Környezet

 • 2009-05-21 12:24 Virágba borul a város

  Folyamatosan dolgoznak Miskolc közterületein a tavaszi-nyári virágosításon, a munka előreláthatólag két hetet vesz majd igénybe. A miskolci közgyűlés hat parkfenntartási körzetre osztotta fel a város területét. - A közbeszerzési pályázat eredménye értelmében társaságunk a Győri kapu- Bulgárföld, Kilián lakótelep- Pereces- Komlóstető- Vasgyár- Diósgyőr- Lillafüred közterein végzi a kivitelezési munkákat. A többi négy körzetben pedig műszaki ellenőrzést folytat - mondta el Veres István, a Miskolci Városgazda Kft. ügyvezető igazgatója.

 • 2009-05-07 16:30 Fűtéskorszerűsítés uniós támogatással

  Átadták a mezőkövesdi Mező Ferenc Tagiskola energetikai fűtéskorszerűsítését. A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) keretében az Európai Unió 5 millió forintos támogatásával valósult meg. A beruházás mintegy 34 millió forintba került.Mezőkövesd Város Önkormányzata 2008-ban pályázatot nyújtott be a Környezeti és Energetikai Operatív Program keretében uniós források elnyerése. A pályázaton ötmillió forintot nyert a település, amelyet az önkormányzat 29 millió forint önerővel egészített ki. Így közel 34 millió forintból korszerűsítették a Mező Ferenc Tagiskola fűtési rendszerét.A munkálatokat január elején kezdte meg a kivitelező cég. A felújítás során szigetelték a kazánházat, kicserélték a kazán fűtéscsöveit, illetve új kazánt üzemeltek be az intézményben. Emellett a radiátorokat kitisztították, és kicserélték a fűtőtestek szelepeit, amely révén lehetőség nyílik a fűtés szabályozására, illetve szükség esetén egy-egy részleg rendszerből való kikapcsolására. Az elkészült felújítás műszaki átadására március hónapban került sor. A szakemberek mindent rendben találtak, így üzembe helyezhető az iskola energetikai rendszere. Az előzetes számítások szerint a most átadott felújítás eredményeként a fűtésrendszer 30-40%-kal hatékonyabban fog működni, ami jelentős anyagi megtakarítást eredményez majd az intézmény számára.

 • 2009-05-06 14:58 Több nyilvános környezeti információ

  Jelentős bővülés várható a környezeti információkhoz való hozzáférhetőség terén, miután a kormány ma jóváhagyta a nemzeti szennyezőanyag kibocsátási és szállítási nyilvántartási rendszer létrehozását előíró Kijevi jegyzőkönyv ratifikálását. A dokumentum értelmében a környezetet terhelő vállalatok évente egyszer kötelesek jelenteni, ha a levegőbe, vízbe vagy talajba szennyezőanyagot bocsátanak ki, illetve ha telephelyükről hulladékot vagy kezelésre szánt szennyvizet szállítanak el. A nemzetközi szabályozás hazai jogrendbe történő beépítéséről a végső döntést az Országgyűlés hozza meg.

 • 2009-05-05 09:43 Másfélmilliárdot meghaladó árvízvédelmi fejlesztés a Tiszán

  A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) negyven kilométer töltést erősít meg a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között, egy uniós projekt keretében. Kiépítik és felújítják a töltéskoronán lévő útburkolatot is, megújul számos zsilip, gátőrház és védelmi központ, 18 hektáron pedig rendezik a véderdőt. Az 1,6 milliárdos beruházás 17 település több mint 60 ezer lakosának növeli az árvízi biztonságát, a töltéskoronán kialakított úton pedig kerékpározni is lehet majd. Az uniós projekt előkészítésére közel 100 millió forintot nyert az igazgatóság.

 • 2009-05-04 15:58 Árvízvédelmi töltésmegerősítő munkák a Tisza-mentén

  A Tisza bal partján 1,66 milliárd forint értékű árvízvédelmi fejlesztés keretében negyven kilométer hosszú töltés erősítése valósul meg európai uniós támogatással, 2013-ig – közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) megbízott igazgatója hétfőn Tiszalökön.

