Helyi hírek

 • 2007-06-07 13:29 Környezetvédelmi világnap

  A környezetvédelmi világnapot ünnepelték az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen. Két miskolci iskola diákjai ez alkalomból egy 3 x 8 méteres képet festettek, amit az intézmény székházának homlokzatára függesztettek ki.„A környezetvédelem az ifjúság jövője” – ez volt a mottója annak a 24 négyzetméteres molinónak, amelyet a felügyelőség épületének homlokzatán helyeztek el. A rajzot két miskolci intézmény, a város egyetlen öko-iskolája, a Kaffka Margit Általános Iskola és a Sikerélmény Programú Iskola Centrum diákjai készítették. A természetért való aggódás gondolata a ’60-as években merült fel, a környezetvédelem témája azóta egyre aktuálisabbá, a gondok pedig kézzelfoghatóbbá váltak. Ma már biztos, hogy az egyéni és társadalmi szint mellett európai és a világméretben is van tennivaló. A felügyelőség udvarán így a jövő nemzedéke ismerkedhetett a különböző mérésekkel, és elismerték az intézmény kiemelkedő teljesítményű dolgozóit is.P. A.(Fotók: Dobrik Rezső)

 • 2007-06-07 13:17 Görömbölyi jubileum

  Negyvenéves a Görömbölyi Általános Iskola. Ebből az alkalomból többnapos rendezvénysorozatot szerveztek, amelyre nemcsak a mostani, hanem a régi diákokat, tanárokat is visszavárják az intézménybe.Negyvenéves fennállását ünnepli a Görömbölyi Általános Iskola ebben a tanévben. A volt és jelenlegi kosárlabdázó diákokat, az egykori csapattagokat most rendhagyó megmérettetésre hívták össze egykori iskolájukba.Az ünnepi rendezvénysorozat szerdán görömbölyi maratonnal kezdődött, a legnagyobb szabású programokat pedig pénteken tartják. A zenés műsorra nemcsak a volt nevelőket és diákokat, hanem minden érdeklődőt várnak az iskola udvarára.

 • 2007-06-07 13:09 Szikével Afrikában

  Etiópiai élményeiről tartott előadást a B.-A.-Z. Megyei Kórház egyik fiatal orvosa. Szabó Levente több hónapot töltött a harmadik világban, tapasztalatait most kollégáival is megosztotta.

 • 2007-06-06 17:04 Bihall Tamás címzetes egyetemi docens lett

  A Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara címzetes egyetemi docens címet adományozott ma a pedagógus napi ünnepség keretében Bihall Tamásnak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnökének, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a kar érdekében kifejtett tevékenységéért. Bihall Tamás a kitüntetés átvétele után elmondta, hogy a kamarai, gyakorlati közgazdasági tevékenység összekapcsolását eredményesnek tartja az egyetemi elméleti munkával, s a mostani elismerés is azt példázza, hogy helyi szinteken is fontos az együttműködés a kamara és a gazdasági élet képviselői, valamint az egyetemek oktatói, elméleti-kutató szakemberei között.

 • 2007-06-06 16:21 Bizottság az illegális gyógyszerek ellen

  A miskolci Búza téri piacon történő, jogszabályba ütköző gyógyszerárusítás visszaszorítása, felszámolása érdekében a mai napon az érintett hatóságok, a már korábban is meglévő együttműködésnek intézményes keretet adva, bizottságot hoztak létre.A bizottságban az alábbi hatóságok, szervezetek képviseltetik magukat:B.-A.-Z. Megyei RendőrkapitányságMiskolci Városi RendőrkapitányságMiskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri HivatalaÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális IntézeteÁNTSZ Miskolci Kistérségi IntézeteB.-A.-Z. Megyei KH Fogyasztóvédelmi FelügyelőségB.-A.-Z. Megyei Egészségbiztosítási PénztárA bizottság a mai ülésén meghatározta az együttműködés formáját, intézkedési tervet fogadott el. Ennek értelmében ismételt, szigorú és következetes ellenőrzések lefolytatása várható, ezek időpontja, módja a megelőzés és a felderítés érdekében bizalmas információ.A bizottság meghatározott időközönként értékeli mind az együttműködés, mind az ennek keretében foganatosított intézkedések eredményeit.Figyelemmel a bizonytalan eredetű gyógyszerek, illetve a be nem azonosítható, gyógyszerként árusított termékek kiemelt közegészségügyi kockázatára, az illegális gyógyszerárusítás visszaszorítása érdekében a bizottság számít a lakosság segítő közreműködésére is.

