Hírarchívum - (83565)

 • 2007-05-08 18:12

  Múzeumi együttműködés

  Együttműködési megállapodást kötött a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumigazgatóság és a Vendégváró.hu. A piacvezető belföldi internetes site kiemelten kezeli a jövőben az intézmény kiállításait, programjait – főhelyen ajánlja az oldalt látogatóknak a friss múzeumi információkat. Naponta több mint 14 ezren látogatnak a Vendégváró.hura és keresik a turisztikai cikkeket, a programkínálatot, amely az idegenforgalmi helyeket népszerűsíti – ezek után a Megyei Múzeumigazgatóság szervezte kiállítások és programok elsőbbséget élveznek a siteon.

 • 2007-05-08 17:41

  A szemétdíjról is döntenek

  A szemétdíjak emeléséről is dönt a csütörtöki Közgyűlés. Ha megszavazzák: a lakossági díjak a tavalyihoz képest havi 133 forinttal emelkednek nyártól. Tavaly 663 forint volt a szemétszállítási díj átlaga, júniustól 823 forint lesz. A rendelet ugyanakkor továbbra is biztosítja a szociálisan rászorulók számára a 60 literes edényzet fenntartásával a kedvezményes díjtételt, ami a magánházas övezetben élők 30 százalékát érinti. Az AVE Miskolc Kft. az önkormányzattal közösen vizsgálja az illegális hulladéklerakások megszüntetése érdekében a gyakoribb, háromszori ürítés és az edények elzárhatóságának lehetőségét is a társasházak esetében.

 • 2007-05-08 17:37

  Komposztálásra buzdítanak

  Közösségi komposztálásra buzdítják Miskolc lakóit. A miskolci önkormányzat és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány többszintű komposztálási rendszer bevezetését kezdi meg a városban. Az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt és aprítékoló berendezéseket is kölcsönözhetnek.Egy átlag magyar évente 300 kg szemetet termel. Ennek a háztartási hulladéknak körülbelül 30%-a olyan szerves anyag, amely komposztálható, vagyis ennyivel elvben csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, a szerves anyagok pedig visszajuthatnak a természet körforgásába. Ennek a folyamatnak a lényegével és fontosságával ismerkedhetnek meg a miskolci lakosok is az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, a Zöld Akció Egyesület és a miskolci önkormányzat összefogásával.A szervezőknél május 8-tól igényelhetőek a komposztkeretek, és aprítékoló berendezéseket lehet kölcsönözni, a közösségi komposztálás bemutatására pedig mintaprogram készül. A szerves anyaggal kapcsolatos ismeretek elsajátítását komposztálási tanácsadók segítik majd. A program május 8-án, kedden délelőtt kezdődött a Városház téren.

 • 2007-05-08 16:41

  Egy aláírással a közoktatásért

  A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos akciójának részeként május 14-től május 18-ig 15 és 18 óra között aláírásgyűjtést tart a Villanyrendőrnél. Kérnek mindenkit, aláírásával jelezze tiltakozását a pedagógus elbocsátások, a közoktatás ellehetetlenítése ellen, hogy ne történhessen iskoláinkkal ugyanaz, ami kórházainkkal megtörtént!

 • 2007-05-08 16:07

  Diákszóvivőt keresnek

  Diákszóvivőt keres a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság! Május 9-én és 10-én rendezik meg az országos felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt általános és középiskolások számára. Idén a legjobban szereplő középiskolást egy emlékezetes jutalommal, ajándékkal szeretnék meglepni! Egy héten keresztül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság diákszóvivője lehet az a fiatal, aki a legjobban teljesít a kommunikációs állomáson. A győztes tanuló egy hétig nyilatkozik majd a különféle médiáknak az igazgatóságon történt eseményekről. A diákszóvivőt május 10-én, a középiskolások versenyén választják majd ki. A középiskolás versenyzők május 10.-én reggel 8 óra 30 perckor gyülekeznek az Igazgatóságon.

