Belföld

 • 2007-04-23 11:28 Kísérleti állatok

  Április 24. a kísérleti állatok védelmének világnapja. Joga van-e az embernek (mint csúcsragadozónak) más fajú élőlényeket felhasználni arra a célra, hogy saját maga számára a túlélést segítse?!? Emberi szemszögből a válasz egyértelmű: igen. De ha beleképzeljük magunkat egy laboratóriumi kísérleti állat bőrébe, a kérdésre adott válasz már nem ilyen egyértelmű.

 • 2007-04-21 11:01 Támogatás határon túl

  Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára tegnap megállapodást írt alá a határon túli magyar szervezetekkel az oktatási-nevelési, tankönyv- és taneszköztámogatások, valamint a hallgatóknak biztosított jegyzettámogatások lebonyolításáról.

 • 2007-04-21 10:41 Változó védőoltások?

  A vakcinákat csak a tiszta ivóvíz előzi meg a fertőző betegségekkel szembeni hatékony védekezésben. A védőoltások évente mintegy 3 millió életet mentenek meg, és körülbelül 750 000 gyereket óvnak meg attól, hogy rokkanttá váljanak. A vakcinációnak köszönhető a feketehimlő eltűnése a Földről; a súlyos kimenetelű, gyermekbénulást okozó poliovírus fertőzések megszüntetése a Föld nyugati felén és a keleti félteke nagy részén; a kanyaró megfékezése Észak-Amerikában, valamint a kanyaróhoz köthető elhalálozások 75%-os visszaszorítása Afrikában. Ez csak néhány példa arra, mit biztosítanak a védőoltások az emberiség számára.

 • 2007-04-21 10:25 Egy egészséges nap

  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbánya és Trizs község a TESZ Alapítvány meghívásos pályázatán nyert 450 000 ezer forint támogatást egészségvédő programjára. A pályázati összeg felhasználásával és helyi források teremtésével a település mindent megtesz azért, hogy szinte egész éven át, egészséges életmódra bíztassa és nevelje az észak-magyarországi lakosságot, de elsősorban a jövő nemzedékét, a gyerekeket. Az ormosbányai programok sikerességét mutatja az is, hogy két éve töretlen sikerrel vannak jelen az egészségmegőrzésre irányuló programok a borsodi településeken.

 • 2007-04-20 15:29 Megemelt pályázati keret

  Óriási az érdeklődés a vállalati képzések támogatására kiírt első uniós pályázaton. Alig egy hét alatt a vártnál öt és félszer több cég jelentkezett, amelyek az eredeti keret több mint duplájára pályáztak. Ezért döntött úgy a kormány, hogy jóváhagyja az összeg emelését: immár 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre a mikro- és kisvállalkozások alkalmazottainak képzésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül futó pályázaton.

 • 2007-04-20 15:25 Takarítás az utak mentén

  A Magyar Közút Kht. egyik stratégiai célja a környezetvédelmi tevékenység erősítése. Ennek ez évi első eseményeként országos, minden megyei igazgatóság részvételével megvalósuló környezetvédelmi akciót kezdeményeztek és szerveztek a Föld Napja alkalmából. Ennek során az érintett önkormányzatok, civil környezetvédő szervezetek, általános és középiskolák, helyi lakosok segítségével április 21-én, szombaton az általuk kezelt úthálózat településeken átmenő szakaszán, vagy az adott település közelében összegyűjtik az út menti hulladékot, a Társaság pedig saját eszközeivel szállítja el a megtelt zsákokat a hivatalos szemétlerakókba. Az előzetes jelentkezések alapján országosan várhatóan több mint 25 ezer önkéntes gyűjti és zsákolja a szemetet, amit a közútkezelő 342 járműve szállít majd el a hulladéklerakó helyekre. A Magyar Közút Kht. dolgozói az akciót követően is fokozott figyelemmel kísérik az utak és az út menti területek tisztaságát és kötelezettségüknek eleget téve rendszeresen ellenőrzik azt. Összegyűjtik és elszállítják a szétdobált szemetet, az utazás közben keletkező – elsősorban ételt és üdítőitalt tartalmazó – csomagolóanyagok befogadására pedig május 15-ig a 30 leálló helyen keretes szemetes zsákokat, vagy más hasonló űrtartalmú szeméttárolót helyeznek ki.