 • 2009-05-04 12:04 Program az egészséges ivóvízért

  A vízszolgáltatás minőségének és biztonságának a javítását szolgálja az a - Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolcvanegy települését érintő - projekt, amelynek a műszaki előkészítése a sikeres elbírálása után az idén elkezdődött. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében benyújtott pályázatot az első fordulóban támogatásra méltónak tartották, így zöld utat kapott az Észak-Magyarországi Régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítását szolgáló program.

 • 2009-04-28 15:58 A Bay-Logi lett „2009. legzöldebb irodája”

  A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért 1999. óta minden évben megrendezi a Zöld Iroda versenyét a hazai cégek és szervezetek számára. Ennek keretében, a több mint ötven főt foglalkoztató nonprofit irodák közül „2009 Legzöldebb Irodája” címet a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Logisztikai és Gyártástechnikai Intézete nyerte el.

 • 2009-04-24 04:34 Föld Napja Hete 2009

  Miskolc idén is csatlakozik a Föld Napja, Föld Hete programsorozathoz. 1970-ben tartották meg először a Föld napját azzal a céllal, hogy a világ környezetvédőinek lelkiismeretét felébressze – most már nem csupán a szűkebben értelmezett természet, hanem az egész Föld veszélyeztetettsége iránt. Az egészhetes rendezvénysorozat záró napján tartják az egészségvédelem és a környezetetudatos fogyasztás napját.

 • 2009-04-23 14:37 Hárommilliárd forintos szennyvízberuházás

  A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával hárommilliárd forintos szennyvízberuházás valósulhat meg öt Szabolcs megyei településen. A tervek szerint Ajakon és Dombrádon fejlesztik a szennyvíztisztító telepet és felújítják a csatornahálózatot, Anarcson, Gyulaházán és Nyírkarászon pedig kiépítik a szennyvízelvezetési rendszert, valamint egy közös szennyvíztisztító telepet is megépítenek.

 • 2009-04-21 17:44 Április közepétől lehet pályázni a Zöld Fesztivál címre

  Magyarországi rendezvények, fesztiválok pályázhatnak a Zöld Fesztivál címre április közepétől. Dr. Oláh Lajos államtitkár szerint kiemeltem fontos, hogy a legtöbb látogatóval rendelkező rendezvények a lehető legkisebb környezetvédelmi terhet jelentsék Magyarország számára. A szaktárca a fesztiválszervező szakmával és zöld civil szervezetekkel közösen kialakította azt a szempontrendszert, amivel csökkenthető a rendezvények, fesztiválok környezetterhelése. A Zöld Fesztivál cím elnyeréséhez szükséges kritériumok azt is biztosítják, hogy a rendezvények, fesztiválok az élményszerzés mellett környezettudatos gondolkodásra neveljék a szórakozni vágyókat. Magyarországon évente több mint 3000 fesztivált rendeznek, amelyeken több százezer ember vesz részt. A nagy látogatottságú rendezvények óhatatlanul magas környezetterheléssel járnak: szerves és szervetlen hulladék keletkezésével, hang-, fényszennyezéssel, a természeti környezet sérülésével, nagyobb mértékű ivóvíz fogyasztással, por és szén-dioxid szennyezéssel.A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a fesztiválszervező szakmával és zöld civil szervezetekkel közösen kialakította azt a szempontrendszert, amivel csökkenthető a rendezvények, fesztiválok környezetterhelése. Dr. Oláh Lajos államtitkár szerint kiemeltem fontos, hogy a legtöbb látogatóval rendelkező rendezvények a lehető legkisebb környezetvédelmi terhet jelentsék Magyarország számára. A szaktárca a bevont partnerekkel olyan „zöld” kritériumrendszert dolgozott ki, melyhez a rendezvények, fesztiválok szervezői is igazodni tudnak. A Zöld Fesztivál cím elnyeréséhez szükséges kritériumok azt is biztosítják, hogy a rendezvények, fesztiválok az élményszerzés mellett környezettudatos gondolkodásra is neveljék a szórakozni vágyókat.A Zöld Fesztivál címet bármely magyar rendezvény, fesztivál elnyerheti, ha kitölti a jelentkezési lapot, és a meghatározott követelményrendszert teljesíti. A fesztiválok rendezőinek 4 környezettudatos alapkövetelményt kötelező vállalnia, és ezen felül, legalább 4 szabadon választható kritériumot kell teljesítenie a választható 8-ból. A Zöld Fesztivál megtisztelő címre minden rendezvény egy évre jogosult és a következő évre igényelheti újra. A vállalt környezettudatos kritériumok betartását civil szervezetekből és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Pont Irodáinak szakembereiből álló csoport szúrópróbaszerűen ellenőri a fesztivál ideje alatt. A Zöld Fesztivál követelményrendszer és jelentkezési lap 2009. április közepétől tölthető le a minisztérium honlapjáról. http://www.kvvm.hu/index.php?pid=1&sid=1&hid=2247  

