Városinfó

"Miskolc lelki megújulásának is szimbóluma"

2014-08-20 11:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE diosgyorivar_kapolna_140820_vcs_08.jpg

Miskolc megújulása nem képzelhető el, spirituális, lelki megújulás nélkül – ennek, s a reneszánszát élő lengyel-magyar barátságnak is szimbóluma az újjáépített, diósgyőri várkápolna – mondta el egyebek mellett Kriza Ákos polgármester szerdán délelőtt, a Szent Hedvig kegyelmébe ajánlott kápolna felszentelésén.

diosgyorivar_kapolna_140820_vcs_07.jpg

Mint ismeretes, a felújított diósgyőri vár „festői romból” a fénykort idéző történelmi épületté vált a nyár végére. A rekonstrukció során két emblematikus helyiség is újjáépült: Közép-Európa legnagyobb lovagterme és a várkápolna, melyet ma, államalapító Szent István király ünnepén szenteltek fel, áldottak meg a történelmi egyházak képviselői.Kriza Ákos polgármester beszédében utalt rá, hogy a kápolna-felújítás előzetesen kimaradt a vár rekonstrukciós terveiből. Azonban úgy gondolták, egy ekkora közösségi tér nem képzelhető el lelki központ nélkül, a várkápolna felújítására is megkeresték, s megtalálták a megoldást.

diosgyorivar_kapolna_140820_vcs_35.jpg

Kriza Ákos kiemelte, a névválasztásnál egyértelmű volt, hogy Nagy Lajos király leánya, Szent Hedvig kegyelmébe ajánlják a felújított várkápolnát, aki lengyel királynő is volt. Így szimbolizálja a reneszánszát élő lengyel-magyar barátságot, de szimbóluma a felújított kápolna a megújuló Miskolcnak is, amely nem képzelhető el spirituális, lelki megújulás nélkül.

diosgyorivar_kapolna_140820_vcs_15.jpg

Ezt követően Palánki Ferenc püspök, a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében, felszentelte a kápolnát, amely tíz nap múlva már esküvő színtere lesz. Az első párt - Karajz Nikolettet és Lugosi Ottót - akik a történelmi helyszínen mondhatják ki a boldogító igent, pályázat útján választották ki.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-29 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!