Belföld

 • 2007-06-18 13:12 Élelmiszerbiztonsági ellenőrzések

  Mától indítják el az átfogó élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket az illetékes hatóságok. Ennek során főleg a fagylaltokat, ásványvizeket, üdítőket, valamint a hűtőlánc biztonságos működését ellenőrzik, de továbbra is fontos szempont a feketegazdaság elleni fellépés. A korábbi évek hasonló tapasztalatai alapján a magyar termékek egyértelműen biztonságosabbak, az országos főállatorvos ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy kellő figyelemmel a vásárlók is gyakrabban elkerülhetik a problémákat. A korábbi években a leggyakrabban a minőség-megőrzési és a fogyaszthatósági idő lejárta, valamint a jelöletlen, illetve a hibás, hiányos vagy megtévesztő jelölésű termékek miatt szabtak ki bírságot az ellenőrök.

 • 2007-06-18 13:05 Pénzt kérnek a kórházak

  Levelet írtak az adósságokkal küzdő kórházak Gyurcsány Ferencnek, amelyben a költségvetésük korlátozásának feloldását kérik. A kórházak szakmai szervezetei levélben jelezték a miniszterelnöknek, hogy ha nem jutnak többletforráshoz, akkor „nagy baj” lesz. A Magyar Kórházszövetség szerint, a pár éve bevezetett, majd tavaly júliusban szigorított teljesítményvolumen-korlát (tvk) miatt az elmúlt évben 15-20 százalékkal csökkentek az intézmények forrásai.

 • 2007-06-18 13:00 SZDSZ: hétpontos határozat

  Az SZDSZ tudomásul veszi a kabinetben történt átalakításokat, de nem fogadja el, hogy a kormányzati informatika irányítása a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterhez kerüljön - közölte Kóka János. A pártelnök ismertette a liberális frakció és ügyvivői testület hétpontos határozatát. Kóka János elmondta: a miniszterelnökkel előzetesen konzultált a szabad demokraták álláspontjáról, javaslatairól, amelyekre a miniszterelnök nyitottnak mutatkozott. Hozzátette: a hétpontos javaslat, illetve a további reformirányokat összefoglaló tízpontos liberális elképzelés a koalíciós szerződés részleges módosításáról szól, így azokról együttesen kell tárgyalni a szocialistákkal. Így arról is, hogy az SZDSZ egy külgazdaságért felelős kormánybiztosi poszt létrehozását szorgalmazza. Az utóbbi posztra Garamhegyi Ábelt, a gazdasági tárca államtitkárát jelölik, a döntést a kormányfő hozza meg – közölte Kóka János.Az SZDSZ Ügyvivői Testülete és parlamenti frakciója rendkívüli, összevont ülése után az SZDSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy váratlanul érte őket a pénteken bejelentett kormányátalakítás, ezért csak hétfőn tudtak érdemben reagálni. Az SZDSZ hét pontból álló határozatot fogadott el, melyek a következők: tudomásul veszik a személyi döntéseket, mivel ezt az MSZP belső viszonyainak átrendeződésének tekintik; hatékonyabb működést várnak a struktúraátalakítástól; a kormányzati kabinet munkájában Horn Gábor is részt vehessen; a kormányzati informatika irányítása ne Szilvásy Györgyhoz kerüljön, hanem maradjon a Miniszterelnöki Hivatal kezén; maradjon meg a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT); nevezzenek ki külgazdaságért felelős kormánybiztost; illetve az egész kormányátalakítás nem járhat költségnövekedéssel, illetve nem növelheti a bürokráciát.A Pozsonyban tartózkodó Gyurcsány Ferenc még nem reagált a bejelentésre, Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a kormányfő „nyitott nagyvonalúsággal fogadta az SZDSZ elképzelését”, hazaérkezése után pedig leülnek az SZDSZ vezetőivel, és megvitatják a javaslatokat.

 • 2007-06-18 12:42 Magyar-szlovák megállapodás

  Az Európai Területi Együttműködés Program keretén belül, uniós forrásokra pályáznak közösen a magyar-szlovák határ északi részén lévő magyar és szlovák megyék, az együttműködésről dokumentumot egyelőre Borsod-Abaúj-Zemplén és Besztercebánya önkormányzatának vezetői írtak alá a hét végén. A felvidéki Tiszolcon született megállapodásban új határátkelők megnyitása, az idegenforgalom fejlesztése, a kisebbségek támogatása egyaránt szerepel. A tervek szerint a közeljövőben Nógrád, Heves és Kassa megyék is hasonló megállapodásra készülnek.

 • 2007-06-18 12:33 Betörőket fogtak

  Betörésből származó árura és betörőszerszámokra bukkantak a borsodi zsaruk egy véletlen igazoltatás alkalmával Erdőbényén. A rendőrség tájékoztatása szerint a tokaji rendőrőrs járőre figyelt fel a már említett járműre, a szemből érkező autó Tokaj felé haladt. Néhány perc elteltével ugyanez a gépkocsi a 37-es főútra kikanyarodva Szerencs felé vette az irányt, majd vezetője megpillantva a rendőröket, a gázra taposott, és megpróbált elmenekülni – sikertelenül.

