Belföld

 • 2007-06-04 11:38 Az egészségügyi reformokról

  Az egészségügyi reformokról, az egészségügyi törvény módosításáról és az új rehabilitációs járadék bevezetésének terveiről tartott tájékoztatót az SZDSZ. A frakcióhétvége második állomása volt Miskolc, ahol Béki Gabriella országgyűlési képviselő beszélt az aktualitásokról.

 • 2007-06-04 11:11 Becsléssel az adóelkerülés ellen

  Az adóhivatal dolgozói által vallott APEH-misszió első gondolata a következőképpen hangzik: „hisszük, hogy az adózók időben és pontosan kívánnak eleget tenni adókötelezettségeiknek…” A valóság azonban az esetek egy részében sajnos más képet fest, hiszen az adózók szűk rétege igyekszik a jogkövető adózói magatartás egyenes útja helyett az adóelkerülés rögös és veszélyes ösvényei felé venni az irányt. Ilyen esetekben számos eszköz áll az adóhivatalnokok rendelkezésére, melyekkel a megtévedt adózókat megpróbálják visszaterelni a „helyes” útra. Egyik ilyen, viszonylag újkeletűnek számító eszköz a becslés módszere, melyet a törvényi szabályozáson túl az alapoz meg, hogy hazánkban alapvetően az elért bevétel, valamint az ennek megszerzése érdekében igazoltan felmerült költségek egymáshoz való viszonya, a jövedelem határozza meg egy adózó központi költségvetés felé teljesítendő adófizetési kötelezettségének alapját (nagyon leegyszerűsítve: bevétel–költség = jövedelem – adófizetési kötelezettség).

 • 2007-06-04 11:07 „Közösen – könnyebben”

  Az Országos Egészségfejlesztési Intézet és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület által szervezett „Közösen – könnyebben” országos életmódváltó csapatversenyben 121 csapat több mint 800 versenyzője vetélkedett majdnem minden megyéből és a fővárosból.

 • 2007-06-04 11:02 „Projektcsatorna” a fejlesztési pénzekhez

  Az új EU-s költségvetési időszak eljárásrendje lehetőséget teremt egyes kiemelt projektötletek nem nyílt pályázati rendszerben történő versenyeztetésére és támogatására. Az általában egymilliárd forintot meghaladó fejlesztések az úgynevezett „projektcsatorna” eljárás keretein belül jutnak a kormány elé, amely évente egyszer dönt az operatív programok kétéves akcióterveiben nevesítésre kerülő projektekről.

 • 2007-06-01 12:58 Bővítene a Bosch

  Évente több mint egymillióval növelte a legyártott kézi- és kerti szerszám mennyiségét a 2002-es alapítás óta a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft., amely jelentősen bővíteni kívánja magyar beszállítóinak számát. A 22 ezer négyzetméteres üzem 2005-ben összesen 4,4 millió kéziszerszámot gyártott, az elmúlt évben pedig 5,5 millió hagyta el a szereldét. Amint azt Günter Schulze, a társaság igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: az árbevétel az elmúlt évben több mint 40 millió euróval növekedve elérte a 140 millió eurót. Az 1400 fős miskolci gyár a Bosch legnagyobb európai kéziszerszámgyára, amely a „Pull System” termelésszervezés bevezetésén dolgozik. Ennek lényege, hogy az üzem nem tölti meg 8000 négyzetméteres raktárát hónapokra előre, hanem a környékbeli beszállítók az igények alapján folyamatosan látják el alapanyaggal a gyárat. Günter Schulze hozzátette: továbbra is szívesen működnek együtt a környékbeli beszállítókkal, és a jelenlegi 25 százalékos magyarországi beszerzési arányt a jövőben emelni szeretnék.A Robert Bosch Power Tool Kft. a gyártás mellett termékfejlesztési munkát is végez közel négyezer négyzetméteres fejlesztőközpontjában, ahol jelenleg mintegy száz mérnök dolgozik. A mintegy hárommilliárd forintos magyar kéziszerszámpiacon a Bosch részesedése a 2005-ös 23-ról az elmúlt év végére 29 százalékra emelkedett. A márka célkitűzései az idei évre ambiciózusak: 27 százalékos forgalombővülés és további öt százalékos piaci részarány-növekedéssel a magyar elektromos kéziszerszámpiac 34 százalékos részarányának elérése.A világpiacon a Bosch elektromos kéziszerszámok, tartozékok, kerti szerszámok és méréstechnikai eszközök forgalma 2006-ban hat százalékkal, 2,8 milliárd euróra emelkedett. Ennek kilenctized részét Németországon kívül érték el. A leginkább növekvő területek közé tartozik Európa, Ázsia, a csendes-óceáni térség, valamint Latin-Amerika. Az ipari elektromos kéziszerszámok terén a vállalat az egymást követő három utolsó évben szintén kétszámjegyű növekedést ért el. A Bosch a világpiaci ütemnél gyorsabban növekszik. Az elektromos kéziszerszámok világpiaca 2006-ban három százalékkal, körülbelül nyolcmilliárd euróra nőtt, ez 160 millió gép eladását jelenti.

