Hírarchívum - (83565)

 • 2007-05-02 08:52

  Lakáskiállítás

  Második alkalommal rendeztek lakberendezési kiállítást a miskolci ITC-ben. A négynapos rendezvényen összesen 32 neves hazai gyártó termékeit csodálhatta meg a nagyközönség. A standokon a különböző stílusú ágyak, szekrények, ülőgarnitúrák, szőnyegek és lakástextilek mellett fürdőszoba- és konyhabútorok közül is válogathattak az érdeklődők, de megtalálhatók voltak a kiállítók kínálatában a lakás hangulatossá tételéhez szükséges egyéb tárgyak is: festékek, hideg- és melegburkoló-anyagok, világítástechnikai eszközök és házimozi berendezések egyaránt helyet kaptak a lakberendezési-mustrán.

 • 2007-05-02 08:51

  Integrált ellenőrzés

  Május 1-től megváltozik a gépjárművek és a pótkocsik műszaki vizsgálata is, kibővül egy úgynevezett integrált ellenőrzéssel. A közlekedési hatóság azt várja az új rendszertől, hogy könnyebben kiszűrjék a lopott autókat. Az új vizsgálat díja 7-8 ezer forintos többletköltséget jelent az autósoknak. Május 1-ig 400-nál is több központi- és magán-vizsgahelynek kellett átállnia az új rendszerre. A vizsgáztatók attól tartanak, hogy az átállás akár több héttel is megnövelheti a várakozási időt. A közlekedési hatóság szerint csak kisebb, néhány napos fennakadások várhatóak. Addig is egy ideiglenes igazolólappal közlekedhetnek a vizsgára várók.

 • 2007-05-02 08:49

  Emelkedő jegyárak

  Május elseje nemcsak árcsökkenést, áremelkedést is hozott. A vonatjegyekért átlagosan 17, a távolsági buszjegyekért 4 százalékkal kell többet fizetni. A díjemelés eredményeként egységesek lesznek a helyközi tarifák. Ennek az a célja, hogy a különböző közlekedési eszközökön utazók azonos díjat fizessenek. Az InterCity vonatok pót- és helyjegyeinek árai nem változnak. Az egységesített vasúti és távolságibusz-jegyárak mellett az igénybe vehető kedvezmények rendszerét is átalakította a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Május 1-jétől változnak többek között a diákok, a fogyatékkal élők és a költségvetési intézmények dolgozóinak kedvezményei, a nyugdíjasokat és a 65 éven felülieket viszont nem érintik a változások.

 • 2007-05-02 08:47

  Csökkenő gyógyszerárak

  340-nél is több gyógyszer ára csökkent tegnaptól, átlagosan 8,3 százalékkal. A készítmények között elsősorban gyomorsav- és vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek, antibiotikumok és antidepresszánsok találhatók. Az árcsökkenés az egészségügyi reform részeként elfogadott új gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhető. A jogszabály értelmében, a többi között, a forgalmazók kedvezményt kaphatnak, ha a társadalombiztosítási támogatásban részesülő gyógyszereik termelői árát csökkentik, és vállalják, hogy azokat legalább három évig azon az áron forgalmazzák.