 • 2007-06-18 12:22 Hétvégi halálesetek

  Egy Szirmabesenyő közelében fürdőző 55 éves férfi péntek este merült el, eddig ismeretlen okból - közölte a rendőrség. Fiának sikerült kihúznia a partra, mentő is érkezett a helyszínre, de a férfi életét már nem tudták megmenteni. Az elsődleges orvosszakértői megállapítás szerint halálát fulladás okozta, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a történteket.

 • 2007-06-18 12:06 Olaszliszka: nem volt rendbontás

  Rendbontás nélkül ért véget az az egész napos zenei rendezvénysorozat, amelyet Szögi Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán meggyilkolt tanár családjának megsegítésére szerveztek vasárnap; a jótékonysági koncert bruttó bevétele 1 millió 200 ezer forint volt.

 • 2007-06-17 14:45 Változó szabályok

  Július elsejétől változnak a kötelező biztosítás szabályai. Módosul például a kárelőzmény igazolása is, amelyet nem az üzembentartónak, hanem az új biztosítónak kell beszereznie. A kártalanítás ideje pedig főszabályként három hónap lesz, a biztosítónak javaslatot kell tennie a károsultnak.

 • 2007-06-15 17:26 Jövővár Pályázat

  Átadták a nyolcadik évébe lépett Wienerberger Jövővár Pályázat díjait. A támogatásra magyarországi gyermekintézmények és műemléképületek kezelői jelentkezhettek, s a zsűri 50 millió forint értékű építőanyagot, illetve készpénzt osztott ki az 57 győztes gyermekintézmény és műemlékkezelő között. A pályázatot évről évre kiíró és szervező Wienerberger Téglaipari Zrt. kezdeményezéséhez idén hat építőanyag-gyártó csatlakozott, a pályázat díjazottjai között van a miskolci Hermann Ottó Gimnázium is.

 • 2007-06-15 17:11 Hétvége: stop!

  A személygépkocsival közlekedők gyakran bosszankodnak, hogy a robusztus, sokszor lomhának bizonyuló teherautók, kamionok miatt jóval lassabban haladhatnak.Idén is érvénybe lép az úgynevezett kamionstop, a korlátozás június 15-től augusztus 31-ig tart. Ennek értelmében a 7,5 tonnánál nehezebb járművek ezen időszak alatt szombaton reggel 8 és vasárnap este 10 óra között, valamint a munkaszüneti napokon nem vehetnek részt a közúti forgalomban, a számukra kijelölt parkolókban kell várakozniuk. Kivételek persze vannak, pld. az élő állatokat szállító járművekre ez nem vonatkozik, ám mindezt az előírások szigorúan szabályozzák.A rendelet (111/1995. (IX.21.) korm. rendelet) célja, hogy a nyári időszakban a hétvégi forgalmat zökkenőmentesebbé és biztonságosabbá tegyék. Az immáron 11. alkalommal életbe lépő korlátozás ellenőrzési tapasztalatai szerint a fuvarozók számolnak a kamionstoppal és annak figyelembevételével kalkulálják az úthoz szükséges időt. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a külföldi sofőrök fokozottabban betartják a korlátozást, a magyarok közül néhányan időnként megpróbálnak ügyeskedni. Ez leginkább abban jelentkezett, hogy később álltak le és hamarabb indultak el az előírtnál, de ez a jelenség nem vált általánossá.

 • 2007-06-15 17:09 Nyári ellenőrzések

  A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal már készül a nyári ellenőrzésekre. A hivatal a napokban küldte ki hírlevelét a regionális és megyei élelmiszer-ellenőrző hatóságoknak, melyben közlik, hogy fokozottan ellenőrzik a kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket, szállodákat, éttermeket, büféket, piacokat, vásárcsarnokokat, valamint a nagy élelmiszer-áruházakat. A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek, nyári táborok, rendezvényszervezők is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. A szakemberek elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, de kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére, a feketegazdaság kiszorítására is. Kiemelt szempont a fogyasztók megkárosításának megelőzése is.

 • 2007-06-15 14:09 Átalakul a kormány

  Átalakította kormányát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kancellária élén Kiss Péter váltja Szilvásy Györgyöt, aki viszont továbbra is felügyeli majd a polgári titkosszolgálatokat. A kancelláriaminiszter feladata is megváltozik, ő irányítja az újonnan létrejövő kormánykabinet operatív munkáját. A gazdasági, társadalomtudományi és nemzetbiztonsági kabinet vezetőjéből, valamint a koalíciós pártok egy-egy képviselőjéből álló testület készíti majd elő átfogó kérdésekben a kormányálláspontot. Lamperth Mónika veszi át a szociális és munkaügyi tárcát, az ő helyére pedig Bajnai Gordon kerül a területfejlesztésért is felelős önkormányzati tárca élére. Draskovics Tibor tárca nélküli koordinációs miniszteri posztot kapott. A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy az államrefomrbizottság bázisán politikai stratégiai tanácsadó testület jön létre.A változások két államtitkári posztot is érintenek. A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter államtitkára Iváncsik Imre eddigi honvédelmi államtitkár lesz, míg helyére Vadai Ágnes szocialista képviselő kerül.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-20 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!