Hírarchívum - (83565)

 • 2007-04-23 11:05

  Környezetvédelmi verseny

  Soha olyan nagy szükség nem volt a környezetvédelmi szakemberekre, mint az elkövetkezendő időkben lesz. A Gábor Áron Szakközépiskolában rendezett országos környezetvédelmi versenyen hangzott ez el, amelyen a legkiválóbbak adtak számot elméleti és gyakorlati felkészültségükről.

 • 2007-04-23 11:01

  Kiemelt adózókkal tanácskoztak

  Munkamegbeszéléssel egybekötött tájékoztatót tartottak a héten az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának a területén (B.-A.-Z., Heves, Nógrád megyék) székhellyel rendelkező, az adóhatóság Kiemelt Adózók Igazgatóságának (KAIG) illetékességébe tartozó gazdasági társaságok vezetői számára.

 • 2007-04-23 10:58

  Harang-hírek

  Szerdán, április 25-én este a lelki adoptálás szándékára mutatnak be szentmisét a minorita templomban 18 órától a még meg nem született gyermekekért. Szent Erzsébet-évi plébániai találkozót rendeznek a minorita templomban és a rendház udvarán április 28-án, szombaton. Délután 2 órakor az udvaron mutatkoznak be az egyházközség közösségei. 15 órától a gyermekek játszóház, kézműves-foglalkozás, játékok, vetélkedők és más programok között választhatnak, a felnőtteknek pedig a templomban lesznek előadások Szent Erzsébetről, mint a családok eszményéről, a karitászmunka példaképéről és ferences lelkületéről. Az ünnepi szentmisét 18 órakor Horvát János minorita tartományfőnök mutatja be, aki Aradról érkezik erre a napra. A szentmisét Kelemen Didák boldoggá avatásáért ajánlják fel. A családnap alkalmából Miskolcra hozzák Nyírbátorból Szent Erzsébet ereklyéjét, ez egész nap meglátogatható lesz a templomban.

 • 2007-04-23 10:55

  Tehetségkutató verseny

  Nyolcadik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági és Szabadidő Ház a tavaszi diáknapok tehetségkutató versenyt. A megmérettetésre 24 csapat jelentkezett. A középiskolai diákzenekarok minden második esztendőben mutatkozhatnak be az Ifjúsági és Szabadidő Házban a tehetségkutató versenyen, kétévente pedig az általános iskolásoké a színpad. A program célja a város tehetséges fiataljainak felkutatása, emellett a szemlén első helyezést elért csapatok több városi rendezvényen bemutatkozhatnak a nagyközönség előtt. A seregszemlén többféle műfaj képviselői mérettettek meg a vidám rockon keresztül egészen a hagyományos zenei műfajokig.

 • 2007-04-23 10:53

  Az űrkutatás 50 éve

  Az űrkutatás első ötven évéről hallhattak előadást a miskolci MAB székházban az érdeklődők csütörtökön. Az űrhajózás félévszázados múltját Dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója foglalta össze.Ötven esztendeje annak, hogy az első Szputnyik elhagyta a föld légkörét, a rádiósok pedig első ízben hallhattak a világűrből sugárzott rádiójeleket. A szovjet műhold csipogó üzenete óta rohamos fejlődésen ment át az űrkutatás, amelynek azonban már ez első rakétaindítások előtt is voltak magyar vonatkozásai.Amellett, hogy Farkas Bertalan után nemrég újabb magyar származású asztronauta járt a kozmoszban, itt Miskolcon is működik olyan vállalkozás, amelynek űrkemencéjét megvásárolta a NASA.Az orosz Szojuz űrhajók egyre több űrturistát szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra. Annak, hogy az első emberlakta állomás föld körüli pályára állt, ugyancsak nemrég volt az évfordulója: 1971 áprilisában lőtték fel a Szaljutot, az első emberkéz alkotta, lakható űrállomást.petruskó

 • 2007-04-21 11:01

  Támogatás határon túl

  Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára tegnap megállapodást írt alá a határon túli magyar szervezetekkel az oktatási-nevelési, tankönyv- és taneszköztámogatások, valamint a hallgatóknak biztosított jegyzettámogatások lebonyolításáról.

