Hírarchívum - (83565)

 • 2007-05-03 09:50

  A nők jobban lőttek

  A napokban rendezték meg az ORFK Rendvédelmi Szervek Kiképző Központjának nagytétényi lőterén a rendőrség 2007. évi Országos Szolgálati Pisztoly Lőversenyét. A 24 szerv részvételével lebonyolított szolgálati jellegű versenyen a B.-A.-Z. MRFK-t képviselő lövészcsapat az alábbi helyezéseket érte el:Egyéni vereny: Női polgári ruhás kategória: 1. helyezett: (és országos bajnok) Tanyiné Varga Krisztina zászlós. MRFKNői gyakorló ruhás kategória: 1. helyezett: (és országos bajnok) Pocsai Nikoletta főtörzsőrmester. Miskolc Rk.Férfi polgári ruhás kategória: 3. helyezett: Lukács Ferenc hadnagy. Miskolc Rk.Férfi szolgálati öltözetű kategória: 6. helyezett: Dobi István zászlós. MRFKNői szolgálati öltözetű kategória: 7. helyezett: Kovácsné Szemes Erika hadnagy. Miskolc Rk.Férfi gyakorló öltözetű kategória: 14. helyezett: Jónás Gábor őrmester. Miskolc Rk. Csapatvereny: 7.helyezés. Szervek közötti – az éves pontszerző versenybe beszámító – összesített csapatverseny: 6. helyezés.A legeredményesebb női versenyzőnek az ORFK REBISZ vezetője által felajánlott különdíjat (tárgyjutalmat) Tanyiné Varga Krisztina érdemelte ki.

 • 2007-05-02 17:15

  Megtisztult a Békás-tó

  A Hejő patak után a Békás tó is megtisztult. A Miskolc Tapolcért Egyesület, valamint a terület önkormányzati képviselője újból összefogott annak érdekében, hogy tisztább és szebb legyen a városrész. A hosszú hétvégén a közkedvelt, ám ma már rendkívül elhanyagolt állapotban lévő Békás- tó környékét takarították ki.

 • 2007-05-02 17:03

  Kramnyik győzött

  Fantasztikus partik után véget ért a Lékó plusz sakk sorozat harmadik találkozója, amely során Lékó Péter az aktuális világbajnok Vladimir Kramnyik ellen mérkőzött. A páros rapid sakkmérkőzés végeredménye: 4-3 a világbajnok javára.

 • 2007-05-02 16:55

  Veterán autók a belvárosban

  Veterán autók és motorok érkeztek vasárnap Miskolcra. A belvárosban több tucatnyi, még az 1920–30-as, vagy későbbi években gyártott Mercedeseket, BMW-ket, Skodákat tekinthettek meg az érdeklődők. A kassai kezdeményezéshez Miskolc másodízben csatlakozott.

 • 2007-05-02 16:43

  Ünnepeltek a miskolci görögök

  Március 25-e a görögök egyik legjelentősebb nemzeti ünnepe. 1821-ben kezdődtek meg a harcok a törökök ellen az újkori független Görögországért. Erre emlékeztek a Miskolcon élő görögök hagyományos összejövetelükön, amelyet szombaton este rendeztek meg az Ifjúsági és Szabadidőházban.

 • 2007-05-02 16:21

  Gömör Expo

  Kilencedik alkalommal adott otthont a Gömör Expo-nak Putnok. A Szlovák-Magyar Kiállítás és Vásár az elmúlt években megyénk legkiemelkedőbb interregionális rendezvényévé vált. A Vásár fő célja a régió szlovák és magyar vállalkozásainak bemutatása, azok kölcsönös kapcsolatainak ösztönzése és a vállalkozások fejlesztése.

 • 2007-05-02 16:17

  Ünnep május elsején

  Idén is a Csanyik adott otthont a május 1-i programoknak. Több ezren látogattak a Majális parkba, ahol a színes programok egész napos kikapcsolódást jelentettek kisebbeknek és felnőtteknek egyaránt.

