Városinfó

„Ahogy évről évre szaporodnak a búzaszemek, úgy lesz egyre több magyar polgár is”

2014-08-20 19:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE allamalapitas_unnep_140820_vcs_01.jpg

Pontban ötöt ütött az avasi református templom órája, amikor az augusztus 20-ai hagyományoknak megfelelően, elindult az ünnepi menet a Városháza bejáratától. Öröm és büszkeség tölthetett el minden miskolcit, látva, hogy a koronaőrök kíséretében, idén a Szent Korona másolata vezeti a menetet, a Szent István térig, ahol megáldották, megszelték az új kenyeret, állampolgársági eskütételre került sor, és Kriza Ákos polgármester, valamint Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. Este koncertekkel és látványos tűzijátékkal zárult az ünnepi programsorozat Miskolcon. Fotógalériák!

allamalapitas_unnep_140820_vcs_08.jpg

A menet megérkezését követően, a koronaőrök elhelyezték a Szent Koronát a színpadon, majd Kriza Ákos polgármester átvette az új kenyeret. A Himnusz közös eléneklését követően előbb Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, majd Kriza Ákos mondott ünnepi beszédet (lásd külön cikkünkben). A beszédeket rövid kulturális műsorok kötötték össze. Felléptek a színpadon a Szinvavölgyi Néptáncműhely táncosai, Pólos Árpád, a kassai Thália Színház színésze pedig Illyés Gyula: Árpád című versét szavalta el.

 allamalapitas_unnep_140820_vcs_27.jpg

Miután Áder János köztársasági elnök elfogadta honosítási kérelmüket, külhoni magyarok – köztük egy háromgyerekes család – most tettek állampolgári esküt és fogadalmat Miskolcon. Miután neveiket felolvasták, vastapssal köszöntötték őket a miskolciak. Megható pillanat volt – akárcsak az esküt tevők számára az, amikor Kriza Ákostól – miután aláírta – átvehették magyar állampolgársági díszoklevelüket.

allamalapitas_unnep_140820_vcs_30.jpg

„Kedves magyar testvéreim!” – fordult feléjük Miskolc polgármestere, aki arról szólt, köszöntve őket magyar állampolgárként, hogy immár negyedik éve sütik meg a Magyarok Kenyerét Pécsett, s ebből az alkalomból a Kárpát-medence minden magyarlakta területéről, minden szegletéből viszik a búzát ehhez. „Ahogy évről évre szaporodnak a búzaszemek, úgy lesz egyre több magyar polgár is”, fogalmazott a városvezető, aki arra kérte a most díszoklevelet átvevőket, hogy éljenek magyar állampolgárságukkal.Az ünnepélyes díszoklevél-átadást követően a történelmi egyházak képviselői – Sándor Frigyes evangélikus esperes, Mikolai Vince római katolikus esperes, Szőnyi Tamás református esperes, valamint Papp András görög katolikus esperes – megáldották, megszentelték az újkenyeret.Az ünnepi pillanatokat követően a Miskolc Dixieland Band lépett színpadra, majd részleteket tekinthettek meg az érdeklődők az „István, a király” című rockoperából. A Miskolci Illés Emlékzenekar mellett Molnár Erik és Varga Andrea színművész is közreműködött a műsorban.

tuzijatek_140820_vcs_3.jpg

Az est sztárvendégének, a Bon Bon együttesnek fellépését követően, a látványos tűzijáték zárta az idei augusztus 20-i ünnepségsorozatot Miskolcon, háttérben a megvilágított avasi kilátóval.  

K. I.
Fotó: V. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-29 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!