 • 2007-04-19 11:45 Munkaerő-piaci adatok

  A KSH munkaerő-felmérése szerint a 2006. december – 2007. februári időszakban országosan a 15-74 éves népességből a gazdaságilag aktívak száma 4.239 ezer főt tett ki, mely az egy évvel korábbinál 29 ezer fővel volt több, míg az aktivitási arány enyhébben 54,5%-ról 54,9%-ra nőtt. A foglalkoztatottak száma 3 millió 926 ezer fő volt, 43 ezer fővel több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, aránya 50,8%. A munkanélküliek száma 313 ezer főt tett ki, 13 ezerrel többet, mint egy évvel korábban, aránya 7,4% volt. A gazdaságilag inaktív 15-74 éves népesség 2006. december - 2007. február között havonta átlagosan 3.483 ezer fő volt, 30 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

 • 2007-04-19 11:42 Ellenzik az átalakítást

  Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, és a Zöld Kapcsolat Egyesület közös nyilatkozatot adott ki a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vasúti közlekedési, illetve menetrend átszervezési tervei kapcsán.

 • 2007-04-19 11:28 Félelem a cukorbetegségtől

  A 2-es típusú cukorbetegek elsöprő többsége nincs tisztában a betegséggel járó legnagyobb veszélyekkel. A cukorbetegek ismerethiánya az esetek több, mint 40%-ban jelentős állapotromláshoz, szövődmények kialakulásához vezet, mutatott rá a Szonda Ipsos legújabb felmérése. A kutatás azt is kimutatta, hogy a 2-es típusú diabéteszben szenvedők tájékozottságuk hiánya miatt komoly veszélyben vannak. Az érintettek nagy része nincs tisztában alapfogalmakkal, nem méri rendszeresen vércukor szintjét, így csökkennek az esélyeik arra, hogy a betegséggel járó súlyos szövődményeket elkerüljék – számolt be Dr. Vándorfi Győző, a Magyar Diabétesz Társaság vezetőségének tagja, az „Egészségesebben” az egészségeseknél-cukorbetegen? mozgalom sajtótájékoztatóján. A tavaly életre hívott kezdeményezés ezért idén a 2-es típusú cukorbetegek tájékoztatására koncentrál. Az országos mozgalom szerepét Kincses János a MACOSZ elnöke és Hevesi Tamás zeneszerző, előadóművész továbbra is kiemelten fontosnak tartja, és aktív szerepet vállalnak a betegek ismereteinek bővítésében. A 2-es típusú diabéteszesek kezelésében a háziorvosnak is kiemelkedő szerepe van, ezért a mozgalom testülete is bővült Dr. Mógor Márta személyével.

 • 2007-04-19 11:20 Uniós ünnep

  Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját az Európai Unió, amelyhez 2004. május 1-jén Magyarország is csatlakozott. 2007. május 1-jén a Magyar Köztársaság kormánya a három évvel ezelőtti csatlakozási ünnepség helyszínén, a budapesti Hősök terén rendez egész napos ünnepséget.

 • 2007-04-19 11:08 Zöld Családok Klubja

  Az energia felhasználás módjai, takarékossági lehetőségei a háztartásban. Az Ökológiai Intézet Alapítvány Zöld Családok Klubjának soron következő programjaként „Az energia felhasználás módjai, takarékossági lehetőségei a háztartásban” címmel tart előadást Kerékgyártó Róbert, az Öko- Régió Alapítvány elnöke április 23-án 17 órától a Miskolci Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Fiókkönyvtárában (Miskolc, Mindszent tér 2.). Az előadás során a hétköznapi fogyasztási szokásaink mögé nézve, megvizsgálják az okokat, összefüggéseket, hogy kiderüljön, mi-miért kerül valamennyibe, esetleg a kelleténél többe, és ésszerű, tudatos gazdálkodással, odafigyeléssel hogyan lehet takarékoskodni pénzünkkel, energiánkkal. Bemutatásra kerül, hogyan lehet egy teljesen hétköznapi lakás energiaszintjét csökkenteni, olyan módszerekkel, amelyek nem túl nagy beruházást igényelnek. Az előadásra mindenkit szeretettel várnak!

 • 2007-04-13 00:23 Formációs Magyar Bajnokság

  Táncfesztivál miskolcon

Miskolc TV mai műsora

2024-04-20 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!