Városinfó

Már épül az ultraszűrő Miskolctapolcán

2014-08-06 16:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vizbazisvedelem_projektnyito_140806_ja_3.jpg

Megkezdődtek a Miskolc ivóvízellátását javító projekt, vagyis az ultraszűrő technológia kiépítésének munkálatai Miskolctapolcán. Ebből az alkalomból bemutatták a projektet egy nyitórendezvény keretében a városházán.

A „Miskolc város ivóvízellátás biztonságának javítása korszerű víztisztítási technológia kiépítésével, Miskolctapolca vízbázisának súlyos veszélyeztetése miatt” című projekt nyitórendezvényét tartották szerdán a miskolci polgármesteri hivatalának Dísztermében. A fejlesztés átfogó célja, a miskolctapolcai vízbázis ellátandó lakosság jó, és a jogszabályoknak megfelelő minőségű, valamint gazdaságosan kinyerhető és a kezelési és szállítási költségekkel együtt is olcsó ivóvízzel ellátása. Valamint a vízmű korszerű, stabil vízminőséget adó és a jogszabályoknak megfelelő üzemeltetése.

vizbazisvedelem_projektnyito_140806_ja_5.jpg

A projektnyitón elsőként Pfliegler Péter alpolgármester szólalt meg, aki azzal kezdte, hogy rengeteg fejlesztést indítottak el uniós támogatások segítségével, ezek jó része pedig valamilyen módon kapcsolódik a környezetvédelemhez. Ez mutatja a város elkötelezettségét a Green City elképzelés felé, de a kormány támogatása nélkül ezek a projektek nem valósulhattak volna meg. Összesen kilencmilliárdnyi fejlesztési pénzről van szó, melyek jó része a MIVÍZ Kft. érinti, tette hozzá az alpolgármester. Ezek sorába tartozik az ultraszűrő megépítése is, melynek fontossága kapcsán emlékeztetett a 2006-os vízfertőzésre. Hangsúlyozta, hogy nagyon jó minőségű a bükki karsztvíz, melyet az Olasz-kútból nyernek ki, így a városnak kötelessége a megóvása. Miközben az új rendszer minden káros anyagot és vírust kiszűr a vízből, az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat benne hagyja, tette hozzá Pfliegler Péter, aki szerint az ősszel elindulhat a próbaüzem, majd azt követően teljes kapacitásban működhet az új rendszer.

A karsztvízről, a környékbeli forrásokról beszélt Üszögh Lajos, a MIVÍZ Kft. ügyvezető igazgatója, aki azzal kezdte, hogy a polgárosodás, a civilizációs és a technológiák fejlődése miatt jobban szennyezzük a vizeinket, mint korábban, ugyanakkor nagyobb az igény a még tisztább ivóvízre. A felmérések alapján egy a várost ellátó források víznyerő területére bekerülő szennyeződés leghamarabb két óra, leghosszabb idő szerint két nap múlva jelenik meg a források vizében, ezért is fontos a megfelelő védelem. Ma Magyarországon az ivóvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, ugyanakkor literje egy forintba sem kerül, mégis sokan isznak szívesebben ásványvizet. Pedig annak az előállítása ezerszer több energiát emészt fel, mint az ivóvíz fogyasztóhoz juttatása. Az ügyvezető ajánlotta mindenkinek, hogy fogyasszon bátran csapvizet, ami még biztonságosabb lesz a beruházás elkészülte után.

vizbazisvedelem_projektnyito_140806_ja_8.jpg

A 2006-os vízfertőzés feljegyzéseiből, megállapításaiból idézett Csapó Zoltán, az Észak-magyarországi Vízügyi Hatóság vezetője. Így például azt a részt, mely szerint nem lehetett biztosan megállapítani a fertőzés okát. Felül kellett vizsgálni a vízbázis állapotát és a védelem hatékonyságát is, amely megtörtént az elmúlt években, kiépült a monitoring rendszer és most megvalósul a szűrő is. Hozzátette: a tapolcai vízműnek a legnagyobb az utánpótlódási területe, így a legsérülékenyebb és legveszélyeztetettebb is. A tervezett beruházással azonban már megfelelő védelmet biztosíthatnak neki.

Beszélt a projektnyitón Bálint László tervező is, aki bemutatta az épület látványterveit, illetve a rendszer működését a műszaki rajzok segítségével. Illetve felszólalt a kivitelező MI-DU-HI Konzorcium vezető cégének, a Duna Aszfalt Kft.-nek a vezetője is.

A berendezéseket gyártó Hidrofilt Kft. vezetője Lakner Gábor azt mondta, egy ilyen szűrő rendszer építése olyan, mint labdarúgó Európa-bajnokságot rendezni. A Miskolcon megvalósuló rendszer – bár több ilyen van Európában – kapacitásában egyedülálló lesz. Óránként 1500 köbméter vizet lesz képes megszűrni és a vírusok 99,999 százalékát kiszűri.

Az előadásokat követően a program résztvevői kilátogattak a rendszer építésére a miskolctapolcai olaszkúthoz, hogy megtekintsék a folyamatban lévő építkezést. A beruházás a Barlangfürdőtől Északra, a Pazár István sétány 1. alatt valósul meg. A Környezet és Energia Operatív Programból 2.315 milliárdos támogatást nyertek el, az összesen 2.818 milliárdos projekthez.

H. I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-12-05 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!