 • 2007-04-25 14:01

  Változik a menetrend

  2007. január elsejével alapvető változások történtek az MVK Zrt. szolgáltatásában. Azóta fokozott figyelemmel kísérik az utasforgalom alakulását, a tapasztalatokat folyamatosan értékelik. Az MVK Zrt. üzletpolitikájának fontos eleme, hogy utasaik észrevételei, valamint felméréseink alapján tovább finomítsák az új közlekedési rendszert. Ezúton is szeretnék megköszönni ezeket a hozzájuk eljuttatott gondolatokat, jobbító szándékú leveleket, telefonokat. A javaslatok kivizsgálása, feldolgozása folyamatosan zajlik. Igyekeznek az új közlekedési rendszert finomítani, azonban Miskolc város az elmúlt évben 818 millió Ft-ot fordított költségvetéséből az MVK Zrt. támogatására, aminek mértékét nem tudja növelni. Így csak olyan változtatásokat tudnak életbe léptetni, melyek nem járnak többletköltséggel. A beérkezett észrevételek, illetve vizsgálataink alapján 2007. május 1-jétől az alábbi menetrendi változtatások lépnek életbe: – Változik a 21-es járatok menetrendje, a napi fordulók száma a jelenlegi 126 fordulóról 92 fordulóra csökken.– Változik a 33-as viszonylat útvonala, a járatok az Üveggyár megállóhely után a Gábor Áron, a Kiss Ernő, majd a Tímármalom utcán haladnak tovább. – A 14-es és 14H-s járatok megállnak a 11-es járatok Petőfi téri megállóhelyén.– A 4-es és a 31-es járatok Vízügyi Igazgatóságnál található megállóhelye áthelyezésre kerül a 3-as és a 21-es járatok megállóhelyére. – A 22-es viszonylaton plusz fordulók kerülnek beállításra. A viszonylaton rásegítő jelleggel a reggeli órákban, illetve délután eddig is közlekedtettek rásegítő járatokat. Ezek beépítésre kerülnek a menetrendbe, így az Egyetemvárosból 15:48-kor és 17:50-kor is indulnak járatok a Centrum felé. (A reggeli plusz forduló az utas-menetrendben nem jelenik meg, hiszen ekkor 5 percenként követik egymást a járatok.) – 6-os Újgyőri főtér – Pereces: A 6-os viszonylaton a 16:15-ös járat 16:20-kor indul az Újgyőri főtérről. (Perecesről: 16:40-kor), a 23:10-es járat 23:25-kor indul az Újgyőri főtérről. (Perecesről: 23:42-kor) – A 99-es viszonylaton a 22:10-es járat 22:30-kor indul az Újgyőri főtérről. (Kandó K. u.-ról 22:40-kor) – A 9-es viszonylaton a 14:10-es járaton csuklós autóbusz közlekedik majd. A 2007. május 1-jei menetrend módosításokról szórólapokon és a menetrendkönyvhöz használható betétlapokon keresztül tájékoztatják az utazóközönséget.A 21-es és a 33-as autóbusz viszonylatok menetrendi módosításai a menetrendi könyvbe illeszthető betétlap formájában kerülnek ismertetésre. A többi változásról összevontan, egy szórólapon tájékoztatják az utazóközönséget. A szórólapok és betétlapok április 26.-tól átvehetők a bérletpénztárakban és a Közönségszolgálati Irodában.A változásokról a cég honlapján is beszámolnak, a főoldaláról április 26-ától letölthetőek az új menetrendek, majd az új menetrendek életbelépésével frissítik a vonatkozó menüpontokat. Az utasok figyelmét az érintett megállóhelyeken is felhívják a változásokra.

 • 2007-04-25 13:44

  Utazási betegségek és védőoltások

  Ha valóban gondtalanul szeretnénk élvezni a pihenést, akkor fel kell készülnünk az utazásainkra egészségügyi szempontból is. Érdemes már időben utánajárni annak, hogy a célországban milyen betegségek fordulnak elő, ezek ellen milyen módon védekezhetünk. A hepatitis (fertőző májgyulladás) napjaink egyik legelterjedtebb, legkönnyebben elkapható, utazással kapcsolatos fertőző betegségei közé tartozik, mely védőoltással hosszútávon megelőzhető. Jelenleg a világon a hepatitis a tíz legelterjedtebb fertőző betegség közé tartozik.

 • 2007-04-25 11:43

  Tisztújítás a közjegyzőknél

  A Magyar Országos Közjegyzői Kamara megtartotta tisztújítását, mely során a 2007-2010-es ciklusra megválasztották a testület országos elnökét és területi elnökeit. A Miskolci Közjegyzői Kamara elnöke Dr. Kónya Katalin maradt, az új országos elnök Dr. Tóth Ádám. A közjegyzőség célja továbbra is a jogbiztonság elősegítése, szem előtt tartva a jogszabályok társadalmi igényeknek megfelelő ésszerűsítését.

 • 2007-04-25 10:05

  A gyorshajtókat szűrik

  Minden üzemképes traffipaxot használnak majd szerdán és csütörtökön hazánkban is a gyorshajtók kiszűrésére. A magyar rendőrség az összeurópai TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva vesz részt a közlekedésbiztonsági akcióban. A fokozott közúti ellenőrzés oka, hogy bár a sérülések nagy részét az okozza, hogy nem kötik be a biztonsági övet, a legtöbb balesetért azok felelősek, akik rendszeresen és jelentősen túllépik a megengedett sebességet. Az Európai Unió célja, hogy 2010-ig felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát. A mostani akcióban a hagyományos és az automata sebességmérőket is bevetik majd, a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hatóság pedig a járművek műszaki ellenőrzését végzi majd.