 • 2007-05-02 15:38

  Száz éves a cserkészmozgalom

  Száz éves a cserkészmozgalom – ebből az alkalomból gyűltek össze számos hazai és néhány külhoni cserkészcsapat tagjai Miskolcon. A fiatalok és idősebb tagtársaik ismét letették a cserkészesküt és bepillantást engedtek a tábori élet mindennapjaiba is.A nemzeti zászló előtt tisztelegtek a cserkészek a Szent István téren a mozgalom megalapításának századik évfordulóján. Jelenleg az UNESCO adatai szerint körülbelül 30 ezer cserkész van Magyarországon, akik többnyire a közösség és a közös tevékenységek miatt választják ezt az életformát.– Az egész cserkészetért vagyok a tagja, tetszik minden mozzanata – mondja Tórh Katalin, a miskolci 1212-es Szent Ilona Cserkészcsapat tagja. A mostani találkozón a szövetség tagjai bemutatóval is várták az érdeklődőket, akik a Városház tér szomszédságában felállított sátrakban a cserkészek jellemző szabadidős tevékenységeivel, és az általuk képviselt értékekkel ismerkedhettek meg.– Mi a fiatalokat a hazaszeretetre, a természet szeretetére, és védelmére tanítjuk, hogy őrizzék a hagyományokat, amit elődeink ránk hagytak, és ne csak a tévé, ne csak a számítógép foglalkoztassa őket, hanem minden, ami szép, nemes, és előre visz – jelentette ki Feledy Péter a Magyar Cserkészszövetség II. Kerülete elnöke. A miskolci találkozón rövid köszöntőt mondott Káli Sándor polgármester is, aki beszédében hangsúlyozta, a cserkészélet napjainkban is sok mindent adhat a fiataloknak.– Hitet, fegyelmet, egymás tiszteletét, a világ tiszteletét, a család tiszteletét, én úgy gondolom, hogy mindazt, amire ma nagyon nagy szükség van. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok szervezetten tanulják meg az emberi életnek a legfontosabb alapfogalmait – mondta a polgármester. A cserkészek ettől a találkozótól azt is várják, hogy az emberek jobban megismerjék életmódjukat, ezért az érdeklődők számára a Szent István szobor mögött egy cserkésztábor kisebb, jellemző részletét is felépítették. petruskó

 • 2007-05-02 15:16

  Százezer ember ünnepelt az ország májusfájánál

  Május 1-jén a nap folyamán összességében mintegy 100 ezer ember vett részt „Az ország májusfája” című ünnepségsorozaton, amelynek helyszíne a budapesti Hősök tere volt. A Magyar Köztársaság kormánya által szervezett központi majális nemcsak népszerűnek bizonyult, de békésnek is: a tömegrendezvényen semmilyen rendbontás nem történt, az eseményt ezúttal nem zavarták meg radikális csoportok, a majálisozni vágyók pedig politikai megosztottság nélkül, közösen ünnepelték hazánk uniós tagságának harmadik évfordulóját, illetve a legszebb hónap első napjához kapcsolódó nemzeti hagyományokat.

 • 2007-05-02 15:07

  Táncosok versenyeztek

  Az ország szinte minden tájáról neveztek a Magyar Divattánc Szövetség versenyére, amelyet szombaton tartottak a Miskolc Városi Szabadidőközpontban. A megmérettetésen egyéni és csoportos kategóriában egyaránt indulhattak a fiatalok. Négy kategóriában, 5-től 26-27 éves korig nevezhettek táncosok a szombati miskolci táncversenyre, amellyel a szervezők hagyományt szeretnének teremteni a borsodi megyeszékhelyen. A közel 500 versenyző között egyéni és csoportos indulók egyaránt voltak.A szervezők azt mondják, a versennyel az volt a céljuk, hogy Miskolc elfoglalhassa méltó helyét a táncos szakmában is. A versenyzők produkcióit szakmai zsűri bírálta el. A zsűri által a legjobbnak ítélt táncosok oklevelet és serleget kaptak, valamint kvalifikációt szereztek a szeptember 29-ei Európa bajnokságra, amit szintén itt, Miskolcon tartanak majd.

