Belföld

 • 2007-05-15 09:30 Start Extra ötven fölöttieknek

  Járulékkedvezménnyel és bértámogatással próbálják segíteni az ötven év fölötti állástalanok elhelyezkedését. A fiatalok munkába állását megkönnyítő Start-kártyához hasonlóan július elsejével Start Extra programot indítanak, amelyeket helyi szinten is kiegészítenek majd. Az ötven feletti magyarok mindössze negyede dolgozik, a kezdeményezés így különösen fontos a komoly foglalkoztatási gondokkal küzdő észak-magyarországi térség számára. Különböző társadalmi rétegek szerepelnek célcsoportként a munkaügyi kormányzat és a munkanélküli szervezet feladatai között. Ilyenek a fiatal pályakezdők, a Gyesen, Gyeden lévők, és a Gyermekápolási díjban részesülők. Egyre nagyobb szeletet képeznek viszont az ötven év fölötti, és a 8 általános iskolai végzettséggel rendelkező állástalanok. Foglalkoztatásuk érdekében a munkaügyi kormányzat korábban már kedvező intézkedéseket hozott úgy, hogy jelentősen csökkentette az utánuk fizetendő közterhek arányát. Július elsejétől indul a Start Extra névre keresztelt program, amelynek keretében az ötven0 év fölötti munkavállalót foglalkoztató cégeknek, vállalatoknak az első esztendőben nem kell semmilyen közterhet fizetni az alkalmazottjuk után. Emellett a munkaügyi szervezet is komoly erőfeszítéseket tesz, az elmúlt évben például 1300 ötven év feletti állástalant sikerült elhelyezni kiemelt bértámogatás biztosításával.

 • 2007-05-15 09:26 Aláírásokat gyűjtenek

  Aláírásokat gyűjt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országszerte. Az érdekvédelmi szervezet azt szeretné elérni, hogy a kormány állítsa vissza a 2006 előtti óraszámokat, a változások ugyanis szerintük több mint tízezer tanár állását sodorták veszélybe. A pedagógusok óraszámát 2006-ban emelték meg, ennek következtében pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint 10 – 15 000 tanár állása került veszélybe. Összesen 50 000 aláírást szükséges összegyűjteniük ahhoz, hogy rábírják a kormányt: tárgyalja újra a vonatkozó törvényt. Eddig az intézményekben gyűjtötték a szignókat, mától a nagyobb városok, így Miskolc utcáin is csatlakozni lehet a felhíváshoz. A PDSZ úgy véli, a gyermeklétszám csökkenése és az oktatási intézmények átszervezése miatt eleve sok tanár veszítheti el állását, az óraszámemelés pedig tovább súlyosbítja a helyzetet. Emellett évek óta szeretnék elérni azt is, hogy készüljön objektív felmérés arról: valójában mennyit is dolgozik egy pedagógus.

 • 2007-05-14 17:34 Nyugdíjrendszer: vissza a kályhához?

  A nyugdíjrendszer második pillérének, azaz a kötelező magánnyugdíj- pénztáraknak a megszüntetését is fölvetette Németh György a Magyarország Holnap Nyugdíj és Időskor Kerekasztalának (NYIKA) ülésén. A kialakult vitában hamar kiderült, hogy a kerekasztal még sokáig fogja keresni a válaszokat a legalapvetőbb kérdésekre.

 • 2007-05-09 16:25 Ingyenes konferencia

  A Felnőttképzők Szövetsége, az SZMM támogatásával, ingyenes konferenciát, és képzési program készítő tréningeket szervez: Felnőttképzés az új OKJ rendszerében címmel. Az első konferenciát május 16-án, Hajdúszoboszlón rendezik. Jelentkezni a www.kepzesiprogram.fvsz.hu honlapon lehet.

 • 2007-05-08 16:41 Egy aláírással a közoktatásért

  A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos akciójának részeként május 14-től május 18-ig 15 és 18 óra között aláírásgyűjtést tart a Villanyrendőrnél. Kérnek mindenkit, aláírásával jelezze tiltakozását a pedagógus elbocsátások, a közoktatás ellehetetlenítése ellen, hogy ne történhessen iskoláinkkal ugyanaz, ami kórházainkkal megtörtént!

 • 2007-05-08 11:28 Pannónia ünnepnap

  Május 12-én Isaszegen nagyszabású ingyenes könnyűzenei fesztivált szervez az újjászületett Pannónia megünneplésére a Pannónia Motor Magyarország – jelentette be Mázló Imre, a cég ügyvezetője. Az ingyenesen látogatható fesztiválon olyan hazai zenekarok lépnek fel, mint a Quimby, a Beatrice, a Pál Utcai Fiúk vagy az Auróra.

