Kultúra

 • 2008-01-21 10:32 Kiállítás Csíkszeredából

  Csíkszeredából magyarországi testvérvárosokba indult a Zsögödi Nagy Imre festőművész alkotásaiból álló kiállítás. A hatvankét festmény több hónapos vándorútra kelt, kedden már láthatja is a kaposvári közönség. Ezután Tiszaújváros, Gyula, Cegléd és Miskolc ad otthont a tárlatnak, valamennyi helyszínen egy-két hónapig lesz látható. A gazdag életmű reprezentatív alkotásairól, akvarellekről, olajfestményekről, metszetekről, ceruza-, szén- és tusrajzokról van szó, ezek felölelik a legendás székelyföldi mester életművének valamennyi korszakát.

 • 2008-01-18 12:00 Díszbemutató a Kossuth moziban

  Telt házas vetítéssel került sor Tímár Péter rendező Casting minden című új filmjének közönségtalálkozóval egybekötött díszbemutatójára csütörtök este a miskolci Kossuth moziban.

 • 2008-01-17 17:05 Az Operafesztivál programjairól

  Bartók Béla művei mellett szláv zeneszerzők alkotásai hallhatók az idén a 8. "Bartók+..." Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, amelynek műsorát ma ismertették Budapesten, a Magyar Állami Operaházban. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: a tárca főtámogatóként ebben az évben is 100 millió forinttal járul hozzá a fesztivál költségeihez. Hangsúlyozta, hogy az operafesztivál híre és elismertsége nemcsak Miskolc és a régió, hanem az ország határain is túlnőtt.

 • 2008-01-17 16:56 Nem kerülhet veszélybe politológus képzés

  Nincs veszélyben a politológus-képzés Miskolcon – a Miskolci Egyetem vezetői cáfolták a sajtóban korábban megjelent híreket, melyek szerint több vezető oktató távozása miatt krízishelyzetbe került volna a Politikatudományi Intézet. Az biztos, hogy egy elutasított tanársegédi kinevezés miatt több oktató is távozik a szakról.

 • 2008-01-16 18:06 Miért a Miskolci Egyetem?

  A Miskolci Egyetem nyolc karának és egy intézetének teljes képzési palettáját megismerhetik az érdeklődő középiskolások, tanáraik és szüleik január 18-19-én, a budapesti SYMA Sport- és Rendezvényközpont „A” csarnokában tartandó Educatio 2008 Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

 • 2008-01-16 18:04 Miskolci Múzsa Díj gála

  Január 25-én este 7 órakor nagyszabású gálaműsor keretében adják át a Miskolci Múzsa Díjat immár hatodik alkalommal a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. A 2007. évi Miskolci Múzsa Díjat ezen a napon a színház és közönsége veheti át rendhagyó műsor keretében, amelyet a miskolci Nemzeti társulata ad.

 • 2008-01-15 10:27 Ma állapítják meg a ponthatárokat

  Január 15-én, kedden derül ki, hogy kiket vettek fel azokra a képzésekre, amelyeket a felsőoktatási intézmények 2008. februári indulással hirdettek meg. Ezen a napon állapítják meg a ponthatárokat, és hirdetik ki a felvételi döntéseket. A jelentkező az általa kért elbírálási sorrend alapján az első olyan helyre nyer felvételt, ahol elérte a megállapított ponthatárt.

 • 2008-01-15 10:17 A Művészetek Palotájában koncerteznek a szimfonikusok

  A Miskolci Szimfonikus Zenekar fellépésével kezdődik az idén a Symphonia Hungarorum azaz a Magyar Szimfonikus Körkép. A koncertet január 16-án, szerdán a Művészetek Palotájában adja a zenekar. A hangversenyre több mint ezer miskolci bérlő kíséri el a csoportot. Valóságos rajongótábor csatlakozik a csoporthoz a MÜPÁ-ban szerda este fél nyolctól megrendezett koncerten. Pedig ugyanazt a műsort népszerű bérletben már január 14-én este Miskolcon is láthatja a közönség. Ebből az összeállításból válogatott a zenekar művészeti vezetője a hétfő délutáni ifjúsági hangversenyre is. Orbán György Veronai vázlatok című művét tíz éve kifejezetten a Miskolci Szimfonikusoknak komponálta a szerző. A darabot gyakran játsszák, csakúgy, mint Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitányát, amely egy temperamentumos mintegy négy és fél perces zenei bravúr, melynek hangjegyeiből a karnagy szerint akár egy húsz perces mű is kitelne. A zenekar tavaly óriási sikert aratott a Magyar Szimfonikus Körkép sorozatban megtartott koncerten – az ország valamennyi szimfonikus zenekara között az élvonalba sorolták őket.A miskolci közönség már tavaly is nagyszámban elkísérte a csoportot a fővárosi koncertre. Ám míg akkor hatszázan, az idén több mint ezren mennek a hangversenyre. Tekintettel arra, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe mintegy ezerötszáz néző fér be, ez kivételes érdeklődést mutat.

