Hírarchívum - (83565)

 • 2007-05-10 17:56

  „Együtt élni a tüdőrákkal, jobb életet”

  Beteg-orvos találkozót szervez a Magyar Rákellenes Liga Tüdőrákbeteg Szekciójána a tüdőrák betegek érdekében május 19-én 10-14 óra között a Westend Hilton Hotel báltermében. A világon és Magyarországon is óriási fejlődés következett be a daganatos betegségek gyógyításában az elmúlt évtizedekben. Ma már az ilyen betegségek több, mint a felét képes az orvostudomány meggyógyítani. Hazánkban különösen nagy népegészségügyi problémát jelentenek a daganatos betegségek, s közülük is kiemelkedik a tüdőrák. Sajnálatos tény, de Magyarország a tüdőrákos halálozás vonatkozásában az első a világon. Évente mintegy nyolcezren halnak meg ebben a betegségben, legtöbben a daganatos betegségek közül.

 • 2007-05-10 17:47

  A minisztérium segítségét kérik

  Az egész ország területén nagy károkat okozott a május elejei, éjszakai fagy, a kár mértéke mintegy 40 milliárd forint. A termelők most a minisztériumhoz fordulnak segítségért, mivel az anyagi veszteség miatt nem tudják tovább gondozni az ültetvényeket.Felsőzsolcán 59 hektár almásban pusztított a fagykár. Ezt a virágok színén kívül, a gyümölcsképződmény puhasága jelezte, ami kézzel is jól kitapintható volt. A május elejei, hajnali -7, -8 fokos hideg azonban nemcsak a zsolcai almásban tett kárt. Megyénkben csaknem 16 ezer hektár ültetvény van, főleg alma, kajszibarack és szőlő, aminek nagy része 50-90 százalékosan megsérült a fagy miatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, Koncz Ferenc levélben fordult segítségért Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez. Erre azonban konkrét válasz még nem érkezett a minisztériumtól. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, nem azt várják a szaktárcától, hogy a kiesett bevételt térítsék meg, hanem, hogy a további gondozáshoz adjanak támogatást a gazdáknak. Az elnök szerint a minisztérium kifizetné a károkat, csak a megfelelő forrás hiányzik ehhez. A gazdák elmondása szerint a minisztérium 25 milliárd forinttal kevesebb támogatást adott a termelőknek 2006-ban, mint az előző években. Így azt szeretnék, ha ezt az összeget visszavezetnék most hozzájuk támogatás formájában Ezen kívül számos megoldási lehetőséget javasolnak a termelők.Az Európai Unió például azt is lehetővé teszi, hogy a nemzeti támogatások terhére kárenyhítést fizessenek ki a termelők részére. A gazdák azt is kérték, hogy támogatás hiányában a foglalkoztatottaik után fizetendő járulékfizetési kötelezettséget halasszák el 2008-ig. A szaktárca egyelőre nem reagált a javaslatokra.lénárt

 • 2007-05-10 17:45

  Nanotechnológiai együttműködés

  A miskolci nanotechnológiai vegyes vállalat alapításának részleteiről egyeztettek a felek Moszkvában. Mint ismeretes a Magyar–Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság Infokommunikációs és Innovációs Munkacsoportjának április 5-ei miskolci ülése után a felek bejelentették, hogy a kibontakozott tudományos együttműködésen alapulva közös gazdasági társaságot hoznak létre Miskolcon a nanotechnológiai kutatás-fejlesztésben elért eredmények hasznosítása érdekében. A vegyes vállalat megalakításával kapcsolatos részletekről április végén egyeztettek Moszkvában. A felek megállapodtak a társaság tulajdonosi szerkezetében, amelyben a Miskolc Város Önkormányzatát képviselő Miskolc Holding Zrt. 51%-os részarányával többségi tulajdonos.A társaság jogi formája kft., amelynek ügyvezető igazgatóját a magyar, míg ügyvezetőigazgató helyettesét az orosz partner adja. Jelenleg folyik az alapításhoz szükséges dokumentumok előkészítése, melyek aláírása július elejére várható Miskolcon.Az alapító tagok a Bay Zoltán Közalapítvány szerepéül javasolták a nanotechnológiai kutatások területén való együttműködés elősegítését. A kereskedelmi hasznosításra alkalmas tudományos projektek kiválasztásában egy közös, orosz-magyar tudományos testület szakértői hoznak majd döntést. A testületbe delegált vezető kutatók magyar részről: prof. Hajtó János, prof. Kaptay György, prof. Gyulai József, prof. Tulassy Tivadar, dr. Bogsch Erika, prof. Pungor Ernő. Orosz részről: prof. Victor Bikov, prof. Alexander Archakov, dr. Vasziljev Jevgenyij, dr. Victor Malcev, prof. Vladimir Baszkin, prof. Jurij Prohorenko.

