Városinfó

Fórumon a szennyvízcsatorna-hálózat bővítéséről

2014-07-14 18:47

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lakossagi_forum_vasgyar_140714_ja_11.jpg

Lakossági fórumot tartottak hétfőn a Vasgyári Közösségi Házban, ahol Miskolc meglévő szennyvízcsatorna-hálózatának bővítése és a szennyvíz III. tisztítási fokozatának létesítése volt a téma. Mint ismert, Miskolc városa pályázati támogatással közel 4 milliárdot fordíthat szennyvízrendszerének fejlesztésére. A projekt része a hálózat bővítése is, aminek munkái nemrégiben megkezdődtek a Vasgyárban.

A projekt keretében még több mint 20 kilométer csatornahálózat épül, közel 900 új bekötés létesül Miskolc területén. Ez nemcsak azoknak jelent majd könnyebbséget, akiket közvetlenül érint, tehát akik Lillafüreden, Diósgyőrben, a Vasgyárban, a belvárosban, a történelmi Avason, Hejőcsabán, Görömbölyön vagy Tapolcán újonnan rácsatlakoznak a rendszerre – a város minden lakosának kedvező lesz. A munka során ugyanis az egyesített (csapadék-szennyvíz) csatornarendszert szétválasztják, továbbá tehermentesítő csatornaszakaszok is épülnek, amelyek segítenek megelőzni a heves záporok idején kialakult túlterhelést, ezzel azt, hogy a mélyebben fekvő területeket ilyenkor elárassza a víz.

lakossagi_forum_vasgyar_140714_ja_2.jpg

A szennyvíz-csatornahálózat bővítése ugyanakkor környezetvédelmi szempontból is jelentős, hiszen a szennyvíz hálózati elvezetésével tovább csökken a város felszínalatti vizeinek szennyezettségi szintje.

A Vasgyár 5 kilométernyi hálózatot fektetnek és megvalósul a csapadékvíz és a szennyvízhálózat elválasztása ott, ahol eddig ez nem volt megoldott. A munkák június elején megkezdődtek. Mint Gazdusné Pankucsi Katalin önkormányzati képviselő a hétfői lakossági fórumon is elmondta, korábban már tartottak tájékoztatást a témában, ugyanakkor kérte a kivitelező cég jelen lévő képviselőjét, hogy a lakosok postaládáiba is dobjanak be egy-egy tájékoztatót, s jelezzék időben, mikor és hol kezdik meg a munkákat.

lakossagi_forum_vasgyar_140714_ja.jpg

Pintér Zoltán, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Főosztály vezetője elmondta, a beruházás a lakók részéről is anyagi ráfordítással jár, egy ilyen környezetkímélő beruházás azonban hasznára válik a városnak és a lakosoknak is, hiszen például az ingatlan értékét is növeli. Kottman Dezső, a MIK Zrt. létesítményüzemeltetési irodájának munkatársa elmondta, a Vasgyárban sok önkormányzati lakás is van a magánlakások mellett. Ezek esetében a MIK és a magánlakások tulajdonosai közösen finanszírozzák a bekötést. Amely társasházakban azonban csak bérlakás van, ott természetesen a MIK gondoskodik a csatorna bevezetéséről.

lakossagi_forum_vasgyar_140714_ja_13.jpg

A rövid tájékoztatót követően a fórumon megjelent lakosok kérdezhettek is. A szakemberek igyekeztek minden feltett kérdésre válaszolni, ha azonban utánanézést igényelt egy-egy felvetett probléma, akkor írásban is adnak majd választ ígéretük szerint. A legtöbb kérdés természetesen a munkák ütemezéséről – a bontás kezdetéről, a beruházás befejezéséről – érdeklődtek. Mint megtudtuk, a kivitelezési munkák befejezésének határideje 2015. április 30-a. A Vasgyár mellett ugyanis a város 16 pontján dolgoznak majd, az érintett területek között van a Szarka-hegy, Hejőcsaba, Szirma, Martin-kertváros és Tapolca is. A tervek szerint az ütemezésről és más közérdekű adatokról szórólapokon is tájékoztatják majd a lakosokat, de a csatorna.beruhazas.eu oldalon is nyomon követhető lesz majd.

K. I.
fotó: J. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-23 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!