Hírarchívum - (83565)

 • 2007-05-14 17:32

  A pásztorbottól a gömöri csomósig

  25 éves a megyében egyedülállóan Pro Arte Hungarica-díjjal jutalmazott Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, amely az első ilyen jellegű szerveződés volt az országban. A jubileumra nagyszabású kiállítással készültek az alkotók, akiket Miskolc Város Napján, május 11-én Nívó-díjjal is kitüntettek. A tárlaton kiállító alkotók mesterségbeli tudását és szervezőmunkáját a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke, Pál Istvánné is hosszasan méltatta ünnepi beszédében, ahogy Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere is megköszönte a legősibb hagyományokra épülő, azt továbbadó népművészek fáradozásait.

 • 2007-05-14 17:26

  Könyvbemutató

  A Miskolc Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Fiókkönyvtárában május 16-án, 17.30 órakor mutatják be Gyarmati Béla: A szűzprimadonna című könyvét. A könyvről Gyimesi László író-szerkesztő beszél, közreműködik Kulcsár Imre, Déryné-díjas színművész és dr. Kígyóssyné Komoróczi Zsuzsa, N. Füzes Mária, Bócz Sándor, az Egressy Béni Zeneiskola zongoratriója.

 • 2007-05-14 17:22

  Ingyenes konferencia

  A Felnőttképzők Szövetsége az SZMM támogatásával ingyenes konferenciát és képzésiprogram-készítő tréningeket szervez: Felnőttképzés az új OKJ rendszerében címmel.Az első konferenciát május 16-án, Hajdúszoboszlón rendezik. Jelentkezni a honlapon lehet.

 • 2007-05-14 13:47

  Környezetvédelmi jogsegély

  Ingyenes környezetvédelmi jogsegélyszolgálattal várja az érdeklődőket a Zöld Kapcsolat Egyesület május 16-án, szerdán 16–18 között Miskolcon a Kossuth u. 13. alatt, vagy a 46/382-095 számon.

 • 2007-05-14 12:57

  Lehet pályázni!

  A Nemzeti Civil Alapprogram regionális és szakmai kollégiumai 2007. évi költségvetésük terhére kiírták pályázataikat a civil szervezetek részére. A pályázatok közül az Észak-magyarországi Regionális Kollégium a civil szervezetek működéséhez nyújt támogatást 401 millió forintos összegből. A pályázat beadási határideje: 2007. május 16. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint kétszáz sportegyesület, több száz, sporttal is kapcsolatos alapítvány működik. A szervezetek számára lehetőség a működésük segítését szolgáló pályázat. A sportegyesületek, alapítványok pályázatírásához a Megyei Testnevelési és Sportintézet segítséget nyújt, egyéni konzultációs lehetőséggel, valamint azokban a kistérségekben, ahol igénylik, ugyancsak tartanak pályázatírási tanácsadást.

 • 2007-05-14 12:55

  Újra gurul a lyukacsos

  Néhány nap, és ismét rangos eseménynek ad otthont a Miskolc Városi Szabadidőközpont: május 15-én ugyanis a Miskolci Betyárok nemzetközi mini floorballtornát rendeznek, amelyen svéd és szlovák csapatok is részt vesznek.Korábban beszámoltunk arról, hogy a svédországi Kolpenas gárdájától a miskolciak palánkot kaptak. Akkoriban körvonalazódott, hogy az északiak ebben az esztendőben is Magyarországon edzőtáboroznak, és szívesen játszanának egy mérkőzést a megújult sportcsarnokban.– Igyekeztünk izgalmas tornát életre hívni, s ezért úgy döntöttünk, hogy még két másik csapatot is meghívunk a Miskolci Floorball Majálisra. A házigazdákon és a svédeken kívül pályára lép a testvérváros Kassa együttese, valamint a fővárosi Diamonds SC – adott tájékoztatást Gál Tamás, a Betyárok csapatkapitánya.A mérkőzések 2 x 15 percesek lesznek, a lefújást rávezetések követik, s aki szeretne megismerkedni a sportággal, annak feltétlenül érdemes lesz kilátogatnia a sportcsarnokba.*Ugyancsak a Betyárok háza tájáról származó információ, hogy a Veszprém Lizards csapata bebiztosította a floorball országos másodosztályú bajnokságban a második helyét, így a dunántúliak lesznek a május 19-én sorra kerülő osztályozón a miskolciak ellenfelei.– Az elmúlt évekből kellemes emlékeket őrizgetünk a veszprémi megyeszékhelyről, ugyanis még az OB II-ben általában rendre legyőztük ellenfelünket, s az egyetemi bajnokságon is előttük végeztünk. Természetesen az osztályozó egészen más, hiszen egyetlen találkozón múlik az első osztályú tagságunk – kommentálta az eseményeket Gál Tamás.Elmondta: a csapat valamennyi tagja tisztában van azzal, mi múlik a 3 x 20 perces mérkőzésen. A felkészülés során részt vesznek egy egri, hatcsapatos tornán, ez is segíti a ráhangolódást.doros

