Hírarchívum - (83565)

 • 2007-05-07 16:11

  Miniszteri elismerés a Csodamalom Bábszínháznak

  Az Esélyegyenlőség Világnapján (május 4.) Budapesten, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője – Kiss Péter – miniszteri elismerésben részesítette a miskolci Csodamalom Bábszínház társulatát, az elmúlt hét évben a sérült és fogyatékkal élő fiatalok művészeti életéért végzett tevékenységéért. Az elismerést M. Németh Erzsébet igazgató, Heiszmann Ildikó és Juhász Judit bábszínészek vették át.

 • 2007-05-07 16:05

  Lévai Anikó dedikál

  Lévai Anikó május 8-án, kedden Miskolcon dedikálja A konyhaablakból című rendhagyó szakácskönyvét az alábbiak szerint: Miskolc, Líra és Lant – Szinvapark (3530 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky u. 2-4.) - 17:00 - 18:30 óra között.A Jokerex Kiadó gondozásában megjelent, egyedülálló tematikájú kötet, megjelenése után szinte azonnal a könyvesboltok eladási listájának három legsikeresebb könyve  közé került, és az első kiadás két hét alatt elfogyott. A második kiadás, megjelenése után alig két nappal a könyv az Alexandra Kiadó honlapján a 100-as toplista élére került, és immár készül a harmadik kiadás is. 

 • 2007-05-07 16:01

  Az összefogás ereje a mellrákszűrésben

  A Novartis Hungária Kft. támogatásával 2006. november-decemberében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiemelt figyelmet fordítottak a lakossági emlőszűrésekre, az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programja keretében. A program célja az ÁNTSZ által szervezett szűrés népszerűsítése és a megjelenési arány növelése volt, hiszen az időben felismert daganat gyógyítható. A megerősített figyelemfelhívó kampány hatása kiterjedt a 2007-es év első hónapjaira is.

 • 2007-05-07 15:46

  Kötelező tüdőszűrés

  Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint 2006. évben a megyében a 30 évesnél idősebb lakosság körében, 100 ezer lakosra 31 új gümőkoros (tuberculosisos) beteg jutott, amely meghaladta a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelkezés erre vonatkozó bekezdésében foglaltak határértékét (25 ezrelék). Ezért az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területén huzamos jelleggel tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakosa részére kötelező, ingyenes, évenként egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendel el, melyet a 2007. évre vonatkozó adatok ismeretében egy év múlva újra felülvizsgál.

 • 2007-05-07 15:41

  Sarat dagasztottak a motorosok

  Dédestapolcsányban rendezte a miskolci Motocross Racing SE. az Endurocross Bajnokság 4. fordulóját a hétvégén. Az éjszakai eső megnehezítette a 92 versenyző dolgát, hiszen óriási sárral kellett megküzdeniük a 2 órás futamban. Az Mx-Racing SE. eredményei a következőképen alakultak:Összetett első helyezés és a leggyorsabb köridő:Sziklavári István Honda.II. osztály 125 ccm kategóriában:Nics Róbert KTM 3. helyezés.III. osztály:Soltész Nagy Tamás KTM 4. helyJenei Tamás KTM 8. helySzaniszló Máté Husaberg 15. helyTardi Jácint Yamaha 18. helyZsarnai András Honda 22. helyPerhács Attila Yamaha technikai probléma miatt nem fejezte be a versenyt.Ifi kategória:Sziklavári Patrik Honda 2. helyMizerák Máté KTM 3. hely

