Városinfó

Miskolciak építik a várost

2014-08-09 16:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE takata_140805_ja_38.jpg

Az elmúlt öt évben Miskolcon és térségében több mint negyven beruházás valósult meg. Csak a lillafüredi függőkert építésében, a diósgyőri vár rekonstrukciójában, illetve intézmények felújításában csaknem 20 miskolci alvállalkozó vett részt. A Takata-gyár külföldi magánberuházásként épül, budapesti generálkivitelezővel Miskolcon – és ahogy nő az építéséhez szükséges létszám, úgy emelkedik a miskolci alvállalkozók, beszállítók száma is.

– Jelenleg átlagosan 550-en dolgoznak az építkezésen nap mint nap, és ez szépen folyamatosan tornázódik fölfelé. Mi úgy számolunk, hogy a hónap végére már elérhetjük a 800-900, esetlegesen az 1000 főt is. A mostani létszámnak mintegy fele, átlagban 250 fő miskolci, illetve Miskolc környéki lakos, és erre nagyon büszkék vagyunk – nyilatkozta Szabó Dániel, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója.

takata_140805_ja_6.jpg

A Takata generálkivitelezője a kezdetektől figyel a helyi erőkre, legyen szó kivitelezésről vagy beszállításról. A gyárterület egészét körbefogó kerítést miskolciak szállították és építették, csakúgy, mint a gázvezetéket. A tüzépáruk, a távhővezeték beszállításánál is figyeltek a helyi kapacitásokra, és nagy létszámban dolgoznak helyi kőműves brigádokkal. És ha már a Takata révén a Déli Ipari Parkban járunk: a park infrastrukturális fejlesztését egy miskolci cég végzi, több mint 600 millió forint értékben, a holding megbízásából.

takata_140805_ja_32.jpg

A városi beruházásoknál még jelentősebb a helyi kivitelezők aránya. Így például a 2014-es bölcsőde- és orvosirendelő-felújítások esetében nyolc épület felújítására hét (különböző) miskolci és egy megyebeli (szendrői) céggel szerződött a város a közbeszerzési eljárások végén, összesen közel nettó 500 millió forint értékben. Ugyanígy miskolci cég végezte el a Csemetéinkért! program keretében 3 bölcsőde kapacitásbővítő rekonstrukcióját, egy 2011-es szerződés értelmében.

orvosirendelo_felujitas_140320_vcs_08.jpg

Miskolciak dolgoznak az idei óvodai infrastruktúra-fejlesztő beruházásokon éppúgy, mint a Földes és az Avasi Gimnázium természettudományos laboratóriumának létrehozásán, a diósgyőri uszoda felújításán, és az avasi szociális célú városrehabilitációs program keretében végzett felújításokon, építkezéseken. Ez csak idén több mint 600 millió forint nettó értékű beruházást, illetve a miskolci cégeknek megbízatást jelent.

lillafured_fuggokert_130902ml_32.jpg

Az egyik legnagyobb, összetett projekt a több mint 2,7 milliárd forint értékű Diósgyőr–Lillafüred fejlesztési program. A függőkert megújítását éppúgy miskolci vállalkozás végezte, mint a vár felújítását vagy a Lovagi tornák terének kialakítását. A vár belsőépítészeti munkáit pedig egy budapesti cég nyerte el a közbeszerzési eljárás során, és az alvállalkozók között éppúgy akad miskolci, mint budapesti, debreceni vagy épp encsi.

lillafured_fuggokert_130902ml_45.jpg

De nem volt ez másképp korábban sem. A közelmúltban lezárt, IVS-ként és belvárosi rehabilitációs programként is emlegetett projekt nyertes cégei kétharmad-egyharmad arányban miskolciak és nem miskolciak. Viszont a még 2009-ben, a város akkori vezetése által megkötött szerződés értelmében egyetlen budapesti cég közel akkora értékben kapott munkát, mint az összes több szerződő fél együttesen. 

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!