Városinfó

Már tüneteket is okozhat a parlagfű

2014-08-08 19:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Megjelent a parlagfű pollenje a levegőben, ami az allergiásoknak komoly gondot okoz. A kormányhivatal és az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi az ingatlanokat, és ahol szükséges, kényszerkaszálást rendelnek el.

Ha egy terület tulajdonosa nem irtja ki a parlagfüvet, akár 5 millió forintos bírságot is kaphat.
Többek közt a parlagfű pollenje is a nagyító alá kerül. Az allergiások 60 %-a érzékeny erre a gyomnövényre. A pázsitfű- és gombafélék mellett nagyjából egy hete ez is okozhat allergiás tüneteket.

A parlagfű is megjelent most már egy közepes koncentrációban a levegőben, hiszen az elmúlt időszak időjárása kedvezett valamennyi növény vegetációjának. A csapadék, illetve ez a magas hőmérséklet arra késztette a növényeket, hogy minél jobban növekedjenek, ennek megfelelően virágzásuk is fokozott ütemben elindult és a virágzás következményeként a pollenek megjelentek a levegőben – mondta el a Miskolc Televíziónak Asztalos Ágnes, megyei tisztifőorvos.

parlagfu-irtas-120529ml_1.jpg
 
Magyarországon másfél millió ember életét keseríti meg a parlagfű. A könnyezéssel, a szem viszketésével, tüsszögéssel, csalánkiütéssel járó parlagfű allergia nehezen kezelhető. Megoldást egyedül a gyomnövény irtása jelenthet, amit Miskolcon a kormányhivatal és az önkormányzati rendészet is ellenőriz.

Ha a fertőzött terület a város belterületén található a jegyző kötelezi az ingatlan tulajdonosát gyommentesítésre. Amennyiben az nem tesz eleget kötelezettségének a megadott határidőig, a jegyző kényszerkaszálást rendel el és az önkormányzati rendelet értelmében bírság kiszabását kezdeményezi a növényvédelmi hatóságnál, amelynek összege elérheti a 200 ezer forintot is. Külterületen a büntetés összege akár milliós nagyságrendű is lehet.
 
Kóródi T.
Fotó: archív - M. L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!