 • 2007-05-10 17:45

  Lévai Anikó: A konyhaablakból

  Ízek minden évszakra – valahogy így lehetne összefoglalni Lévai Anikó szakácskönyvének lényegét. Orbán Viktor felesége kedden délután dedikálta receptgyűjteményét az egyik miskolci bevásárlóközpont könyvesboltjában. A szerző aláírásáért hosszú sor kígyózott az üzletközpont folyosóján.A könyv az évszakoknak megfelelően négy részre tagozódik, mindegyik fejezet egy-egy Krúdy idézettel indul, ezt pedig egy 2-3 oldalas néprajzi blokk követi az évszaknak megfelelő hagyományokról. Persze nem maradnak ki a gyűjteményből az Orbán család, és Lévai Anikó kedvenc ételei sem, a főzés és az olvasás savát-borsát pedig az ismert és kevésbé ismert receptek mellet a könyv anekdotázó stílusa adja meg.

 • 2007-05-10 13:26

  Beszállítanának a hazai cégek

  Egy űripari klaszter létrehozására vonatkozó szándéknyilatkozatot írtak alá 12 cég képviselői a miskolci Vigadóban. Az összefogás célja, hogy a magyar ipari cégek együtt hatékonyabban tudjanak beszállítóként részt venni az európai, amerikai és ázsiai űrügynökségek munkájában.

 • 2007-05-09 19:03

  Csütörtökön közgyűlés

  Csütörtökön ülésezik a Miskolci Közgyűlés. A közgyűlésen a zárt üléssel együtt összesen 20 napirendet tárgyalnak a képviselők. Egyebek mellett szó lesz a közterületi reklámvagyon hasznosításáról és a hulladék-kezelési közszolgáltatásról is, amelynek értelmében – ha megszavazzák – drágul a szolgáltatás Miskolcon. Téma a közgyűlésen az oktatási intézmények működtetése, de szó lesz az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól is.Napirendre kerül a Városi Rendőrkapitányság eszközállományának támogatása is. A legutóbbi Közgyűlésen elhangzott rendőrkapitányi beszámolóval kapcsolatban csütörtökön önálló képviselői indítványt nyújt be a Fidesz frakció.A Közgyűlésen minden bizonnyal számos sürgősségi indítvány is napirenden lesz. A képviselők munkáját 13 órától teljes egészében közvetíti a Miskolc Televízió.

 • 2007-05-09 17:27

  Fantasztikus volt a „Fantasztikus szimfónia”

  A Filharmónia Kht. Raiffeisen Szezonbérleti Hangversenyének műsorszerkesztésén esetleg lehet meditálni, de a kivitelezés tökéletes volt.A programban Haydn Üstdob szimfóniája, Wagner Wesendonk-dalciklusa (szólistaként Németh Judit operaénekest hallottuk) és Berlioz Fantasztikus szimfóniája hangzott el. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Kovács László vezényelte.

 • 2007-05-09 16:33

  Lezárják a Palóczy utcát

  A Hősök tere átépítéséhez csatlakozó útépítési munkák miatt, május 12-13-án (szombat-vasárnap) és május 19-20-án (szombat-vasárnap) lezárják a Palóczy utcát. A munkák ideje alatt a gépjármű forgalmat – Diósgyőr irányából – a Kis-Hunyad utca- Dózsa György utca útvonalra terelik. A 11-s autóbusz – a Búza tér irányába közlekedve – a Dózsa György utcából az Északi tehermentesítőre kanyarodik, és a bíróság előtti buszmegállóban áll meg.

 • 2007-05-09 16:25

  Ingyenes konferencia

  A Felnőttképzők Szövetsége, az SZMM támogatásával, ingyenes konferenciát, és képzési program készítő tréningeket szervez: Felnőttképzés az új OKJ rendszerében címmel. Az első konferenciát május 16-án, Hajdúszoboszlón rendezik. Jelentkezni a honlapon lehet.

 • 2007-05-09 16:13

  Daganatos betegek találkoztak

  Tizenhatodik alkalommal találkoztak a daganatos betegek a B.-A.-Z. Megyei Kórházban. A rendezvény ötlete a fül-orr-gége osztálytól származik, idén először az ott műtött páciensekhez más problémákkal küzdő társaik is csatlakoztak.Fontosak az ilyen alkalmak, a hasonló problémákkal küzdő betegek ugyanis ilyenkor tudják átadni társaiknak azokat a tapasztalatokat, amelyek elősegíthetik a gyógyulást – vélik a találkozó résztvevői. A sikeres felépülés megerősítheti a többiek akaraterejét is.A különféle daganatok civilizációs népbetegségnek számítanak, amelyek hazánkban a második vezető halálokot jelentik. Az Észak-magyarországi régió helyzete még a magyarországi átlaghoz képest is nehéz.Szájüregi daganatok a rendszerváltás óta különösen megszaporodtak, a betegek többsége pedig későn fordul orvoshoz. A jövő feltehetően a műtét nélküli daganatterápiás lehetőségeké. A szakemberek addig is a megelőzés és a szűrések, a korai felismerés fontosságát hangsúlyozzák.