 • 2007-05-07 15:35

  Gazdára váró dísztárcsák

  Néhány nappal ezelőtt az éjszakai órákban Miskolcon az Aba utcában figyeltek fel tolvajokra, akik – a rendőrséget értesítő elmondása szerint egy fehér Lada személygépkocsival hajtottak el a helyszínről.A Miskolci Rendőrkapitányság járőrei a Kőporos utcában megállítottak egy fehér Ladát, utasait ellenőrzés alá vonták. Az autóban három ongai fiatalkorú ült, akik közül a sofőr egy napja rendelkezett vezetői engedéllyel. A gépkocsi átvizsgálása során a hátsó ülésen és a padlón több dísztárcsára figyeltek fel az egyenruhások, amit egy rádobott szabadidő felsővel takartak le, a felnyittatott csomagtartót is megtöltötték a dísztárcsák.A tételes átvizsgálás során megállapították a rendőrök, hogy a tárcsák mindegyik gyári, melyből 1-1 garnitúra 20-30-40 ezer forint értékű is lehet. A három fiatal elmondta, üzleti cél lengett a szemük előtt, reményeik szerint jó pénzért akartak túladniuk lopott zsákmányaikon. Mindhármuk ellen lopás miatt indított eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság Vasgyári Rendőrőrse.A rendőrség kérése: akinek parkoló személygépkocsijáról április 18-áról 19-ére virradó éjszaka eltulajdonították a gyári dísztárcsát jelentkezzen a Vasgyári Rendőrőrsön személyesen, vagy telefonon (46/339-754).

 • 2007-05-03 16:31

  Az atomenergiáról

  Atomenergiáról – mindenkinek címmel ismeretterjesztő rendezvényre, kiállításra, műszeres bemutatóra kerül sor május 10-én (csütörtök) 10 órától Miskolcon az Egyetemváros – A/1 tanulmányi épület II. számú előadóterem. Részletes program: , www.tit.huJelentkezés: info©tit.hu fax: 385-0414 május 7-ig! A részvétel ingyenes! Minden érdeklődőt várnak!

 • 2007-05-03 16:00

  Hatalmas károkat okozott a fagy

  Szinte teljesen lefagyott a termés a Prügytől Hidasnémetiig tartó területen lévő gyümölcsültetvényeken. A kár akár az egymilliárd forintot is elérheti, több száz család megélhetése került veszélybe.Szinte teljesen lefagyott a termés az egyik boldogkőváraljai barackosban. A meleg miatt idén mintegy egy hónappal előrébb tart a növények fejlődése, mint egy átlagos évben, ezért a szerda hajnali, mínusz 7 fokig is csökkenő hőmérséklet úgy tűnik, végzetes csapást mért a Prügy és Hidasnémeti közötti gyümölcsültetvények termésére.– A Gyümölcsért Kft. ebben a régióban háromszáz hektáron termel, erről olyan ezerötszáz tonna kajszibarackot vártunk, és ebből úgy néz ki, hogy nulla mennyiség lesz, tehát döntő többségében száz százalékos a kárunk – mondja Kis Gábor, a kft. képviselője.A környéken főleg nyugat-európai exportra termelték a gyümölcsöket, a barack, szilva és almatermés kiesése pedig így a közelben működő hűtőház munkáját is elveszi. A megyei önkormányzat alelnöke azonnali segítséget ígér a térség gazdálkodóinak.– Nekünk az a dolgunk, hogy ezeknek az embereknek az érdekét képviseljük, természetesen meg fogjuk vizsgálni, hogy pontosan lássuk, mekkora kárösszegről van szó. Sajnos úgy tűnik, hogy milliárdos nagyságrendről van szó, természetesen az FM Hivatallal már felvettük a kapcsolatot – jelentette ki Koncz Ferenc.Az összkárt egyelőre csak becsülni lehet. A konkrét terméskiesés mellett ugyanis azoknak az egzisztenciája is veszélybe került, akiket a növénytermesztésben, a szüretkor vagy a feldolgozáskor alkalmaztak. A probléma több száz családot érint.P. A.