 • 2007-05-14 12:53

  Harang-hírek

  A Szent Anna Kolping-család következő előadására hétfőn, május 14-én este 7 órakor kerül sor a Szent Anna Kolping-házban. Kuklay Antal kanonok, körömi plébános előadásának címe: Mária, a szent reménység anyja. Nemcsak Kolping-tagokat várnak.A minorita templomban csütörtökön az esti mise után, pénteken egésznapos szentségimádást tartanak.A Páli Szent Vince Szeretetszolgálat ebben az évben is megrendezi Gyermekek a gyermekekért című jótékonysági hangversenyét a Szent Anna-templomban május 20-án, vasárnap délután 4 órai kezdettel. Az adományokból befolyt összeget a mozgássérült gyerekek javára utalják át. A műsort az Egressy Béni Zeneiskola növendékei és a mozgássérült gyermekeket oktató 10. Sz. Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói (maguk a sérült gyerekek) adják. A mozgássérült gyerekek zeneoktatását is a szeretetszolgálat finanszírozza, a hangverseny bevételéből pedig a gyermekek nyaraltatásához járulnak hozzá.(g)

 • 2007-05-14 12:46

  Tüdőgyógyászokat keresnek

  Tüdőgyógyász szakorvosokat, szakdolgozókat, szakasszisztenseket keres a Semmelweis Kórház.Az egészségügyi miniszter határozata értelmében a Semmelweis Kórházban július 1-jén egy 50 ágyas aktív tüdőgyógyászati osztályt kell létrehozni, a hozzá tartozó szakambulanciákkal és járóbeteg-ellátással együtt. Ezt a kórházon belül, a jelenleg üresen álló, régi belgyógyászati épületben már elkezdték kialakítani.Ugyanitt 30 ágyas, krónikus tüdőgyógyászati osztályt is létrehoznak, valamint egy részleget – különálló egységként – a járóbetegek, illetve a tüdőgyógyászathoz kapcsolódó speciális szakambulanciák számára. Az osztály szoros egységben működik majd a közvetlenül mellette elhelyezkedő Térségi Diagnosztikai és Szűrőcentrummal. Az új tüdőgyógyászati osztály számára beszerzés alatt állnak a legmodernebb bronchoszkópos, illetve légzésfunkciós vizsgálatra használt eszközök, valamint minden olyan orvosi gép, műszer, ami szükséges az osztály korszerű működéséhez. Az épületben olyan digitális röntgent is szeretnének elhelyezni, amely képes a betegek korábbi, más intézményekben meglévő, digitális leleteit tárolni. (Az egészségügyi intézményekben készült leletek jogilag a beteg tulajdonát képezik, az rendelkezik vele, a kórházak ezeket csak kezelik és őrzik.). Az új tüdőgyógyászati osztály működéséhez keres a Semmelweis Kórház tüdőgyógyász szakorvosokat, szakorvos-jelölteket, tüdőgyógyászatban jártas, vagy szakvizsgát szerezni kívánó orvosokat, szakdolgozókat és szakasszisztenseket.

 • 2007-05-14 12:44

  Milliárdos középiskolai beruházások

  Letette az Avasi Gimnázium új szárnyának alapkövét a Miskolcra látogató oktatási és kulturális miniszter. Hiller István a Ferenczi Sándor Szakközépiskola új épületét is felavatta.Fontos, hogy a középiskolás diákok kulturált körülmények és jó infrastrukturális viszonyok között tanulhassanak, hogy jó alapokkal indulhassanak a felsőoktatási intézményekbe – mondta az oktatási és kulturális miniszter miskolci beszédében. Hiller István először az Avasi Gimnázium új épületszárnyának alapkövét tette le. Itt egy nagyrészt állami támogatásból megvalósuló, mintegy kétezer négyzetméteres épületszárny készül el – a tervek szerint – jövő nyárra.Az Avasiból a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolába kísérték a minisztert, ahol a diákok ünnepi műsora után, hivatalosan is átadta a februárban elkészült épületet Hiller István. A több mint egymilliárd forint értékű beruházást ebben az intézményben is közösen finanszírozta az állam és a miskolci önkormányzat. Hiller István, látogatása alkalmából az Avasi Gimnáziumnak 500 ezer forintot, a Ferenczi Egészségügyi Szakközépiskolának pedig hárommillió forintot adományozott, melyet az intézmények kulturális programokra és infrastrukturális bővítésre használhatnak fel.lénárt

