Városinfó

Sikeres a közbiztonsági mintaprogram Miskolcon is

2014-07-30 16:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kriza_bogyai_140730ml_1.jpg

Megyénk, így Miskolc is részese volt az 5/24 nevű közbiztonsági mintaprojektnek, amelynek során 24 órás rendőri jelenlétet biztosítottak a közterületeken. Miskolc ebben az önkormányzat és a rendőrkapitányság együttműködésének köszönhetően egyébként is élen járt, a mintaprojektet pedig most az egész országra kiterjesztették.

A kormány nemrég tartott ülésén úgy döntött, július 1-jétől az egész országra kiterjeszti az eddig öt északkeleti megyében, így B.-A.-Z. megyében is már sikerrel működő közbiztonsági mintaprogramot. A mintaprogram kiterjesztése 2 milliárd 287 millió forint többletet igényel, ezt megszavazta a kormány, a rendőrség pedig december 31-éig megkapja a pénzt, erről Pintér Sándor belügyminiszter múlt heti, budapesti sajtótájékoztatóján számolt be.

A mintaprogram Miskolcon elért eredményeiről számolt be szerdán Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Bogyay Ferenc, Miskolc rendőrkapitánya. A polgármester hangsúlyozta, ez a projekt egybevág az önkormányzat közbiztonsági elképzeléseivel, melynek három alappillére a nyomortelepek felszámolása, és így közbiztonsági kockázatuk csökkentése, a fokozott közterületi jelenlét és az együttélés szabályainak betartatása. A nyomortelepek felszámolásáról májusban döntött a közgyűlés, és időközben a miskolciak 35 ezer aláírással támogatták az elképzelést. Növelték az önkormányzati rendészet létszámát, fejlesztették a közterületi kamerarendszert, és segélyhívó oszlopokat helyeztek ki a város több pontján. Fokozott, 24 órás jelenlétet vezettek be néhány frekventált területen. A járőrök a nap 24 órájában vannak jelen a veszélyeztetett területeken, az iskolák, a bevásárló központok, a temetők környékén. Megerősítették a mezőőri szolgálatot, megszüntették a posták körüli kifizetéseket. A vegyes járőrök pedig nemcsak a közterületi bűncselekmények számára voltak jó hatással, hanem az emberek szubjektív biztonságérzetét is javították, tette hozzá Kriza Ákos.

kriza_bogyai_140730ml_6.jpg

A közterületen elkövetett bűncselekményekre nagy hatással van a demonstratív rendőri jelenlét, erősítette meg Bogyay Ferenc is. A program pedig pontosan erről szól. Nem véletlen, hogy az országos rendőrfőkapitány a kiterjesztés kapcsán kikötötte, legalább ötven százalékban gyalogos járőrszolgálatot kell ellátnia a rendőröknek. Ebben Miskolcon előre gondolkodtak, hiszen az önkormányzattal két éve kötött megállapodásnak és a város évi 65 millió forintos támogatásának köszönhetően a gyalogos járőrözést indították be és fejlesztették. Ezt tudják most még tovább bővíteni az ORFK támogatásával, tette hozzá.
Miskolcon csökkent 2013-ban az előző évhez képest a regisztrált bűncselekmények száma, ezen belül a közterületen elkövetett eseteké még magasabb szintén, 12,9 százalékkal esett vissza. A rablások és a lakott lakások esetén történt betöréseknél nincs látencia, így itt reális képet lehet kapni és ezeknél is jól nyomon követhető a csökkenő tendencia a kapitány szerint. A rablások száma pedig nem csak tavaly csökkent, hanem 2014 első félévében is.

A tájékoztató végén a megyei adatokat is kivetítették, ezek szerint a mintaprojekt során a bűncselekmények 25,1, míg a rablások száma 26,4 százalékkal esett vissza, a rendőri munka értékelése a lakosság részéről pedig 4,12-es, ami a negyedik legmagasabb az országban.

H. I.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!