Városinfó

Kísérleti tanösvény az Avason

2014-07-20 15:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Kísérleti tanösvényt alakított ki az Avas északi oldalában az Észak-Keleti Átjáró Egyesület. A valódi kísérlet az arra járókkal folyik: megállnak-e a kihelyezett tábláknál, elolvassák-e a szöveget, elmerülnek-e a képekben, követik-e az így kijelölt útvonalat – tehát van-e kedvük többet megtudni az Avasról?

Az avasi műemléktemplomtól a kilátón át a Horváth-tető pihenőpadjaiig 10 tabló vezeti az érdeklődőket a Macskaköves tanösvényen. Az Utánam, srácok! projekt keretében kialakított sétaút kínál képeket és verseket, kortársaktól és egykori szerzőktől, hogy az Avasról – történetéről, irodalmi emlékeiről, élményekről, a templom miatt a gótikáról, a pincék miatt a borról meséljen.

avasi_tanosveny_1406_vp3.jpg

– Az elmúlt egy évben egyre szorosabb kapcsolat alakult ki az egyesület és Bereczki Zoltán történész, valamint Kapusi Krisztián levéltáros között, így adta magát, hogy az általuk legfontosabbnak tartott témákat dolgozzuk fel – az építészeti vonatkozásokat, a mulatozást, a templomot…  Az elején meg kell fogni az arra járókat a tartalommal, hogy azután nyitottabban fogadjanak egy-egy verset is. Mert bőven van miből választani, és próbáltuk a legszabadabban megmutatni magát az Avast – mondta el érdeklődésükre Vörös Júlia, a projekt koordinátora.

A tanösvény természetesen képletesen sem lóg a levegőben, az egyesület igyekszik „barátkozni” más, az Avason érdekelt civil szervezetekkel, műhelybeszélgetést is tartottak arról, mire lenne szükség a történelmi, északi oldalon. – Tudtuk azt is, hogy megnyílik az Avas Kapuja Közösségi Ház kiállítása. A cél közös: jobban ismerjék meg az emberek az Avast, és aki ellátogat oda, az kapjon kalauzolást – de törekedtünk arra, hogy a tartalom és a megfogalmazás eltérő legyen – tette hozzá Vörös Júlia. Ezt a tanösvényt 1-2 hónapra tervezték, de ha arra lenne igény, maradhat tovább is. A hosszú távú cél viszont egy, a történelmi Avast bejáró kulturális–történeti–ökológiai tanösvény lenne. A „kísérlet” is ezt alapozhatja meg.

avasi_tanosveny_140715ml_3.jpg

– Arra voltunk kíváncsiak, van-e fogadóközönsége egy ilyen kezdeményezésnek. Eljönnek-e megnyitóra, rajtakapunk-e arra járókat, hogy elolvassák a szövegeket, van-e visszhangja. Az például, hogy most erről beszélgetünk, jó jel. És kaptunk már sok más pozitív visszajelzést, láttuk, hogy megállnak a táblák előtt. Tehát van az embereknek kedvük felfedezni, van igényük többet tudni – mondta Vörös Júlia. „Idealisták vagyunk, de nem teljesen vakok” – tette hozzá, amikor az került szóba, hogy felkészültek a rongálásra is.

Két tábla ugyan már eltűnt, de a többi megvan és rendben van, egyelőre igazolva azt az alapgondolatukat, hogy ha valami megszépül, ha van látható jele a gondoskodó kezeknek, az pozitívan hat, esélyt ad arra, hogy mások is megkímélik azt a területet. Ezért újítottak fel, festettek színes hat padot a Horváth-tetőn, a projekt zárómozzanataként még az Alabárdos pince kovácsoltvas ablakrácsának mintája is rájuk kerülhet. És bőven lehetne még folytatni – árválkodnak ott kevésbé vidám padok, jó lenne minél több szemetes, amit természetesen ürítenek is, hasznos lenne egy vécé.

avasi_tanosveny_1406_vp2.jpg

Ezek ugyan nem egyesületi feladatok, de mint Vörös Júlia fogalmaz, vannak egyszerű megoldások bonyolultnak tűnő kérdésekre is. Például el lehet kezdeni munkákat önkéntesekkel, az „eredményt” pedig a város fenntarthatja. Céljuk ugyanis nemcsak az, hogy az Avas szebb, vonzóbb és tartalmasabb legyen, hanem elsősorban az, hogy előhívják a miskolciakból a város iránti tiszteletet, a cselekvő szeretetet. 

Cs. M.
Fotó: Mocsári L., Varga PiroskaAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-30 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!