Városinfó

Vasárnap is folytatódott a középkori kalandozás

2014-08-17 20:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE forgatag_140817_fkcs_12.jpg

Vasárnap is messze földről várta a látogatókat az ország egyik legrangosabb történelmi játékának helyszínt adó egykori királyi székhely, Diósgyőr. A virágzó középkort, a XIV. századot megelevenítő időutazás kihagyhatatlan programokat kínált az egész családnak, Nagy Lajos király udvarában minden korosztály talált magának izgalmas elfoglaltságot, látnivalót.

A XV. Középkori Forgatag alkalmával felépülő középkori városkában ezútta is piaci kofák, kikapós szépasszonyok, mindenféle rendű és rangú korabeli figurák élték mindennapjaikat. A látogatók könnyen egy-egy perpatvar közepén találhatták magukat, botozás vagy a kalodába zárás közepette.

forgatag_140817_fkcs_32.jpg

A fogadókban, borozókban ínycsiklandozó falatok, hűs ser- és boritalok csábítottak kóstolásra. Rengeteg a különleges gyermekprogram várta az érdeklődőket: a Tradíció Céh mestereinek segítségével az aprónépek saját kezűleg készíthettek fakupát, sámlit, szerencsepatkót, gyertyát. A páncélkovács munkája mellett elleshettük a rokkával fonás, vagy a páncéling készítés műhelytitkait.A Borókás népi játszókert fa körhintája mellett kipróbálhatták a hordólovaglást és a többi középkori ügyességi játékot. Pónilovaglás, kiskutya- és kecskesimogató, vásári komédiások produkciói tették felejthetetlenné a középkori időutazástt. Vasárnap délelőtt 11 órától és délután 4 órától is a várárokban zajlottak a harci játékok. Kassai Lajos világrekorder lovasíjász a sztyeppék harcmodorát mutatta be lélegzetállító precizitással, elképesztő koncentrációval előadott „Sárkánytánc” c. műsorában.

forgatag_140817_fkcs_24.jpg

A Csallóközi Lovasíjászok csapata az 1050-es Hainburg melleti csatát elevenítette fel, majd ezt követően megérkeztünk a XIV. századba, ahol Nagy Lajos király rangos lovagi tornáján hazai és külföldi vitézek mérték össze erejüket.

forgatag_140817_fkcs_41.jpg

A diósgyőri Kóborlovagok, a Csehországból érkező Memento Mori nehézpáncélosok, a Felvidékről érkező Fekete Sólymok íjászcsapata, valamint a Visegrádi Szent György Lovagrend vitézei mutatták be a középkori harcművészet legjavát az uralkodónak. A győztes a közönség soraiból kiválaszthatta a torna szépét. A lovagi tornát látványos csatajelenet követte, majd a nehéztüzérség felvonultatásával az „ágyús lovagok” fülsiketítő fellépése vetett véget a lovagkori időutazásnak.

minap.hu
Fotó: F. Kaderják Cs.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-05 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!