 • 2007-05-03 15:56

  Szokatlan hidegek

  A csapadékhiányon kívül a hajnali fagyokat is megsínylik a gyümölcsösök és a termőföldek. A mínuszok jóvátehetetlen kárt okoztak a gazdáknak és a kiskertek tulajdonosainak, akik nagyon várják már a májusnak megfelelő hőmérsékletet és a csapadékot, amely a meteorológus előrejelzése szerint a hétvégére már meg is érkezik.Északról sarkvidéki eredetű léghullám árasztotta el a Kárpát medencét melynek következtében markánsan csökkent a hőmérséklet a térségben. Ez okozza az ilyenkor szokatlan hideget, ám hamarosan megváltozik az időjárás. Európa fölött egy mediterrán ciklon alakul ki, amely már a hétvégén érezteti hatását.– Déliesre fordul az áramlás, de felhők is érkeznek, tehát a hétvégén már napsütésre nem nagyon számíthatunk valószínűleg már péntektől kezdődően. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a felhők és a sok csapadék ellenére is jóval magasabb lesz a hőmérséklet, mint a hét első felében, amikor délelőtt csak 13, 16 fok körül volt itt a régióban a maximum hőmérséklet – mondta Kovács Attila, az Országos Meterológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának meterológusa.Az április 23-ai fagyhullám a maga mínusz 3 mínusz 4 fokos hőmérsékletével komoly károkat okozott a gyümölcsösökben. A tegnap hajnali mínusz 6 mínusz 7 fokos fagy hatása a korábbinál is nagyobb próbatételt jelent a gazdáknak.A 60 -70%os fagykár a gyümölcsösökön kívül a szőlőket sem kímélte így Tokaj Hegyalján is kárt okozott. Az esőből is hiányt szenved a mezőgazdaság, ezért optimális hőmérséklet mellett megfelelő mennyiségű csapadékra volna szükség a földeken és a kiskertekben.B. G.

 • 2007-05-03 14:25

  Munkában a határőrök

  A Miskolci Határőr Igazgatóság 2007. április hónapjában 645 fővel szemben kezdeményezett eljárást jogellenes cselekmény elkövetése miatt. Az elkövetők 76 %-a önálló, míg 24 %-a az együttműködő szervekkel közösen került elfogásra.

 • 2007-05-03 12:08

  Július elsejével távozik a PSZÁF főigazgatója

  Marsi Erika, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Hivatalának főigazgatója írásban jelezte a miniszterelnöknek, hogy családi okok miatt 2007. július elsejétől nem tudja ellátni feladatát. Ezt a kormányfő tudomásul vette.A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény szerint a hivatal főigazgatóját a miniszterelnök nevezi ki, illetve mentheti fel. Gyurcsány Ferenc a jogszabályban előírt kötelezettségének eleget téve intézkedik a főigazgatói poszt betöltéséről.Kormányszóvivői Iroda

 • 2007-05-03 12:04

  Hatósági bizonyítvány a jövedelemről

  Tájékoztató az önkormányzat polgármestere által kiállított – a kérelmező családjában egy főre jutó havi jövedelemről – és kiadott hatósági bizonyítványról az 1993. évi III. törvény 54/A. § (3) bekezdése szerint az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentési kötelezettségről.

 • 2007-05-03 11:52

  Motocross Junior Kupa

  A Magyar Motosport Szövetség Junior Kupa néven új öt fordulós versenysorozatot indított a 2007-es motocross idényre. Az első fordulót Visontán rendezték a hétvégén. A miskolci Motocross Racing SE. junior korú versenyzői is remekül helyt álltak.Az eredmények a következőképpen alakultak:50 ccm-es kategóriában:Jantek Péter KTM 9. hely.65 ccm-es kategóriában:Pál Vencel Kawasaki 5. hely.Fazekas Soma Kawasaki 13. hely.85 ccm-es kategóriában:Sziklavári Patrik Honda 3. hely.Pál Markó Suzuki 6. hely.Tóth Dániel Honda 7. hely.Mizerák Máté KTM egy bukás miatt nem fejezte be a futamot.OPEN kategória (125 ccm és 250 ccm együtt)Sziklavári István Honda 5. hely.Fazekas Zsombor Honda 12. hely.

