Városinfó

Miskolciak a nemzeti ünnepről

2014-08-20 13:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE csaladi_program_sztistvanter_140820_ja_2.jpg

Délutánra az olykor szemerkélő eső ellenére is megtelt a Szent István tér augusztus 20-án. A családi programok sokakat vonzottak, Miskolc mellett más nagyvárosokból is. Volt, akiket a népművészeti kirakodóvásár, vagy éppen a csacsifogatolás érdekelt, sokan pedig a közös ünneplés miatt látogattak el a Virágórához. Az ünneplőket arról kérdeztük, számukra mit jelent augusztus 20-a, az Államalapítás és az Új kenyér ünnepe.

bokane_balmaz_agnes_140820_ja.jpg– Az augusztus 20-ai ünnep számomra azt jelenti, hogy magyarok vagyunk, Magyarország a hazánk. Nekem fontos a történelmünk, az elődeink tettei. Csakúgy, mint március 15-én vagy október 23-án, az ünnepi jelleget tartom fontosnak, de a gyerekek miatt az ünnepi családi programokat is meg szoktuk látogatni – mondta el érdeklődésünkre Bókáné Balmaz Ágnes, aki családjával Szegedről érkezett Miskolcra. Mint mondta, nyaralnak éppen, de természetesen otthon is elmentek volna az augusztus 20-ai programokra, hogy együtt ünnepeljenek a szegediekkel. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy a gyerekeknek is elmagyarázza, mit jelent az Államalapítás és az Új kenyér ünnepe.

Dőri Katalin
unokájával sétálgatott éppen a Szent István téren, mikor megszólítottuk. Nagy örömmel mesélte, hogy a négy éves Colette dori_katalin_colette_140820_ja.jpg éppen ma ünnepli születésnapját, így még inkább ünnep számukra augusztus 20-a. Hozzátette, most kimondottan a gyerekekről szól számukra az ünnep, de korábban is minden évben részt vettek a miskolci ünnepi programokon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy mindig jó érzéssel tölti el az Államalapítás és az Új kenyér ünnepe. Colette azt is elárulta, hogy nagyon várja már az esti tűzijátékot, mert korábban ilyen nagyot még nem látott.

kovacs_eva_140820_ja.jpg– Úgy gondolom és azt is tapasztalom, hogy az idősebb korosztály tagjain látni igazán az ünnepi átszellemültséget, a fiatalabbaknál ez már kevésbé van meg – ezt már F. Kovács Éva gyöngyfűző mondta el érdeklődésünkre. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagja kiemelte, fontos ápolni hagyományainkat, hiszen magyarok vagyunk, de vannak olyanok, akik ezt annyira nem érzik át, és nem tesznek érte. 

K. I.
Fotó: J. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-29 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!