 • 2009-04-21 12:14 Kitüntetések a Föld napja alkalmából

  A Föld napja a világ környezet- és természetvédő társadalmának egyik legjelentősebb eseménye, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a természet megóvása és a gazdasági fejlődés meg kell hogy férjen egymás mellett. A Föld napja alkalmából a zöldtárca a magyar természetvédelem legnagyobb kitüntetéseit: Pro Natura díjakat, Pro Natura emlékplaketteket, illetve miniszteri elismerő okleveleket adományozott azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal hozzájárultak a természet megóvásához. A Föld napja a világ környezet- és természetvédő társadalmának egyik legjelentősebb eseménye. 1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató kezdeményezése nyomán mintegy 25 millió amerikai vett részt a Föld napja rendezvényen, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára. 1990-ben a Föld Napja világmozgalommá vált: több mint 125 ország környezetért aggódó polgárai, civil szervezetei csatlakoztak hozzá, s azóta minden évben több százmillió ember mozdul meg. Magyarország az elsők között csatlakozott, itthon először 1990. április 22-én emlékeztek meg a Föld napjáról. „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” - hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. „Mindannyian tehetünk azért, hogy útját álljuk a környezetszennyezésnek, a Föld javai kirablásának, az erdőirtásnak, a bennünket védő ózonréteg megsemmisítésének, a folyók és a tengerek elszennyezésének.” – hangsúlyozta Szabó Imre miniszter kedd délelőtt a Föld napja alkalmából tartott díjátadó ünnepségen, Csopakon. „Egyetlen egy nap azonban kevés – tette hozzá. A Földért, jövőnkért mindannyiunknak tennie kell valamit – otthon és a munkahelyen is takarékosabb, környezetkímélőbb életmódra kell berendezkednünk.”„A környezetért folytatott munkában a minisztériumban és a hozzá kapcsolódó intézményekben számos elkötelezett, hivatását magas színvonalon művelő szakember vesz részt. Elsősorban nekik köszönhető, hogy a magyar természetvédelem rangot vívott ki magának Európában, és itthon is nemzeti ügy lett.” – jelentette ki Szabó Imre a kitüntetések átadásakor. Az elmúlt időszakban számos határokon is átnyúló programot sikerült útjára indítani, mozgalommá nőtte ki magát az erdei iskolák hálózata, a szakemberek új életre keltették a gyengélkedő Balatont. Egyre szebbek és látogatottabbak arborétumaink, számos őshonos állatfajt sikerült megmenteni és tájegységeket eredeti állapotukba visszaállítani.A zöldtárca vezetője a magyar természetvédelem legnagyobb kitüntetéseit - Pro Natura díjakat, Pro Natura emlékplaketteket, illetve miniszteri elismerő okleveleket - adományozott azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal hozzájárultak a természet megóvásához.A Föld Napja alkalmából Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter PRO NATURA DÍJAT adományozott:Dr. Csepregi István szakmai főtanácsadónak, a KvVM Koordinációs és jogi szakállamtitkári titkárság munkatársának, természetvédelmi tárgyú jogszabályok előkészítésében, kidolgozásában, elfogadtatásában szerzett elévülhetetlen érdemeiért, a természetvédelmi jog oktatása terén elért eredményeiért.Duska Józsefnek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának, a természetvédelem ügye érdekében kifejtett másfél évtizedes munkásságáért, számos sikeres, határokon is átnyúló pályázat megvalósításában kifejtett tevékenységéért.Molnár Zoltánnak, a Tamási Béri Balog Ádám Gimnázium matematika-földrajz szakos középiskolai tanárának, a Pacsmagi Erdei Iskola megalapításában és működtetésében magas színvonalon végzett sokéves természetismereti oktatói tevékenységéért, versenyek, továbbképzések szervezéséért.Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének, a Balatonnak és környékének több mint nyolcvan éves kutatása során elért eredményeikért, hazai és külföldi publikációikért.Dr. Sipos András kandidátusnak, a Szarvasi Arborétum nyugalmazott igazgatójának, az arborétum új arculatának kialakításával megalapozott környezeti szemléletformáló munkája, egyetemi oktatói tevékenysége, természetvédő civil szervezetekben kifejtett munkája elismeréseként.A Föld Napja alkalmából Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter PRO NATURA EMLÉKPLAKETTET adományozott:Ács Lászlónénak, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság agrár-referensének, a helyi lakossággal összehangolt agrár-környezetgazdálkodási célprogramok őshonos állatállomány fejlesztésével való megvalósítása érdekében kifejtett munkája elismerésekéntBaráz Csabának, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási szakreferensének, az ifjúság szemléletformálásában, környezettudatos nevelésében végzett munkája, hatékony ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként.Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak, a fertői, a hansági és a szigetközi vizes élőhely-rekonstrukciós munkák, valamint az EU Víz Keretirányelv megvalósítása során a Nemzeti Park Igazgatóságokkal folytatott hatékony együttműködés elismeréseként.Gilly Zsoltnak, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetismereti osztályvezetőjének, környezeti nevelési, ökoturisztikai tevékenysége, a Barátságos természetvédelem célkitűzés érdekében hosszú idő óta végzett munkája elismeréseként.Havas Mártának, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetmegőrzési, őrszolgálati osztályvezetőjének, az Őrség természeti értékeinek megőrzése, megismertetése érdekében hosszú időn át végzett magas színvonalú tevékenysége elismeréseként.Dr. Kézdy Pálnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési osztályvezetőjének, a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület és a dolomit len védelmében kifejtett nagy jelentőségű munkájáért.Éva Sitašova Ph.D-nak, a Kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum gyűjteményvezető botanikusának, az országhatárok nélküli természetvédelem megteremtése, különösen a magyar-szlovák természetvédelmi együttműködés kiépítése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért.A Tiszántúli Természetvédők Társulatának, a civil kontroll erősítése, a közösségi jog érvényesülésének elősegítése és a természeti területek és értékek védelme érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.Waltraut Zimmermann Ph.D.-nak, a Kölni Állatkert kurátorának, a vadon élő lófélék védelmének szervezése érdekében kifejtett két és fél évtizedes tevékenysége, az Equid TAG vezetőjeként végzett több mint tíz éves munkája elismeréseként.Zachar Zitának, a Magyar Televízió szerkesztőjének, a természetfilmezés területén végzett két és fél évtizedes elkötelezett munkásságáért, főként a kiemelkedő sikert aratott Magyarország 7 természeti csodája c. mozgalom népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként.A Föld Napja alkalmából Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter MINISZTERI ELISMERŐ OKLEVELET adományozott:Altusz Ferencné titkárnőnek, a KvVM Nemzeti parki és tájvédelmi főosztály munkatársának, az Agrárharmonizációs és vagyonkezelési osztály titkársági feladatainak színvonalas ellátásáért.Buzás Krisztinának, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság pénzügyi ügyintézőjének, a humánerő-gazdálkodás, a képzések, a közmunkaprogramok sikeres megvalósítása érdekében végzett munkájáért.Dr. Magura Tibornak, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kutatási koordinátorának, a természetvédelmi kezelési tervek készítése, a védetté nyilvánítások koordinációja során végzett tevékenységéért.Marczin Örs Szilárdnak, a KvVM Fejlesztéskoordinációs és környezettechnológiai osztály vezető-tanácsosának, a természeti értékek megőrzése, különösen a Duna-Tisza közi Homokhátság fenntartható fejlesztése c. mintaprojekt előkészítése során kifejtett tevékenységéért.Mező Hedvignek, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai szakreferensének, a védelemre érdemes természeti értékek és területek védetté nyilvánítása során végzett munkájáért.Nagy Istvánnak, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetőjének, a felső-kiskunsági puszta védelme érdekében végzett két és fél évtizedes elkötelezett munkája elismeréseként.Nagy Lászlónak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetőjének, az Ócsai Tájvédelmi Körzet természeti és kultúrtörténeti értékeinek megőrzésében kifejtett több évtizedes lelkiismeretes, áldozatkész munkájáért.Őrsi Katalinnak, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség engedélyezési ügyintézőjének, természetvédelmi hatósági munkája, különösen a természetvédelmi információs rendszer működtetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.Sallainé Kapocsi Juditnak, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai felügyelőjének, a fokozottan védett növények - közöttük az erdélyi hérics és a kónya zsálya - megőrzése, megerősítése érdekében végzett munkájáért.Simon Pálnak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének, a Pécselyi-medencében lévő természeti értékek védelme, a természetvédelmi kezelés során végzett munkája elismeréseként.Takács Gábornak, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakfelügyelőjének, az észak-dunántúli védett területek élővilágának védelme érdekében végzett kiemelkedő munkájáért.Tompa Tibornak, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakreferensének, Vas megye táji és természeti értékeinek megőrzése érdekében végzett munkássága, a települési önkormányzatokkal kialakított jó kapcsolata elismeréseként.Vágner Gézának, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki ügyintézőjének, a veszélyeztetett állat- és növényfajok, a természetes élőhelyek felkutatása és védelme érdekében végzett kiemelkedő színvonalú szakmai munkájáért.