 • 2007-05-14 12:43

  Miskolc monográfia

  A Miskolc monográfia ötödik kötetét mutatták be a szerkesztők, dr. Dobrossy István (fotónkon), dr. Stipta István és dr. Veres László május 11-én, a Város Napján. A Miskolc történetét feldolgozó munka legújabb darabja a város 1919-1949 közötti időszakát mutatja be.A könyv készítőit Káli Sándor polgármester köszöntötte, hangsúlyozva, mennyire fontos hogy Miskolc mély és értékes történelme hiteles feltárásra kerüljön, s hogy ez minél szélesebb körben – de főleg a fiatalok között – ismertté váljon. Dr. Dobrossy István a kötetről szólva elmondta, hogy egy igen izgalmas és érdekes, ugyanakkor sok szempontból ellentmondásos, és eltérő megítélésű időszak feldolgozására vállalkoztak a miskolci monográfia ezen darabjában. Éppen ezért a könyv hangvétele is eltér némileg a monográfiánál megszokottól, kevésbé tudományos, és – a történeti hitelesség, objektivitás megőrzése mellett – jóval olvasmányosabb.Dobrossy István arra is kitért, hogy a XX. század első felével foglalkozó, magyarországi forrásmunkák általában 1945-ben, a II. világháború végével szoktak lezárni egy korszakot. Ők azonban úgy gondolták, hogy igazi változás 1949-ben, a tanácsrendszer s az ehhez kapcsolódó közigazgatási, gazdasági-társadalmi viszonyok kialakulásával következett be az országban. A megyei levéltár igazgatója elmondta, mekkora hiányát érzik, s mekkora nehézségeket okozhat majd a monográfia következő, a tanácsrendszer működését 1989-ig bemutató kötetének készítésénél, hogy az 1950-es, '60-as évek miskolci eseményeiről akkoriban nem készült a kor atmoszféráját idéző, monográfiai feldolgozás, s később, az 1970-es, '80-as években is jószerével csak meghiúsult kísérletek voltak erre, egészen 1993-ig.

 • 2007-05-14 12:40

  Emelkedik a szemétszállítási díj

  Csütörtökön tartotta májusi ülését Miskolc közgyűlése, a képviselő-testület többek között a hulladékkezelésről és a reklámvagyon- hasznosításról döntött.A közgyűlés döntésének értelmében Miskolcon június 1-jétől átlagosan 25%-kal emelkedik a szemétszállítási díj, ami magánházaknál havi 133, míg társasházaknál 34 forintos többletkiadást jelent háztartásonként. A szolgáltató hulladékudvarokat hoz létre, amelyekben augusztustól ingyenesen helyezhetik el a városlakók az otthon évek óta felhalmozódó veszélyes hulladékot, használaton kívüli televíziót, egyéb régi háztartási gépet. Rangjához viszonyítva méltatlanul alacsony, pár millió forint bevételt jelentenek Miskolcnak a közterületeken elhelyezett reklámok. A város reklámvagyonának hasznosítását célzó előterjesztés változtatni kíván ezen és szabályozza azt is, hogy az illegálisan, indokolatlanul kihelyezett reklámok mielőbb lekerüljenek Miskolc közterületeiről.Elsősorban az önkormányzati tulajdonú intézményeket fogja érinteni a közbeszerzés központosítása. Az erre vonatkozó előterjesztés elfogadásával takarékosabb, költségkímélőbb gazdálkodást remélnek a képviselők. Lenártek András, a Fidesz képviselője kijelentette: nem értenek egyet a központosított közbeszerzés bevezetésével. Az önkormányzati intézmények vezetőivel nem történt szakmai egyeztetés, ezért előkészítetlen napirend került a képviselők asztalára. Simon Gábor, a szocialista frakció vezetője viszont kijelentette, szükséges a közbeszerzés központosítása, mert ezzel takarékosabb és gazdaságosabb lesz a közbeszerzés.A szavazáskor szintén zöld utat kapott a város bűnmegelőzési stratégiájának tavalyi teljesülése, a városi rendőrkapitányság támogatásával kapcsolatban pedig azt mondta az előterjesztő: a város segítségét nem egy-egy technikai eszköz megvásárlásában, hanem – a kapitánysággal együttműködve – komplex bűnmegelőzési stratégia kidolgozásával kell mérni, amelynek természetesen az eszközbeszerzés is része lehet. Szinay Attila, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, a panelprogram pályázatai hiába felelnek meg formailag a feltételeknek, az önkormányzatnak nem lesz forrása a felújítások finanszírozására még akkor sem, ha a lakók az önrészt biztosítják.Simon Gábor erre reagálva elmondta, a panelprogram folytatódik, a felújítások pénzügyi fedezetének biztosítására a közbeszerzési eljárást továbbra is a város végzi. A jövőben nem csupán egy lakóépületben élőknek kell összefogni, hanem egy adott lakótelepen lévő több lakótömbnek kell együttműködni.B. G.

