Környezet

Több nyilvános környezeti információ

2009-05-06 14:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Jelentős bővülés várható a környezeti információkhoz való hozzáférhetőség terén, miután a kormány ma jóváhagyta a nemzeti szennyezőanyag kibocsátási és szállítási nyilvántartási rendszer létrehozását előíró Kijevi jegyzőkönyv ratifikálását. A dokumentum értelmében a környezetet terhelő vállalatok évente egyszer kötelesek jelenteni, ha a levegőbe, vízbe vagy talajba szennyezőanyagot bocsátanak ki, illetve ha telephelyükről hulladékot vagy kezelésre szánt szennyvizet szállítanak el. A nemzetközi szabályozás hazai jogrendbe történő beépítéséről a végső döntést az Országgyűlés hozza meg.

A jegyzőkönyv a szennyezőanyagok kibocsátási és szállítási nyilvántartásának megteremtésével környezettudatosabb magatartás elérését eredményezheti az érintett környezethasználók, civil szervezetek és gazdasági szereplők körében. Segítségével párbeszéd alakulhat ki a jegyzőkönyv szerinti szennyezőanyag-kibocsátásokat meghaladó környezethasználók és a nyilvánosság között. Ezzel csökkenthető, sőt megelőzhető egyes szennyezőanyagok környezetbe jutása. A településekre kibocsátott vagy azokon keresztül átszállított szennyezőanyagok adatainak ismerete a közszféra, a nyilvánosság és a gazdasági szféra szereplői számára hatékony eszköz a szennyezés csökkentésére, egy tisztább és élhetőbb környezet megteremtése érdekében.
A jegyzőkönyv fontos előrelépést jelent a vállalatok felelősségre vonhatóságának fokozása és a fenntartható fejlődés előmozdítása szempontjából. Az adatok gyűjtése, feldolgozása és terjesztése segíti a nyilvános hozzáférést a környezeti információkhoz.
Magyarország 1998. december 18-án írta alá a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló Aarhusi Egyezményt. A dokumentum kötelező hatályát hazánk 2001. július 3-án ismerte el. Az egyezmény nyomán született a Kijevi Jegyzőkönyv a szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási nyilvántartások létrehozásáról. Eddig 12 ország és az Európai Közösség helyezte letétbe a ratifikáló okiratot. A nemzetközi szabályozás szerint a jegyzőkönyv a 16. ratifikáló okirat letétbe helyezése után 90 nappal lép hatályba.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-17 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!