Városinfó

Jogszerű, mégis visszafizetik

2012-03-06 12:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE holding_sajttaj_120306_hi.jpg

Megszólalt kedd délelőtt a Miskolc Holding Zrt. igazgatótanácsa is a cégvezetők tavalyi jutalmazása kapcsán. Az eddig elért eredményekkel támasztották alá, hogy miért döntöttek öt vezető eseti jutalmazása mellett, melyet teljesen jogszerűnek neveznek. Ennek ellenére az utasításnak megfelelően azt kérik, fizessék ezt vissza – az összeget beolvasztják az új teljesítményarányú premizálási rendszerbe. 

Az az elsődleges feladatuk, hogy a Holding, a város, Miskolc vagyonával megfelelően gazdálkodjanak, kezdte a tájékoztatót Beke Sándor, az igazgatótanács tagja. Amikor átvették az előző menedzsmenttől a cégcsoportot, papíron 534 millió forintos plusz eredményt mutattak a számok. Olyan ferdítésekkel, torzítással találkoztak azonban, amit a tanácstag szerint el sem lehet képzelhetni, és példa sincs rá. Kiderült, hogy valójában nem, hogy plusz eredménye lenne a Miskolc Holding Zrt.-nek, de 1 milliárd, 334 millió forintnyi hiány mutatkozott. Ennek ellenére a korábbi cégvezetők magas jutalmakat és prémiumokat vettek fel, méghozzá teljesítménytől függetlenül, szinte alanyi jogon járt nekik.

Beke Sándor példaként említette Halmai Gyulát, a holding korábbi elnök-igazgatóját, aki másfélmilliós fizetése mellett évente 8-10 milliós jutalmat vett fel, három év alatt 105 millió forintjába került a cégnek. További példaként elhangzott Korózs András a MIHŐ vezetője, aki két év alatt 31 milliót kapott, Duzsik Gábor a MIVÍZ élén húsz hónapra 10 milliót, Veres István a Városgazda igazgatójaként egy év alatt 12 milliót, Karosi Imre a MIKOM élén 21 milliót, Stefán Csaba a Régiópark vezetőjeként 13 milliót, Börzsei Tibor, az MVK igazgatójaként 30 milliót. Megemlítették a tájékoztatón az életbiztosítások ügyét is. Mint arról korábban beszámoltunk, a cégvezetőkre többmilliós életbiztosításokat kötöttek a cégek, amelyet aztán átírtak a nevükre. Ebben az ügyben feljelentés is született. A béren kívüli juttatásokra 2009-ben 425, 2010-ben 443 millió forintot fordítottak, ezt a Holding új vezetése 200 millió forinttal csökkentette azonnal. Megtiltották az alanyi jogon járó jutalmakat, és új premizálási rendszert vezettek be teljesítmény alapon.

Beke Sándor elmondta, a megörökölt hatalmas hiány után várhatóan nem lesz veszteséges a Miskolc Holding Zrt. eredménye 2011-ben. Ledolgozták a hiányt és stabilizálták a cég működését, ami mögött komoly teljesítmény van, ennek az elismerésére adott lehetőségét az igazgatótanács, egy eseti jellegű jutalmazással, teljesen jogszerűen. Ez öt embert érintett, akikről részletesen kifejtette az igazgatótanács tagja, hogy miért érdemelték ki a jutalmazást.

A teljesség igénye nélkül: Vécsi György, egy ideig párhuzamosan vezette a Holdingot és a MIHŐ Kft.-t, részt vett a város energetikai koncepciójának a kidolgozásában, projektvezetőként dolgozik, befektetői tárgyalásokat irányít, új tulajdonosi szemléletet vezetett be. Pálffy Kinga tavaly május óta tölt be HR és szervezetstratégiai igazgatói posztot, majd vezérigazgató lett. Az általa kidolgozott rendszerben a holding saját bevételhez is jutott, a költségcsökkentési elképzelési alapján 200 millió forintot spóroltak meg, de a város gazdálkodásának a kidolgozásában is részt vett.

Kapás Katalin, a holding jogásza alakította ki a jogi csoportot a cégben, amellyel többek közt a város közbeszerzéseit is bonyolítják, illetve nevéhez kapcsolódik a kintlévőség-kezelés megújítása is. Czinkné Sztán Anikó a Miskolci Turisztikai Kft. és a Miskolctapolca Fejlesztési Kft. vezetését is ellátja egy fizetésért, kiemelkedő vezetői eredményeket érve el. A Selyemréti Strandfürdő elrontott pályázatát sikerült egyenesbe hoznia, részt vesz a turisztikai stratégia kidolgozásában, vezetése alatt 35 ezerrel nőtt a látogatószám és 70 millió forinttal a bevétel a Barlangfürdőben. Szélyes Domokos, a MIK Zrt. és a Miberszolg Kft. vezetője szintén egy fizetésért, sőt később a DSM Kft. vezetését is elvállalta. A MIK 800 millió forintos veszteségét várhatóan 90 milliós nyereségre sikerült 2011-ben ledolgoznia, a szervezeti folyamatok racionalizálásával 100 millió forintot takarított meg és Vécsi György mellett részt vesz a befektetői tárgyalásokon.

Beke Sándor szerint az elhangzottak alapján egyértelműen elmondható, hogy megérdemelten és jogszerűen kapták az összesen 8 millió forintot. Ennek ellenére arra utasították és kérték kérték őket, hogy juttassák vissza ezt az összeget a holding számára, amit beolvasztanak az új premizálási rendszerbe, és mindenkit jutalmaznak, aki hozzájárult ahhoz, hogy a megörökölt hiányt lefaragják. Zárásként megköszönték minden holdingdolgozónak a munkát és a miskolciaknak az együttműködést.   

Az igazgatóság a nap folyamán nyílt levelet adott közre, amelyet itt olvashatnak.

H. I.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-03-07 06:44

    lényeglátó

    "Jogszerű csak nem etikus" Ismerős duma! Jogot ki alkotja? Ők maguknak! Akkor ki a nem etikus? Klasszikus, mint cigány szerint a szocializmus! Egyiknek klassz, többinek kuss!

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!