 • 2009-04-09 14:38 Nagyszabású Bosch-rendezvény a Föld napján

  Környezetkímélő járgányok futamával, gigantikus elektromobil versennyel, fergeteges szabadtéri programokkal tarkított egész napos családi rendezvénnyel készül a Bosch a Föld napjára április 18-án, Miskolc belvárosában. A rendezvény házigazdája Görög Zita és Mezei Dániel lesz."Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a környezeti erőforrások végességére, és az emberi figyelmetlenség globális romboló hatásaira. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy kis odafigyeléssel, és a fiatal, tehetséges mérnökök innovatív megoldásaival apró lépésekben is tudjuk segíteni a természet regenerálódását, a környezet védelmét”- emelte ki Horváth Attila, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft., az eseményt szervező cég ügyvezető igazgatója.A miskolci Városház téren április 18-án 10 órától kezdődő nagyszabású program keretében azok az elektronikus hajtással rendelkező járművek mérik majd össze teljesítményüket, melyeket magyar felsőoktatási intézmények hallgatói csapatai terveztek és kiviteleztek a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. által hirdetett versenyre. Az összesen 38 csapat nevezésének köszönhetően, a körversenyen és a gyorsulási futamokon közel 200 mérnök mérheti majd össze tudását. Végre kiderül, mennyire sikerült az elektromobilokat „életre tervezni”. A járművek 4 különböző kategóriában kapnak majd elismerést: hosszútávú és rövidtávú gyorsulási eredményeik, műszaki megoldásuk, illetve szépségük, dizájnjuk alapján, mely utóbbira a közönség szavazhat. A verseny abszolút győztese amellett, hogy egy évig viseli a „Bosch Legjobb Elektromobilja” címet, a kategóriagyőztesekkel és a felkészítő tanárokkal együtt külföldi tanulmányúton vehet részt. Az Elektromobil futamok mellett számos színes programmal, a tervező csapatok bemutatásával, Bosch információs parkkal és termékbemutatóval, zenével, táncelőadásokkal, gyermekeknek szervezett programokkal és értékes ajándékokkal várják a szervezők a helyszínre látogatókat a Föld napján.„A Bosch egyik kulcsfeladatának tartja az új generáció tagjainak felkarolását, kreativitásuk, újító ötleteik felszínre hozását. Az egyetemekkel való együttműködéseink, előadássorozataink, a gyakornoki programok, és az elektromobil verseny is ezt a cél szolgálja. Szeretnénk, ha a Bosch segítségével a hallgatók olyan meghatározó élményekkel gazdagodnának, amelyek hosszú távon motiválják és felkészítik őket későbbi mérnökpályájukra.” - mondta el Horváth Attila, a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-04 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!