 • 2007-05-02 15:04

  Miskolci Lovas Fesztivál

  Miskolc határában, a Király hegyen található Balogh-Liget Lovas klubban rendezték meg az I. Miskolci Lovas Fesztivált. Az abszolút nézőcsúcsot hozó bemutatók az ember és a ló kapcsolatát járták körbe a díjugratás, a futószáras és a meglehetősen ritka tandem lovaglás segítségével.

 • 2007-05-02 14:59

  Polgárvédelmi verseny

  Katasztrófavédelmi versenyt rendeztek múlt pénteken a város általános és középiskolás diákjainak. Az elsődleges cél, hogy a diákok a versenyen keresztül felkészüljenek minden lehetséges katasztrófahelyzetre. A katasztrófavédelem szinte minden ága képviseltette magát a rendezvényen. Kivonultak a tűzoltók, a speciális mentők és a vegyi felderítő csoport is. Az egyik állomásnál a berendezéseket és jelzéseket kell mindenekelőtt ismerni.– Tudni kell nekik, hogy mit láttak, és, hogy az mit jelent, hiszen nagyon fontos, hogy, ha a fiatalok, vagy a lakosság egy veszélyes anyagot szállító kamiont lát, akkor tudja mit kell leolvasni róla, hogy kellő információval rendelkezzen már a tűzoltó, illetve a katasztrófavédelmi szakember amikor a helyszínre vonul – mondta el Kohánka István, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

 • 2007-05-02 13:56

  Félmilliárd forint munkára és képzésre

  526 millió forint támogatás áll rendelkezésre régiónkban közmunkaprogramra. A Regionális Munkaügyi Központ és a Közmunka Tanács újabb forrásokat von be, és új programokat indít azért, hogy megyénkben csökkenjen a 60 ezres regisztrált állástalanok száma.Az országban mintegy négy millió a foglalkoztatottak száma, és csaknem ugyanennyi azoké, akik inaktívak, vagyis hivatalosan semmilyen munkát nem végeznek. A Munkaügyi Minisztérium éppen ezért olyan programokat indít, melyek hazánkban még nem gyakoriak, és céljuk az inaktívak foglakoztatása. Szintén a hátrányos helyzetű állástalanokat célozza meg a közmunka program új kezdeményezése is. A munkaügyi központ erdőgazdaságok, közutak és vasutak környezetének rendbetételére szerződött megyénkben is. Ezekre mindösszesen hárommilliárd forint állami támogatás használható fel.– Most egy 526 milliós csomag az, amely Észak-Magyarországon mozgásba lendül a Regionális Munkaügyi Központ és a Közmunka Tanács jóvoltából. Ennek kapcsán nyolcszáz ember öt-hét hónapon keresztül munka és képzési lehetőséghez jut – mondta el Gúr Nándor, a Parlament Munkaügyi és Foglalkoztatási Bizottságának alelnöke.Bár az elmúlt hónapokban hétezer álláshelyre kerestek dolgozót, Borsodban jelenleg még mindig több mint 60 ezer a regisztrált munkanélküliek száma. A Regionális Munkaügyi Központ és a Közmunka Tanács arra törekszik, hogy megyénkben minden lehetőséget és pályázatot kihasználhassanak az állástalanok számának csökkentésére.lénárt

