Városinfó

Partfalomlások – helyreállítás sikeres pályázatokkal

2014-07-29 15:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE megsullyedt_tamfal_140610_vcs_3.jpg

Miskolc nyújtotta be a legtöbb vis maior pályázatot egy 2013-as összesítés szerint, ami az okokat tekintve – szinte minden évben történik váratlan pincebeszakadás vagy partfalomlás – nem igazán jó hír. Az viszont már az, hogy a legsikeresebben pályázó önkormányzat is Miskolcé. Jelenleg három, az Avas-északot érintő pályázat van folyamatban, közülük kettő nyertesnek tekinthető.

Elsősorban a pincés dombokon – például Avas, Tetemvár –, illetve a partfalas területeken áll elő a téli hóolvadások vagy a tavaszi-nyári záporok után vis maior helyzet (jelentése: előre nem látott kényszerítő körülmény). Korábban sem volt ez másképp, azonban a közvélemény az elmúlt években figyelt fel rá, nem véletlenül: 2010–2013-ban minden eddiginél nagyobb mértékű, katasztrofális partomlásokat okozott a városban a korábbi években lehullott nagymennyiségű csapadék. Emlékezetes lehet például még 2010-ből a Szent Anna temető partfalának megcsúszása, illetve a tetemvári és avasi omlássorozatból a Latabár sori útleszakadás, vagy a 2011-es Felső sori útleszakadás.

tetemvar_epitkezes.jpg

Négy év alatt (2010–13 között) 20 pályázatot nyújtott be az önkormányzat az illetékes Belügyminisztériumhoz – ebből 18 nyert, tudtuk meg Durda Pétertől, a Beruházási és Városüzemeltetési Osztály Városüzemeltetési Csoportjának munkatársától. 2014-ben eddig három esetben pályáztak pince- és partfalkárosodás miatt.

A vis maior keretből – partfalak esetében – a teljes költség maximum 70 százaléka finanszírozható. Így az, hogy a 2010-től benyújtott (és már elbírált) 22 miskolci pályázat közül 20 sikeres volt, és támogatásuk több mint 60 százalékos, igazán jó eredmény. Érdemes az összeget is leírni, százmilliókról van szó: a helyreállítás összesen 675 515 000 forintos költségéből 408 213 000 forintot a pályázati támogatás fedezett.

szentann.jpg

Idén tavasszal az Avas északnyugati „sarkán”, a Lövei és a Teleki sor közötti partfalomlás miatt a Lövei soron az út egy része leszakadt. A közel 24 millió forint helyreállítási költségből majd’ 17 milliót a vis maior pályázaton elnyert támogatásból finanszírozhat az önkormányzat. Ugyancsak tavasszal pinceomlás és partfalcsúszás miatt leszakadt, megsemmisült az út a kis-avasi Győri soron. Ennek helyreállítására, támfalépítésre és pincetömedékelésre mintegy 35 milliót kell fordítani, 24,5 milliós támogatással.

Ezeket a döntéseket a minisztérium információs rendszerében már közzétették. Amint a hivatalos határozat is megérkezik az önkormányzathoz, elkészülnek a kiviteli tervek, majd az engedélyezés után következhet a közbeszerzési eljárás, a kivitelező kiválasztása és a szerződéskötés. Így mindkét munka ez év decemberében készülhet el.

avascsuszas_110415_ja_3.jpg

Júniusban a Kis-Avas II. sor és a Földes Ferenc utca között szakadt le 35 méteren egy támfal, megsemmisítve a közműveket és az utat is. A város július 17-én benyújtotta a vis maior pályázatot, a miniszteri döntés augusztusban várható. A teljes, több mint 90 milliós helyreállítási költségből 63 millióra pályázott az önkormányzat – hogy a munka mikor kezdődhet, illetve fejeződhet be, az a pályázat eredményétől függ.

Cs. M.
Fotó: minap-archív
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-11-30 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!