 • 2007-04-21 10:57

  Meghosszabított bérlet érvényesség

  A MÁV meghosszabbítja áprilisi bérleteinek érvényességét. A vasúttársaság, felkészülve a május elsejei tarifaváltozásra – az utasok kiszolgálásának zökkenőmentessé tétele érdekében – az áprilisra érvényes havi- és félhavi jegyek érvényességét május 7-éig meghosszabbítja.A vasúttársaság arról is rendelkezett, hogy az elővételben vásárolható dolgozó havi- és félhavi jegyeket 2007. április 20-án 0 órától átmenetileg nem árusítja. A tanulók havijegye, illetve valamennyi egy útra vagy menettérti útra szóló menetjegy elővételben továbbra is megvásárolható.A májusra érvényes havi- és félhavi jegyek értékesítésének megkezdéséről, valamint az érvényes tarifákról a későbbiekben adnak tájékoztatást.

 • 2007-04-21 10:41

  Változó védőoltások?

  A vakcinákat csak a tiszta ivóvíz előzi meg a fertőző betegségekkel szembeni hatékony védekezésben. A védőoltások évente mintegy 3 millió életet mentenek meg, és körülbelül 750 000 gyereket óvnak meg attól, hogy rokkanttá váljanak. A vakcinációnak köszönhető a feketehimlő eltűnése a Földről; a súlyos kimenetelű, gyermekbénulást okozó poliovírus fertőzések megszüntetése a Föld nyugati felén és a keleti félteke nagy részén; a kanyaró megfékezése Észak-Amerikában, valamint a kanyaróhoz köthető elhalálozások 75%-os visszaszorítása Afrikában. Ez csak néhány példa arra, mit biztosítanak a védőoltások az emberiség számára.

 • 2007-04-21 10:35

  Miskolci Tavaszi Diáknapok

  Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, az Ifjúsági és Szabadidő Ház és a Spanyolnátha irodalmi, képzőművészeti tehetségkutató pályázatának kiírása főlapnkon: Pályázni regisztrálás után (14-24 éves fiataloknak) május 11-ig lehet.

 • 2007-04-21 10:34

  Fészkelődő

  Madarak és Fák Napja alkalmából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoportja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával közösen odúkészítő pályázatot ír ki általános iskolások részére. Részletes tájékoztatást a , a ill. az odu.mme.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.Cél, hogy a gyerekek megismerkedjenek az odúkészítéssel és ezen keresztül az odúlakó madarakkal. A harkályféléknél alakult ki az a fészeképítési szokás, hogy erős, hegyes csőrük segítségével odúkat vájnak a fa belsejébe. A harkályok által készített és elhagyott odúk, azonban alkalmasak több madárfaj fészkelésére is (nem beszélve a rovarokról és az odúlakó emlősökről). Az ember alkotta odúk célja: alkalmas fészkelőhelyek biztosítása az odúlakó madarak számára, legfőképpen olyan élőhelyeken, ahol ezek a fajok egyébként megtalálják a szükséges életfeltételeket, de jelenleg nem áll rendelkezésükre megfelelő számú természetes odú.Az odúkat A, B vagy C típusú odúk szabványmérete alapján kell készíteni. Fontos szempont, hogy annak fészkelésre alkalmasnak és az időjárás viszontagságaival szemben ellenállónak kell lenni, emellett törekedni kell a természetbarát anyagok felhasználására. A beérkezett odúkat három kategóriában értékelik: (A kategóriák első három helyezettje jutalomban részesül.) alsó tagozatos tanulók, felső tagozatos tanulók, kreatív különdíj.A pályamunkákat zsűri értékeli. Az értékelés a használhatóság, tartósság, természetes anyagok felhasználása, illetve a kreatív különdíj esetében az ötletesség, kreativitás alapján történik. Beküldési határidő: 2007. április 27. (péntek)Eredményhirdetés: 2007. május 10., Felsőtárkány- Nyugati Kapu Oktató-és Látogató Központ Az elkészített munkák személyesen leadhatók: BNPI központ (3300 Eger, Sánc u. 6.; 36/411-581/128 mellék), a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogató Központban szerdától-vasárnapig 10.00-t l- 15.00-ig (Felsőtárkány, Ifjúság u. 34/1. tel: 36/534-078)a miskolci tájegységi irodában, hétfői napokon 8.00-tól 12.00-ig, ezenkívül előzetes telefonos egyeztetés alapján (3535 Miskolc, Árpád u. 90.; tel: 46/533-432 ill. 46/533-431) a mátrai tájegység látogató központjában, hétfői napokon 8.00-tól 15.00-ig, (3232 Mátrafüred, Parádi út 4.; tel: 37/320-287) a nógrádi tájegységi irodában, hétfői napokon 8.00-tól 15.00-ig, (3100 Salgótarján, Klapka Gy. u. 3.; tel: 32/413-255)A pályamunkához minden pályázó mellékelje nevét, címét, elérhetőségét, illetve születési idejét. A pályázaton a Heves-, Borsod-Abaúj-Zemplén-, és Nógrád megyei általános iskolások vehetnek részt!Érdeklődni lehet: Császár Zsuzsanna, tel.: 30/6556-194 csaszarzs©bnp.kvvm.hu, Rausz Rita, 30/518-6113 bukk©mme.hu A beérkezett odúkból kiállítást rendeznek a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban.A leadott munkák október első hétvégéjét követően elszállíthatók vagy a pályáztatók kihelyezik azokat, gyarapítva ezzel a bükki odútelepeket.