 • 2007-05-31 16:06 Vizsgálódott a KÖTHÁLÓ

  A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) a lakossági ingyenes tanácsadáson túlmenően témavizsgálatok sorozatát végzi annak érdekében, hogy ráirányítsa a figyelmet egy-egy környezeti, ökológiai-fogyasztóvédelmi témára. A 2007. májusi felmérésünk középpontjában a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről, a megengedett határértékek feletti minták nyilvánosságra hozataláról kapcsolatos közzétételek vizsgálata állt. 20 tagszervezetük közreműködésével témavizsgálatuk országos kiterjedésű volt.Hol és hogyan, milyen mértékben tájékozódhat a lakosság a kereskedelemben előforduló termékek növényvédőszer-maradék mértékéről, hogyan teljesítik a hatóságok tájékoztatási, közzétételi kötelességüket?A vizsgálat folyamata:A környezeti tanácsadók egyszerű állampolgárként a megyei önkormányzatok polgármesteri hivatalainak hirdető tábláin kutatták a közzétételi hirdetményeket, ezekről fotódokumentációt készítettek, majd a települések honlapjain is keresték a nyilvánosságra hozandó információkat. Ezt követően levélben kértek tájékoztatást a polgármesteri hivataloktól, illetve a Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságaitól is, hogy szíveskedjenek tájékoztatást adni, hogy hol érhető el hivatalukban és milyen módon történik meg az 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet szerinti nyilvánosságra hozatal. Milyen rendszerességgel végzik ezeket a vizsgálatokat, és hány alkalommal bocsátották a polgármesteri hivatalok rendelkezésére ezen információkat nyilvánosságra hozatal céljából?A témavizsgálat eredményeinek összegzése:• A vizsgálat időszaka alatt nem találtak egyetlen állampolgárt sem, akik a hivatalokban ilyen tartalmú hirdetményt kerestek és találtak volna, de a megyeszékhelyek polgármesteri hivatalainak felében maguk az ügyintézők sem találkoztak még közzétételre szánt vizsgálati eredményekkel. • A jelenlegi eljárás szerint elenyésző a lehetősége annak, hogy a környezettudatos vásárló teljes körű információt kapjon arról, hogy hol és milyen termékek körében érdemes óvatosabban válogatnia.• A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata szerint a közzétett hirdetményeknek, a polgármesteri hivatalok hirdetőtábláin 15 napra való kifüggesztése nem alkalmas és nem elégséges eljárás a fogyasztók alapos tájékozódására. A 15 napos kifüggesztési idő nem elegendő arra, hogy pl. a szezonális termékek esetében egy év múlva emlékezhessenek a vásárlók a növényvédőszer-maradék előírásoknak nem megfelelő minták adataira (pl. származási hely). • Példaértékű ezzel szemben, ahogy az áprilisi (húsvéti) összehangolt ellenőrzési akció kifogásolt termékeiről szóló eredményeket közzétették az FVM honlapján, mely jelenleg is megtekinthető (www.fvm.hu).