 • 2007-05-02 13:51

  Egyedülálló beavatkozás Miskolcon

  Négy részlegből álló őssejt központ épül a Megyei Kórházban. A 300 millió forintos beruházás tervei már elkészültek, és az elképzelések szerint az európai színvonalú központ ez év végére el is készül.A Gyermekonkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály az ország egyik legfelszereltebb transzplantációs központja. Néhány berendezés azonban még hiányzik, és a körülményeken is van mit javítani. Az új őssejt központ megvalósításával lehetőség nyílik majd egy magasabb minőségű, nemzetközileg is standardizált kiszolgáló részleg kialakítására.– A mi infrastruktúránk olyan, hogy idén is például öt olyan átültetést végeztünk, ami egyedülálló a világon. Az új infrastruktúránk olyan, hogy tudunk még befogadni gyerekeket, meg szeretnénk ragadni ezt az alkalmat – jelentette ki Nagy Kálmán, a Gyermekonkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály osztályvezető főorvosa. Az új központ a mostani Kaáli intézet épületében kap majd helyet, ahol némi átalakítás után olyan steril laboratóriumokat tudnak kialakítani, melyben lehetőség lenne a sejtlevételre, azok csoportosítására, tárolására és szaporítására.– Magyarországon megnyílna egy lehetőség arra, hogy akkor, amikor még egészségesek vagyunk letesszük egy bankba a sejtjeinket, és amikor egy bizonyos betegségcsoportban megbetegszünk, akkor elő lehet venni, és újra felépíteni azt a szövetet, sejtet, szervet, és ez borzasztó nagy lehetőséget ad – mondja dr. Csiba Gábor, a B.-A.-Z. Megyei Kórház főigazgató főorvosa.Az őssejt központ nemcsak hazánkban, hanem Európában is egyedülálló lesz, hiszen a sejtek átültetése jelenleg a világ egyik legnehezebb műtéti beavatkozásának számít, és Miskolcon már négy ilyet végeztek el sikeresen. Az új központ pedig felszereltségével és kialakításával még több lehetőséget kínál majd az itteni szakembereknek.lénárt

 • 2007-05-02 13:43

  Az ónodi országgyűlésre emlékezünk

  Az ónodi országgyűlés 300. évfordulóját ünnepli idén B.-A.-Z. megye. Ónod és Köröm május végén, június elején több napon át tartó ünnepségsorozatot rendez. A programokat a települések önkormányzatai, és a Rákóczi szövetség szervezi, amelynek helyi szervezetei most egyesületté alakultak.Hazánk történelmének egyik legkiemelkedőbb eseménye az ország függetlenségéért vívott, a II. Rákóczi Ferenc által vezetett, 1703-1711 közötti szabadságharc. Az akkori Habsburg-uralom megdöntésére irányuló fegyveres küzdelem legfontosabb politikai eseményét az 1707. júniusában tartott ónodi országgyűlés jelentette.– Ez egy kerek évforduló, és ez egy nagyobb ünnepség lesz, melynek a megrendezésében a két önkormányzat együttműködik. Talán kevesen tudják, hogy sem Ónodon, sem Körömben nem volt ez az országgyűlés, hanem a két település között, az árvíz miatt egy nagy réten gyűltek össze – mondta el Dr. Szabó Csaba, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés tagja. A községek együtt ünneplik a 300. évfordulót. Május 24-től koncertekkel, kiállításokkal várják az érdeklődőket.– Népdal és népi tánc találkozót szervezünk – június másodikán természetesen –, és ezt követően egy nagyon szép domborművet fogunk átadni az emlékparkban. Mi nagy örömmel készülünk, és mindenkit szeretettel várunk! – adott tájékoztatást az ünnepségről Tóth Tibor, a B.-A.-Z. Megyei Rákóczi Szövetség regionális irodavezetője. Az ünnepség szervezésében a települések önkormányzatai mellett részt vesz a Rákóczi Szövetség is, amely 1989-ben alakult meg. B.-A.-Z. megyében működik a legtöbb, mintegy 18 helyi szervezet, amelyek most egyesületté alakultak – jelentették be ezt is a Megyeházán tartott tájékoztatón.K. A.