utolsó vasárnapja világszerte a gyerekek napja. Miskolcon is több helyszínre várták a kicsiket és a nagyokat. A központi programoknak ezúttal is a repülőtér adott otthont, a programokat az eső sem tudta elmosni. A sétarepülés ezúttal is az egyik legnépszerűbb programja volt a gyereknapnak, ahol egész nap játszóházzal, koncertekkel, lovaglással várták a családokat. A szeszélyes időjárás ellenére idén is több ezren látogattak ki a repülőtérre, amely 1990 óta ad otthont a miskolci rendezvénynek.Nemcsak a felszálló repülők robajától, hanem a szirénázó mentőautóktól is hangos volt a repülőtér, ám a sziréna ezúttal nem balesetet jelzett, a gyerekek megnézhették belülről az autókat. Ahogy az ugrálóvárat sem kímélték a gyerekek. Az első gyereknapot 1950-ben rendezték meg. Akkor az volt a cél, hogy a háború sújtotta országokban élő gyermekek arcára csaljanak mosolyt. Azóta a világ számos országában ezen a napon főleg a gyerekek döntenek.Képgaléria: http://mikom.hu/plugins/coppermine_menu/thumbnails.php?album=23

Miskolc TV mai műsora

2020-08-12 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!