 • 2007-05-03 11:40

  Alkimisták

  A gyors meggazdagodás meghökkentő példáival találkozik lépten-nyomon az ember. Magához térve az első ámulatból, elgondolkozik és – elhessentve magától a sanda gyanút – arra következtet, hogy egyes honfitársaink megtalálták a bölcsek kövét. Azt az anyagot, melynek segítségével arannyá változtatható mindenféle fém. A középkori alkimisták hiába kutattak utána. Pedig még a varázslástól sem riadtak vissza. De mi másról lennénk híresek széles e világon mi magyarok, ha nem arról, hogy átlagon felüli találékonysággal áldott meg bennünket az ég?! Az alkimistákat egyébként az, az eset juttatta eszembe, ami a közelmúltban bejárta a hazai sajtót. Másfél órát késtek a vonatok a Budapest – Cegléd – Szeged vonalon, mert ismeretlen tettesek megrongálták a MÁV jelzőrendszerét. Pontosabban fogalmazva, kivágtak belőle néhány száz métert az éj leple alatt, kocsira rakták, majd elszállították. Természetesen azzal a céllal, hogy kiolvasszák belőlük, majd eladják az értékes rezet. Más alkalommal meg köztéri szobrokat csonkítanak meg, hogy hozzájuthassanak az ugyancsak értékes bronzhoz. A sajtó izzó szenvedéllyel ostorozza a fémgyűjtésnek ezt a változatát, és újra meg újra sürgeti a tolvajok szigorú megbüntetését. Jó oka van rá! Hisz ha olykor el is kapnak egy-egy fém tolvajt, nem kell attól tartania, hogy a börtönben öregszik meg. Pedig a tetemes anyagi káron túl, a vasúti jelzőrendszer tönkretétele, tragikus következménnyel is járhat: veszélybe kerülhet az utasok testi épsége, sőt élete is. Nagyon helyes tehát, ha a kollegák, az írott sajtóban, televízióban, rádióban a közvéleményre hivatkozva sürgetik a színesfémtolvajok szigorúbb felelősségre vonását. Csak az a baj, hogy a vasúti hálózat teljes hosszában lehetetlen megszervezni a kábelek őrzését. Persze, nem sokkal könnyebb megelőzni a köztéri műalkotások csonkítgatását sem. Ezért határoztam el, hogy előterjesztem tiszteletteljes javaslatom: nem a tolvajokat, hanem a megbízóikat kellene végre elkapni. Azt hiszem, nem lehetetlen felkutatni azokat az alkimista műhelyeket, ahol a bagóért felvásárolt lopott fémből aranyat, azaz busás hasznot csinálnak.bekes

 • 2007-05-03 11:35

  Látássérült Magyar Tekebajnokság

  A Látássérült tekebajnokság IV. fordulóját Kazincbarcikán bonyolítottuk le. Egyben ez volt a Magyar Bajnokság zárása is, a következő megmérettetés Kassán lesz a világbajnokságon.A 2006-2007 évi csapatbajnokságon a következő eredmény született:1. Miskolc Denevér I. csapata 10237 fával.2. Budapest Wesselényi I. csapata 10222 fával.3. Budapest Wesselényi II. csapata 10072 fával.4. Nyíregyháza Viktória csapata 9368 fával.5. Komló Vakondok csapata 9231 fával. 6. Miskolc Denevér II. csapata 9186 fával.7. Debrecen csapata 9086 fával. 8. Nyíregyháza Favágók csapata 7207 fával.Egyéni eredmények:Női: B1 Orosz Béláné Denevér SE 2253 fával.B2 Keresztesi Lajosné Denevér SE 2677 fával.B3 Jakab Gyuláné Ny. Viktória SE 2458 fával.