 • 2007-05-31 13:28 Egyre több beteg a dohányzás miatt

  Világszerte egyre többen, egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni. A helyzet hasonló hazánkban is. Több nagy nemzetközi felmérés hazai eredménye is azt bizonyította, hogy a 13-15 éves korosztály 33%-a rendszeresen dohányzik. Az Európai Unió is kiemelten fontos területnek tartja a fiatalok körében a dohányzás megelőzését. A megfigyelések, a tudományos kísérletek sora, s a mindezeket összegző világirodalmi adatok alapján biztonsággal állítható, hogy a dohányzás káros az egészségre. Nem kétséges, hogy egyes légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségek előidézésében és fenntartásában a dohányzásnak döntő szerepe van. A megfigyelések, a különböző felmérések a passzív dohányzás egészségkárosító hatását is igazolták.Bizonyított, hogy a dohányzás a szervezet anyagcsere-folyamatait, a vitamin- és ásványianyag-háztartást, a hormonok és enzimek működését, valamint a gyógyszerek hatékonyságát is befolyásolja. Azon országokban, ahol évtizedek óta általánosan elterjedt a dohányzás:– a tüdőrák-halálozás 90-95%-áért – az összes rákhalálozás 30-35%-áért, kiemelten a férfiak esetében 40-45%-áért – az idült légúti betegségekben bekövetkező halálozás 80-85%-áért– a szív- és érrendszeri halálozás 20-25%-áért a dohányzás okolható. Évente közel 5 millió világpolgár, hazai vonatkozásban csaknem 28 ezer honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással. Napjainkban a légúti betegségek közül a tüdőrák lett a legrettegettebb kórkép. Magyarországon az újonnan felismert tüdődaganatok száma folyamatos növekedés után az utóbbi években 8000-8500/év körül állandósult. A férfiak körében és már a nők között is a vezető daganatos halálok. Tüdőszűrő-vizsgálatokkal van kiemelve 32-35 százalékuk – ők teszik ki az operálható esetek túlnyomó többségét –, életminőségük és életkilátásuk viszonylagosan jobb!40 éves kor alatt a tüdőrák megjelenése igen ritka, 40 év felett pedig különösen veszélyeztetettek a dohányosok. Morbiditás (megbetegedés), 2006Az Észak-magyarországi régióban élő férfiak körében vezető daganatos megbetegedés a hörgő és a tüdő (C34) rosszindulatú daganata, a nők esetében ugyan a harmadik helyet foglalja el az emlő és a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedései után, de súlyosságáról nem szabad megfeledkezni. A probléma súlyosságát mutatja, hogy a megbetegedési és halálozási értékek közel azonosak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2006-ban a férfilakosság körében 471 új hörgő- és tüdőrákos eset volt, mely az összes újonnan felfedezett rosszindulatú daganatos megbetegedéseknek a 15%-át tette ki. Nők körében az esetek száma közel fele a férfiakénak (229 fő). Az Észak-magyarországi régióban tízezer férfi lakos közül 15 főnél és tízezer nőből 7 főnél fedeztek fel újonnan 2006-ban hörgő- és tüdőrákot. Az Országos Onkológiai Intézet Rákregiszteréből származó adatok alapján mindkét nem vonatkozásában az országos átlagra jellemzően alakult a morbiditás. Mortalitás (halálozás), 2005Az Észak-magyarországi régió a férfiak esetében az összes daganatos halandóság közel 30%-át teszi ki a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú daganata miatti elhalálozás, nőknél ez az arány 14% volt, 2005-ben összesen 925 haláleset (férfi: 695; nő: 230) írható a légcső-, hörgő-, tüdőrák rovására, tízezer lakosból közel 12 férfi és 3 nő halálozott el. Az Észak-magyarországi régió megyéi közül a légcső-, hörgő-, tüdőrák okozta halandóság (C33-34) a férfiak körében Borsodban a legmagasabb, a másik két megye (Heves, Nógrád) értéke kicsit alatta maradva, de szinte azonos szinten ugyancsak magas, az országos átlagot meghaladóan. Az EU 27 tagállamának átlagát közel kétszeresen múlja felül.A dohányzással összefüggésbe hozható összes megbetegedések (az ajak, a szájüreg és a garat; a nyelőcső, légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata; ischaemiás szívbetegségek; agyérbetegségek; idült hörghurut, tüdőtágulat, asztma) miatt bekövetkező halálozások standardizált halálozási arányszáma 100 ezer főre a régióban szintén Borsod megyében a legmagasabb a férfiak körében. Az országos halálozási szintet a régió – légcső, hörgő, tüdőrák okozta – halandósága magasan meghaladja. Nőknél a tüdőrák miatti halálozás az Észak-magyarországi régióban és annak megyéiben az országos átlag alatti, de az Európai Unió tagállamainak átlagát ez is meghaladó, bár sokkal kisebb mértékben, mint a férfiak esetében. A dohányzással összefüggésbe hozható összes halálozások (az ajak, a szájüreg és a garat; nyelőcső; légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata; ischaemiás szívbetegségek; agyérbetegségek; idült hörghurut, tüdőtágulat, asztma) tekintetében nőknél a régió megyéi közül Heves megye áll az élen, a régiós átlaga a férfiakhoz hasonlóan, bár jóval kisebb mértékben haladta meg az országos értéket.„A megelőzés jobb a gyógyításnál”