 • 2007-06-06 14:40 A salgótarjáni betegek idegsebészeti ellátásáról

  A mai napon közös közleményt adott ki dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház igazgató főorvosa és dr. Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa. Ezt adjuk most közre:„Az Egészségügyi Minisztérium 2007. június 5-i közleménye több ponton félreérthető, ezért az alábbiakat hozzuk a közvélemény tudomására.– 2007. 04. 1-ig a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház idegsebészeti ellátását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi oktató Kórház végezte.– 2007. 04. 1-jétől megváltozott a területi ellátási kötelezettség. Az eddig jól működő rendszer helyett a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházat az Országos Idegsebészeti és Tudományos Intézethez szervezték idegsebészeti ellátás szempontjából (forrás: ÁNTSZ honlap, „kórházkereső”).– A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházhoz egyetlen egy szakma szempontjából sem tartozik a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház ( forrás: ÁNTSZ honlap „kórházkereső”).– A két beteg sürgős, elsődleges ellátását a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház haladéktalanul és szakmailag korrekt módon elvégezte, mert ez a kötelezettsége.– A végleges, de sürgős életmentő beavatkozás elvégzésére keresték az idegsebészeti ellátó helyet.– Érthetetlen, hogy az Egészségügyi Minisztérium Információs Központja miért nem tud ebben az egyszerű kérdésben felvilágosítást adni. A vizsgálat során kérjük, erre is térjenek ki.– Az ellátóhely keresése nem ügyeleti időben, hanem napközben, munkaidőben történt, amikor valamennyi kórház Magyarországon alkalmas a teljes szakmai struktúrájának megfelelő ellátásra.– Végül tisztelettel kérnénk az illetékeseket egy korrekt területi ellátási kötelezettségi rendszer kialakítására, annak megfelelő kommunikációjára és a progresszív ellátás megnyugtató rendszer rendezésére.”Miskolc, 2007. június 6.Dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház igazgató főorvosaDr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház főigazgató főorvosa

 • 2007-06-06 12:17 Megelőznék az elöntéseket

  Folytatni kell az árvízvédelmi beruházások megvalósítását, a belterületek özönvízszerű elöntését pedig záportározók telepítésével kell megelőzni a térségben. Ezek a jövő legfontosabb feladatai – hangzott el a megalakulásának 55. évfordulóját ünneplő Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetének ülésén.Mintegy fél évszázaddal ezelőtt a jelenlegihez viszonyítva mások voltak a vízgazdálkodással szemben elvárt feladatok. A lakosság vízigényének kielégítésén túl az akkor rohamos tempóban zajló ipari fejlődés vízbázisának biztosítása is fontos volt és öt évtizeddel ezelőtt megkezdődött a szennyvízhálózat kiépítése is.A régióban folytatni kell az árvízvédelmi beruházások létesítését. Ehhez jó anyagi alapot teremthetnek az Európai Unió pályázatai révén elnyerhető pénzügyi források is. Pados Imre, az ÉKÖVÍZIG igazgatója szerint ugyanilyen fontos az úgynevezett záportározó-program elindítása is mert ezek kiépítésével mérsékelni lehet a belterületek özönvízszerű elöntésének kockázatát.B. G.

 • 2007-06-05 17:31 Hová tartoznak a betegek?

  Nem fogadta a területi beosztás szerint illetékes Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet a fővárosban kedden azokat a balesetben megsérült férfiakat, akiket végül - több más fővárosi kórház elutasító válasza után - mentőhelikopter szállított a salgótarjáni kórházból Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházba.A betegeket végül befogadó kórház igazgatója, Csiba Gábor szerint a szaktárca információs irodája azt sem tudta megmondani salgótarjáni kollégájának, hogy idegsebészetileg jelenleg hová tartozik a salgótarjáni egészségügyi intézmény. A mentőhelikopter kétszer fordult a betegekkel, az első sérültet délután fél három körül hozták meg, a helikopter a másik betegért visszarepült.Csiba Gábor, a megyei kórház főigazgató-főorvosa a történtekről úgy nyilatkozott: a salgótarjáni kórházi vezető kedd délelőtt kereste meg kérésével, hogy fogadja a két baleseti sérültet, ugyanis a szükséges idegsebészeti beavatkozást Salgótarjánban nem tudják elvégezni, máshol pedig nem fogadták őket. A miskolci kórház főigazgató-főorvosa hangsúlyozta: április 1-jéig hozzájuk tartozott a salgótarjáni kórház, azóta viszont Budapesthez, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézethez tartozik. Mint mondta: a Nógrád megyei kolléga természetesen a fővárosban érdeklődött először a betegek fogadásáról, ám elutasító választ kapott. Információi szerint ezt követően salgótarjáni kollégája több más fővárosi egészségügyi intézménynél is próbálkozott, ám sehol sem fogadták a betegeket. "Így telefonált Miskolcra, a megyei kórházba, és én átvettem a sérülteket, bár területileg nem tartoznak hozzánk. Amit tetttem, annak ellenére tettem, hogy a mi intézményünk is pénzügyi nehézségekkel küzd" - mondta Csiba Gábor. Beszámolt arról is, hogy a a mentőhelikopteres szállítást megelőzően a salgótarjáni kórház a szaktárca információs irodáját is megkereste, de ott - az elsődleges információk alapján - nem tudták megmondani, hogy a salgótarjáni egészségügyi intézmény idegsebészetileg hová tartozik. Csiba Gábor úgy fogalmazott: korábban már több alkalommal jelezte, s most ismét jeleznie kellett az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy rossz a területi beosztás, de ezekre a felvetéseire elmondása szerint eddig még semmilyen választ sem kapott. Ha ez nem így van, akkor viszont a tájékoztatással, az információáramlással van probléma - tette hozzá.Csiba Gábor - mint mondta - a szaktárcának azt is javasolta, hogy a felesleges "betegküldözgetést" azzal kerüljék el, hogy a beteggel kapcsolatos költségeket ott fizessék ki, ahol ellátják őket. Ezeket az összegeket attól az intézménytől kellene levonni, ahová a beteg tartozik - jelentette ki.

