Környezet

Hárommilliárd forintos szennyvízberuházás

2009-04-23 14:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásával hárommilliárd forintos szennyvízberuházás valósulhat meg öt Szabolcs megyei településen. A tervek szerint Ajakon és Dombrádon fejlesztik a szennyvíztisztító telepet és felújítják a csatornahálózatot, Anarcson, Gyulaházán és Nyírkarászon pedig kiépítik a szennyvízelvezetési rendszert, valamint egy közös szennyvíztisztító telepet is megépítenek.

Az uniós projekt előkészítésére 77 millió forintos támogatás nyertek az önkormányzatok. A projektről ma tartottak sajtótájékoztatót Ajakon, amelyen részt vett Kóthay László, a KvVM szakállamtitkára is, aki elmondta: a beruházás csökkenti a talaj és a felszín alatti vizek szennyeződését, ezzel több mint 15 ezer ember számára teremt tisztább, egészségesebb és élhetőbb környezetet.

A dombrádi szennyvíztisztító telepnek jelenleg nem elegendő a kapacitása, és a tisztítási fokozat sem kielégítő. A napi 300 köbméteres kapacitást ezért 450 köbméterre növelik, felújítják a gépészeti berendezéseket, és kiépítik a tápanyag-eltávolítást lehetővé tevő tisztítási fokozatot. Ezen kívül felújítják a szennyvízcsatorna-hálózat egy részét is.
 
Az ajaki szennyvíztisztító telep jelenlegi adottságai sem felelnek meg az előírásoknak, így ott is növelik a kapacitást – napi 210 köbméterről napi 370 köbméterre –, korszerűsítik a gépészeti elemeket, kiépítik a tápanyag-eltávolítási tisztítási fokozatot, a távjelzést és az automatikus üzemmódot. A csatornahálózat részleges felújítására itt is sor kerül.
 
Gyulaházán, Anarcson és Nyírkarászon jelenleg nincs szennyvízcsatorna, így ott kiépítik a szennyvízelvezetési rendszert. A három település szennyvizét a Gyulaházán megépülő, 600 köbméter napi kapacitású korszerű szennyvíztisztító telepen fogják majd megtisztítani.
 
A beruházás kivitelezése során felújítanak 2 km csatornát, és megépítenek 28 km új szennyvíz gerincvezetéket. Az új bekötések eredményeképp a csatornázottság a jelenlegi 56%-ról 85 százalékra nő a projekt által érintett területen.
 
A felső-szabolcsi szennyvízelvezetési és tisztítási projekt megvalósítására az öt település víziközmű beruházási társulást hozott létre, a gesztor szerepét Ajak vállalta. Az előkészítés 91 millió forintos költségeinek 85%-át, 77 millió forintot a Környezet és Energia Operatív Program biztosítja. A tervek szerint az előkészítési munkák jövő őszig tartanak, a pályázatot a második fordulóra 2010 tavaszán nyújthatják be. A beruházás tervezett összköltsége 2,9 milliárd forint, a befejezés 2012 év végére várható.
 
A csütörtöki sajtótájékoztatón Kóthay László elmondta: az uniós irányelvnek megfelelő Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési és –Tisztítási Megvalósítási Program szerint hazánkban 2015-ig a hálózattal összegyűjtött szennyvizek legalább biológiai tisztítás után kerülnek a befogadóba, a csatornaellátottság pedig országos szinten a jelenlegi 70%-ról 90%-ra fog nőni. A szennyvízprogram megvalósításához az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007 és 2013 között 380 milliárd forintot biztosít.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-18 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!