Sport

Sakkszakosztályt indít a DVTK

2014-08-15 15:09

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE dvtk_sakk_140815_fkcs_4.jpg

Új szakosztállyal bővül a DVTK-család: pénteken délelőtt jelentették be, hogy a sakkozók is tagjai lesznek a DVTK kötelékének, a cél a bajnoki cím mellett, hogy minden gyerek űzhesse ezt a sportot a megyében, aki szeretné, és lehetősége legyen versenyezni.

A DVTK-nak vannak olyan céljai is, hogy minél több sportággal bővülhessenek a szakosztályok a labdarúgás mellett, mondta Szabó Tamás ügyvezető igazgató. A sakkban jelentős sikereket ért már el Miskolc, 1948-ban például az első honi sakk-csapatbajnokságot a Diósgyőri Botvinnik SK csapata nyerte meg. Jogutódjaként a DVTK 1957-ben bronzérmet szerzett. De az elmúlt évtizedekben is négy országos elsőbbséget tudhatnak magukénak a sportág helyi művelői, jelesül a Miskolci SSC csapata. Ahogy Szabó Tamás megjegyezte, nincs még egy csapatsport, amelynek a miskolci képviselői öt bajnoki címet gyűjtöttek volna.

Van tehát hagyománya a sportágnak Miskolcon, ugyanakkor az is elhangzott, hogy a többségi tulajdonos vezetője, Leisztinger Tamás is kötődik hozzá, évekig volt a Magyar Sakkszövetség elnöke is, így támogatta a kezdeményezést.

Az első lépés most az, hogy tömegesítsék az utánpótlást, ezért első körben öt általános iskolában kezdik el a képzést, méghozzá a gyerekek számára ingyenesen. Emellett fontos a versenyeztetés is. Jelenleg tárgyalnak a városban működő sakk-klubokkal a fúziók, együttműködések lehetőségeiről, ezek eredményeként dől el, hogy az NB1/B, vagy az NB2-ben indít-e csapatot a DVTK a következő bajnokságban. De az a cél, hogy egy-két éven belül a megyei osztályoktól kezdve felmenő rendszerben a legmagasabb osztályban is tudják versenyeztetni a sakkozókat, hogy mindenki a saját szintjének megfelelően sportolhasson és fejlődhessen. A felnőtt sportolók a hazai mérkőzéseiket a Hunguest Hotel Palotában rendezik majd meg, ezzel is szeretnék a megfelelő patináját megadni a bajnokságnak.

A szakosztály vezetője Mátyás Imre lett, akinek van kötődése a sportághoz. A Miskolci Egyetem jogi karának docense 20 évig versenyszerűen űzte a sportot, és már a 90-es évek végén látott el szakosztályvezető feladatokat. Mint elmondta, 2004 után forráshiányossá vált a sportág a városban, de ezután sem szűnt meg. Az azonban megengedhetetlen, hogy tehetséges gyerekek az anyagi háttér hiánya miatt nem tudnak versenyekre elutazni, de nemcsak nemzetközi, hanem hazaira sem, tette hozzá. Ennek véget vetnek, a szakosztályvezető határozottan ígérte, nem fordulhat ilyen többé elő. Hangsúlyozta: a tudás rendelkezésre áll, szakemberek vannak, a tehetségeket is folyamatosan kitermeli a miskolci sakkélet, a megfelelő finanszírozással néhány éven belül több nagymestere is lehet Miskolcnak, és akkor a legfelsőbb osztály csapatbajnoki címe sem lesz elérhetetlen.

Az első évben 150-200 gyereket ültetnek sakktábla mellé, de ez a szám néhány éven belül a szakember szerint 800 fölé is emelkedhet. Az első év finanszírozása 5-10 millió forint között alakul majd, attól függően, hogy hány gyerek kerül a rendszerbe, és melyik osztályban indul el a „nagycsapat”.

H. I.
Fotó: F. Kaderják CsillaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!