 • 2007-05-14 12:34

  Elismerésekkel, avatásokkal ünnepelt a város

  Szép időben, változatos programokkal ünnepelték a miskolciak a Város Napját május 11-én. A Szinva terasz színpadán már délelőtt 10 órától gyermektáncosok, színjátszók, bábosok szórakoztattak, de volt judo-, aerobik- és kutya bemutató is.

 • 2007-05-14 12:28

  Függöny fel!

  Komédiások, kezdődik a varázslat. Lelkünk minden apró húrját finoman felhangoljuk, s készek vagyunk az összes dallamot előcsalogatni, amit a színjáték csak megkíván. Testünk fegyverzete hadrendbe áll, lelkünk parancsaira várva. Katarzis mindkét részről, majd eszmélés a hétköznapi létbe. Az öltözőben már az jár a fejünkben, milyen hónapot, napot írunk, mikor lesz fizetés, milyen számlák kínálják a befizetés lehetőségét, és tudunk-e velük profik módjára sakkozni.A kölcsönös kölcsönök, kamatlábak, kamatadók, részletek óceánjain szövetkezeti vitorlánkkal nekifeszülve a szélnek bátran siklunk adósság névre keresztelt lélekvesztőnkkel.Így lavírozunk, amíg csak lehet, majd szépen elnyel az óceán. Nincs semmi baj, mindig felbukkanunk a habok közül, újra és újra…Lélekvesztőnk helyett talán jobb lenne nekünk echós szekérrel járni az országot, és az előadások végén begyűjteni az aznapi vacsorának való fizetséget.Sajnos, időgép híján maradunk. Vissza a lélekvesztőkre! Vigyázat, tartsd meg az egyensúlyt!Azt gondolom, mégis boldogok és egészségesek vagyunk, mert a mindennapi kenyerünket az adja, ami az életünk.Ramocsa Emese

 • 2007-05-14 12:25

  Interneten is lehet feljelentést tenni

  Akár már interneten, elektronikus levél formájában is lehet feljelentést tenni a Miskolci Rendőrkapitányságon. A május 7-től életbe lépett újdonság elsősorban az állampolgárok helyzetét hivatott megkönnyíteni. Persze a rendőrség is sokat profitálhat az új rendszer bevezetéséből.Hogy miért? Dr. Pásztor Albert ezredest, a kapitányság vezetőjét faggattuk a részletek felől.– Elsősorban azért örülünk ennek az újdonságnak, mert sokkal könnyebbé teszi a kapcsolatteremtést az állampolgárokkal, s ezáltal a legszélesebb rétegek is – tehát például azok, akik a megyeszékhelytől távolabb laknak, avagy dolgoznak, netán állandó időszűkében vannak – megoszthassanak a rendőrséggel minden olyan gondolatukat, amelyeket fontosnak tartanak közölni velünk.– Ezek szerint nem csupán feljelentéssel élhetnek e-mail-en?– Bármilyen, persze hozzánk tartozó, panaszt, javaslatot, közérdekű- vagy szabálysértési bejelentést is várunk elektronikus postafiókunkba. A világhálón történő bejelentésekkel tartalmuktól függetlenül foglalkozunk. Persze az nem árt, ha az emberek minél konkrétabb, neveket, elérhetőségeket, adatokat is tartalmazóan írják le a velük történteket.– Miért jó a rendőrségnek az, hogy esetlegesen semmitmondó, hovatovább fals információkat kelljen elemeznie?– Ez természetesen benne van a pakliban, no de évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt is megesett, hogy időnként, akaratlanul bár, mégis hasztalan ellenőriztük egy-egy információ hitelességét. Nem is beszélve a manapság már egyre ritkább telefonos fenyegetésekről, amelyek elkövetőit túlnyomó többségben elfogták kollégáim.– Nem tartja tehát aggályosnak az esetlegesen előfordulható számítástechnikai szélhámoskodást?– Már csak azért sem, mivel informatikai szakembereink – például a hackerek felderítésében is – jól produkálnak évek óta. Ezt mutatja a különböző szintű elismerések mellett az is, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) meglehetősen komoly berendezésekkel, illetve computeres technikával segíti munkánkat.A rendőrség következő e-mail címen várja az állampolgárok bejelentéseit: miskolcrk©borsod.police.hufeczkó

 • 2007-05-14 12:21

  Vidám majális

  Vidám majálist rendez május 18-án, pénteken 16 órától a Miskolci Vasas Nyugdíjas Klub. Helye: Vasgyári Közösségi Ház – Vasgyári út 24. (a 2-es villamos végállomásánál). Férfi szavalók, férfi énekesek, férfi divatbemutató és férfiak főzik a vacsorát. Belépő: 300 Ft. Szeretettel vár mindenkit a klubtagság!