 • 2007-06-05 17:26 Kicsomagolták a jégkockákat

  Kicsomagolták azokat a másféltonnás jégkockatömböket, amelyeket Budapesten, Békéscsabán és Miskolcon helyeztek el április 4-én azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás problémájára és az épületek megfelelő hőszigetelésének fontosságára.Az akció Budapesten a Reflex Környezetvédő Egyesület, és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szervezésében, Miskolcon a Holocén Természetvédelmi Egyesület, Békéscsabán pedig a Békés Megyei Zöld Kör részvételével valósult meg.

 • 2007-06-05 17:19 Éjszakai virágültetés

  Ma van a környezetvédelmi világnap, éjszaka Budapesten és három városban tartott akciót a kertész-kommandó. Az aktivisták reggelre virágokat ültettek Budapest, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen tereire. Miskolcon éjjel 11-kor indult a zöld kommandó, az aktivisták 18 helyen 20 fős csoportokban lepték el a várost, és nekiláttak a virágosításnak. Az akciót a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte, és önkéntesek vállalták a munkát. A Zöld Kommandósok hajnal 3-ig dolgoztak. Külföldön már volt hasonló akció. Az önkéntes kertészek abban bíznak, hogy a miskolciak gondozzák majd a több mint 500 virágot.

 • 2007-06-05 17:17 Pisztolyokat, több száz lőszert találtak

  Pisztolyok és több száz lőszer került elő egy öltözőszekrényből Miskolc egyik egészségügyi intézményében, a fegyverek tulajdonosát előállították.Egy miskolci egészségügyi intézményben egy korábban ott dolgozó asszony öltözőszekrényét ürítették ki - miután több hónappal ezelőtt megszűnt a munkaviszonya -, s amikor kinyitották abban lőfegyvereket találtak, ezért értesítették a rendőrséget - közölte Nagy Sándor, a városi rendőrkapitányság szóvivője. A helyszínre érkező rendőrök átkutatták a szekrényt, abban három maroklőfegyvert, 539 különféle kaliberű golyós és sörétes vadász- és maroklőfegyverhez való töltényeket, valamint különféle tartozékokat találtak, melyeket lefoglaltak. A szekrény egykori használóját előállították, az asszony elmondta, hogy a fegyverek és a lőszerek elrejtésére egy ismerőse kérte meg őt több mint egy éve. Adatgyűjtés során kiderült, hogy az "ismerős" valójában a nő fia, aki ellen már korábban is lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés büntette miatt indított eljárást a rendőrség, a bíróság pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Mint kiderült: a 37 éves férfi tartva attól, hogy újra eljárás indul vele szemben, hozzátartozóját kérte meg arra, rejtse el a fegyvereket, s ezeket találták meg most. A férfi lakásán tartott házkutatás során további három fegyvert és lőszereket foglaltak le a rendőrök. A férfi - mint elmondta - az interneten keresztül vásárolta valamennyit fegyvert ebben az évben. A lefoglalt fegyvereket a rendőrség szakértőkkel vizsgáltatja.

 • 2007-06-05 17:12 Munkában a határőrök

  A Miskolci Határőr Igazgatóság május hónapjában 403 fővel szemben kezdeményezett eljárást jogellenes cselekmény elkövetése miatt. Az elkövetők 75%-a önálló, míg 25%-a az együttműködő szervekkel közösen került elfogásra.

Miskolc TV mai műsora

2021-07-31 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!