 • 2007-04-21 10:25

  Egy egészséges nap

  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbánya és Trizs község a TESZ Alapítvány meghívásos pályázatán nyert 450 000 ezer forint támogatást egészségvédő programjára. A pályázati összeg felhasználásával és helyi források teremtésével a település mindent megtesz azért, hogy szinte egész éven át, egészséges életmódra bíztassa és nevelje az észak-magyarországi lakosságot, de elsősorban a jövő nemzedékét, a gyerekeket. Az ormosbányai programok sikerességét mutatja az is, hogy két éve töretlen sikerrel vannak jelen az egészségmegőrzésre irányuló programok a borsodi településeken.

 • 2007-04-20 16:40

  Harmincháromnál tartanak

  Szenzációsan szerepelnek a magyar fiatalok a vasárnap óta Miskolcon zajló U18-as divízió II-es, A-csoportos jégkorong-világbajnokságon! A mieink az eddig lejátszott mindhárom találkozójukat megnyerték és magabiztosan menetelnek az elsőség felé.

 • 2007-04-20 16:33

  Nem lesz Vizek Völgye

  Az utóbbi hónapokban sokféle feltételezés látott már napvilágot a tapolcai Vizek Völgye Projekt kapcsán. Csütörtökön a városházán tartott megbeszélést a város vezetése a Tapolcai Részönkormányzat tagjaival, majd ezt követően tájékoztatást adtak a kialakult helyzetről.

 • 2007-04-20 16:28

  A kamarazenekar negyed évszázada

  Jubileumi koncertsorozatának záró rendezvényét tartja május 3-án a Művészetek Házában a 25 éves Reményi Ede Kamarazeneker. Az igazi zenei csemegét kínáló kürtparádén fellépnek az angol Frank Lloyd és az amerikai David W. Johnson kürtművészek is.

 • 2007-04-20 15:54

  Tizenötmilliárd elhelyezkedés támogatására

  A régióban mintegy 25-30 ezer munkanélküli elhelyezkedését vagy átképzését tudják támogatni az ebben az évben felhasználható, csaknem 15 milliárd forintos állami és európai uniós forrásokból. A pénzek rendelkezésre állnak, így a forráshiány nem lehet akadálya annak, hogy ha valaki akar és tud dolgozni, az munkába álljon – mindezt Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára mondta egy csütörtöki fórumon. A felzárkózás jelei már érzékelhetők a régióban is. Stagnál a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság – mondta a szakállamtitkár. A régió sajátossága, ugyanakkor országos probléma, hogy sok az alacsony képzettségű ember – tette hozzá – ezért a tárca a felnőttképzést a jövőben kiemelten támogatja, többek között folytatódik a tavaly indult Lépj egyet előre program is. Erre ebben az évben országosan 7-8 milliárd forint áll rendelkezésre és mintegy 100 milliárd forintos keretet biztosít majd a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Észak-Magyarországon 2007-ben körülbelül 15 milliárd forint, erre a célra felhasználható összeggel számolnak. Ez annyit jelent, hogy mintegy 25-30 ezer munkanélküli elhelyezkedését vagy átképzését tudják támogatni idén. A régió hátrányos helyzetéből adódóan Gúr Nándor szerint a közmunkaprogram támogatására szánt 8 – 9 milliárd forintos keretből is jelentős összegek landolhatnak a három megyében. K. A.