 • 2007-04-25 10:03

  Megszűnik a 98-as

  Megszűnik a 98-as benzin a hazai kutakon április 30-ig. Ezután már csak a kifutó készletet árulják majd. Valószínű, hogy több helyen már nem töltik fel a készleteket ezzel az üzemanyaggal, így elképzelhető, hogy egyes töltőállomásokon már a hónap vége előtt sem lehet majd kapni a 98-ast. A kivonás oka, hogy az árában és minőségében is a normál és a prémium kategória közötti 98-as benzin eladási mutatói az elmúlt időszakban folyamatosan estek. Az első negyedévben már tizedannyi sem fogyott, mint például a 95-ösből. 2005-ben a 91-es oktánszámú benzin forgalmazását szüntették meg Magyarországon.

 • 2007-04-25 10:02

  Nincs fennakadás

  Pluszmunkát jelent, az ország egyes területein több lett a feladat, de eddig nem okozott problémát az átszervezés a mentőszolgálatnál – összegezte a kórházreform tapasztalatait az Országos Mentőszolgálat szóvivője Győrffi Pál. Miskolcon sincs fennakadás – reagált megkeresésünkre Breitenbach Géza regionális mentő-főorvos, aki cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az egyik kritikus körzet Miskolc környéke lehet, mivel egyre gyakrabban foglalt az összes autó. Breitenbach Géza hangsúlyozta: az osztályok megszűntetése és az átalakítások ellenére is zavartalan az ellátás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 • 2007-04-25 09:59

  Hálózatos együttműködés

  Hálózatos együttműködést kíván kialakítani a felnőtt- és szakképzésben az Észak-magyarországi Regionális Képző Központ, hogy javuljon a régió foglalkoztatási helyzete. A fórumokon a munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolását, a tananyag- és az infrastruktúra-fejlesztést vitatják majd meg.

 • 2007-04-25 09:49

  Kék Notesz 2007

  Megjelent a nyolcadik Internethajó helyzetjelentése a magyar információs társadalomról. A KÉK NOTESZ-t 2006 óta az Internethajó szervezői adják ki a köznyilvánosság számára mindenkor hozzáférhető adatok felhasználásával a magyar információs társadalom állapotáról. A Noteszt az Internethajó szakmai vezetésével a BME-UNESCO ITTK kutatói készítik, 2007-től a GKIeNET Kft. partnersége mellett. A KÉK NOTESZT minden évben az Internethajó indulása előtt néhány héttel publikálják, 2007-től angol nyelven is. Ez lehetőséget teremt arra, hogy bárki, az Internethajó utasai, a szakmai szervezetek, a közigazgatás, vagy a kormányzat képviselői és szervezetei csatlakozó véleményükkel, állásfoglalásaikkal segítsék az Internethajó számvető eszmecseréit. A beérkezett véleményeket az Internethajó honlapján közzéteszik.

 • 2007-04-24 15:46

  Könyvtári konferencia

  Alapkövetelmény az azonnali információszolgáltatás a mai könyvtárakkal szemben. Ezért fontos, hogy ne csak az épületek újuljanak meg, hanem a legkisebb településeken is kiépüljenek a 21. század követelményeinek megfelelő informatikai rendszerek. Az új szolgáltatások lehetőségeiről a megyei könyvtárban tartanak kétnapos konferenciát. Nem a dokumentumgyűjtemények, hanem a felhasználók vannak a középpontban vannak a 21. század könyvtárában, az olvasók pedig azonnal hozzá akarnak jutni az információkhoz. Ehhez megfelelő számítástechnikai fejlettség kell, a magyar könyvtárak pedig e tekintetben nincsenek rossz helyzetben.A fejlesztésre kiváló példa a jelentős korszerűsítésen átmenő II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, amelynek nemcsak az épülete újul meg. Az átalakítás során egy korszerű informatikai rendszerrel felszerelt oktatótermet is kialakítanak.A kétnapos konferencián az új digitális technikák alkalmazásán túl a résztvevők választ keresnek arra is, hogy a könyvtárak együttműködése mennyire szolgálhatja a tudásteremtést.

 • 2007-04-24 12:44

  „Állati jövés-menés”

  Az elmúlt napokban-hetekben több állat költözött a Miskolci Állatkert és Kultúrparkba, illetve innen más városba, igazán nagy volt tehét a jövés-menés, amelynek egyetlen célja, hogy a kilátogató közönség minél több állatfajban gyönyörködhessen.

 • 2007-04-23 17:17

  Ajándék a GYEK-nek

  Hatszáz ezer forint értékű kilégzési tesztkészüléket kapott ajándékba a Gyermekegészségügy Központ. A műszer egy alapítvány jóvoltából került a részlegre, és az egyre gyakoribb, hasi fájdalommal járó tejcukor érzékenység kiszűrésére alkalmas.