 • 2007-05-08 15:54

  Madarak és fák napja

  A Miskolci Állatkert és Kultúrpark évek óta állomáshellyel vesz részt a május 10-én, Madarak és Fák Napja alkalmából szervezett erdei iskolai vetélkedőn.Az idei jeles nap más újdonsággal is megörvendezteti az állatkert lakóit és látogatóit. Díszfácánok sokszínűségét csodálhatják meg a látogatók a régi róka – és mocsári macska – kifutó helyén: ezüst-, arany- és királyfácánokat.Öt madarat fogadott örökbe egyszerre a DrLingva Nyelvoktató Stúdió. A bütykös hattyú Lea, az ezüstfácán Silvio, az aratinga Klára, a törpepapagáj Pierrot, a nímfapapagáj Punky nevet kapott pótszülőjétől.A FISKARS hazai fióktelepével kialakult sikeres együttműködés eredményeként e napon érkeznek az állatkertbe azok az eszközök, melyekkel a kert növényvilágát a kertészek hatékonyabban tudják majd ápolni és gazdagítani.Szintén e napra készül el az a tájékoztató-ismeretterjesztő anyag, mely egy öreg tölgyről mesél s vele együtt az erdő világáról. Ezt a képes olvasmányt a látogatók a sül kifutójánál élt – már kivágott – tölgy mellett találják.Ugyanezen a területen várják majd játékos feladatokkal a jeles nap vetélkedőjén résztvevő iskolásokat az állatkert dolgozói.E jeles ünnepet ezen a néven 1906-ban rendelte el gróf Apponyi Albert az iskolák számára, és lelkesen terjesztették az ismereteket a madarak és élőhelyük védelmében évről-évre. A II. világháború utáni csendet követően csak az 1990-es években éledt újra e jeles ünnepünk.

 • 2007-05-08 11:31

  Szemtanúkat keresnek

  A Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya kéri a lakosság segítségét a 2007. március 11-én 06,05 körüli időben Miskolc Hidegsor 517 szám előtti útszakaszon történt balesettel kapcsolatban.A rendőrség kéri azon személyek jelentkezését, akik ebben az időben látták, amint egy ismeretlen az általa vezetett ismeretlen forgalmi rendszámú és ismeretlen típusú sötét színű gépkocsival az Avas irányából a Nagyváthy út felé haladva nem megfelelően választotta meg járműve sebességét, minek következtében az erősen jobbra ívelésű kanyarban szabálytalanul áttért az úttest menetirány szerinti bal oldalára és ott összeütközött a szemből szabályosan közlekedő Skoda Fabia típusú személygépkocsival, majd a helyszínről megállás, valamint adatai hátrahagyása nélkül a járművével ismeretlen helyre távozott.Kéri a rendőrség továbbá annak, a baleset idejében a Hidegsoron az Avas irányába közlekedő szürke színű Peugeot típusú személygépkocsinak a vezetőjét és utasát, akik a baleset helyszínén megálltak és a sértett gépjármű utasával beszéltek.Jelentkezni személyesen: a Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán, illetve telefonon: munkaidőben a 46/514-511-es központi szám 22-81, vagy 22-83-as mellékén, illetve munkaidőn túl a 107-es telefonszámon.

 • 2007-05-08 11:28

  Pannónia ünnepnap

  Május 12-én Isaszegen nagyszabású ingyenes könnyűzenei fesztivált szervez az újjászületett Pannónia megünneplésére a Pannónia Motor Magyarország – jelentette be Mázló Imre, a cég ügyvezetője. Az ingyenesen látogatható fesztiválon olyan hazai zenekarok lépnek fel, mint a Quimby, a Beatrice, a Pál Utcai Fiúk vagy az Auróra.

 • 2007-05-08 11:26

  Magyar, matematika, történelem a héten

  Megkezdődött az érettségi. Miskolcon csaknem 4300-an vizsgáztak hétfőn magyarból, kedden matematikából, majd szerdán a történelem következik. Az első nap gond nélkül zajlott.

 • 2007-05-08 09:07

  Vasárnap pótolnak a salakosok

  A két csapat megállapodása után a Lengyel Motorsport Szövetség is áldását adta az időpontra, így már hivatalosan is május 13-án (vasárnap), 11 órai kezdettel pótolják a Miskolc-népkerti Arénában a csapatok a salakmotoros lengyel II. ligában a múlt hétvégén elmaradt Miskolc – Rawicz meccset.[RSO TEAM]

 • 2007-05-08 09:01

  Óvodai beíratás a héten

  Megkezdődött és ezen a héten tart az óvodások beiratkozása Miskolcon. 1500 férőhely van, de akad olyan hely, ahol már az első nap után ki lehetne tenni a megtelt táblát.A Szászszorszép óvodában már az első nap csaknem annyi leendő óvodást jegyeztek elő, mint amennyitől búcsúzik az intézmény. Az óvoda kihasználtsága évek óta 120 százalékos: 200 helyen, 230 gyermek van. Az már most körvonalazódik, hogy a nyolc óvodai csoport szeptemberben is magas, 30 fős létszámmal indul.Ugyanez a helyzet az intézmény két tagóvodájában. A Bársony János utcában hétfőn 43, míg a Reményi Ede utcai óvodában 30 gyereket jegyeztek elő.Hely nélkül nem marad senki, hiszen minden óvoda köteles a körzetében lévő gyermeket felvenni. Miskolcon a 42 intézményben valamivel több, mint 1500 férőhely van. Ezt évek óta sikerül is megtölteni.Péntekig tart a beiratkozás, amelyhez a személyi igazolványon túl, a gyermek anyakönyvi kivonatára van szükség.K. A.