 • 2008-01-14 10:18 Múzeumpedagógiai fórum

  Múzeumpedagógiai fórumot tartanak a Miskolci Galéria Petró-házában január 15-én 15 órától. A rendezvényen meghirdetik az „Iskolabarát múzeum” országos programot is. Az előadók között Szabics Ágnes képzőművész múzeumpedagógust és Turczai Rita vizuális antropológust hallhatják, láthatják majd az érdeklődők. Az előzetes jelentkezéseket a szineszmuzeum@freemail.hu címre vagy a 46/327-900-as telefonszámra várják a szervezők.

 • 2008-01-10 10:54 Új igazgató a Szabadidő Központban

  A civil szervezetek integrálása, a fiatalok megszólítása, a helyi adottságokhoz, lehetőségekhez igazodó, újszerű, interaktív közönségcsalogató rendezvények szervezése, meghonosítása szerepelnek a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központ új igazgatójának legfontosabb célkitűzései között. Táboros Sándor szerint a hatékonyság érdekében szét kell választani menedzselési, finanszírozási, és a szakmai, kulturális feladatokat. Az igazgató elmondta: a szabadidő központhoz több részintézmény tartozik, a Diósgyőr Rádiótól kezdve, a Vasgyári Közösségi Házon át a diósgyőri várig, a Várfürdőig. Ezek működését, lehetőségeit egyenként kell megvizsgálni, alakítani, hiszen  különböző profilú intézményekről van szó.

 • 2008-01-09 13:21 Változások a felsőoktatásban

  Több változás is életbe lépett a felsőoktatás területén január elsejétől. Módosították a felvételi rendszert, valamint a képzési hozzájárulásról, a hallgatók juttatásairól és az egyes térítésekről szóló szabályozásokat is.

 • 2008-01-07 11:23 Újévi koncertek

  Három újévi koncertet adnak a hagyományokhoz híven az idén is a Miskolci Szimfonikusok. Az első péntek este volt a Miskolci Nemzeti Színházban. A zenekarral számos közismert művész lép színpadra. A népszerű melódiákból összeállított műsort szombaton és vasárnap is játszották. Az első koncert előtt pár órával péntek délután jelentette be az est egyik szólistája, Szolnoki Apollónia, hogy nem tud fellépni a zenekarral az újévi hangversenysorozat idején. A próbákra eljött, de betegsége miatt végül mégsem vállalkozott az éneklésre a fiatal művésznő, aki helyett az est egyik sztárja, Vadász Dániel felesége Fischl Mónika ugrott be. A művészházaspár gyakran énekel hasonló gálákon együtt, Miskolcon erre most először volt példa. Olyan dalokat hoztak repertoárjukból, melyeket az operában vagy az operettszínházban gyakran előadnak. Vadász Dániel, aki a Miskolci Egyetem jogi karán végzett és mint mondja, élete egyik nagy szerepálma, az Anyeginből Lenszkij figurája is a Miskolci Nemzeti Színházhoz köti. A Víg özvegyből Bob herceg belépőjével a miskolci koncerten debütált. Az est másik neves fellépője, Illényi Katica pedig egy olyan újdonságot hozott, melyet Magyarországon csak tőle hallhat a közönség. Pavarottitól irigyelte el a dalt, amely a milánói Scala egyik kis páholyáról szól, és melyhez a művésznőnek Baranyi Ferenc írt magyar szöveget. A hegedűművész egy Edit Piaf-dallal és népszerű hegedűszólókkal is készült.A koncerten közreműködött a Ködmön Formációs Táncegyüttes. Az est házigazdája Kovács Sándor volt, a Miskolci Szimfonikusokat Kovács László vezénylete.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-23 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!