 • 2007-05-08 11:26 Magyar, matematika, történelem a héten

  Megkezdődött az érettségi. Miskolcon csaknem 4300-an vizsgáztak hétfőn magyarból, kedden matematikából, majd szerdán a történelem következik. Az első nap gond nélkül zajlott.

 • 2007-05-07 16:01 Az összefogás ereje a mellrákszűrésben

  A Novartis Hungária Kft. támogatásával 2006. november-decemberében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiemelt figyelmet fordítottak a lakossági emlőszűrésekre, az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programja keretében. A program célja az ÁNTSZ által szervezett szűrés népszerűsítése és a megjelenési arány növelése volt, hiszen az időben felismert daganat gyógyítható. A megerősített figyelemfelhívó kampány hatása kiterjedt a 2007-es év első hónapjaira is.

 • 2007-05-07 15:46 Kötelező tüdőszűrés

  Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint 2006. évben a megyében a 30 évesnél idősebb lakosság körében, 100 ezer lakosra 31 új gümőkoros (tuberculosisos) beteg jutott, amely meghaladta a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelkezés erre vonatkozó bekezdésében foglaltak határértékét (25 ezrelék). Ezért az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területén huzamos jelleggel tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idősebb lakosa részére kötelező, ingyenes, évenként egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendel el, melyet a 2007. évre vonatkozó adatok ismeretében egy év múlva újra felülvizsgál.

 • 2007-05-03 15:56 Szokatlan hidegek

  A csapadékhiányon kívül a hajnali fagyokat is megsínylik a gyümölcsösök és a termőföldek. A mínuszok jóvátehetetlen kárt okoztak a gazdáknak és a kiskertek tulajdonosainak, akik nagyon várják már a májusnak megfelelő hőmérsékletet és a csapadékot, amely a meteorológus előrejelzése szerint a hétvégére már meg is érkezik.Északról sarkvidéki eredetű léghullám árasztotta el a Kárpát medencét melynek következtében markánsan csökkent a hőmérséklet a térségben. Ez okozza az ilyenkor szokatlan hideget, ám hamarosan megváltozik az időjárás. Európa fölött egy mediterrán ciklon alakul ki, amely már a hétvégén érezteti hatását.– Déliesre fordul az áramlás, de felhők is érkeznek, tehát a hétvégén már napsütésre nem nagyon számíthatunk valószínűleg már péntektől kezdődően. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, a felhők és a sok csapadék ellenére is jóval magasabb lesz a hőmérséklet, mint a hét első felében, amikor délelőtt csak 13, 16 fok körül volt itt a régióban a maximum hőmérséklet – mondta Kovács Attila, az Országos Meterológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának meterológusa.Az április 23-ai fagyhullám a maga mínusz 3 mínusz 4 fokos hőmérsékletével komoly károkat okozott a gyümölcsösökben. A tegnap hajnali mínusz 6 mínusz 7 fokos fagy hatása a korábbinál is nagyobb próbatételt jelent a gazdáknak.A 60 -70%os fagykár a gyümölcsösökön kívül a szőlőket sem kímélte így Tokaj Hegyalján is kárt okozott. Az esőből is hiányt szenved a mezőgazdaság, ezért optimális hőmérséklet mellett megfelelő mennyiségű csapadékra volna szükség a földeken és a kiskertekben.B. G.

 • 2007-05-03 12:08 Július elsejével távozik a PSZÁF főigazgatója

  Marsi Erika, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Hivatalának főigazgatója írásban jelezte a miniszterelnöknek, hogy családi okok miatt 2007. július elsejétől nem tudja ellátni feladatát. Ezt a kormányfő tudomásul vette.A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény szerint a hivatal főigazgatóját a miniszterelnök nevezi ki, illetve mentheti fel. Gyurcsány Ferenc a jogszabályban előírt kötelezettségének eleget téve intézkedik a főigazgatói poszt betöltéséről.Kormányszóvivői Iroda

 • 2007-05-03 10:19 Csökkenő gyógyszerárak

  Átlagosan 8,3 százalékkal csökkent május 1-től több száz gyógyszer ára. Ezek közül 70 gyógyszer ára több mint 10 százalékkal, 34 gyógyszeré több mint 20 százalékkal lett kevesebb. A gyógyszer-gazdaságossági törvény árcsökkentő hatása nem csak a betegeknek kedvező; a rendszerváltás óta először a gyógyszerkassza kifizetései nem lépik túl az időarányos keretet, azaz nem növelik a költségvetési hiányt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár előrejelzései szerint e folyamatok ismeretében joggal feltételezhető, hogy a kassza év végéig is képes lesz fedezni a kiadásokat.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-20 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!