 • 2007-05-08 08:59

  A szociális hálót erősítik

  Képzéssel a szociális hálóért – ez volt a mottója annak a zárókonferenciának, amelyen a szociális területen dolgozó szakemberek fejlesztéséről szóló, több mint egy évig tartó program eredményeit értékelték. A projekt költségeit pályázati forrásból fedezték.A mindennapi munkában és a megelőzésben azonnal hasznosítható tudást szerezhettek a Miskolci Családsegítő Szolgálat koordinálásával szervezett képzésen résztvevő szakemberek. A foglalkozások helyszíne a József Attila Iskola volt. A 15 hónapos projektre 25 és fél millió forintot nyertek a humánerőforrás-fejlesztési operatív program keretéből.A képzésen résztvevők leginkább az európai uniós ismeretek iránt érdeklődtek. Az oktatás része volt ugyanis, hogy a szakemberek elsajátíthassák: hogyan készíthetnek maguk is sikeres pályázatokat.

 • 2007-05-08 08:55

  Informatikusokat marasztalnak

  Pályázatokkal és gyakornoki programmal segíti a környék számítástechnika iránt érdeklődő fiataljait egy nemzetközi hírű miskolci informatikai cég. Az egyetemistáknak szóló ösztöndíj eredményhirdetésével párhuzamosan középiskolás diákoknak és tanáraiknak is lehetőséget kínálnak a megmérettetésre.A banki front-office technológia magyar specialistája a miskolci IND Group ösztöndíj programjában lehetőséget biztosít a helyi egyetemistáknak, hogy a cégnél készítsék el diplomamunkájukat, és hogy bepillantást nyerjenek a vállalkozás munkafolyamataiba. A program időtartama alatt a hallgatók ösztöndíjban részesülnek. A gyakornoki programot sikeresen teljesítő végzős hallgatók részére az államvizsga után munkalehetőséget is biztosít a cég, ösztönözve ezzel a diákokat arra, hogy munkalehetőség reményében ne vándoroljanak más városba. A Miskolci Egyetem több száz vállalkozással kötött már hasonló szerződést. Az egyetemről bármelyik III. IV. vagy V. éves hallgató jelentkezhetett, a legjobbakat a cég szakmai zsűrije választotta ki.A Jövő iskolája az informatika tükrében címmel szakközépiskolás diákoknak és tanáraiknak is hirdet pályázatot az IND. A pályamunkát a tanulónak és pedagógusának közösen kell elkészítenie, így a nyereményt is együtt kapják meg. Jelentkezni május végéig lehet.

 • 2007-05-08 08:50

  Regionális pályázatok

  Elfogadták az Észak-magyarországi Régió 2007-2008-as akciótervét a Regionális Fejlesztési Tanács rendkívüli ülésén. A legfontosabb területeket most társadalmi vitára bocsátják, két pályázat viszont már május 7-től megnyílt.Csaknem 80 milliárd forintnyi támogatás érkezhet Észak-Magyarországra a következő két évben. A Regionális Fejlesztési Tanács már döntött arról, hogy kik lehetnek a pályázatok kedvezményezettjei, és hogy a nyertes programok költségeinek legfeljebb mekkora részét állják az uniós forrásokból, ezekről május végéig társadalmi vitát is tartanak. Két pályázatot viszont már május 7-én kiírtak. A térségben található mintegy 30 ipari park fejlesztésére például három milliárd forint jut.Az önkormányzati épületek utólagos akadálymentesítésére szintén három milliárd forintos keretet határoztak meg. Egy szintes épületre tíz, többszintesre legfeljebb húsz millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető.A hét évre szóló regionális operatív programban öt prioritást határoztak meg. Észak-Magyarország gazdasági teljesítőképességének, közlekedésének, turizmusának és településeinek fejlesztése mellett a humán infrastruktúra, vagyis például az egészségügy, a szociális ellátórendszer és az oktatás is kiemelt terület.

 • 2007-05-08 08:46

  Közönségtalálkozó a globalizációról

  Választások, válságok, vizitdíj – jelenségek, melyek hátterében a mindnyájunkat érintő folyamat, a globalizáció áll. Artner Annamária, a Zsigmond Király Főiskola tanára, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének főmunkatársa, közelmúltban megjelent könyvében – Globalizáció alulnézetben címmel – tudományos részletességgel, ugyanakkor világos, érdekfeszítő stílusban mutatja be a társadalmakat és a társadalmakon belül az embereket nyertesekre és sajnos nagyobb részt vesztesekre osztó folyamat okait, következményeit és a hátrányos hatásokkal szembeni védekezés lehetőségeit. Közönségtalálkozó keretében május 17-én kedden, 18 órai kezdettel a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Kék Előadójában hallgathatják meg a szerző vitaindító gondolatait a szerteágazó téma iránt fogékony érdeklődők.