 • 2007-05-30 17:25 Totál Kár-os szolgálat

  Totál-kár elnevezéssel komplex programot indított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a vagyon elleni bűncselekmények megelőzése érdekében; a kezdeti, miskolci eredmények biztatóak - tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség figyelmeztető táblákat és matricákat helyezett el Miskolc parkolóiban a nyári idegenforgalmi szezon megkezdése előtt, hogy egyebek mellett így akadályozzák meg az egyre szaporodó autófeltöréseket - közölte Kompoltiné Jakab Ilona rendőrségi szóvivő.Megfogalmazása szerint a totál-kár projekt arra készít fel, hogy az áldozattá válás „lehetősége” megfelelő magatartási formákkal jelentősen csökkenthető.A Totál-kár program több önálló tevékenységből tevődik össze, ezeknek csak egyik eleme a gépjárműlopások és gépkocsifeltörések megelőzése. Másik fontos eleme a közvetlen lakossági tájékoztatás, amelyet a Mobil Bűnmegelőzési Szolgálat elnevezésű programmal kíván segíteni a rendőrség – mondta Kompoltiné Jakab Ilona.Mint kiemelte, a szolgálat a megye kis lélekszámú, ezer lakos alatti településein mutathat különös aktivitást, mert ezeken a helyeken sok idős ember él egyedül, akik koruknál, egészségi állapotuknál fogva védekezésre képtelenek, így saját otthonukban sem érzik magukat biztonságban.A szolgálat emberei érkezésükről értesítik a polgármesteri hivatalokat és a lakosságot is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szolgálatának tervei szerint csaknem 100 településen szeretné ezt az új szolgáltatást bemutatni, bevezetni.

 • 2007-05-30 12:22 Taroltak a borsodi zsaruk

  Május 25-én Nyíregyházán eredményhirdetéssel zárult a Baleset-megelőzési Bizottság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság által megrendezett XIII. Országos Karos Forgalomirányító Verseny. Helyezettek:Egyéni: Bene Ferenc r. törzszászlós, Borsod-Abaúj-Zemplén MRFKPüski Krisztina r. főtörzsőrmester, Békés MRFKHagymási Sándor r. főtörzszászlós, Hajdú-Bihar MRFKPáros:Bene Ferenc r. törzszászlós és Szabó László r. zászlós, Borsod-Abaúj-Zemplén MRFKŐsi Ágnes r. főtörzsőrmester és Babai Krisztina r. törzsőrmester, Somogy MRFKTóth Tamás r. főtörzszászlós és Déri Zsolt r. zászlós, Pest MRFKAz előző két napon az ország minden tájának legjobb forgalomirányító rendőrei elméleti tudásukat vetették össze, majd a gyakorlati verseny két helyszínén egyéni és páros kategóriában vezényelték a közlekedőket.

 • 2007-05-30 12:17 Ellentmondásos kategorizálás a közoktatásban

  A közoktatási rendszer jelenlegi működése nem hogy nem csökkenti, hanem inkább újratermeli a társadalmi esélykülönbségeket, legalábbis ezt jelzik a tudományos vizsgálatok – jelentette ki Csépe Valéria, az MTA Pszichológia Kutatóintézetének tudományos tanácsadója a Magyarország Holnap Oktatási és Gyermekesély Kerekasztal keddi vitaindítójában.

 • 2007-05-30 11:53 Királyi látogatás

  Szűk körű megbeszélést tart szerda délelőtt Gyurcsány Ferenc I. János Károly spanyol királlyal, aki trónra lépése óta hivatalosan harmadszor tesz látogatást Magyarországon. A kormányfő és felesége a spanyol királyi pár tiszteletére díszebédet ad a Parlamentben. Gyurcsány Ferenc és János Károly megbeszélésén szó lesz a két ország között gyors ütemben fejlődő kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokról. Napirendre kerül az Európai Unió keretében folytatott együttműködés is, különösen a soros elnökség kérdése, hiszen 2011-től Spanyolország, Magyarország és Belgium látja el fél-fél éven át az EU soros elnöki tisztét, amely szoros együttműködést tesz szükségessé az érintett tagállamok között. A kétoldalú megbeszélést követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és felesége díszebédet ad a Parlamentben János Károly spanyol király és Zsófia királyné tiszteletére.

 • 2007-05-29 13:21 A gyermekszegénység ellen

  A gyermekszegénység ellen venné fel a harcot a Magyar Demokrata Fórum. Hazánkban szinte minden második gyermek nélkülöz, Borsod-Abaúj-Zemplént halmozottan sújtja a probléma.Kétmillió gyermekből mintegy 41% a létminimum alatt él Magyarországon. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az országos átlaghoz képest kétszer nagyobb a gyermekszegénység kialakulásának esélye, mint az ország más területein. Ennek az aktív foglalkoztatottak kis száma és az egy főre jutó alacsony jövedelem az oka. Az MDF politikusai szerint csak összehangolt stratégia segíthet a kialakult helyzeten.Az MDF Gyermekjóléti programja konkrét javaslatokat tartalmaz a gyermekszegénység felszámolása érdekében.Pusztai Erzsébet az MDF egészségügyi szakpolitikusa szerint fontos volna az is, hogy az önkormányzatok és a civil szervezetek összefogjanak és észrevegyék azokat, akik segítségre szorulnak. A politikus szerint szolidaritással, az egymás iránt érzett felelősséggel észre lehetne venni, hol vannak ilyen kiszolgáltatott emberek.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-19 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!