Életmód

A strandokon is ügyelnek a (víz)minőségre

2014-07-19 21:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE selyemreti__strand_130710ml_16.jpg

Tömegek keresték, keresik fel a strandokat a hétvégén, enyhülést keresve a hőségben. A víz minőségével ilyenkor hajlamosak vagyunk kicsit kevesebbet törődni – nem úgy a népegészségügyi hatóság, amely évente két alkalommal ellenőrzi a zárt fürdőket. Mint portálunk megtudta, az ellenőrzések során, környékünkön nem tapasztaltak kirívó közegészségügyi hiányosságot, vízminőségi problémát.

Megyénkben összesen 11 strand üzemel – Miskolcon, Mezőkövesden, Bogácson, Tiszaújvárosban, Mezőcsáton, Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Ózdon, Kazincbarcikán, valamint a B.-A.-Z. Megyei Kórházban is. A felsorolt zárt fürdőket évente legalább két alkalommal ellenőrzi a népegészségügyi hatóság. Az első szemlét a nyári szezon kezdete előtt végzik.

selyemreti_strand_140407_ja_7.jpg

Vizsgálják, biztosítottak-e a közegészségügyi feltételek, emellett a szemle részét képezi a medencék feltöltésére használt tápvíz, és az ellenőrzéskor működő medencék vizének hatósági laboratóriumi vizsgálata is. A második szemlére a nyári szezonban kerül sor, ennek része valamennyi medence vizének laboratóriumi vizsgálata. A szemléken felül az üzemeltető is köteles rendszeresen vizsgálni a medencék feltöltésére használt víz és a fürdővíz minőségét. A vizsgálati eredményeket a helyszíni ellenőrzések során be kell mutatniuk a hatóságnak.

selyemreti_strand_130707ml_3.jpg

Batári Eszte
r a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének sajtófelelőse a minap.hu érdeklődésére elmondta: valamennyi kiemelt fürdő szezon előtti ellenőrzése megtörtént, a nyári ellenőrzések folyamatban vannak. Az eddig elvégzett szemlék és vizsgálatok tapasztalatai alapján elmondható, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a fürdők állapota általánosságban megfelelő. Területük rendezett és tiszta, a közegészségügyi üzemeltetési feltételeket teljesítik, a tápvizek és medencevizek minősége megfelel a jogszabályi előírásoknak.

selyemreti_strand_130707ml_6.jpg

Kirívó közegészségügyi hiányosságot, vízminőségi problémát az ellenőrzések során nem tapasztaltak. A Népegészségügyi Intézet nem csak megyénk strandjait ellenőrizi, hiszen a természetes vizeknél is vannak olyan fürdőhelyek, ahol biztonságos körülmények között kapcsolódhatnak ki a hűsölni vágyók. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Arlói-, a Vadnai- és a Dorgói-tavon vannak a Járási Népegészségügyi Intézet által kijelölt, több éve működő természetes fürdőhelyek. A felsoroltakon túl, idén kijelölték még fürdőzésre a Muhi-tónál a Realxtreme Víziparadicsomot is.

malyi_to_120619_ja_12.jpg

Ezek mellett jelenleg van folyamatban a természetes fürdőhely kijelölési eljárás a Bodrog-folyón Sárospataknál. - A biztonságos fürdés közegészségügyi feltételeinek meglétét a szezon előtt és alatt is több alkalommal ellenőrzi a hatóság. A kijelölt fürdőhelyeken az ellenőrzések és laborvizsgálatok eredményei alapján fürdőzést akadályozó vízminőségi, közegészségügyi körülmény nem állt, nem áll fenn - nyilatkozta Batári Eszter, kiemelve: azokon a tóparti, folyóparti területeken, ahol nincs kijelölt fürdőhely, hangsúlyozottan nem javasolják a fürdőzést.

Báthori K.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-11 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!