Városinfó

Jól halad a kátyúzás – száznál is több utcában jártak már

2014-07-16 13:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE katyuzas_140521_ja_12.jpg

A városban már száznál is több utcában, kisebb-nagyobb forgalmú úton végeztek kátyúzást az idei évben. Idén közel 50 millióval több, mintegy 200 millió forint áll rendelkezésre a munkák elvégzésére. A korábbi kátyúzásoknak köszönhetően viszont kevesebb a kátyú – az idén mintegy tízezret kell megszűntetni.

– A kátyúzás állásával kapcsolatosan ez év június 30-ával bezárólag már van összegzésünk, e szerint 9714 négyzetméter kátyút sikerült eltüntetni az év feléig az utakról, mely 706 köbméter aszfalt bedolgozását jelentette, amelynek tömege 1693 tonna. Ezt a mennyiséget egyébként közel 3000 kátyú „nyelte el” – mondta el érdeklődésünkre Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője.

Kiemelte, június 30-a után is folyamatos a kátyúzás, még több tucat utcában talált az útellenőr feladatot a kátyúzást végző cégeknek, amelyek eddig a felhasználható keret mintegy felét költötték el. Hozzátette ugyanakkor, a további teljesítést még befolyásolhatja az időjárás, valamint az is, hogy a bontás után mekkora kátyút kell megszűntetni, és az mennyi anyagot kíván.

– A nagymértékű kátyúzási munkákat nyár végére befejezik, hogy az iskolakezdéskor megnövekedett forgalmat ne akadályozza útlezárás vagy kátyú – hangsúlyozta Pásztor Imre.

katyuzas_avas_0415_fkcs_1.jpg
Miskolcon a nyári, nagymértékű kátyúzási munkák május 15-ével kezdődtek. Idén közel 50 millióval több, mintegy 200 millió forint áll rendelkezésre a munkák elvégzésére. Az eddigi években elvégzett munkáknak köszönhetően viszont kevesebb a kátyú – az idén mintegy tízezret kell megszűntetni. A városi nagymértékű kátyúzásból őszig 6-7 ezer kátyút szűntetnek meg, ősszel pedig sor kerül majd pályázati pénzből, START munkaprogramban a megmaradó kátyúk eltüntetésére is, ahogy buszöböl-rekonstrukcióra is várhatóan ekkor kerül majd sor, azokon a helyeken, ahol ez szükséges.

– A nagyobb pénzügyi keretnek köszönhetően idén őszre még komfortosabb közlekedési viszonyokat teremt a város a közlekedők számára – emelte ki a kommunikációs vezető.

A jelenleg is munkát végző kátyúzó cégeknek 12 hónap garanciát kell vállalniuk a munkákra, amelyeket továbbra is GPS-koordinátákkal jelölve ellenőriznek. Vagyis jelölik a kijavított kátyúk helyét, ezáltal ha a későbbiekben az útellenőr hibát észlel, akkor pontosan beazonosítható lesz, melyik vállalkozóval kell garanciális javítást végeztetni, ha nem újonnan kialakult kátyúról van szó.

Pásztor Imre emlékeztetett: a Miskolci Városgazda Kft. ebben az évben aszfalt-újrahasznosító gépet is beszerzett, amely illeszkedik abba a stratégiába, amit másfél évvel ezelőtt elkezdtek: új, korszerű és környezetbarát városüzemeltetési berendezéseket, gépeket vásárolnak. Korábban két takarítógépet szereztek be, és a kátyúzást segítő gépet is pályázati pénzből vásárolták, tehát a miskolciaknak nem került semmibe.

katyuzas_140521_ja_15.jpg
Az aszfalt-újrahasznosító berendezés a felmart, hulladéklerakóba szállítandó aszfaltot hasznosítja: előbb felaprítékolja, majd megolvasztja a berendezésbe kerülő aszfaltot, és különböző adalékok hozzáadásával egy olyan keveréket állít elő, ami alkalmas a kátyúk betömésére. Kapacitása 2 tonna/óra, ami azt jelenti, hogy a gödör mélységétől függően körülbelül 15-20 négyzetméteres kátyúzást tudnak elvégezni vele óránként a Városgazda munkatársai.

– Amellett, hogy a berendezés gazdaságosan működik, mivel újrahasznosítja a felmart aszfaltot, nagy előnye még, hogy minden évszakban használható. A jó minőségű felmart aszfaltból már most is tárol a Városgazda a telephelyén, így amikor az aszfaltkeverő telepek már nem működnek, akkor is tudnak majd kátyúkat javítani Miskolc területén – emelte ki végül Pásztor Imre.

minap.hu
Fotó: minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-02 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!