 • 2007-05-09 16:09

  Esküt tettek az ülnökök

  Letették az esküt és átvették megbízóleveleiket a megválasztott ülnökök a megyei bíróságon. Ők azok, akik mintegy társadalmi csatornaként működnek a bíróság és a polgárok között.A megyei jogú városnak, a megyei önkormányzatnak és a most létrejövő kisebbségi önkormányzatoknak van lehetőségük arra, hogy bírósági ülnököket válasszanak. Az ülnökök megbízatása négy évre szól, választásuk törvényesen, az előírt határidőn belül megtörtént. Az eskütétel után a bírósági tanácsokba osztják be őket és teljesítenek szolgálatot.

 • 2007-05-09 16:07

  Kikapott a Diósgyőr

  Ragyogó futballidőben, ám kevés néző előtt és ezért igazi hangulat nélkül kezdődött a DVTK vendégszereplése a Hungária körúton.Méghozzá úgy, hogy az első gólszerzési lehetőség a DVTK előtt adódott a 8. percben: Douva remek indításával Simon lép ki Lambulics mellett, majd kapura is lő, Végh azonban jól zárta a szöget. Első támadásából akár vezethetett volna is a DVTK. Ám gólt, szintén az első támadásból a 36. percben az MTK szerez. Pintér és Hrepka ketten gólhelyzetet alakítanak ki és előbbi szép gólt lő a vendégkapuba. 1-0.42 perc. Sipeki küzd a labdáért, amit Rubint könnyelműen elpasszol, az így adódó helyzetből csak centiken múlik hogy Pál ne találjon be Szalma kapus kapujába. A nézőriogató első félidő után, a szünetben pályára lépő Binder szerez labdát, pontos indításával Simon iramodik meg, jól tartja meg, majd teszi a labdát Foxi elé, akinek ezúttal csak az oldalhálót sikerül leporolnia. Az 54. percben aztán egyenlít a Diósgyőr. Ezúttal Foxi tesz remek labdát Simon elé, aki úgy tűnik elkörülményeskedi a helyzetet, ám érkezik Lambulics, aki még bele ér a próbálkozásba. 1-1.Klasszikus MTK-s találat változtat újra az eredményen. Cvitkovics húzza meg a szélen az akciót, majd csele után visszagurít és Horváth Levente újra megszerzi a vezetést az 56. percben. 72. perc. Újra mattolja a DVTK védelmét a házigazda, a szöglet után az előrehúzódó Lambulics a gólszerző.6 perccel a vége előtt még egy hazai gól születik, mert a kapura iramodó Szabó – szinte ugyanolyan helyzetből, mint a meccs elején Simon hibázott – megszerzi a negyedik MTK-s gólt. Ám még nincs vége. Már a hosszabbításban a kapu elé érkező diósgyőri szöglet után Binder lő és még a gólvonal előtt Lambulics ebbe a lövésbe is beleér, és ez alakítja ki a végeredményt: MTK – DVTK 4-2.A következő fordulóban, 19-én Kispesten vendégszerepel a Diósgyőr.

 • 2007-05-09 15:59

  Újabb támogatók az olimpia mellett

  Újabb támogatók álltak a BOM mellé a budapesti olimpia ügye érdekében. Az egyre nagyobb társadalmi támogatottságot élvező civil szervezet célja, hogy elősegítse Budapest jelentkezésének benyújtását a 2020-as nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére.

 • 2007-05-09 15:51

  Ezüstérmesek lettek

  Az Országos Gyermek Leány Kosárlabda bajnokságban ezüstérmes lett a DKSK-MISI csapata Nyíregyházán. Álló sor: Sikora Emőke, Kolaj Adrien, Szabó Brigitta, Eisert Eszter, Simon Szimonetta, Mezőközy Zsófia, Tóth Orsolya, Balogh Gabriella edző.Térdelő sor: Nagy Laura, Skultety Dorottya, Tóth Zsófia, Dubei Debóra, Nagy Dóra, Újmári-Tóth Gréta, Hájer Tamara.

 • 2007-05-09 14:50

  Permetezik a vadgesztenyéket

  A Miskolci Városgazda Kht. tájékoztatja Miskolc város lakosságát, hogy várhatóan május 9-től kezdődően (csak esőmentes napokon) közterületeken lévő vadgesztenyefák és platánfák növényvédőszeres permetezését végezik majd. A felhasználásra kerülő készítmények emberre, házi- illetve haszonállatra száradás után veszélytelenek. A permetezést követő 2-4 óráig a fák alatt nem célszerű tartózkodni. Lakott területen a munkálatokat éjszaka végzik nagy teljesítményű géppel, amely zajjal jár. Kérik a gépkocsi tulajdonosokat, hogy a jelzett időszakban fokozott figyelemmel parkoljanak az esetlegesen lehulló száraz ágak miatt. A munkavégzéssel járó zajhatásokért és az ezzel járó kellemetlenségekért szíves elnézést kérnek!