Városinfó

„Építkezzünk együtt, hiszen együtt erősebbek vagyunk!”

2014-08-30 12:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE diosgyori_var_atado_140830_ja_14.jpg

A megújult vár átadása alkalmából ünnepi beszédet mondott L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselője. és Kriza Ákos polgármester is.

diosgyori_var_atado_140830_ja_1.jpgKépzeljük el, hogy visszatérünk a 15-ik századba, amikor még három tenger mosta Magyarország határait, hadserege Európa egyik legerősebbje volt, kezdte ünnepi beszédét L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

A lovagkirálynak köszönhetően a Diósgyőri vár különböző tudományok regionális központja volt. Aztán jöttek az évszázadok és azok az értékek, amelyek ezek között a falak voltak elvesztek, a falakat lerombolták, később maga a vármegye kezdeményezte, hogy a köveket más építkezéshez elhordják. 19-ik század kultúrpolitikája fedezte fel újra és állította meg a rombolást, majd a 20-ik században megkezdődött a megóvása, így elkerülte a pusztulást a megye legértékesebb műemléke. A Velencei Charta elvei alapján konzerválási folyamatok indultak meg helyreállítás nélkül. Sok magyarországi műemléket, mint például a Budai várat a szocialista kultúrpolitika alapján építettek át. Ezt mára szerencsére meghaladta az idő, túlléptek rajta, így számtalan helyreállított műemléket csodálhatnak meg az országban, melyeket a korabeli leírások alapján rekonstruálnak. Szimbolikus ez az átadás, tette hozzá az államtitkár, iránymutató a következő évek rekonstrukciós munkálataihoz.

Gratulált és megköszönte mindenki munkáját, aki hozzátett ehhez a fejlesztéshez, mely a város 442 milliós önrésze mellett, 2,3 milliárdos uniós támogatásból valósulhatott meg a Magyar Kormány döntése alapján. Azt a fontos városépítő munkát, amelyet Kriza Ákos csapata elkezdett Miskolcon a kormány továbbra is támogatja és szolgálja, jelentette ki, megjegyezve: a városba jövet egy választási plakátot látott, amelyen az állt, adjuk vissza a várost a miskolciaknak. Kijelentette: ez az átadás is példázza, Miskolc már most is a miskolciaké.- Fontos ez a beruházás nem csak Miskolc, hanem az egész ország számára is, mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselője. Mint elmondta, neki személyesen is nagy élmény itt állni, ugyanis az édesanyja, Czeglédi Ilona régészként itt dolgozott, így ő itt gyerekeskedett. Magyarnak és európainak lenni nem kizáró ok, hanem a két dolog kiegészíti egymást, ennek a várfejlesztésnek a támogatása bizonyítja, hogy az unió támogatja a helyi értékek megóvását. Észak-Kelet-Magyarországon több tízmilliárdos értékben támogattak beruházásokat, kórházfejlesztést, utak helyreállítását, építését, munkahelyteremtő beruházásokat. A következő uniós programozási időszakban pedig ugyanekkora, hatalmas mértékű forrás áll majd rendelkezésre, amelynek köszönhetően akár minden nap átadhatnának egy ilyen várat. Az Európai Unió tagjának lenni azonban nem csak a támogatások miatt jó, hanem biztonságot is nyújt, amelynek különös aktualitást adnak az ukrajnai események, amelyek miatt azonban senkinek sem kell aggódnia.

- A vár a nemzet, a közösség erejének jelképe, kezdte ünnepi beszédét Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Évszázadokon át csak romok, falmaradványok diosgyori_var_atado_140830_ja_6.jpgálltak itt, Diósgyőr hallgatag kövei azonban most újra megszólalnak. Az egész magyarság számára újították meg. „Ha van erőnk, akaratunk, akkor tudunk várat, várost építeni”! jelentette ki, felhívva rá a figyelmet, hogy egész szeptemberben nyitott kapukkal várják a miskolciakat, akik díjmentesen tekinthetik meg a helyreállított várat.

Tudatosan formálják a jövőt, köszönet mindenkinek, aki kezdeményezte, koordinálta, elvégezte ezt a beruházást. Folytatják az építkezést a lovagi tornák terével és a vár környékének helyreállításával. Miskolc csak úgy kerülhet az élre, ha nem másokat követ, hanem a gyökereire építkezve újszerű megoldásokat mutat fel. Nagy Lajos lánya az első nő volt, akinek a fejére került a korona, minden miskolci nő merítsen ebből önbizalmat, a férfiak pedig legyenek büszkék feleségeikre, lányaikra, kérte a polgármester. Miskolcon szükség van mindenki segítségére, mindenki fogjon meg egy téglát, hogy mindegyik a helyére kerülhessen. „Építkezzünk együtt, hiszen együtt erősebbek vagyunk!” – tette hozzá Kriza Ákos.

minap.hu
Fotó: Juhász Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-05-25 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!